PARTNER SERWISU
rohrgvng
5 6 7 8 9
Irek_2
0
Wpisów: 120
Wysłane: 18 maja 2010 20:30:54 przy kursie: 14,90 zł
Ja już cierpliwość straciłem. Zainwestowałem, bo oprocz niskiej wyceny spółka niosła perspektywę dobrze ułożonego, stabilnego interesu. Opisał to bardzo dobrze WatchDog w jednym swoim poście. Owszem liczyłem się ze spadkiem zyskowności, w związku z rosnącymi cenami celulozy i niekorzystnymi zmianami kursów walut, ale liczyłem na zmianę rzędu 20-30%. W mojej ocenie, to co zostało pokazane w sprawozdaniu za 1Q dyskredytuje firmę pod względem zaufania inwestorów indywidualnych i może świadczyć o braku odpowiednich kompetencji Zarządu, do działania w trudniejszych warunkach. Przecież spadek cen celulozy trwa już ładne kilka miesięcy, trendy w zmianach kursów par walutowych też nie trwają tydzień, miesiąc. Można to było przewidzieć i przeciwdziałać, nie dopuszczając do gwałtownego pogorszenia się efektywności działania.
Takich zmian w pokazywanych wynikach można "oczekiwać" po spółkach mało wiarygodnych dla inwestorów, po ARCTIC-u tego się nie spodziewałem.

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 18 maja 2010 21:00:57 przy kursie: 14,90 zł
W chaosie gospodarczo - finansowym, w jakim przyszło Articowi niestety działać, zabezpieczenie się przed czynnikami zewnętrznymi, byłoby cudem.

Zarzucanie Zarządowi nieudolności, jest niesprawiedliwe. Przewidywanie ceny celulozy i kursów walut w perspektywie kilkumiesięcznej, to loteria. Zabezpieczenia, w natłoku zmian na rynkach, mogą okazać się nie hedgem, tylko hazardem.

Za 2 miesiące, okaże się np. że cena celulozy spadnie o 30 % ( co jest prawdopodobne), a EURO / USD, będzie miało kurs 1.47 (prawdopodobne ciut mniej, ale zawsze).

Bardziej niesprzyjający zbieg okoliczności zewnętrznych, jest statystycznie mało prawdopodobny. Któryś z parametrów, ma szanse się poprawić. A śmiesznie będzie, jak z nienacka poprawią się wszystkie.

Pisałem chyba już wcześniej, że Arctic ma wysoką "wrażliwość". Albo bardzo dobrze, albo mocno źle.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 18 maja 2010 21:55:02 przy kursie: 14,90 zł
Irek_2 napisał(a):
spółka niosła perspektywę dobrze ułożonego, stabilnego interesu. Opisał to bardzo dobrze WatchDog w jednym swoim poście.

O dobrze ułożonym biznesie to akurat ja napisałem, ale nie było tam, że biznes jest stabilny. To nadinterpretacja. Było za to takie stwierdzenie:
Cytat:
"Jednocześnie narażona jest na szereg czynników takich, jak spadek popytu, wzrost cen surowców, wzrost cen energii, nadpodaż papieru na rynku, cały wachlarz kursów walutowych (EUR, USD, SEK, GBP). Co więcej czynniki te mogą działać w tym samym czasie, w tę samą stronę (czyli niekorzystnie)."

W szczegóły raportu się wgryzam. Niestety firma nie prezentuje po kolei zestawień, tylko snuje epicką opowieść. Do tego 1 miesiąc konsolidowania Grycksbo i jest 90 stron sagi rodu Arctic'ów. Dlatego dziś komentarza nie będzie, a przy odrobinie pecha nie będzie też jutro. Ale jak się przegryzę, to skrócę to do strony A4.

koszyk
0
Wysłane: 18 maja 2010 22:04:40 przy kursie: 14,90 zł
Przegryź się Rafsty, to będzie bezprzecznie pożyteczne!

Arctic zrobił się kontraktem na celulozę i Forexem w jednym.

Jak kto lubi pośledzić kursy innych walorów niż bezpośrednio "ulubioną" spółkę, to będzie się tu czuł jak w domu. Angel

Irek_2
0
Wpisów: 120
Wysłane: 19 maja 2010 11:40:52 przy kursie: 14,04 zł
Rafsty

Tak, chodziło mi o Twój wpis, a nie WatchDog-a.
Jęśli chodzi o stwierdzenie o dobrze ułożonym, stabilnym interesie to BYŁY tylko i wyłącznie MOJE wnioski i oceny, zrobione na podtawie różnych informacji i danych. A odniosłem się do Twojego wpisu w takim sensie, że się zgadzałem z Twoją oceną i wnioskami.

Zacytuję poniżej również bardzo trafną Twoją uwagę z tamtego postu:
"Zarząd wygląda na profesjonalny, stara się przewidywać, co się stanie i zawczasu się do tego przygotowywać. Z drugiej strony biznes jest odrobinę ryzykowny ze względu na specyfikę branży. Póki jest dobrze, to jest dobrze, ale ewentualny błąd w zarządzaniu mocno zaszkodzi wynikom (i pewnie kursowi). Sami to zresztą przyznają w prospekcie."

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 19 maja 2010 13:32:55 przy kursie: 14,04 zł
@Irek_2: A to przepraszam! W takim razie to była moja nadinterpretacja Twojej wypowiedzi.
@WD: Gratuluję poskładania wszystkich kwartałów ze wszystkich źródeł. Dłubałem w tym prywatnie i harówka straszna. Sick

Verion
0
Wpisów: 290
Wysłane: 19 maja 2010 18:15:42 przy kursie: 14,04 zł
Szukam szukam i nie mogę znaleźć ma ktoś może w zestawieniu dwa wykresy cenowe, drewna na celulozę i samej celulozy. Ciekaw jestem , czy im samym nie opłacało by się zainwestować w powiększenie mocy produkcyjnych , ale celulozy.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 20 maja 2010 19:53:21 przy kursie: 14,06 zł
Arctic Paper – omówienie wyników za q1’2010.
Sądząc po reakcji kursu wynik mocno rozczarował inwestorów. Spróbujmy to choć po części rozłożyć na czynniki pierwsze i zrozumieć, co się stało. To powinno pomóc w przewidywaniach na przyszłość. Podstawową sprawą jest uwzględnienie faktu, że z powodu akwizycji Grycksbo, bezpośrednio wyniki są nieporównywalne z poprzednimi. Trudności dodaje fakt, że nabytek był konsolidowany tylko za jeden kwartał. Po przebrnięciu przez sprawozdanie udało się jednak wydobyć kilka istotnych danych prezentowanych na bazie porównywalnej.

Patrząc na firmę jako całość przychody wzrosły q1/q4 o 10,8%; zaś q1/q1 o 0,8%, ale niewiele to mówi. Popatrzmy więc na dane LFL. Tutaj bardzo ważna przestroga dla tych, którzy chcieliby weryfikować poniższe liczby. Za q1’2010 należy brać z raportu dane LFL, za liczby porównawcze z q1 i q4’2009 trzeba przyjąć dane całościowe! Firma w tych raportach też podaje pozycję LFL, ale to jest baza do porównań z 2008 rokiem - bez Mochenwangen (kupionego w 2008r.)!!! To bardzo ważne, bo inaczej porównanie nie będzie miało sensu.

Jeszcze kilka słów o walutach. Działalność Arctica angażuje mrowie różnych walut, więc trzeba to jakoś uprościć (zwłaszcza, że spółka nie podaje wszystkich kursów). Ze struktury geograficznej przychodów w raporcie rocznym wynika, że ok. 50-55% przychodów odbywa się w euro, a 13% w koronach szwedzkich. Razem te dwie waluty dają jakieś 60-65%. Polska to ok. 12%, a więc na pozostałe waluty pozostaje 25-30%. Dlatego będę porównywał do zmian euro oraz koszyka 54% EUR + 13% SEK (wiem, że to nie schodzi się na 100%, ale wpływ tego koszyka na kwoty globalne też nie jest stuprocentowy). Używam kursów średnich z raportów Arctica.

Do rzeczy.
Przychody LFL spadły porównując q1/q4 o -2,4%, podczas gdy wolumen (sprzedany tonaż) wzrósł o +0,7%. Oznacza to spadek cen o ok. -3,1%. Euro w tym czasie spadło o -7,9%, zaś koszyk o -4,5%. Można więc dopatrywać się reakcji Zarządu w postaci podniesienia cen.
Przychody LFL porównując q1/q1 spadły o -11,2%, zaś wolumen wzrósł o +0,7% (firma podaje 1,2% - zaokrąglenia). Oznacza to spadek cen o -11,9%. Euro w tym czasie spadło o -11,4%, a koszyk o -6,5%. Widać, że poza spadkiem kursów dodatkowo pogorszył się mix produktowy.

Koszt własny sprzedaży (KWS) można rozpatrywać już tylko globalnie (brak danych LFL). Nie ma też danych dotyczących wolumenu produkcji, ale w raporcie rocznym w kosztach rodzajowych widać, że zmiana stanu produktów ma znikomy wpływ na całość (poniżej ok. 0,5% kosztów rodzajowych). Dlatego przyjąłem, że wolumen sprzedany to mniej więcej wolumen wyprodukowany.

Dane ilościowe są nieporównywalne (Grycksbo), ale można policzyć koszty jednostkowe i wariancję. Wtedy widać, że dla q1/q4 wariancja cenowa to 6,1% (drożej). Pasuje to bardziej do zmian kursowych, niż zmian cen surowców, co ma sens, bo na koniec roku spółka posiadała zapas surowców na około 2 miesiące. Porównując q1/q1 mamy spadek kosztu jednostkowego o 2,4%! Optymiści mogą się w tym dopatrywać sensu (lepsza produktywność), pesymiści uznają to za błąd zaokrągleń lub efekt mojego założenia o poziomie produkcji.

Podsumowując wynik brutto na sprzedaży:
- W q1’2010 firma bardziej cierpiała z powodu kursów walut, niż cen surowców, ale biorąc pod uwagę stan magazynów na koniec 2009 bufor tańszej celulozy już się skończył.
- Ceny sprzedaży Grycksbo w q1’2010 były niższe, niż Actica.
- Zarząd podejmuje działania przeciwdziałające spadkowi rentowności. Długofalowo polega to na trzymaniu w ryzach kosztów produkcji. Tego typu zakłady muszą cechować się kulturą operacyjną opartą na tzw. continuous improvement (czyli nieustającym szukaniu oszczędności). Po prostu muszą. I Arctic to robi. Zapowiedzi osiągnięcia niezależności energetycznej są tu jak najbardziej na miejscu.
- Zarząd prawdopodobnie próbował w q1’2010 reagować cenami sprzedaży, ale cały rok 2009 to erozja mixu.

Pozostałe sekcje rachunku wyników już są prostsze.
Pozostałe przychody/koszty operacyjne pochodzą ze wzmożonej pozapodstawowej działalności Kostrzyna (sprzedaż mediów i materiałów) oraz odpis wartości nieruchomości. Mamy -1,9m kosztów transakcyjnych związanych z nabyciem Grycksbo (i jeszcze 0,6m w kapitale własnym). Mamy też- 0,9m odpisu na zapasach. Zarząd niespecjalnie bawi się w podrasowywanie wyników, bowiem taki odpis na nieruchomości zniknąłby w zeszłorocznym wyniku. Po drugie Mundekals tworzy rezerwy na CO2, a pozostałe fabryki mają nadwyżki z przydziału (wyceniane na zero). Prosta sprzedaż wewnątrz Grupy pokazałaby zysk z rozwiązania rezerwy (bezkosztowo). Mnie się to jednak na razie podoba, bo nie próbuje mi się mydlić oczu.

Bardzo wzrosły koszty finansowe. Zarząd tłumaczy to różnicami kursowymi i wzrostem zadłużenia.

W bilansie skok sumy bilansowej z tytułu przejęcia Grycksbo i wzrost udziału aktywów trwałych. Zadłużenie skoczyło z 47% na koniec roku do 60%. Nie podoba mi się, że Spółka wciąż utrzymuje wysokie saldo środków pieniężnych i zaciąga jednocześnie duży kredyt. Pojawiły się wzmianki o zabezpieczeniach, ale to drobiazgi. Wygląda to tak, jakby firma obwąchiwała problem.

Cash flow.
Operacyjny – marginalny. Pozostałe – mam nadzieję, że na półrocze audytor to wyprostuje, bo ani nie było wpływów gotówkowych z emisji, ani nie zapłacono tyle w gotówce za Grycksbo.

Co mi się nie podoba.
- Mam wrażenie, że Zarząd jest produkcjo-centryczny. To znaczy jest przekonany, że jak będzie dobrze i tanio produkował, to wszystko się jakoś ułoży. W tej branży nie ułoży się, jeśli nie będzie znaczącego udziału finansów w stabilizowaniu tego biznesu. Więcej inżynierii finansowej w tej firmie akurat by się przydało. Choćby zatrudnić człowieka tylko od instrumentów pochodnych. Nawet, niechby kosztował 300tys. rocznie! Dużo? W tym kwartale wynik im spadł o prawie 40 milionów w porównaniu do analogicznego okresu przy takim samym wolumenie.
- Nie podoba mi się również to, że jeszcze niedawno brak zintegrowania był prezentowany, jako zaleta, bo to pozwala na dywersyfikację dostaw. Teraz gdzieś słyszałem / czytałem o nawiązywaniu ścisłej współpracy z jednym z producentów celulozy. Globalny rynek okazał się zbyt globalny?

Co mi się podoba.
- Mimo, że na firmę spadło mnóstwo niekorzystnych czynników jednocześnie, sam core business przyniósł jednak ponad 80 milionów, a cała organizacja pokazała czarne zero.
- Koszt zużycia materiałów i energii to niecałe 60% kosztów rodzajowych i ok. 70% kosztu własnego sprzedaży (dane roczne). Ich dalszy wzrost o powiedzmy 20% podniesie koszty odpowiednio o ok. 12% i 14% (to trochę uproszczenie).

Diagnoza i perspektywy na przyszłość?
Mamy do czynienia z jednoczesnym wystąpieniem chyba wszystkich negatywnych czynników, które mogły zaszkodzić tej firmie. Oby tylko, bazując na „znajomości branży i wieloletnim doświadczeniu”, nie próbowali się „odkuć” jakimiś opcjami, forwardami itp. Dla inwestorów najbardziej kluczowe jest kiedy w/w czynniki się odwrócą. Firma na pewno dotrwa. Będzie tylko trochę poobijana. Wyceny pokazują, że rynek tego nie docenia: www.stockwatch.pl/gpw/arctic,w...

P.S. Zdaję sobie sprawę, że powyższy wywód może czytać się mniej więcej tak ciężko, jak samo SF Arctica, więc za moment wkleję na forum liczby w tabelkach.
Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 20 maja 2010 19:59:26 przy kursie: 14,06 zł
A to wyliczenia:

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

koszyk
0
Wysłane: 20 maja 2010 21:53:13 przy kursie: 14,06 zł
Rafsty, jesteś Tytanem!!!

Trudno co mądrego dodać. Angel

Ciekawe, czy mają stworzony ekonometryczny model do zarządzania i prognozowania, gdzie jako główne zmienne występowałyby ceny walut, surowców i energii? Jak robią to z oka, to nawet człowiek od zabezpieczeń walutowych nic im nie pomoże.

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 28 maja 2010 10:59:38 przy kursie: 13,70 zł
oj kiepsko,nowe rekomendacje nie pozostawiają złudzeń...dzisiaj mamy dwie i obie w podobnym tonie ...nieciekawie się zrobiło...nie wiem jak wy, ale ja chwilowo opuściłem akcjonariat z pełną wiarą, że jeszcze tutaj kiedyś wrócę bo chyba lepsze czasy tej spółce się zwyczajnie należą

Maciek1981
0
Wpisów: 469
Wysłane: 28 maja 2010 11:10:31 przy kursie: 13,70 zł
a kto się jeszcze w obecnych czsach sugeruje rekomendacjami....?
obserwować euro/dolara i ceny celulozy!
Edytowany: 28 maja 2010 12:15

MSKalios
0
Wpisów: 22
Wysłane: 28 maja 2010 21:13:16 przy kursie: 13,70 zł
To prawda. Tak jak nie ma co dzisiaj także sugerować się rekomendacjami na kupuj. Nie wierzę też niestety do końca w czyste intencje niektórych funduszy.
Trzeba pamiętać, że zbliża się dywidenda, a ta w stosunku do ceny akcji jest całkiem atrakcyjna.
Niestety cena celulozy ciągle rośnie. Oczywiście rośnie także cena papieru. Polecam stronę www.foex.fi/default.asp?naviga... Zdecydowanie więcej tam się dowiemy niż z rekomendacji funduszy.

koszyk
0
Wysłane: 9 czerwca 2010 09:20:01 przy kursie: 14,10 zł
Ładna zagrywka ze strony Spółki.
9 groszy in plus na dywidendzie niewiele zmienia w finansach firmy, a tym bardziej w finansach akcjonariuszy, natomiast wysłali czytelny komunikat " jesteśmy spokojni o przyszłość"
Czy to blef, czy nie, nie wiadomo, natomiast inteligentnie zrobione niskim kosztem.

Maciek1981
0
Wysłane: 9 czerwca 2010 09:24:35 przy kursie: 14,10 zł
dodatkowe 5mln pln na dywid. według Ciebie to "niskim kosztem"?
Edytowany: 9 czerwca 2010 09:25

koszyk
0
Wysłane: 9 czerwca 2010 09:31:27 przy kursie: 14,10 zł
Maciek1981 napisał(a):
dodatkowe 5mln pln na dywid. według Ciebie to "niskim kosztem"?

Przy skali Firmy, tak, to niedrogo.

Verion
0
Wpisów: 290
Wysłane: 18 czerwca 2010 14:36:26 przy kursie: 14,00 zł
Zastanawiam się na d strategią , która mają zaprezentować jesienią. Zastanawia mnie do tego czasu zachowanie kursu , czy moga w ten sposób stopniowo zwiększać się oczekiwania inwestorów.
Jak dla mnie spółka jest świetna, pogrążyła ich celuloza, która chyba nadal sadzi do góry :/. Lubie czytać ich raporty , są przejrzyste , zrozumiałe i sądzę , że uczciwie w nich tłumaczy się zaistniałe zjawiska. Zarząd nie boi się przyznać do porażki, czy trudnej sytuacji.
Ktoś może ma jakieś wieści z rynku celulozy ?

wkm3
0
Wpisów: 468
Wysłane: 5 lipca 2010 23:05:59 przy kursie: 13,00 zł
ze szklanej kuli te przepowiednie? :) ,,Przewidujemy, że w najbliższych miesiącach ceny celulozy osiągną swój szczyt, a następnie rozpocznie się ich stopniowy spadek'';
Czy ktoś się doczytał lub ma swój pogląd dla ,,przewidywanego'' spadku cen celulozy? wesoły ten brak argumentacji przy takich wywodach...

,,2010-07-05 15:44

Analitycy zalecają kupno Arctic Paper

Millennium DM, raportem z 28 czerwca, rozpoczął wydawanie rekomendacji dla Arctic Paper od zalecenia kupuj. Cena docelowa została wyznaczona na poziomie 15 złotych.

W ostatnich miesiącach spółka przeżywa problemy związane z rosnącymi kosztami celulozy - podstawowego surowca zużywanego w grupie. Ożywienie gospodarcze w Europie nie jest na tyle silne, aby spółka mogła przerzucić w całości rosnące koszty na swoich klientów. Spadek rentowności silnie odbił się na giełdowym kursie spółki, który znajduje się obecnie poniżej ceny emisyjnej - napisano w raporcie.

Przewidujemy, że w najbliższych miesiącach ceny celulozy osiągną swój szczyt, a następnie rozpocznie się ich stopniowy spadek. Jednocześnie spółka zamierza wprowadzić od lipca podwyżki cen papieru. Oba czynniki istotnie wpłyną na poprawę rentowności Arctic Paper - dodano.''

Maciek1981
0
Wysłane: 17 sierpnia 2010 12:40:02 przy kursie: 14,35 zł
Edytowany: 27 sierpnia 2010 12:23

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 17 sierpnia 2010 14:38:56 przy kursie: 14,35 zł
raporty o sytuacji na rynku papieru i drewna (format pdf):

www.millenniumdm.pl/szukanie_b...

Edit: link trzeba skopiować i wkleić do przegladarki - w przeciwnym wypadku otworzy nam się cały dział z raportami a nie tylko te dotyczące papieru i drewna.
Edytowany: 17 sierpnia 2010 14:42

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ARCTIC

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,335 sek.

bcyunetm
ytvgrwiu
rfmltnih
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ueupdrwa
tfuikzqq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat