@ krewa,
Ciekawa koncepcja

. Ładnie rozrysowane

. Tylko co dalej

?
Wzrost powyżej 2400 przebija górne ograniczenie kanału spadkowego od szczytów kwietniowych(ok.2400) czyli odmienia cały nastrój na giełdzie. Oczywiście nie ma znaczenia czy byłaby to 1 świeczka, jak u Ciebie czy więcej. Nie jestem też pewny usiaków.
Zgadzam się z Verionem, z my spadaliśmy mniej niż oni. Na S&P 500 mimo dzsiejszej hossy jest jeszcze sporo miejsca do górnego ograniczenia takiego samego kanału spadkowego. Jeżeli poprowadzić po szczytach cieni to wypada na dziś ~1100. Czyli amerykanie mają jeszcze ok 4%. U nas już tylko 2%.
Na obu wykresach póki co spadkowa tendencja nie jest zanegowana.
Natomiast na moim ulubionym WIG20 USD już wczoraj wyszliśmy z kanału spadkowego.
Można to czytać dwojako:
Inwestorzy wchodzą, po to kupują złotówki = umocnienie i kupują jeszcze tanie złotówkowo akcje. Czyli mamy sygnał na zmianę trendu spadkowego na wakacje.
Interpretacja druga: Pln drożeje w związku ruchami na foreksie i sytuacją polityczną, nie w wyniku zakupów inwestorów giełdowych. Przynajmniej nie tych krótkoterminowych. Polskie akcje w USD stają się droższe i przy utrzymaniu trendu spadkowego w USA spadek na wig20usd będzie w przyszłości bardziej gwałtowny. Kanał zmieni swoje nachylenie.
Wg mnie sygnałem będzie przebicie trendów spadkowych na S&P i WIG20 PLN. Do tego czasu jesteśmy w średnioterminowym spadku.