PARTNER SERWISU
jeeallmi
47 48 49 50 51
style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 9 czerwca 2010 03:18:06 przy kursie: 21,70 zł
Wychodzi na to że nabycie znacznej czesci przedsiebiorstwa Maflow Polska to już tylko kwestia czasu dlaczego? Dlateog że w projekcie uchwał na zwyczajne Walne zgromadzenie które ma sie odbyc 22 czerwca jest projekt uchwały na mocy którego WZ ma wyrazić zgode na nabycienieruchomosci gruntowej:

§ 1
Zwyczajne Walne Zgromadzenia Boryszew S.A. wyraża zgodę na nabycie nieruchomości gruntowej składającej się z działki nr 541/34 o powierzchni 4,9209 ha, na której znajduje się budynek administracyjno – produkcyjny oraz namiot magazynowy, położonej w Tychach Urbanowice przy ulicy Serdecznej 42, objętej księgą wieczystą KW Nr KA1T/00033310/6 prowadzoną przez Sąd Rejonowy w Tychach V Wydział Ksiąg Wieczystych.
§ 2
Ostateczne warunki sprzedaży nieruchomości, o których mowa w § 1 wymagają akceptacji Rady Nadzorczej.

a pod adresem podanym w projekcie uchwały Wz google pdnalazło:

Siedziba firmy:
MAFLOW POLSKA Sp. z o.o.
ul. Serdeczna 42
Tychy
43-100
Polska

TAk więc widać po obrotach że na borku szykuje sie ciekawa przyszłosć ale nie bede naganiał bo mi nie wypada thumbright

global
0
Wpisów: 27
Wysłane: 9 czerwca 2010 17:59:15 przy kursie: 21,60 zł
Dobry jesteś binky 3some

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 9 czerwca 2010 20:44:00 przy kursie: 21,60 zł
Taurus80 napisał(a):
Do broker ??
Pozwol ze zapytam jednoczesnie odpowiadajac na twoje pytanie :)
Skoro uwazasz ze lepiej kopac sie z koniem kupujac w dolku sprzedajac na gorce to zapytam ilez to juz % zarobiles przez ostatni rok na Boryszewie ???
Ja kupilem dokladnie 19.05 zeszlego roku po 2.55 jedyne transakcje jakich dokonalem byly zwiazane z nowa emisja :) wiec moja stope zwrotu mozna latwo policzyc.

Wiec co zarobiles wiecej % ??? Ile nerwow cie to kosztowalo ??? Ile na prowizje straciles ??

Pewnie na te pytania moglbym sam odpowiedziec :)

Witaj Taurus. Wybacz, że tak późno odpowiadam ale WD chyba dał mi na tydzień szlaban.

Co do Twojego pytania to szybko śpieszę Ci odpowiedzieć. Widze że kupiłeś Borka na samym dołku i wielkie brawa dla Ciebie hello1 Choć jak ktoś kupował wcześniej po 15 czy nawet 10 zł bo wydawało mu się ze juz jest tanio to i tak się raczej nie przyzna. Nie dziwię Ci sie że nie chcesz go teraz sprzedawać bo szkoda tyle skarbówce oddawać wave. Ja pierwszy raz zakupiłem akcje Borka na początku stycznia skuszony nową emisja akcji - choć wówczas (z perspektywy czasu przyznaje to był mój błąd , który mogę sobie zarzucić) niestety sprzedałem je zbyt wcześnie bo jeszcze w ostatnich dniach notowań PP nie czekając na notowania PDA. Później wchodziłem i wychodziłem jeszcze kilka razy dokupując bądź redukując częściowo lub całkowicie mój stan posiadania akcji. Moją stopę zwrotu - trzeba troszkę uśrednić gdyz wchodziłem za każdym razem z rożnym kapitałem. Ostatnio sprzedałem Borka 28 maja b.r. po 1,99. Podliczając moją stopę zwrotu z ostanich 5 m-cy i oczyszczoną już z prowizji wychodzi mi ponad 50%. Nie jest źle - chciałbym na każdej spółce tak zarabiać, choć zdaję sobie sprawę, że mogło być lepiej ale ja nie jestem zachłanny.

Sprzedając ostatnio po cenie 1,99 w trakcie nagłego odreagowania po wcześniejszych gwałtownych spadkach zakładałem, iż szeroki rynek ulegnie wkrótce korekcie i pociągnie za sobą Borka. Jak czas pokazał w pierwszej sprawie się nie myliłem natomiast co do Borka już było gorzej. Moim zdaniem uratowało go info o przejęciu. Jak twierdzi style to podobno już rzecz przesądzona choć z info parkietu wynikało, że prócz Boryszewa jest również kilku innych oferentów.

Zatem moje pytanie brzmi czy Borek ma szanse iść dalej pod prąd szerokiego rynku (bo tu nadal jestem nastawiony lekko pesymistycznie co do rozwoju w najbliższych tygodniach)? Trochę zakupiłem akcji w poniedziałek skuszony dużym obrotem i dynamicznym wybiciem ale nie wiem na ile potwierdzenie zakupu Maflow podtrzyma nadal wzrosty (być może tą informacje rynek już zdyskontował)? Czekam na wpisy mądrzejszych ode mnie.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 9 czerwca 2010 21:26:42 przy kursie: 21,60 zł
Thx za odpowiedz :) na gieldzie juz troche jestem i boryszew nie od dzisiaj znam :) kiedys tez troche dal zarobic, ale na szczycie tez udalo mi sie zapakowac w okolicach 30zl stracilem 20% po czym podziekowalem :) w spolke zainwestowalem ponownie poniewaz sadze ze znam troche poczynania pana karkosika jak zapewne wiesz jako pierwszy pisalem o emisji w momencie w ktorym nikt nie mial zielonego pojecia o niej nawet dla mnie bylo to zyczenie Angel czy pan Karkosik juz wtedy planowal emisje nie mam pojecia :)

Co do twojego pytania, obecnie jestesmy w najpiekniejszym momencie hossy przybywa coraz wiecej nowych inwestorow dzieki prywatyzacji, temat boryszewa coraz wiecej rozgrzewa a wzrosty od zeszlego roku sa ladne, teraz mysle ze bedziemy dalej stabilnie rosnac po czym jak juz wszyscy beda pewni HOSSY nasapi ostatnia fala wzrostowa a zapewne bedzie ona pionowa do gory.

Czy boryszew moze rosnac wbrew rynkowi ?? Mysle ze odpowiedz jest prosta jak rynek leci to predzej czy pozniej kazda spolka nie oprze sie spadka, odpowiadajac na to pytanie trzeba by znac odpowiedz na pytanie czy rynek czeka armagedon czy to tylko zwykla korekta.

Co do przejecia jezeli dojdzie do skutku to chyba zyski jakie przyniesie to przejecia kazdy zna :) wzrost przychodow z dnia na dzien od 0.5-1 mld rocznie to nawet dla boryszewa jest wzrost astronomiczny, do tego beda nastepne tereny pod sprzedaz, no i nie zapominajmy ze boryszew juz dla branzy motoryzacyjnej robi conieco a wiec dojdzie element synergi.
Oczywiscie po przejeciu malfow w spolce zostana ograniczone znacznie koszty zarzadu pewnie i marketingu, sprzedazy itp

Wiec na pytanie niech sobie kazdy sam odpowie.

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 11 czerwca 2010 08:10:52 przy kursie: 21,60 zł
style napisał(a):
Wychodzi na to że nabycie znacznej czesci przedsiebiorstwa Maflow Polska to już tylko kwestia czasu dlaczego? Dlateog że w projekcie uchwał na zwyczajne Walne zgromadzenie które ma sie odbyc 22 czerwca jest projekt uchwały na mocy którego WZ ma wyrazić zgode na nabycienieruchomosci gruntowej:
(...)
§ 2
Ostateczne warunki sprzedaży nieruchomości, o których mowa w § 1 wymagają akceptacji Rady Nadzorczej.
(...)

nie tylko.

Polecam lekturę dzisiejszego PARKIETU str 7
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

style
7
Wysłane: 11 czerwca 2010 13:37:16 przy kursie: 22,00 zł
Wiem czytałem ten art na parkiecie o tym że banki dzisiaj przyjrzą sie złożonym ofertom.... Ciekawi mnie jednak ten projekt uchwały ..

Grzegorz6018
0
Wpisów: 12
Wysłane: 11 czerwca 2010 16:35:17 przy kursie: 22,00 zł
Na zamknięcie ktoś zebrałbinky 3oo tyś. papieru -czyżby jakaś pierwsza jaskółka dobrych wieści Dancing Dancing Dancing ?

del-20120121
0
Wpisów: 168
Wysłane: 12 czerwca 2010 08:50:31 przy kursie: 22,00 zł
Cytat:
Boryszew Oferta Karkosika wygrała

W piątek zgromadzenie wierzycieli Maflow Polska rozpatrzyło dwie oferty na zakup zorganizowanej części tego upadłego przedsiębiorstwa (zakłady produkcyjne bez należności, gotówki oraz długów), jakie wpłynęły na ręce syndyka.

Zwyciężyła oferta giełdowego Boryszewa kontrolowanego przez Romana Karkosika. Maflow jest producentem gumowych przewodów dla motoryzacji, głównie klimatyzacyjnych. O tym, że chemiczno-metalurgiczny koncern stara się o jego przejęcie, napisaliśmy tydzień temu.

– Boryszew zaoferował 70 mln zł i pakiet socjalny, natomiast drugi inwestor Polplast – należący do francuskiej grupy GMD – 6,5 mln euro (czyli prawie 27 mln zł – red.).

link: www.parkiet.com/artykul/7,9384...

adamos
0
Wpisów: 338
Wysłane: 13 czerwca 2010 03:27:14 przy kursie: 22,00 zł
No to w poniedzialek powinny byc piekne wzrosty i spora luka na otwarciu Dancing
"Privatize the gains,socialize the losses"

style
7
Wysłane: 13 czerwca 2010 08:53:40 przy kursie: 22,00 zł
wychodzi na to że borek złożył radzie wierzycieli tzw. propozycje nie do odrzucenia 70 mln zł+ pakiet socjalny a konkuret tylko 26 ml zł hello1 .... borek nabył wiec za 70 mln zł cos co zostało wycenione na 208 ml ?

Wydaje mi się że gdy tylko zostanie dokonany wpis o podwyższeniu kapitału zakładowego to wartość akcji znacząco wzrosnie... a co do poniedziałku to... hmmmm bedzie luka startu cos mi sie wydaje..

Cedricguard
0
Wpisów: 12
Wysłane: 13 czerwca 2010 17:12:19 przy kursie: 22,00 zł
Moze i z rana szarpną. Ale pod przejęcie była juz gra kilka dni temu. Będzie spory obrót i mocne wyrzucanie, zgodnie z zasadą kupuje sie plotki a sprzedaje fakty:).

style
7
Wysłane: 13 czerwca 2010 17:24:32 przy kursie: 22,00 zł
jeszcze jedno. ..

"Zymek dodaje, że oferta Boryszewa jest warunkowa. Firma bierze bowiem udział w postępowaniu dotyczącym nabycia włoskiej centrali grupy Maflow oraz kilku przedsiębiorstw zagranicznych (ich wycena to 23 mln euro, czyli około 95 mln zł). Centrala jest dostawcą komponentów do dalszej obróbki oraz rozwiązań technologicznych dla polskich zakładów. Jednak Boryszew zastrzegł, że nawet jeżeli nie kupi zagranicznej części, nabędzie Maflow Polska o ile znajdzie dostawcę surowca do produkcji. Boryszew ma czas na podjęcie decyzji do końca czerwca."

Czyli borek chce nabyć

a) oddziały zagraniczne (wtym siedzibe we włoszech)
a) Maflow Polska ---> ale tylko jeżeli znajdzie dostawcę surowca.

według mnie ten komunikat jes troche mało logiczny ... no ale jak dostaniemy wiecej informacji to mozę sie wyjaśni. Najważniejsze jest to że to nabycie ma charakter warunkowy i jeszcze wszystko sie może (teoretycznie zdarzyć), choc trudno sobie wyobrazić sytuacje gdzie przedsiebiorstwo składa startuje w przetargu i składa ofertę na 70 mln zł nie zapoznajac sie z sytuacja ze strony potencjalnych przyszłych dostawców surowca.. (jakos nie chce mi sie w to wierzyć),może to jeszcze taka zagrywka negocjacyjna żeby wynegocjować lepsze warunki i wtedy renegocjować zawarta już umowe...thumbright

Tak czy inaczej narazie mamy podane bardzo dobre info które jutro powinno utworzyć sporą luke startowa.... Narazie łapmy plotki a na sprzedaż faktów przyjdzie jeszcze czas...

Ps. ciekawi mnie tylko dlaczego takie ważne informacje sa na parkiecie a puls bizesu milczy.. ale za to informacji na debilne tematy to jakos nie brakuje..

pozdro

del-20120121
0
Wysłane: 13 czerwca 2010 17:58:34 przy kursie: 22,00 zł
Niby ma czas do końca czerwca, ale już 22. czerwca jest ZWZ, na którym R.K. pewnie zatwierdzi poniższą uchwałę:

Cytat:
§ 1
Zwyczajne Walne Zgromadzenia Boryszew S.A. wyraża zgodę na nabycie nieruchomości gruntowej składającej się z działki nr 541/34 o powierzchni 4,9209 ha, na której znajduje się budynek administracyjno – produkcyjny oraz namiot magazynowy, położonej w Tychach Urbanowice przy ulicy Serdecznej 42, objętej księgą wieczystą KW Nr KA1T/00033310/6 prowadzoną przez Sąd Rejonowy w Tychach V Wydział Ksiąg Wieczystych.

Trudno, żeby potem się z tego wycofywali.

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 14 czerwca 2010 10:31:52 przy kursie: 22,10 zł
czy może już ktoś przeliczał wskaźniki borka po przejęciu Maflow ?
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 czerwca 2010 10:35:47 przy kursie: 22,10 zł
Ja to zrobię, tylko potrzebuję SF przejmowanej spółki. Są gdzieś podane, czy trzeba kupować z KRSu?

style
7
Wysłane: 14 czerwca 2010 10:39:12 przy kursie: 22,10 zł
kupować? przecież krs jest jawny

WatchDog
50
Wysłane: 14 czerwca 2010 10:56:08 przy kursie: 22,10 zł
Nie mówię że jest tajny, tylko żeby dostać tabelki przed nos, trzeba zapłacić komuś, kto te informacje wydobywa, przetwarza i zbiera.

EDIT: nie będzie łatwo, bo w infoveriti mają ostatnie sprawozdanie za 2007 rok. Trochę stare, wolałbym świeższe dane.
Może Boryszew coś poda, proszę wtedy o sygnał gdybym przeoczył.

Podpinam jeszcze stroniczkę z raportu za rok 2006

kliknij, aby powiększyć

Uwaga, od tego czasu mogło się dużo zmienić.
Edytowany: 14 czerwca 2010 11:05

del-20120121
0
Wysłane: 14 czerwca 2010 11:08:06 przy kursie: 22,10 zł
Tutaj (link) można trochę poczytać.

WatchDog
50
Wysłane: 14 czerwca 2010 11:13:32 przy kursie: 22,10 zł
O rany, dużo się dzieje.

Tekst niestrawny (tłumaczenie z włoskiego), wklejam pierwszy lepszy akapit.

Cytat:
To jest spowodowane podwójnym aspektem in primis, silnymi interakcjami między Maflow S.p.A. a Maflow Polska Sp.zo.o., z których wypływają silne dynamiki intercompany, a które lektura danych pojedynczej legal entity nie pozwala oczyścić. Nie można pominąć ponadto, skutku wynikającego z różnorodnej kompozycji Grupy, z nadwyżką ekstremalnie niehomogeniczną wynikającą z wykonywanej działalności przez kontrolowaną spółkę (produkcyjna, handlowa lub obie), z kraju gdzie jest ona położona (Kraje o dużym wpływie siły roboczej, Kraje o niskim wpływie siły roboczej, etc.), a czasem w niezaprzeczalnej mierze, przez efekt pochodzący z tłumaczenia bilansów w walucie różnej od euro.

Będzie trudniej niż sądziłem.

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 14 czerwca 2010 13:18:59 przy kursie: 22,10 zł
WD trzymamy kciuki, dasz radę. Choć ten przytoczony cytat brzmiał więcej niż "groźnie" Think

A co do samego przejęcia to rynek już przez 2 tyg. miał czas aby zdyskontować (co też uczynił) tę informację, która teraz stała się faktem, choć warunkowym gdyż dają sobie opcje odstąpienia jeśli zaistnieją pewne okoliczności (lecz chyba mało prawdopodobne). Zatem sprawa samego przejęcia wydaje się już być przesądzona natomiast nadal nie jest wiadomo czy przejmą jedynie część polską czy jednak całą grupę. I pod tą drugą niepewność można jeszcze budować scenariusz wzrostowy dla kursu.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE boryszew
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

47 48 49 50 51

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,256 sek.

bnuhpouf
xkqwufss
ehuspptp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
czwjygsf
hsktooik
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat