2 Dołączył: 2009-03-16 Wpisów: 226
Wysłane:
27 sierpnia 2010 22:33:20
Witam wszystkich. Przeglądając blogi innych użytkowników, postanowiłem stworzyć swój własny. W jakim celu? Ciągle uczę się inwestowania i z miesiąca na miesiąc nabywam nowych umiejętności i ten blog pomoże mi w zdobywaniu tych umiejętności. Moja efektywność zależy oczywiście od ilości wiedzy i umiejętności analizy pewnych informacji napływających z rynku. Kilka miesięcy temu, zauważyłem, że moja wiedza jest na zbyt niskim poziomie, aby inwestować poważniejsze pieniądze i nadal pewnie jest niewielka w porównaniu do dużej części z Was, ale najważniejsza jest determinacja, a ja ją mam, żeby osiągnąć jak najwięcej. „Człowiek powinien próbować sięgać po to, co przewyższa jego możliwości.” /Robert Browning 31 lipca otworzyłem moją inwestycję. Za jaką kwotę to nie istotne, chociaż przyznam, że pierwszy raz mam do czynienia z taką kwotą, więc tym bardziej czuję się odpowiedzialny za wykonywane operacje i przeznaczam znaczącą część swojego czasu na pochłanianie informacji, analizę i wyciąganie wniosków. Mam nadzieję, że będziecie miło spędzali czas, czytając moje wnioski i obserwując działania, jak również wyrażając swój punkt widzenia. Największą wartością tego bloga będziecie dla mnie Wy! To dzięki Wam będę mógł zwrócić uwagę na niedoskonałości mojego stylu inwestowania! „Wiedza istnieje po to, aby dzieli się nią z innymi.” /Ralph Waldo Emerson To dzięki Wam będę mógł poprawić swoją wydajność! Jestem osobą, która lubi dyskutować na różne tematy, nawet jeżeli druga osoba ma całkiem odmienny pogląd, więc zapraszam do aktywności. „Im więcej wiesz, tym bardziej zdajesz sobie sprawę z tego, ile jeszcze nie wiesz.” /Donald Trump Oczekuję nawet ostrej krytyki- ona też mnie motywuje. Staram się dostrzec nowe możliwości i realnie spojrzeć na perspektywy, bo przecież optymizm może trwać wiecznie, a rzeczywistość być całkiem inna. „Możesz powiedzieć, że jestem marzycielem, ale na pewno nie jestem jedynym.” /John Lenon Jestem zwolennikiem AT, lecz ostatnio zagłębiam się bardziej w analizę fundamentalną. Książki, na których opieram swoją wiedzę i umiejętności to: - „Analiza techniczna rynków finansowych”, John J. Murphy, - „Sztuka Spekulacji”, Zenon Komar, - „Świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów”, Steve Nison, - „Forex w praktyce”, Krzysztof Kochan. Trudno jest posiąść taki ogrom wiedzy czytając te książki tylko raz, więc na pewno będę popełniał jeszcze przez jakiś czas sporo błędów. Proszę, traktujcie mnie jak małego orzełka, który potrzebuje ogromnych skrzydeł, żeby wznieść się na wysoki poziom. Mam nadzieję, że ja sam, jak i ktoś z Was będzie miał okazję nauczyć się czegoś na moich błędach. „Największym ryzykiem, z którym nam wszystkim przyjdzie się zmierzyć, jest niewykorzystywanie tego, czego się nauczyliśmy.” /Donald Trump Zacznę od przedstawienia spółek. Ogólnie opisałem działalność spółek oraz zrobiłem mini analizę Cash Flow- moja pierwsza taka (mini) analiza, więc proszę o wyrozumiałość.  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć________ * Suma z 12. miesięcy poprzedzających raport Na pewno interesuje Was w jaki sposób dobierałem te spółki. Otóż jedyną spółką którą kupiłem wcześniej niż pozostałe jest TRION. Później dołączyłem całą resztę z faktu przypływu gotówki. Kilka dni wybierałem spółki i szczerze przyznam, że nie posiadałem wtedy takiej wiedzy jak teraz. Nawet wskaźniki były dla mnie czarną magią, a teraz zaczynam powoli je rozumieć. W większości spółek swój wybór opierałem na postach z forum jak i innych wiadomościach, komunikatach ze spółek, analiz własnych i nie tylko. W tej chwili widzę, które spółki mogą mnie bardzo rozczarować i dokonałem analizy wskaźników. Zrobiłem to prawie ‘książkowo’ (czyt. po swojemu), więc jeżeli macie jakieś uwagi, to chętnie wysłucham. Oto zestawienie wskaźników, które zrobiłem 24 sierpnia:  kliknij, aby powiększyćZliczyłem pozytywne sygnały i podałem ich ilość. Robiąc to, pomyślałem, że fajnie byłoby móc stworzyć punktację spółek, nadając wagę wskaźnikom, aby dodać ich iloczyny i mieć wynik w punktach. Problemem jest jednak to, iż nie w każdej spółce są wszystkie dane. Być może tylko na tym portalu, z którego brałem te informacje tak jest- jak to się ma do sw.pl?- bo nie mam tu abonamentu. Analizując wskaźniki doszedłem do wniosku, że tylko 3 spółki mają w miarę pozytywny wskaźnik C/Z. Najbardziej zadłużoną spółką okazała się TRION (91.26% zadłużenia!) i w dodatku znalazła się na liście spółek najbardziej zadłużonych ( www.pb.pl/a/2010/08/14/10_najb...). Bardzo pozytywnie przedstawiają się wskaźniki spółek: KREZUS, KOPEX, FASTFIN. Jako, że KREZUS’a pochowałem 20.08.2010 z 10% stratą, to największe nadzieje wiążę z KOPEX i FASTFIN. Najbardziej straciłem na KREZU’sie, lecz popełniłem błąd nie czekając na wyrysowanie świeczki i SL odpalił sprzedaż, gdy tylko na chwilę spadł kurs. Jednak od początku inwestycji to FASTFIN I BBIZENFI przyniosły mi w tym okresie korekty stopę zwrotu 8-11%. Aktualnie na zamknięciu piątkowym (27.08.2010) najbardziej tracą w odniesieniu do początku inwestycji: TRION (-6,45%), PETROLINVEST (-7,74%) oraz KOPEX (-7,29%). Na minusie jest również SYGNITY (-4,85%). Reszta spółek jest na plusie: BBZIZENFI, FASTFIN, GINOROSSI, KOELNER, EUROIMPLANT.  kliknij, aby powiększyćByć może nie wszystkie wyliczenia są dla Was jasne, więc sporządziłem też wykresy najważniejszych danych.  kliknij, aby powiększyćJak widać. Obecny stan portfela stanowi 100,30% inwestycji, czyli wróciłem do poziomu początkowego. Można uznać, że w ciągu miesiąca nic nie zarobiłem. Jednak to jest pozytywna dla mnie wiadomość. Ponieważ na WIG mamy korektę. Jak to napisał użytkownik mila: „…gdy rynek spada, większa dywersyfikacja zmniejsza potencjalne straty…”, ale zwiększa też szanse, na złapanie spółki, która odpali. Przeglądnąłem listę rekinów ze strony pb.pl i sprawdziłem, który z nich posiada te same spółki co ja. Zastanawiam się, czy jest to aktualny ich portfel ( LISTA). Oto rezultat:  kliknij, aby powiększyćCo tydzień będę sporządzał podsumowanie tygodnia w postaci wyliczeń i wykresów. Będę również wypisywał ważniejsze informacje oraz załączał analizy z forum. Między tygodniami na pewno wtrącę jakieś słowo. Jeszcze jeden cytat na koniec: „Brak straty boli mniej, niż strata okazji." Ulubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett - „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump - „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”
Edytowany: 3 września 2010 19:52
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
27 sierpnia 2010 22:38:58
W piątek późnym wieczorem taki post na otwarcie... Spróbuję przebrnąć w tygodniu. Powodzenia w pisaniu!
|
|
0 Dołączył: 2010-06-13 Wpisów: 142
Wysłane:
28 sierpnia 2010 00:04:21
Widzę profesjonalnie zabrałeś się do rzeczy Tomek. W porównaniu do tego, moja kronika wygląda co najmniej pretensjonalnie No cóż, powodzenia!
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 696
Wysłane:
28 sierpnia 2010 00:28:58
Mitia napisał(a):Widzę profesjonalnie zabrałeś się do rzeczy Tomek. W porównaniu do tego, moja kronika wygląda co najmniej pretensjonalnie No cóż, powodzenia! Hehe mam ten sam "problem"...zawstydził wszystkie inne kroniki Dzięki za czas poświęcony na napisanie posta i przygotowanie kroniki! Bardzo ciekawa lektura! Czekam na kolejne wpisy... "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 637
Wysłane:
28 sierpnia 2010 13:15:52
Łoo, brakuje tylko gliterków Hmm, nie owijając w bawełnę to do kitu ten portfel. Wybierasz spółki o słabej kondycji finansowej, lub których wyniki są ciężkie do rzetelnego oszacowania. Nie wiem czy zauważyłeś, ale ostatnio dla inwestorów głównym powodem do zakupów są zyski (lub prawdopodobne zyski w przyszłości). Jak sam zauważyłeś takich spółek u ciebie niewiele. Druga sprawa to pakowanie się w społki finansowe (nie licząc banków). Jestem z giełdą od prawie 4 lat i do tej pory nie udało mi się zarobić na żadnej spółce finansowej. Chodzi o to że ich wartość jest ciężka do oszacowania, a wyniki jakie dostajemy w raportach zależą głównie od kaprysu księgowych. A to sobie coś przeszacują, a to zawiążą jaki instrument finansowy, a to nadrukują akcji. Czasami podciągną do góry żeby zachęcić amatorów. Dałem się wkopać w krezusa po 2,10 i długo walczyłem ze sobą żeby się go pozbyć. Przyjmij radę jak od kolegi i przebuduj portfel. Poluj na prognozy zysków i info o zwiększaniu zaangażowania przez insiderów lub fundusze. Jeśli zarobisz na spółkach obecnie posiadanych to będzie to zasługa szczęścia. Co do kopexu nie mam większych zastrzeżeń, sam się przymierzam (16-17zł). A co do blogu/portfela to sugeruję bardziej zwięzłe posty. Jak ktoś chce sprawdzić wskaźniki spółki to znajdzie to na stockwatchu lub zapyta. Niestety większość userów ma internetowe adhd i po 5 linijkach się dekoncentrują:) Aktualnie: MRB(100%)
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
28 sierpnia 2010 13:41:23
Ciekawy arkusz Na pierwszy rzut oka zbyt duża dywersyfikacja. Rozdrabniasz się. Skup się na 5-6 najlepszych spółkach (niekoniecznie z szacownego grona wymienionych). Będziesz mógł poświęcić im 2x więcej czasu. Do spółek się nie odnoszę, bo to kwestia mocno indywidualna. Dodam tylko, że opis Pe-trolla dość naiwny Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
28 sierpnia 2010 13:57:01
też mam wrażenie że ten portfel nie jest najlepszy, i ma szansę na underperforming wigu. Skup się na mniejszej ilości spółek i poszukaj czegoś co zarabia. Nie wiem jaki zakładasz horyzont ale ja od takich spółek jak sgn trion gino i oil na dłuższy termin bym stronił. Myślę też ze mozna znaleźć ciekawszy odpowiednik dla krezusa
|
|
Wysłane:
28 sierpnia 2010 14:15:42
Posiłkujesz się AF, własnymi spostrzeżeniami, AT, a do tego mam wrażenie, że oparcia szukasz poniekąd w psychologii tłumu itd. Nie masz wrażenia, że to za dużo? 10 spółek i tyle cyferek to, przy najmniej dla mnie, cholerny mętlik. Osobiście bez zastanowienia wywaliłbym triona i gino, a petroil - zależy kiedy wszedłeś, czekał na dobry moment. Z Kamilem zgadzam się co do spółek finansowych, to grząski grunt na długoterminową inwestycję. A z Kopexem gorąco kibicuję jeszcze korekcie, a potem galopowi na północ
|
|
Wysłane:
29 sierpnia 2010 18:33:28
Zrobiłem własny ranking spółek w portfelu oraz działania, które chcę podjąć od października:  kliknij, aby powiększyćDziękuję za porady. Na pewno z nich skorzystam, a jak na razie doszedłem do wniosku, że najbardziej odpowiadałoby mi przebudowanie portfela w mniej więcej następujący sposób:  kliknij, aby powiększyćBędę się jeszcze nad tym zastanawiał przez cały miesiąc. Jeszcze dodam, iż moja inwestycja obejmuje okres od 3 do 6 miesięcy. Ulubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett - „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump - „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”
|
|
0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 637
Wysłane:
30 sierpnia 2010 15:40:53
W mojej opinii, na całym parkiecie nie ma spółki na 9/10. Moim spółkom nie dałbym więcej niż 7 :) A co zrobiłeś ze starkdev? Miałeś trzymać do upadłości.. Widzę kroki w dobrą stronę. Tak trzymać Aktualnie: MRB(100%)
|
|
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
30 sierpnia 2010 15:42:46
Kamil napisał(a):W mojej opinii, na całym parkiecie nie ma spółki na 9/10. ja też takiej nie znam. Znam tylko jedną 10/10 i kilka po 8/10
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2010 16:18:53
Kamil napisał(a):W mojej opinii, na całym parkiecie nie ma spółki na 9/10. Moim spółkom nie dałbym więcej niż 7 :) A co zrobiłeś ze starkdev? Miałeś trzymać do upadłości.. Widzę kroki w dobrą stronę. Tak trzymać Starkdeva nie ująłem w tym portfelu, gdyż zmienność na nim obecnie to +/-25%, a to zmieniałoby ten portfel drastycznie w ciągu dnia i tygodnia. Ranking spółek dotyczy tylko mojego portfela, a nie całego WIG czy NC. Oceniłem spółki, które najbardziej mi się podobają oraz te które mają moim zdaniem słabsze perspektywy. Ten ranking odzwierciedla spółki które idą pierwsze do sprzedania- z najmniejszą ilością pkt. Wypatrzyłem coś całkiem ciekawego i zastanawiam się czy w to również nie zainwestować: CRM. Szkoda, że nie doceniłem wywiadu z głównym udziałowcem MWT. Po tym kurs wzrósł o ok. 20%. Ulubione cytaty :::
|
|
Wysłane:
3 września 2010 19:24:00
Tydzień bardzo emocjonujący. Niektórzy skłonili się ku zamknięciu pozycji i otworzyli nowe, a inni nadal utwierdzają się w swoich przekonaniach- czasem złudnych. Być może jestem tej ostatniej grupie, ale daje sobie jeszcze pewną rezerwę finansową na straty. Wyniki i wyliczenia: kliknij, aby powiększyćMożna zauważyć, że obroty znacznie wzrosły w tym tygodniu i w porównaniu z tygodniem zakończonym 20.08.2010 był to wzrost aż o 43%. Kolejną ciekawostką z ostatniego tygodnia jest średnia szerokość rynku, czyli stosunek (średni) 151 spółek wzrostowych do 138 spadkowych, co daje szerokość 1,09 i jest to najlepszy wynik od początku inwestycji. Wartość portfela to obecnie 97,97% w porównaniu z dniem zakupów, czyli -2.03%. Największa moja strata dnia w ostatnim tygodniu: 1,90%Największy mój zysk dnia w ostatnim tygodniu: 2,44%Oczywiście liczony, gdybym sprzedał akcje w danym dniu po cenie zamknięcia. Portfel i wykresy: kliknij, aby powiększyćJa -vs- WIG: kliknij, aby powiększyćDo niedawna prowadziłem w tej walce, jednak 2 ostatnie dni dały się we znaki i WIG po prostu mnie prześcignął po ponad miesiącu. Jednak walczę dalej. Oczywiście muszę wspomnieć o Kopex'ie, bo to on po kiepskich wynikach sprawił iż aktualnie przynosi mi 14,85% straty na tym walorze od początku inwestycji. W porównaniu do poprzedniego tygodnia sytuacja się ma następująco: - BBIZ- utrzymuje swoje poziomy, chociaż odrobinę niższe, - FFI- spora obsuwa i powrót w okolice mojej ceny kupna, - GRI- odrobinę wzrostów, - KLR- na podobnym poziomie. - EUI- 3% spadek, zahaczył już o cenę 0.50, przy mojej cenie kupna 0.55, - OIL- małymi kroczkami w dół, ciekawe czy możliwe jest, aby wystrzeliło w górę, - SGN- zdecydowanie najlepsza spółka ostatniego tygodnia w moim portfelu, wzrost o 8,5% (t/t), - TIN- poprawa jednogroszowa (t/t), czyli +1%, lecz -5% z całej inwestycji. Przyszedł weekend. Pora odpocząć od codziennego siedzenia przy komputerze i tvncnbc (swoją drogą świetny program). Dzisiaj idę na imprezę białoruską i polecę w rytm muzyki. Wszystkim Wam miłego weekendu i większych stóp zwrotu niż u mnie (hmmm przecież ja mam ujemne  ), po prostu dodatnich ;). Ulubione cytaty :::
Edytowany: 3 września 2010 19:52
|
|
Wysłane:
3 września 2010 19:52:09
Większość twoich spółek jest albo w trendzie bocznym, albo spadkowym. Kupowałeś je z myślą, że to już dołek? Albo o rychłej zmianie trendu? Jeżeli tak, to musiałeś liczyć na wiele szczęścia. Fakt, wreszcie trendy muszą się odwrócić. Tylko pamiętaj, w takim układzie spółek zawsze jakieś będą wzrastały inne spadały. Ważne by wzrosty były większe niż spadki. Czego ci życzę. Mimo wszystko, prognozuję, że w najbliższym czasie w granicach 5% w górę w dół.
|
|
Wysłane:
4 września 2010 12:59:27
Mitia napisał(a):Większość twoich spółek jest albo w trendzie bocznym, albo spadkowym. Kupowałeś je z myślą, że to już dołek? Albo o rychłej zmianie trendu? Jeżeli tak, to musiałeś liczyć na wiele szczęścia. Fakt, wreszcie trendy muszą się odwrócić. Tylko pamiętaj, w takim układzie spółek zawsze jakieś będą wzrastały inne spadały. Ważne by wzrosty były większe niż spadki. Czego ci życzę. Mimo wszystko, prognozuję, że w najbliższym czasie w granicach 5% w górę w dół. Tak, kupowałem z myślą, że coś odpali, przekroczy wsparcia, wybije z trendu. Jak już pisałem wcześniej, przy kupnie kierowałem się AT, a nie AF, dlatego trochę na tym cierpię. Zgadzam się z Tobą i poczekam aż będzie te +5% (chociaż zależy jak szybki będzie to wzrost, żebym znowu nie pozamykał przed odpałem tych spółek). Wtedy sprzedam wszystkie i przebuduję portfel. Poszukiwania nowych spółek prowadzę od tygodnia. Tym razem staram się kierować bardziej fundamentami. Obecnie najważniejsze jest, abym zarobił te kilka procent w przeciągu miesiąca, może dwóch na tym co już posiadam. Taki jest plan. Ulubione cytaty :::
|
|
Wysłane:
7 września 2010 00:00:06
Kopex:Czytałem "półroczne sprawozdanie zarządu z działalności" i znalazłem bardzo ciekawy fragment: Cytat:Rok 2010 jest w całej światowej branży górniczej rokiem trudnym. Realizacja przedsięwzięć o charakterze inwestycyjnym w dziedzinach budowy nowych kopalń węgla kamiennego, uruchamiania nowych ciągów technologicznych i modernizacji starych, jest imperatywem wielu światowych gospodarek. Wiele państw – czy to producentów i eksporterów węgla, czy też konsumentów energii i producentów stali, bazujących na własnych zasobach węgla – kładzie nacisk na intensywny rozwój tej sfery swoich gospodarek i rozpoczyna realizację dalekosiężnych planów. Światowy kryzys finansowy mimo wszystko odcisnął się na tych procesach widocznym piętnem. Stąd w skali dwóch pierwszych kwartałów 2010 roku a być może i na całym 2010 roku, zauważalny będzie spadek poziomu zakupów dóbr inwestycyjnych związanych z górnictwem. Zjawisko to nie jest jednak skutkiem spadku zapotrzebowania na maszyny i urządzenia górnicze, a wynika bardziej z problemów związanych z pozyskiwaniem i przygotowywaniem linii kredytowych i procedur finansowania tak dużych inwestycji. Świadomość tych czynników w roku 2009 spowodowała bardzo ostrą rywalizację cenową pomiędzy głównymi światowym dostawcami urządzeń i usług górniczych na światowych rynkach. Należy wręcz domniemywać, że wiele kontraktów zostało zawartych przy minimalnych (prawie zerowych) marżach. Powodem była chęć utrzymania strategicznych pozycji rynkowych lub co najmniej przygotowanie takiej strategicznej pozycji na przyszłe lata spodziewanego boomu w dziedzinie górnictwa. Perspektywy rozwojowe jak i obecną sytuację branżową można lepiej zrozumieć poprzez analizę informacji i wydarzeń na poszczególnych najważniejszych rynkach górniczych świata. Podano też perspektywy działalności na rynkach światowych. Ta zwiększająca się dywersyfikacja działalności spółki na różnych rynkach, daje większe szanse wypracowanie konkretniejszych zysków. Jednak nie nastąpi to raczej w tym roku, tym bardziej że niektóre spółki córki są w likwidacji. Doszedłem więc do wniosku, iż inwestycja w Kopex, to inwestycja na co najmniej 5 miesięcy, dlatego zdyskontowałem już swoje myślenie i niepoprawny optymizm na rzecz powolnego umacniania się marki na rynku polskim jak i światowym. AustraliaCytat:Perspektywy wzrostu obecności produktów Grupy na rynku australijskim są duże. Rośnie również znacząco światowe zapotrzebowanie na węgiel koksujący. Skutkiem tego w latach 2010 – 2012 planowane jest uruchomienie nowych przetargów do dostawy kompleksów ścianowych. ChinyCytat:W roku 2010 Chiny planują przekroczenie bariery rocznego wydobycia na poziomie 3,1 miliardów ton. Większości dotychczas działających tam zjednoczeniom górniczych rząd postawił zadanie rokrocznego zwiększania wydobycia o 10 milionów ton. Uzyskanie takich rezultatów możliwe jest wyłącznie w oparciu o stosowanie najnowszych światowo generacji sprzętu górniczego, w tym głównie kombajnów ścianowych o ogromnych mocach i zaawansowanych systemach sterowania i monitoringu. Chińscy producenci nie dysponują jeszcze takimi urządzeniami, stąd też duże nadzieje Grupa Kopex pokłada (już w 2010 roku) w dostawach najnowszych swoich kombajnów do tego kraju. Dotychczas Kopex eksportował tam z dużym powodzeniem obudowy zmechanizowane. To nieliczne przykłady. Perspektywy spółki są bardzo ciekawe a potencjał po 2010r. jeszcze większy. Dla mnie aktualna cena jest atrakcyjna, dlatego dochodzę do wniosku, iż warto zwiększać stopniowo ilość tych akcji. Ulubione cytaty :::
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 września 2010 00:26:49
Widać, że się zapaliłeś...i szybko zmieniasz decyzję... To nie najlepiej dla portfela W mojej ocenie wybrałeś spółki w większości z problemami i z dużym ryzykiem. Trion, Oil, SGN to nie jest inwestycja na miesiące, ale na lata raczej. Duże ryzyko - duże zyski, ale trzeba dać im szansę na upadłość :) Kolejna sprawa to duży udział pojedynczej spółki z NC. W takiej się uda, albo nie... Za duży udział w portfelu. EUI oraz BBZ nie przynoszą zysków, ani przychodów. Też trzeba czekać. W BBZ krócej pewnie, ale z EUI to są lata prawdopodobnie... W mojej opinii wybrałeś ekstremalnie ryzykowny portfel. Jak sie ma do stracenia 2,5,10 tysięcy to można, ale lepiej się uczyć inwestowania jak byś miał już milion...
|
|
Wysłane:
7 września 2010 02:07:22
anty_teresa napisał(a):Widać, że się zapaliłeś...i szybko zmieniasz decyzję... To nie najlepiej dla portfela W mojej ocenie wybrałeś spółki w większości z problemami i z dużym ryzykiem. Trion, Oil, SGN to nie jest inwestycja na miesiące, ale na lata raczej. Duże ryzyko - duże zyski, ale trzeba dać im szansę na upadłość :) Kolejna sprawa to duży udział pojedynczej spółki z NC. W takiej się uda, albo nie... Za duży udział w portfelu. EUI oraz BBZ nie przynoszą zysków, ani przychodów. Też trzeba czekać. W BBZ krócej pewnie, ale z EUI to są lata prawdopodobnie... W mojej opinii wybrałeś ekstremalnie ryzykowny portfel. Jak sie ma do stracenia 2,5,10 tysięcy to można, ale lepiej się uczyć inwestowania jak byś miał już milion... Zapaliłem się, ale nie do końca prawdą jest, iż szybko zmieniam decyzje. Przeznaczyłem pewną kwotę na inwestycję i postanowiłem, iż będzie to portfel na 3-6 miesięcy, spółek które są stabilne jak i tych, które są odzwierciedleniem sporego ryzyka i braku zrozumienia ze strony innych inwestorów. Sporo osób tłumaczy mi, że jest to bardzo ryzykowny portfel, ale ja doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Próbuję znaleźć możliwości przekształcania portfela po to, abym po pewnym czasie miał porównanie, czy moje myślenie było słuszne. Zatem KPX nie jest moim planem, a założeniem. Najbardziej liczę się z możliwością upadłości TIN i OIL. Co do EUI to uważam moje zaangażowanie w tę spółkę za bardzo małe, ale w następnym roku chciałbym zdecydowanie zwiększyć w niej swoje udziały. Jeżeli chcesz wiedzieć jakie mam podejście do spółek z tego portfela to uznaj ranking, który zrobiłem w tabeli (z 29 sierpnia), za współczynnik mojego zaufania.Lubię doszukiwać się możliwości, dlatego być może sprawiam wrażenie niezdecydowanego i zmieniającego decyzję. Nie zaprzeczę, iż dręczy mnie ciągle myśl, aby sprzedać wszystko nawet z minimalnym zyskiem i zbudować portfel od nowa. Może 3-4 solidniejsze spółki w portfelu byłyby dla mnie w sam raz? W końcu dużo osób na forum tak ma i całkiem nieźle na tym wychodzą. Chyba coraz bardziej skłaniam się do podjęcia takiej decyzji... Muszę dokonać pewnych obliczeń. Pewnie znowu pół nocy spędzę przed excel'em... Do jakich wniosków doszedłem napiszę w następnym poście. Teraz chciałbym prosić czytelników (kilku chyba się znajdzie?) o poradę. Gdybym miał od nowa założyć portfel, to w jaki sposób poradzilibyście mi go ułożyć, wg. jakich kryteriów, zasad, a może to wcale nie jest najlepszy moment na zakupy? Bardzo chciałbym poznać Wasze opinie. Może one pomogą mnie nakierować na lepszą drogę.  Jakaś melancholia mnie naszła, realizm zaskoczył i grypa ciśnie. To jesień? Ulubione cytaty :::
|
|
Wysłane:
7 września 2010 09:19:38
Cytat:Jakaś melancholia mnie naszła, realizm zaskoczył i grypa ciśnie. To jesień? Tak myślę, że coraz krótsze lato mamy. Od lat. Co do portfela. Nie wiem ile siedzisz w inwestowaniu. Ja właściwie od ponad czterech lat. W ten czas przerobiłem złoto, GPW, Forex, NC i znowu GPW. W międzyczasie interesowało mnie lokowanie kapitału w dzieła sztuki, w antyki, w butelki whiskey, wina, nieruchomości. To taka opowiastka na tę paskudną, jesienną pogodę, ale uwierz to wszystko pozwala sobie wyrobić jakieś zdanie o rynku, o ludziach. A może raczej o ludziach i o rynku - to właściwsza kolejność. Jeżeli chcesz ryzyka, masz pewien portfel nie złożony z zaskórniaków to na prawdę: ryzykuj. Nie bój się wejść w coś, co rośnie od wielu sesji. Jeżeli tylko myślisz, że ma siłę pchaj się tam i spadaj jak uznasz, że albo jest źle, albo się nachapałeś. Zawsze byłem niecierpliwy. Podobno na GPW nie ma z tym co się pchać, ale wydaje mi się, że właśnie dzięki temu wszystkie straty były niższe od kary. Może to szczęście? Nie wiem. AF to nie moja rzecz - czekać na wzrost wiele miesięcy, czasem lat: wolę w takim razie kupić działkę, przerobić ją na budowlaną, postawić altankę i dodać trochę kiczu. To zajmie mi tyle samo czasu, a zysk będzie pewnie większy. AT - odzwierciedla psychologię tłumu - uważam, że w okresie jaki chcesz poświęcić inwestycji sprawdzi się najlepiej. Mimo wszystko, uważam że na GPW najważniejsza jest psychologia - przy najmniej krótko i średnio terminowo. Komunikaty, reakcje, nastroje, reakcje. Na tym da się zarobić. Wyszło dużo, ale to takie serdeczne przemyślenia - ta jesienna pogoda i mnie wzięła.
|
|
Wysłane:
11 września 2010 21:11:57
Podsumowanie tygodnia:Wyniki i wyliczenia: kliknij, aby powiększyćObroty mniejsze od obrotów z poprzedniego tygodnia o 2,35%. Szerokość rynku większa (zmiana z 1,09 na 1,19). Koniec tygodnia usytuował portfel na wartości 99,08%, co jest wynikiem neutralnym. Nie jest to wielka strata, lecz mam nadzieję iż byki nabiorą większego optymizmu i w przyszłym lub następnym tygodniu uda się przejść maxima WIG20 i w końcu powiększyć wartość portfela. Stosunek spółek które są na plusie, do tych które są na minusie nie zmienił się w porównaniu do poprzedniego tygodnia. Największa moja strata dnia w ostatnim tygodniu: 1,07%Największy mój zysk dnia w ostatnim tygodniu: 0,67%Oczywiście liczony, gdybym sprzedał akcje w danym dniu po cenie zamknięcia. Portfel i wykresy: kliknij, aby powiększyćWIG nadal rośnie, w trochę mniejszym stopniu, czyli 1,7% (dla poprzedniego tygodnia było to 2,02%) Ja -vs- WIG: kliknij, aby powiększyćWIG w ostatnim tygodniu wygrywa z moją inwestycją. Z jednej strony to dobrze, że znajduje się popyt, a z drugiej źle, bo dlaczego ten popyt nie chce moich akcji. Spółki po tygodniu:- BBZ- utrzymuje swoje poziomy, tym razem odrobinę wyższe, - FFI- spora obsuwa i obecnie znajduje się pod kreską ceny kupna, - GRI- odrobinę wzrostów ( 3,21%) - KLR- na podobnym poziomie. - KPX- wzrost aż o 8,54% i ogromny wolumen w piątek 1 257 412, - EUI- utrzymuje podobny poziom z poprzedniego tygodnia, - OIL- wzrost o 2,17%, ostatnio spore wzrosty dzienne - SGN- nadal zdecydowanie najlepsza spółka ostatnich dwóch tygodni, wzrost o 6,19% (t/t), od początku to 9,7%- TIN- od momentu kupna w tendencji spadkowej C:0,62->0,57Cały tydzień chorowałem. To nie była melancholia tylko jakieś wredne jesienne wirusy. Tylko tyle na dzisiaj. Ulubione cytaty :::
|
|