PARTNER SERWISU
ridecqfi
8 9 10 11 12
ezechiel2517
0
Wpisów: 112
Wysłane: 10 lutego 2010 20:50:08 przy kursie: 4,67 zł
tez trzymam. nie powiem od jakiego pozimu zeby was nie denerwowac. blackeye
no to dosc tych przechwalek, zeby watku nie zasmiecac.

tymczasem czekamy na najblizszy raport Whistle

iie
iie
0
Wpisów: 57
Wysłane: 10 lutego 2010 21:52:16 przy kursie: 4,67 zł

Cytat:
Ja! Trzymam od 3,30! Już jest nieźle :). Ktoś coś wie a propos raportu? Przy 5 pln sprzedaje :)

I ja:) trzymam juz od okolo pol roku a sprzedaje przed Euro 2012:) Gdzie Ci sie tak spieszy iie?

może i racja, ale jak świat ma się skończyć w 2k12 to nie wiem czy jest sens :D

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 15 lutego 2010 14:50:22 przy kursie: 5,14 zł
5 złoty, nieźle...Angel

Jak widać, rynek lubi inwestorów strategicznych, o nienatrętnie dobrej reputacjii...Angel

iie
iie
0
Wysłane: 15 lutego 2010 15:43:13 przy kursie: 5,14 zł
wyżej mocniej dalej teraz pierwsza dziesiątka! = ). 5 pln dawno nie widziane :). Tylko talin coś dzisiaj okopał się przy €1,18. Ciekawe kto będzie równał Think

ezechiel2517
0
Wpisów: 112
Wysłane: 8 marca 2010 17:37:52 przy kursie: 5,86 zł
Ciekawa sytuacja ostatnio na Sylwku panuje.
W naszej szulerni kurs non stop idzie w gore, a w estonii bez zmian...
My wiemy cos czego oni nie wiedza, czy oni wiedza cos czego my nie wiemy... Think

Może miłosciwie nam panujący WD zerknie na raporcik i sie podzieli spostrzeżeniami? Pray

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 marca 2010 00:02:15 przy kursie: 5,86 zł
Czytam to nieszczęście i coś wydumałem, ale chciałbym zrobić zastrzeżenie: siedząc sobie nad Wisłą, Bugiem czy Narwią, nie mamy bladego pojęcia co tak naprawdę się dzieje na rynku rosyjskim, białoruskim, i innych, na których działa spółka. Jakoś nie kupuję historyjki, że np. Ukrainki z powodu świńskiej grypy i tego że nie były pewne czy głosować na Tymoszenko, z nerwów kupowały mniej gaci. Nie mamy pojęcia skąd się biorą problemy spółki, czy je rozwiązała skutecznie, i tak dalej. Na wyjaśnienia zarządu trzeba zawsze patrzeć z rezerwą, jednak z tego co jest podane w raporcie, da się coś wyczytać między wierszami.

Jedno jest pewne: spółka się kurczy. Strategia rozwoju "nowe marki, nowe rynki" jednoznacznie nie wypaliła. A kosztowała wiele: z dymem poszło przeszło 1/3 wartości księgowej, warte 22 mln euro. Oczywiście po uwzględnieniu operacyjnych różnic kursowych, ale nic się na to nie poradzi, taka jest charakterystyka spółki, że ma przychody i koszty w wielu walutach, które na giełdę raportuje w koronach estońskich i euro.

Z tego co mówi raport, został zakończony projekt pozbycia się segmentu odzieżowego i własnych sklepów, działalność zaniechana jest podsumowana, odpisana i do niej nie będzie powrotu. Bardzo dobrze, bo skoro nie wyszło, nie było sensu tego ciągnąć. Spółka skupia się teraz na marce, z której wyrosła i w której jest mocna: Milavitsa, albo bardziej swojsko Miławica, to coś w rodzaju Kochanka. Brzmi nieźle i z tego co się zorientowałem w internecie, jest najsilniejszą marką w Rosji i na Białorusi:
www.belarus-magazine.by/pl.php...
www.bipm.waw.pl/wiadomosci/czy...
Produkty te są pozycjonowane bardzo prosto i jasno: "duże cyce". I w tych kręgach zyskują rozpoznawalność nawet w Polsce:
www.duzy-biust.pl/p/403/model-...
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,...
Natomiast na naszym rynku obecność tych produktów jest żadna, co pokazuje liczba ofert na Allegro.
Miławica dwie podstrony:
allegro.pl/listing/search.php?...
Triumph 259 podstron:
allegro.pl/listing/search.php?...
Jest nawet polski sklep, na oko tani, ale również niezbyt wystrzałowy:
http://sklep.milavitsa.pl/
Jeszcze kuriozum ze strony angielskojęzycznej: ciągle wisi aktualny konkurs z 2006 r.
www.milavitsalingerie.com/cont...

Aktualna słaba pozycja to szansa czy zagrożenie? Podobno Miławica szyła dawniej dla Triumpha, nie ma żadnych problemów z jakością i wzornictwem. Zawiódł marketing, model biznesowy i strategia. Teraz spółka szykuje się do odbudowy, ma nowego szefa sprzedaży na Rosję i skupiona jest na biznesie, z którego wyrosła. Świetny setup, tyle że kosztował akcjonariuszy potężną ujemną stopę zwrotu: spadek z kilkunastu złotych na niewiele ponad złotówkę. Kurs przez ostatni rok wystrzelił. Czy przesadził ze wzrostem, mogą odpowiedzieć finanse.

Do wyników trzeba zrobić to samo zastrzeżenie co wyżej: wielowalutowość w praktyce oznacza ryzyko kursowe, którego się nie da na dłuższą metę zabezpieczyć żadnym instrumentem. Jeśli koszty są w jednej walucie, a przychody w innej, zaś kurs trwale się zmieni na niekorzyść, to marża jest niższa i koniec. Wtedy trzeba przenieść produkcję, zmienić dostawcę materiałów itd. Mnie niepokoi coś innego: w wielkościach złotowych spółka wyrobiła 323 mln zł przychodów i 140 mln zł marży handlowej, zatrudniając 3100 osób. Daje to 8700 zł przychodów miesięcznie na osobę i 3700 zł marży na osobę. Same wynagrodzenia wyniosły 67 mln zł czyli 1800 zł na osobę. Widzę bardzo duże ryzyko utraty rentowności związane ze wzrostem płac. Białoruś, gdzie zlokalizowana jest produkcja, pomału otwiera się na świat i będzie miał miejsce nieuchronny wzrost cen, a być może też aprecjacja lokalnej waluty. Przy takiej armii ludzi o bardzo niewielkiej produktywności przychodowej - przynajmniej w 2009 r. - trudno będzie osiągnąć trwałe zyski. Wyjściem jest solidny rozwój sprzedaży, który zwiększy masę marży. Zresztą sprawozdanie sygnalizuje kłopoty w zarządzaniu produkcją i konieczność jej ograniczenia - czyli spada produktywność aktywów. Nie bardzo sobie wyobrażam przeniesienie produkcji do Chin, przynajmniej nie od razu, ale jeśli nie uda się istotnie zwiększyć sprzedaży, konieczne będą cięcia właśnie w produkcji.

Fatalną efektywność operacyjną potwierdza analiza aktywności:
Cykl rotacji zapasów 165
Cykl rotacji należności 90
Cykl rotacji zobowiązań 134
Cykl operacyjny 255
Cykl konwersji gotówki 121
Pół roku na magazynie to dramat przy znanym i wystandaryzowanym, produkcie. Szczęście, że odbiorcy lepiej płacą, tutaj jest znaczna poprawa: cykl skrócony z około 140 dni (historycznie). Za to zapasy rotują znacznie wolniej, dawniej było to niewiele ponad 70 dni. Spowolnił się też obieg pieniądza, ale trzeba przyznać, że zadziałano odpowiednio silnie, pracując nad kapitałem obrotowym, dzięki czemu grupa punktowo w III kwartale wygenerowała dobrą gotówkę operacyjną. Dzięki niej oraz niskiemu zadłużeniu (30%) jest bardzo stabilna finansowo - lecz nie wynikowo, cały czas jest otwarta na ryzyko walutowe, zaś jego skalę możemy ocenić patrząc na Całkowite dochody: aż 10 mln euro w ciężar wyniku.

Spółka jest więc dochodowa póki co tylko na papierze. Mimo że ma wartość dochodową, to jednak jest ona nieduża w porównaniu z majątkową. Aktualne zdrowe 4 złote aktywów na akcję jest notowane na GPW z premią około 40%. Nie wygląda to już tak źle, gdy się spojrzy na wyceny porównawcze. Wszystkie szczegóły tutaj:
www.stockwatch.pl/gpw/silvano,...
Wydaje się, ze 400 procent przez rok to sporo i wystarczy. Są jednak perspektywy fundamentalne na wzrost wartości, tylko bardzo świeże i nie potwierdzone kontraktami ani wzrostem obrotów. Tak więc byłbym ostrożny, nawet mimo tego, że pewnie technicy nie widzą żadnych oporów. Fundamentalnie jest miejsce zarówno w górę, jak i w dół, co pokazują wskaźniki sektora:
www.stockwatch.pl/Stocks/Secto...
Szeroko pojęta odzieżówka potrafi być notowana i sporo taniej (Mewa) i sporo drożej (LPP).
Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

iie
iie
0
Wysłane: 9 marca 2010 12:26:22 przy kursie: 5,80 zł
WD zaprawdę jesteś wszechmocny, wystarczyła ta krótka analiza, żeby kurs poszedł w dół = D. Sam już teraz nie wiem, trzymać czy sprzedawać?
Edytowany: 9 marca 2010 12:38

taipan
0
Wpisów: 189
Wysłane: 18 maja 2010 11:37:57 przy kursie: 5,85 zł
No i pokazał się raport za Q1 - patrząc na porównanie z Q1 2009 jest całkiem miło:

Wzrost Net sales o 25% do 20 mln euro
Net profit 2.5 mln euro vs 1.9 mln euro straty

Zamykanie nierentownych sklepów w Rosji również troszkę pomogło. Sprzedaż hurtowa wciąż jest kluczowym składnikiem generującym wyniki grupy ale widać, że kapitanowie tego statku (albo barki :)) chcieliby zmienić ten obraz (wiadomo gdzie są większe marże). Uporządkowanie sieci sklepów i objęcie większej kontroli nad nimi jest dobrym krokiem ale jeszcze długa droga przed nami. Ja tam na razie zakopałem (chociaż korciło ostatnio).

iie
iie
0
Wysłane: 18 maja 2010 17:58:45 przy kursie: 5,85 zł
a tak się dzisiaj rano zastanawiałem, skąd ten skok nagły, ilu inwestorów :). Ja też trzymam, chociaż miałem kryzys przy wejściu smta na gpw. Btw sorry za offtop, ma ktoś przepis na notowania giełdowe przez rss?

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 19 maja 2010 21:48:54 przy kursie: 5,70 zł
Omówienie sprawozdania finansowego Silvano Fashion Group za 1 kwartał 2010 roku

Widać po kursie, że wyniki Silvano zostały przyjęte bardzo pozytywnie. Ja jednak z analizą mam naprawdę poważny problem. Raport sporządzony jest w Euro, a spółka de facto nie działa w żadnej swojej istotnej części na rynku z taką walutą. Struktura regionalna sprzedaży w podziale na kraje pokazuje to wyraźnie: ponad 60% przychodów w 2010 roku pochodziło z rynku rosyjskiego. To oznacza, że wszelkie liczby przedstawione czy to w EUR czy to w EEK są poważnie zniekształcone przez różnice kursowe. I teraz wyjaśnienia dotyczące wzrostów/spadków poszczególnych wartości mogą wynikać także ze zmian kursów walutowych.
Spółka napisała, że zanotowała w porównaniu do poprzednich okresów także wzrost ilości sprzedanych produktów.

Przechodząc jednak do analizy liczb, zwróciłam uwagę na ciekawe zachowanie się przychodów ze sprzedaży. Oczekiwałam bowiem, że 4 kwartał roku powinien charakteryzować się zwiększonymi obrotami ze względu na sezon świąteczny. W 2009 roku ostatni kwartał nie zanotował jednak rekordu sprzedaży w ciągu roku.

Za to 1q2010 ładnie wygląda pod względem przychodów zarówno na tle 4q2009 – wzrost o 20% - jak i 1q2009 – tu wzrost wyniósł 26%. Pozytywnie wygląda także rentowność, ponieważ w przeciwieństwie do omawianych kwartałów występuje zysk na działalności operacyjnej. Także najlepiej w porównaniu do omawianych okresów prezentuje się zysk brutto.

Faktycznie przychody ze sprzedaży w 2009 roku były dużo niższe niż te wypracowane w latach 2007 – 2008. Wtedy zyski jeszcze występowały. Ja jestem w stanie uwierzyć w to, że sprzedaż spadła przez kryzys. Faktycznie przy ograniczonych dochodach lub ograniczonej pewności sytuacji ekonomicznej ciuchy kupuje się rzadziej i raczej w którejś tam kolejności. Szczególnie w segmentach popularnych i tanich, gdzie nie można liczyć na popyt wiecznie bogatych pań zamieszkujących Rublowkę. Nie ma tutaj znaczenia fakt, że Silvano większość sprzedaży generuje na hurcie. Odbiorcy firmowi też muszą czuć odbicie, żeby więcej zamawiać.

Powstaje pytanie, czy znaczący wzrost sprzedaży zanotowany w 1q2010 okaże się trwałą tendencją. Co do tego już nie jestem przekonana. Musiałyby się bowiem potwierdzić pozytywne tendencje w gospodarce i pozytywne nastawienie konsumentek do shoppingu. Ich dochody musiałyby się realnie podnieść. A uspokojenia się sytuacji makroekonomicznej jeszcze nie możemy być pewni.

Przeanalizowałam sobie po krótce ofertę Silvano – spojrzałam na sklepy internetowe. Jeśli chodzi o ceny, to są one bardzo mocno zbliżone do marek znanych w naszym regionie od dawna: Triumph, Atlantic i ich marki. Design jednak przypomina Triumpha sprzed 10 lat. Nie znam tamtejszych rynków, więc nie wiem, jak odpowiada to gustom klientek. Rosjanki raczej świadome są światowej mody, więc wzornictwo może odbiegać od oczekiwań.

Struktura finansowania jest w mojej ocenie bezpieczna. Zobowiązania stanowiły na koniec kwartału zaledwie 26% pasywów, z czego większość dotyczyła zobowiązań handlowych. Kredyty i zobowiązania długoterminowe praktycznie nie występują. Znaczy się, że jest miejsce na zadłużanie się, wykorzystanie efektu dźwigni i takie tam.

Przepływy były w kwartale dodatnie ale na dość niskim poziomie – wzrost środków pieniężnych wyniósł zaledwie o 4%. I co prawda wartość gotówki pokryłaby w tym momencie większość zobowiązań, to przydałoby się je poprawić. W zakresie zmniejszenia stanu kapitału obrotowego widzę taką możliwości: należności odpowiadają połowie wartości sprzedaży kwartalnej a zapasy starczyłyby na całą sprzedaż. Utrzymywanie tak wysokiego stanu zapasów zasadne jest w przypadku konieczności szybkiej reakcji na zmieniające się trendy (kiedyś sytuacja LPP). W bieliźnie takich trendów się raczej nie obserwuje.

Na zakończenie: Uważam, że na dłuższą metę nie da się szyć na Białorusi. Z tego samego powodu, dla którego nie szyje się już w Polsce. Jest to po prostu absolutnie nieopłacalne. W długim okresie przeniesienie produkcji będzie koniecznością. O ile polityka na to pozwoli.

www.stockwatch.pl/gpw/silvano,... Jeszcze link do wskaźników. Wskazują na niedowartościowanie na tle sektora. W mojej ocenie zasadne, bo można w nim znaleźć spółki, które działają na bardziej nam znanych rynkach.

Dla chcących zagłębić się w sprawozdanie: tłumaczenie jest fatalne – jak rozumiem działalność ciągła oznacza działalność kontynuowaną a działalność zarzucona to zaniechana. Zobowiązania w pasywach nazwane są należnościami. Spodziewam się, że to wina tłumaczenia. Mogliby się jednak postarać o lepsze.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 19 maja 2010 21:55

del-09032025v4
0
Wpisów: 180
Wysłane: 5 czerwca 2010 01:25:23 przy kursie: 6,97 zł
Uff, ale wystrzelil. Wzrost ogromny, ale wolumen sredni. Zastanawiam sie, co stoi za tym wzrostem i czy sie bardzo w poniedzialek zwali.

iie
iie
0
Wysłane: 5 czerwca 2010 10:44:52 przy kursie: 6,97 zł
Jestem przewściekły, czekałem rok na podobny skok, i w piątek rano sprzedałem akcje bo chciałem pójść w coś bardziej dynamicznego. Mam za swoje

del-09032025v4
0
Wpisów: 180
Wysłane: 6 czerwca 2010 00:50:05 przy kursie: 6,97 zł
Nie no, ciezko byloby wyczuc ze na koncu piatkowej sesji tak wystrzeli, a zysk i tak masz... A przypuszczam, ze w poniedzialek SFG bedzie sie korekcilThink

TomKo
0
Wpisów: 139
Wysłane: 7 lipca 2010 18:00:09 przy kursie: 6,54 zł
ładnie dzisiaj przemielili..., ale dlaczego taki pakiet został rozłożony na "pakieciki" a nie poszedł jednym zleceniem? podaży tutaj nie ma za wielkiej więc chyba nie chodziło o to żeby rzucać akcje i zaniżać kurs żeby bardziej strachliwi przyłączyli? może któryś z bardziej doświadczonych kolegów by coś podpowiedział? Angel

iie
iie
0
Wysłane: 7 sierpnia 2010 17:58:31 przy kursie: 8,99 zł
jak myślicie, okopiemy się przy 9 plnach? Czy raczej będzie szło w dół?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 12 sierpnia 2010 08:13:45 przy kursie: 8,90 zł
Omówienie półrocznego sprawozdania spółki ze szczególnym uwzględnieniem tego, co działo się w II kwartale.
Kurs niemal oszalał i miało to podstawy fundamentalne. Spółka z sukcesem zrealizowała swój program naprawczy, a co najważniejsze, odzyskuje rynek i marżę, generując pokaźne zyski. Szczegóły niżej, zaś na stronie spółki wskaźniki oparte o wielkości w złotych, przeliczone z EUR po kursie 4,1458, które z kolei spółka przeliczyła z EEK po kursie 15,65, które to z kolei przeliczane są po nie określonych bliżej kursach z walut lokalnych, w których sprzedaje spółka swoje wyroby.
www.stockwatch.pl/gpw/silvano,...

Celem spółki było znaczne ograniczenie detalu, tj. zamknięcie nierentownych sklepów i budowa sieci franczyzowej, natomiast samemu skupienie się na produkcji i hurcie. Powodzenie ocenić można patrząc w Notę 15 na str. 35, z której wynika iż przy nieznacznym spadku przychodów z detalu, ograniczono wynik operacyjny do maleńkiego minusa. Poważnie wzrosła sprzedaż hurtowa przy utrzymaniu marży EBITDA w tym segmencie około 26%. Koncentruje on też większość aktywów i pasywów, a działalność stricte detaliczna jest wygaszana.

Marże uzyskiwane na kolejnych poziomach rachunku wyników przedstawiają się bardzo dobrze. Łącznie mimo niedużego spadku rentowności sprzedaży oraz ustabilizowaniu się rentowności operacyjnej na około 12% (specyfika hurtu - trzeba dać zarobić odbiorcy-detaliście), za ostatnie 12 miesięcy spółka przyniosła prawie 11% zysku netto.
Rentowność sprzedaży 41,35%
Rentowność działalności operacyjnej 12,81%
Rentowność brutto 14,27%
Rentowność netto 10,98%

Jest tu jednak nieco zdarzeń jednorazowych. Po pierwsze rozliczenie nadpłaty podatku dochodowego, którego efektywna stopa wyniosła 19%, podczas gdy w poprzednich zyskownych latach potrafiło być to 40% i więcej, z racji nieefektywnego rozłożenia zysku pomiędzy posiadane spółki. Druga rzecz, w Całkowitych dochodach spółka wykazuje +3,3 mln euro z wyceny nie zrealizowanych różnic kursowych (tabelka na str. 16/17 ma błąd w opisie kolumn, druga i czwarta dotyczy 2009 roku, kiedy to analogiczna wycena była na -2,1 mln euro). Na wynik wpływa też osłabienie kursu euro nieprzerwanie od października do połowy kwietnia, które bardzo poprawiło wykazywane w tej walucie przychody w I kwartale. W II kwartale miała miejsce nieduża zwyżka i stabilizacja kursu około 4,05 (podaję w złotych, bo jest to łatwiej ocenić), podczas gdy rok wcześniej było to około 4,40 zł. Ta sama kwota lokalnej waluty przekładała się więc na o prawie 14% wyższą kwotę w euro. Tak więc wzrost przychodów o 21,7% kw/kw w większości również wykonały różnice kursowe, zaś oceniana od tej strony marża handlowa nawet nieco spadła.

Wysoką jakość zysku potwierdzają bardzo dobrze przepływy operacyjne, aż +6,3 mln euro w II kwartale. Dodatkowo wzrósł kapitał obrotowy, czyli handel rzeczywiście się rozkręca. Spółka ma świetną pozycję gotówkową i bilansową: prawie 17 mln euro na koncie, najwyższy rating, ogólne zadłużenie tylko 24%. Uchwalona wypłata dywidendy 5 eurocentów na akcję pochłonie tylko 2 mln euro. Nie widzę jakie pomysły ma spółka na wykorzystanie pozostałej gotówki, ale równie dobrze może ona służyć jako poduszka operacyjna. Z tego co mówią znajomi handlujący na Wschodzie, jest to element specyfiki takiej działalności: trzeba trzymać zapasy.

Pozywytnie oceniam, że spółka zaczęła pracować nad efektywnością operacyjną. Skróciła cykl rotacji zapasów, pomału robi się on sensowny (ideał to 90 dni w firmie produkcyjnej i 60 w handlującej hurtowo), lepiej ściąga należności (co jest paradoksalne, zwykle w detalu rotują one szybciej, o ile są obroty, a nie stagnacja), zeszła ze zobowiązań i wprawdzie konwersja jest daleka do ideału, to widzę ogólnie wyraźną poprawę. Szczegóły po II kwartale z danych średniorocznych:
Cykl rotacji zapasów 122
Cykl rotacji należności 49
Cykl rotacji zobowiązań 75
Cykl operacyjny 171
Cykl konwersji gotówki 96

Okazja czy pozamiatane? Wycenowo spółka wychodzi nieco przewartościowana: ma wysokie C/WK, a wartość dochodową bardzo blisko kursu. Z kolei mnożnikowo (i wskaźnikowo) jest jeszcze miejsce na wzrost. sEVA dodatnia, czyli całość ma głęboki sens. Trzeba tylko uwzględnić, że odwrócenie trendu na walutach może błyskawicznie zdmuchnąć zysk i zmienić ten obraz, który w tej chwili jest bardzo korzystny.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 12 sierpnia 2010 08:34:54 przy kursie: 8,90 zł
Sytuacja techniczna:

kliknij, aby powiększyć

Zakres 9M. Interwał 1D. Na papierze trwa w najlepsze trend wzrostowy, który jeszcze w sierpniu przyśpieszył. Na sesji 27 lipca przy stosunkowo dużych obrotach nastąpiło przebicie oporu jakim był szczyt z czerwca. Tak sile wzrosty muszą skończyć się korektą, zatem kupowanie w tym momencie akcji obarczone jest sporym ryzykiem.

Nestor
30
Wpisów: 200
Wysłane: 13 sierpnia 2010 13:06:46 przy kursie: 9,45 zł
Zgodnie z przewidywaniami, mamy dzisiaj lekka korekte. Jak myslicie, do ilu to moze zjechac?

iie
iie
0
Wysłane: 13 sierpnia 2010 15:48:30 przy kursie: 9,45 zł
Nestor napisał(a):
Zgodnie z przewidywaniami, mamy dzisiaj lekka korekte. Jak myslicie, do ilu to moze zjechac?

myślę, że 9 to dolny limit, ale chyba nie powinno aż tak zlecieć [ vide ostatni tydzień]. A może to po prostu piątkowa realizacja zysków? Duże transakcje leciały dzisiaj [ największa chyba po 40k ]. Zresztą zobaczymy. Ciekaw jestem czy od poniedziałku będziemy nadrabiać straty. Dzisiejszy ranek był bardzo obiecujący.

Jeszcze mały edyt. Jestem świeży, więc moje mądrości proszę traktować z dużą dozą rezerwy :)
Edytowany: 13 sierpnia 2010 15:59

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 13 sierpnia 2010 16:22:42 przy kursie: 9,45 zł
Patrząc historycznie, to to na wzrosty dużo miejsca.
Patrząc fundamentalnie, to jest w sam raz.
Biorąc pod uwagę "trynd", od niedowartościowania do przewrtościowania - bedzie drozej.

PS. Kto z Kolegów, jest tu od ca. 1,6 - 1,8 ? Angel
Ja niestety nie jestem, "zagrałem" się ok. chyba 4 zł.. .

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 3,376 sek.

qxtdrjcv
ukjitkmv
motwwbni
Komunikaty ESPI/EBI Silvano Fashion Group AS

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wczvemrr
ddcvwjbz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat