PARTNER SERWISU
chdsqljr
18 19 20 21

TRION []

adamz
0
Wpisów: 26
Wysłane: 29 sierpnia 2010 16:18:42 przy kursie: 0,58 zł
Wchodzę dziś na neta, patrzę info o Trionie. Myślę sobie: "przy moim szczęściu to pewnie po dopakowaniu portfela po 0,57 pewnie ogłosili upadłość". Wchodzą w pełen tekst a tu taka niespodziewanka, tzn. spodziewanka, ale po ostatnich dniach mój optymizm co do TINa opadł i zacząłem się zastanawiać, czy dobrze robię. Teraz już mnie chyba nic nie przekona że robię źle pchając się w ten walor. Myślę sobie tylko czy nie za mało dobrałem, bo w przyszłym tygodniu może nie będzie mi już dane.

P.S. Jeszcze tylko 2 informacje potrzebne do eksplozji optymizmu. Pierwsza to wyrok w sprawie ORCO a druga to informacja o ew. branżowym inwestorze o którym przepowiadał nowy szef.

P.S.2. Swoją drogą to widać, że Pan Żołędowski nie zasypia gruszek w popiele. W wywiadach nie ściemnia, że "ktoś tu się pomylił" i akcje powinny być droższe. Potwierdza słaby stan finansów, ale ewidentnie ma plan naprawczy, który po wczorajszym info jest jak najbardziej realny.

crush00
0
Wpisów: 3
Wysłane: 30 sierpnia 2010 09:44:22 przy kursie: 0,61 zł
No i dobrze sobie myślałem. Ale co zarobiłem to moje. A jak przebije pierwsze widełki to później powinno być z górki :).

maxboast
0
Wpisów: 223
Wysłane: 30 sierpnia 2010 10:20:04 przy kursie: 0,61 zł
crush00 napisał(a):
No i dobrze sobie myślałem. Ale co zarobiłem to moje. A jak przebije pierwsze widełki to później powinno być z górki :).

Nie za bardzo rozumiem czemu ta wiadomość miała służyć - gratuluje dobrej decyzji inwestycyjnej (wnioskując z przebijającego się entuzjazmu) ale jak się już coś myśli to można wcześniej tutaj się podzielić merytoryką a nie pisać po fakcie. Drugi post na pewno będzie pożyteczniejszy ;) A od widełek się odbiło i straciło zapał. Niemniej jednak widząc dzisiejszy ruch dodaję do obserwowanych - przy poziomie 0,67 technicznie można upatrywać ewentualnego zakupu

crush00
0
Wpisów: 3
Wysłane: 30 sierpnia 2010 15:08:54 przy kursie: 0,61 zł
maxboast napisał(a):
crush00 napisał(a):

Nie za bardzo rozumiem czemu ta wiadomość miała służyć - gratuluje dobrej decyzji inwestycyjnej (wnioskując z przebijającego się entuzjazmu) ale jak się już coś myśli to można wcześniej tutaj się podzielić merytoryką a nie pisać po fakcie. Drugi post na pewno będzie pożyteczniejszy ;) A od widełek się odbiło i straciło zapał. Niemniej jednak widząc dzisiejszy ruch dodaję do obserwowanych - przy poziomie 0,67 technicznie można upatrywać ewentualnego zakupu

To była raczej kontynuacja poprzedniego posta, ale pisząc go bałem się zapeszyć. Moja wina, że zamiast edytować to dopisałem pod spodem.

Co do merytoryki to moim zdaniem wczorajsza informacja była zdecydowanie korzystna w kontekście wywiadu jakiego udzielił nowy dyrektor 10 sierpnia 2010r.

Link do wywiadu poniżej:

Wywiad

Po tej rozmowie było wiele głosów,że emisja będzie po 20gr co rozsądnie myślący od razu olali bo w żadnym momencie nie było mowy konkretnie o 20gr. Pan Żołędowski zasugerował minimalną wart. nominalną nowych akcji ale sam skłaniał się do kwoty powyżej wart. rynkowej, a poniżej złotówki. Szczegółów nie ujawniał, a weekendowa informacja potwierdziła tylko jego sugestię z wywiadu oraz to, że obniżenie kapitału ma za zadanie jedynie oddłużenie spółki. Na to nakłada się informacja o układzie z bankami.

Trzecią składowa układanki jest nowy inwestor, który do tej pory był jedynie "plotką". Informacja o obniżeniu i podwyższeniu kapitału poprzez emisje dla inwestora jednoznacznie potwierdza, że taki inwestor istnieje i chce spłacić długi spółki.

Ostatni element to znów część wywiadu Żołędowskiego, a właściwie cisza i zawahanie się w odpowiedzi na pytanie o wyniki za IIQ. Na pytanie, a właściwie stwierdzenie, że strata spółki będzie podobna do tej z IQ, gdyż w drugim tak na prawdę nic się nie zmieniło, dyrektorek najpierw zamilkł, później enigmatycznie odpowiedział, że biznes w Czechach radzi sobie bardzo dobrze. Tak jakby nie chciał wprost powiedzieć, że będzie lepiej niż w QI.

Moim zdaniem wszystko zebrane do kupy daje całkiem ciekawą perspektywę i o ile do piątku radziłem wejście małą częścią kapitału o tyle teraz można rozważyć większe zaangażowanie.

adamz
0
Wysłane: 30 sierpnia 2010 20:56:58 przy kursie: 0,61 zł
maxboast napisał(a):
crush00 napisał(a):

Dopiero teraz zrozumiałem skąd Twój brak zrozumienia. Po prostu przez przypadek zalogowałem się na konto, którego nie używałem od ładnych paru miesięcy, także gwoli wyjaśnienia adamz i crush00 to ta sama osoba. Myślałem, że konto crush00 nie zostało odpowiednio aktywowane a tu przez przypadek, z rozpędu się zalogowałem i stad ten galimatias.
Edytowany: 30 sierpnia 2010 21:02

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 30 sierpnia 2010 22:05:39 przy kursie: 0,61 zł
Cytat:

Moim zdaniem wszystko zebrane do kupy daje całkiem ciekawą perspektywę i o ile do piątku radziłem wejście małą częścią kapitału o tyle teraz można rozważyć większe zaangażowanie.

Też myślę, że ta akcja naprawcza jest całkiem solidnie przygotowana. Osobiście posiadam akcje od 0.62 i przeszedłem przez najgorsze (mam nadzieję) 0.34. Dalej chętnie bym wcisnąłbym w pociąg resztę oszczędności o ile przejedzie nad 0.68. Chociaż przy takiej sile byków, optymistycznych wiadomościach i tylu dojiiiii chyba skłonię się do przyspieszenia tej decyzji.

Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 30 sierpnia 2010 23:42:02 przy kursie: 0,61 zł
A nie lepiej poczekać do jutrzejszego raportu?

Po porzednich kurs leciał jak szmata.
- po 26 lutego - słynny roczny - z 66gr na 57 w jeden dzień
- po 14 maja - mniej słynny IQ - z 59gr na 35gr w pięć sesjid'oh!
mimo że w miedzyczasie kurs potrafił wystrzelić o 60% w dwa dni.

IDM - to niezły animator, pytanie tylko czy ten graficzny trend wzrostowy od połowy maja to nie kolejna "animacja"?

Pani która badała poprzednie raporty też nieźle się przysłużyła akcjonariuszom - swoim podpisem rewidenta za 2009 roku

kliknij, aby powiększyć
[/quote]

po czym w jednym z wywiadów po IQ zmieniła zdanie stwierdzając że w 2010 roku spółka może mieć kłopoty z kontynuacją działalności

Trion Zagrożenie kontynuacji działalności

Tak gwoli przypomnienia i dla zachowania ostrożności.

adamz
0
Wysłane: 31 sierpnia 2010 09:40:55 przy kursie: 0,58 zł
Dzisiaj, o ile uchwała na walnym przejdzie, a po niej nastąpi emisja dla inwestora, raczej nie ma obawy o zaprzestanie działalności, bo kasa z akcji pozwoli na działanie dalej nawet jeśli po drodze coś spowodowałoby obsuwę. Ja osobiście nie spodziewam się jakichś rewelacji w raporcie, ale uważam, że najgorsze już za nami a ostatnio informacje ze spółki i jej otoczenia są raczej pozytywne i optymistyczne.

Poza tym w przypadku spółek produkcyjnych w budownictwie czasem wystarczy jeden duży kontrakt by ruszyć z miejsca, a przy sprawnym zarządzie o takie kontrakty na pewno troszkę łatwiej. Zastanawiam się ponadto nad tym jaki wpływ będzie miał ew. pozytywny wyrok w sprawie Orco vs. Państwo Polskie. Myślę, że to może być impuls dla Triona, bo zamówienia z tego tytułu nie powinny być małe.

szamot-kb
0
Wpisów: 444
Wysłane: 31 sierpnia 2010 17:11:40 przy kursie: 0,58 zł
utwierdzam się w przekonaniu , że Trion to pomyłka inwestycyjna

zrozumiałem to lecz trochę za późno

od teraz inwestuje w fundamenty , a na pewno nie papiery śmieciowe - zagrożone bankructwem ...

kamil255
0
Wpisów: 6
Wysłane: 31 sierpnia 2010 23:27:12 przy kursie: 0,58 zł

buldi
0
Wysłane: 1 września 2010 00:00:01 przy kursie: 0,58 zł
Zgrubsza patrząc mnie nie zaskoczył.
Jutro powtórka z rozrywki.

Kapitał własny 953 tyś zł.
Kolejna strata porównywalna do IQ
C/WK Think sam jestem ciekaw co na SW wyjdzie.

Ogólnie - zamiast restukturyzacji mamy kolejną destrukcję.

adamz
0
Wysłane: 1 września 2010 00:13:39 przy kursie: 0,58 zł
Gdzie Ty widzisz stratę jak w IQ? Stary w raporcie jest 13M straty netto ale za całe pierwsze półrocze czyli za I i II kwartał. Teraz sprawdź raport za I kwartał i odejmij go sobie od dzisiejszego raportu a wyjdzie ci wynik za IIQ. Jeśli dalej widzisz jednakowe kwoty to współczuję.

Ja osobiście spodziewałem się straty na poziomie 10M za drugi kwartał a wychodzi, że jest ok. 3M przy pozostałych wynikach zmienionych w miarę proporcjonalnie.

Nie sądzę, że jest to raport rewelacyjny ale na pewno nie jest zły i taki, jakiego spokojnie nie można by się spodziewać. Inna sprawa, że na tym walorze raport nie musi wpłynąć znacząco na kurs (przynajmniej w okresie dłuższym niż kilka dni), gdyż tutaj gra idzie o większą kasę i informacje docierające ze spółki są zdecydowanie optymistyczne i jeśli kurs wzrośnie to raczej nie z powodu wyników a dobrej perspektywy odbudowy przedsiębiorstwa. Perspektywę tą potwierdzają dzisiejsze wyniki.

Niestety przez błędy w czytaniu informacji część zainteresowanych Trionem da sobie spokój. Może więc lepiej w przyszłości podawać raporty za kolejne kwartały a nie od razu półroczne.

P.S. Nie wiem czy dobrze patrzę ale ze skróconego jednostkowego wynika, że sam Trion miał w IIQ zysk. Za IQ wykazał 9M straty a za półrocze podane jest 7M. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę lub to nie ma żadnego znaczenia w kontekście grupy kapitałowej.
Edytowany: 1 września 2010 00:25

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 1 września 2010 00:28:37 przy kursie: 0,58 zł
Proponuję oglądnąć wywiad w tvncnbc. Plan jest konkretny- naprawczy a nie destrukcyjny.
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

buldi
0
Wysłane: 1 września 2010 00:43:57 przy kursie: 0,58 zł
Zgoda co do operacyjnego za IIQ error
Ale co tu naprawiać jak spółka mimo tego prawie zniknęła?
Obsługa samych zobowiązań ich "wpierdzieli" do końca.
Wielka jest Wasza wiara w Triona.
Edytowany: 1 września 2010 00:45

adamz
0
Wysłane: 1 września 2010 00:59:10 przy kursie: 0,58 zł
Właśnie po to ma być naprawa, żeby pare osób jeszcze miało co jeść i z czego się utrzymać.

A co do długów to na razie zjadają, ale jeśli zdejmiemy długi emisją dla inwestora pozostanie co... $$$. Oczywiście o ile po drodze nic strasznego się nie stanie, tj. rynek ruszy a w miejsce rozsądnego prezesa nie wsadzą jakiegoś kombinatora co ma układy z syndykiem:).

szamot-kb
0
Wpisów: 444
Wysłane: 8 września 2010 11:15:20 przy kursie: 0,58 zł
tylu zwolenników Triona .... i co
kisimy się puke_l

jacenty70
0
Wpisów: 197
Wysłane: 8 września 2010 22:42:44 przy kursie: 0,58 zł
Wcale się nie kisimy, to nie jest maszynka do produkcji kasy.
Jak dla mnie jest to inwestycja na longa. Tylko w ten sposób do tej firmy podchodzę.

kamil255
0
Wpisów: 6
Wysłane: 12 września 2010 23:55:39 przy kursie: 0,57 zł

buldi
0
Wysłane: 13 września 2010 00:14:20 przy kursie: 0,57 zł
A ja zwołuje walne bo mi rata za żelazko za wysoka, by się zgodziło obniżyć cenę żelazka.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 13 września 2010 00:23:40 przy kursie: 0,57 zł
jacenty70 napisał(a):
[...] to nie jest maszynka do produkcji kasy [...]

Jeśli miałeś na myśli wyniki spółki - wyjątkowo trafne sformułowanie.
Edytowany: 13 września 2010 00:26

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

18 19 20 21

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,260 sek.

pqncupmh
bcbulhjx
jwpvdlqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sfywprau
mgiewfdx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat