Mam propozycję. Można by było urządzić cotygodniowe konkursy w prognozowaniu wyników spółek. Zastanawiałem się nad zasadami i możliwością oceny wyników. Oto co wymyśliłem:
1. Konkurs polegałby na prognozowaniu wyników spółek osiągniętych w przeciągu tygodnia
przykład:Spółka 'X' w piątek zakończyła notowanie ceną 'C1', w kolejny piątek ceną 'C2', zysk/strata spółki podany byłby wzorem Z/S=[(C2-C1)/C1]*100, wynik byłby podawany w procentach oznaczanych na czerwono w przypadku straty lub na zielono w przypadku zysku)- dzięki temu Frog będziesz mógł łatwo obliczyć różnice bo i tak masz zapisane w excelu wszystkie ceny z każdego dnia , idźmy dalej...
2. Każdy użytkownik będzie mógł wziąć udział, ale to dosłownie, bo dzięki temu będzie można zaangażować do konkursu osoby, które nie zdążyły wybrać spółki, lub chcą tylko spróbować swoich sił w prognozowaniu ...
3. Główna zasada miałaby polegać na wybraniu (załóżmy 3, a może 5? spółek) ze wszystkich uczestniczących w grze (aktualnie- lipcowej) i podaniu w terminie piątek 17.00-niedziela 20.00 proponowanych osiągnięć spółek na kolejny tydzień
przykład:Ceny następujących spółek użytkowników osiągnęły w piątek ceny:
(C1:1.5zł), - nick1 - SP1
(C1:2.5zł), - nick2 - SP2
(C1:3.5zł), - nick3 - SP3
Legenda:
C1: cena za 1szt.
nick 1,2,3- użytkownik 1,2,3, który bierze udział w konkursie miesięcznym
SP 1,2,3- spółka o jakiejś nazwie
Pewna osoba/użytkownik (nazwijmy go U) forum podaje prognozę na tydzień:
SP1: +0.5%
SP2: -1%
SP3: +0.25%
Spółki w kolejny piątek osiągnęły wyniki:
(C2:1.4zł), - nick1 - SP1
(C2:2.9zł), - nick2 - SP2
(C2:4.5zł), - nick3 - SP3
Wynik dla spółek zgodnie z wzorem będzie następujący:
(przypominam wzór: Z/S=[(C2-C1)/C1]*100)
Z/S(SP1)=[(1.4-1.5)/1.5]*100=
-6.66%Z/S(SP2)= ... =
+16%Z/S(SP3)= ... =
+28.57%i teraz najważniejsze, czyli rozliczenie, przyznanie punktów, wymyśliłem następujący sposób przyznawania punktów:
'U' podawał prognozę:
SP1: +0.5.%
SP2: -1.00%
SP3: +0.25%, a wyniki po tygodniu były następujące:
SP1:
-6.66%SP2:
+16.00%SP3:
+28.57%'U' zdobywa punkty:
1)
gdy trafia w dobrym kierunku (przypadek SP3): za każdy swój trafiony dziesiętny procent uzyskuje 1pkt, liczone w ten sposób: 25pkt-(2857pkt-25pkt)= -2807pkt , natomiast gdyby prognozował 50.00% zamiast 0.25%, to otrzymałby punkty w ten sposób: 2857pkt-(5000pkt-2857pkt)= 714pkt, w nawiasie jest różnica prognozowanych i rzeczywiście osiągniętych wyników spółki zamieniona na punkty
2)
gdy trafia w złym kierunku (przypadek SP1 i SP2): każda dziesiętna część procenta to 1pkt, a zliczany byłby w przypadku SP1: -50pkt-666pkt=-716pkt, w przypadku SP2: -100pkt-1600= -1700pkt
Końcowy wynik 'U':
SP1:
-716pktSP2:
-1700pktSP3:
-2807pktrazem:
-5223pkt //
to była bardzo kiepska prognoza4. Na koniec tygodnia wygrywa użytkownik, który najtrafniej ocenił przyszłe wyniki spółek
5. Na koniec miesiąca można zrobić podsumowanie punktów użytkowników, o ile użytkownik brał udział w każdym konkursie tygodniowym w ciągu danego miesiąca
6. Nagrody... .
Mam nadzieję, że ktoś to zrozumiał i po przeczytaniu całości wyrazi swoją opinię. Cały sposób liczenia jest banalny, ale opisanie tego zajęło mi trochę czasu.
Po co w ogóle to zrobiłem? Zaczęło się od tego, że wypiłem o jednego redbula za dużo i plątałem się po spółkach nie mogąc zasnąć. Przeglądając Wasze posty pomyślałem, że osoby, które nie mogą wziąć już udziału w miesięcznym konkursie bardzo chętnie skorzystałyby z jakiegoś podobnego konkursu i tak zrodziła się cała moja nocna idea "dodatkowego konkursu".
Całość jest kierowana głównie do Ciebie Frog. Jeżeli chcesz się do tego zaangażować, to daj znać, szczegóły omówimy kolejnym razem.
Pozdrawiam wszystkich biorących udział w konkursie ze spółkami. Napiszcie czy interesuje Was taka rywalizacja.
Ulubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”