PARTNER SERWISU
chdsqljr
90 91 92 93 94
bucik1986
0
Wpisów: 223
Wysłane: 5 września 2010 14:52:03 przy kursie: 47,80 zł
ja nic nie pisalem o kupywaniu po tej cenie :), wrecz przeciwnie :) osobiscie czekam na pp i bede obserwowal co sie bedzie dzialo pozniej :) jesli drastycznie spadnie to dokupie, jesli bedzie stalo w miejscu bede trzymal :) a jak bedzie roslo to bede sie cieszyl :) gotowka bedzie mi potrzebna w przyszlym roku o tej porze, do tego czasu niech sobie lezy na borku, mysle ze zarobie wiecej niz na lokacie w banku , pozdrawiam akcjonariuszy i jesli ktos podola niech odpowie mi na moj ostatni post odnosnie pp , dzieki z gory :)

MicOch
0
Wpisów: 76
Wysłane: 5 września 2010 15:25:40 przy kursie: 47,80 zł
Marzyciel napisał(a):
Witam.

Myślę o dokupieniu akcji borka jutro i jeszcze pod koniec tygodnia jeszcze raz co o tym sądzicie? inwestycję chcę zakończyć w 01.03.2011.
Czy dokupując jutro nie dokopię na górce? Niepokoi mnie RSI.

Jak dla mnie nie jest zle....
Od szcytów z poczatku sierpnia do teraz, RSI i MACD osiagnelo rowniez nowe szczyty, co jest potwierdzeniem trendu, a przy takich wzrostach wskazniki te czesto moga byc w rejonach wykupienia co moze dawac mylne sygnaly sprzedazy.

Moje przemyslenia salute

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 5 września 2010 15:27:37 przy kursie: 47,80 zł
bucik1986 napisał(a):
Ej wiem, ze dla niektorych byc mozr to bedzie glupie pytanie ale :)jesli dajmy na to posiadam 1000 akcji borka po 4zl, za kazda akcje dostaje 2 prawa poboru czyli prawo do wykupienia 2000 akcji po 0.10. Gdy akcje zostana wprowadzone realnie na gielde beda mi przypisane do rachunku i bede posiadal 3000akcji zgadza sie ? Jaka bedzie ich cena w danym momencie ? Cene akcji dzielimy na 3 ? czy odejmujemy tylko te 0.20 od wartosci akcji ?

Jesli wiekszosc ludzi wysypie sie 05.10 to nazwa to chyba doglebna korekta :P Jak duzo spadnie to osobiscie dokupie :P. W danej chwili nie stac mnie na podatek wiec bede trzymal, moze spadnie ale na pewno nie tyle bym bym stratny, chyba ze podadza info, ze spolka wpieprzyla sie jak kiedys duda :P

Za kazda akcje dostaniesz 1 PP ktore bedzie cie uprawnialo do zakupu 2 akcji! Co oczywiscie nie zmienia faktu ze po zakonczeniu emisji bedziesz mial 3000szt zamiat 1000szt.
Jaka cena w danym momencie ?? Think Nikt nie zna odpowiedzi :) Cene akcji sprzed odciecia PP dzielimy na 3.
Co rozumiesz przez NIE STAC MNIE NA PODATEK ?? Jezeli masz wykazany zysk i musisz zaplacic podatek to zanczy ze zarobiles :) i 19% swojego zysku musisz odprowadzic jako danine na darmozjadow :) wiec musi cie byc stac na ten podatek :) No chyba ze jestes stary zgred i nie chcesz placic podatku za ten rok :)
Co do inf to nigdy nie wiesz co bedzie jutro a co dopiero za 3 miesiace czy pol roku :)

bucik1986
0
Wysłane: 5 września 2010 15:39:05 przy kursie: 47,80 zł
Nie no jasne, ze nie wiem, ja stop lossa ustawilem po cenia zakupu borka, wiec jedyne co moge stracic to jakies 5%+0.78% ( oprocentowanie w banku + prowizja dla maklera ) zakupilem akcje po 2.85, nie sadze by spadlo do tej ceny :P Nie jestem zgredem :) nie stac mnie na podatek poniewaz pracuje za granica, jesli wykaze zarobki w polsce, bede musial przedstawic dochod z zagranicy, jesli to zrobie moj prog podatkowy nie bedzie 19% a prawie dwukrotnie wyzszy, patriota ze mnie ale nie az taki :) cala filozofia tutaj :) Taurus moglbys ewentualnie pomoc mi przejsc przez te pp gdy przyjdzie jego czas, bo nigdy tego nie robilem ( wyznanie prawie jak za prawiczka :P) a nie chcialbym stracic szansy objecia akcji :)

Taurus80
0
Wysłane: 5 września 2010 15:53:31 przy kursie: 47,80 zł
Spoko jezlei bede to powiem co wiem :) Jezeli wchodzisz w nowa emisje to masz wolne przynajmniej do listopada :) Wiec pracuj i odpoczywaj a notowaniami soe nie przejmuj bo dla dlugoterminowca codzienne notowania nie sa istotne.

A co do podatku to zdaje mi sie ze jezeli w polsce nie placisz podatkow to gieldowego tez w polsce nie zaplacisz Think ale z tym po rade udaj sie do bardziej zaawansowanych prawnie i podatkowo.

bucik1986
0
Wysłane: 5 września 2010 16:03:21 przy kursie: 47,80 zł
Urzad skarbowy byl laskawy mnie uswiadomic, iz w momencie gdy w
Polsce osiagne jakikolwiek zysk, bede musial zlozyc zeznanie podatkowe o dochodach z zagranicy, w celu wyliczenia progu podatkowego mojej osoby :D. Do poki nic nie zarobilem na terenie polski jestem spokojny, dlatego trzymam i czekam . Dzieki, zglosze sie w odpowiednim czasie:]

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 5 września 2010 16:06:42 przy kursie: 47,80 zł
kazdy musi płacic za zyski kapitałowe tu niema różnicy. podmiot inwestujący na gpw do końca kwietnia zobowiązany jest jak ma zysk do opłacenia jeszcze 19% podatku. rząd ma zakusy na nasze oszczedności, bo sam oszczędzać nie zamierzacrybaby

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 5 września 2010 19:05:31 przy kursie: 47,80 zł
Taurus80 napisał(a):
Nie zastanawia was fakt ze ostatnio udzielaja sie glownie nowi uzytkownicy forum :) stazy wyjadacze sidzacy od ponad roku jakos zamilkli :) troche zastanawiajace mysle ze akcjonariat sie wymienil zobaczymy na ile nowi maja pary i parcia na papier :) ja bym dzisiaj nie kupil ani jednaj sztuki przynajmniej po tej cenie.
No ale to jest moje zdanie i zapewne jest spowodowane niska cena zakupu wiec nieobiektywne.

Nie ma oczym pisac.. jest juz za drogo na kupno, zastanawiam sie, czy nie zagrac ns spadek.. Polowe zgodnie ze strategia wywalilem, reszta wchodze (chyba!?) w nowa emisje.. w okolicach 2 zl po ustaleniu pp sprzedaje wszystko a potem.. sie zobaczy..salute

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 5 września 2010 19:15

Marzyciel
0
Wpisów: 48
Wysłane: 5 września 2010 19:31:35 przy kursie: 47,80 zł
Boje się tylko żeby nie wykręcili nam jakiegoś wała z tą emisja tamta była ok tyle ze przed tamta emisja akcje spadały a po emisji zaczęły rosnąć a tu na odwrót i za szybkie tempo wzrostu jak dla mnie leka korekta jutro by mnie uspokoiła i bym dokupił jeszcze ale obawiam się że masz racje jutro znowu będzie w górę, mam papier powinienem skakać z radości że tak szybko roście. Tyle że nauczyli mnie że drzewa do nieba nie rosną. Z drugiej strony wierzę w tą spółkę.

Taurus80
0
Wysłane: 5 września 2010 19:31:41 przy kursie: 47,80 zł
Przypominam ze zasieg wzrostu z luki startowej i ucieczkowej jest w okolice 5.25 pozniej powinno zjechac a ile to zalezy ilu goracych inwestorow wejdzie na szczycie :) oczywiscie posiadacze tez jada na ruchomych stopach wiec korekta bedzie szybka i dotkliwa.

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 5 września 2010 22:49:05 przy kursie: 47,80 zł
Panowie teroie typu "drzewa nie rosną" oraz "sprzedawaj fakty" na borku można sobie w buty schować! Ilu było już cwaniaków co szpanowali w/w teoriami i sprzedawali borka przy cenie 3,5 bo oni fakt o przejeciu maflow sprzedają i bedzie korekta i inne tego typu głupoty...
Jako przykład pozostawiam amice...
Spółka ma mocne fundamenty, staje sie społką o swiatowym zasiegu, głownemu inwestorowi zależy na wzroscie + z kwartału na kwartał są coraz wieksze zyski a my tutaj o pierdołach gadamy czy spadnie o 5-10% ... Co za różnica czy spadnie skoro i tak w ciągu miesiąca jest wielce prawdopodobne że bedzie duży +. Jeżeli karkosik może ryzykować swoje mln pln i jakos ma gdzies korekty i swiatowe kryzysy to ja też zaryzykuję...
Przypominam że hossa dopiero przed nami wiec ksiazkowe teorie, wskaźniki at itp można olać bo w tej chwili liczą sie fundamenty i psychologia tłumu..

Myśle żę jutro bedzie plus, dlaczego? bo wiekszosc szykuje sie na korekte !

pozddro

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 5 września 2010 23:47:25 przy kursie: 47,80 zł
no dobra, czemu impex nie rosnie razem?

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 5 września 2010 23:51:45 przy kursie: 47,80 zł
plynacyzrynkiem napisał(a):
no dobra, czemu impex nie rosnie razem?

bo impex to taka społka. Miałem ja w portfelu dokładnie rok. Kupowałem po 2,77 i sprzedałem po 4.90 bo nie wytrzymałem i wszystko wsadziłem w borka. W ciagu tyg zarobiłem na tej kasie wieej niż przez rok trzymania na ipx.

IXP to taka społka która idzie stabilnie +1% do góry gdy inne rosną +7% a spada razem z nimi po -7%. Straszny shit no ale jak kto woli.
Dlaczego nie rośnie ? Bo wedlug mnie jest za bardzo powiazana z borkiem i borek zabiera od niej kase na własne inwestycje ale to tylko moje przypuszczenia

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 5 września 2010 23:59:05 przy kursie: 47,80 zł
style napisał(a):
bo impex to taka społka. Miałem ja w portfelu dokładnie rok. Kupowałem po 2,77 i sprzedałem po 4.90 bo nie wytrzymałem i wszystko wsadziłem w borka. W ciagu tyg zarobiłem na tej kasie wieej niż przez rok trzymania na ipx.

IXP to taka społka która idzie stabilnie +1% do góry gdy inne rosną +7% a spada razem z nimi po -7%. Straszny shit no ale jak kto woli.
Dlaczego nie rośnie ? Bo wedlug mnie jest za bardzo powiazana z borkiem i borek zabiera od niej kase na własne inwestycje ale to tylko moje przypuszczenia

Stajl, Stajl, toleruję Twoje posty, ale czasami przesadzasz Angel

A ja bardzo lubię IPX, kupowałem na początku roku pod wybicie z trójkąta po 2,50 i zgarnąłem jakieś 85%. Tak wiem, szit, zajęło to miesiąc a nie 5 sesji. Ale to nie powód, żeby rzucać inwektywami Angel

Ogólnie tak jak wspominali przedmówcy IPX jest fundamentalnie dojną krową w grupie Boryszew. Ale to nie tłumaczy tego, że nie rośnie. Shame on you Tak samo jak rozwój BRS nie tłumaczy zwiększenie kapitalizacji rynkowej grupy w ciągu tygodnia o 100%

PS. A jak się zachowywał IPX podczas obsuwy na szerokim rynku po "błędzie maklera"?

EDIT: Właśnie widzę, że stopa zwrotu niemożliwa, plus/minus na oko jakieś 75%, pozdrawiam wave
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 6 września 2010 00:04

karp
0
Wpisów: 14
Wysłane: 6 września 2010 01:08:04 przy kursie: 47,80 zł
Witam!
Dziękuję wszystkim za prognozy i cenne uwagi. Co do mojego ulubionego wskażnika RSI, to pewnie nie wiem o nim wszystkiego ale wiem, że nieczęsto osiąga on poziom 90 (np. na wykresie amiki nie osiągnął go nigdy) i że w głowie każdego inwestora powinna się wtedy zapalić czerwona lampka.
Ja w każdym razie od poniedziałku zaczynam z powrotem kupować Borka, a czy zatrzymam się na 4,5 czy 4 to zobaczymy.
Pozdrawiam wszystkich, i zestresowanych i tych spokojnych.
Primum non amittere.

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 6 września 2010 01:47:02 przy kursie: 47,80 zł
doncarlos napisał(a):
Na logike powinien zaliczyc 5 zl, potem spasc w kierunku 4 zl a potem ponownie pojsc w kierunku 5 zl - czyli konsolidacja na tym poziomie.. a jak bedzie zobaczymy..Think

Teraz nie ma logiki, teraz są emocje ! Więc wszystko jest możliwe. Polecam pod kątem psychologicznym lekturę postów na forach w temacie Boryszewa. Duża niepewność tam panująca i brak ogólnego huraoptymizmu wskazuje na istniejący jeszcze potencjał wzrostowy. Ale należy też pamiętać o zasadzie większego głupca o czym już tu wcześniej pisałem . Zaden kurs w nieskończoność nie rośniei kiedyś musi się skorygować. Tylko kiedy ? Wygląda na to, że ten moment jeszcze nie nastał. Tylko, że zmiany trendu zazwyczaj nas zaskakują.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 6 września 2010 01:51

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 6 września 2010 08:32:38 przy kursie: 47,80 zł
Nie było mnie przez weekend i czytam teraz zaległe posty na SW z weekendu i widzę że forum na Borku zamieniło się przez chwile w kącik doradztwa inwestycyjnego. king . Na szczęście końcówka jest juz bardziej rzeczowa.

bucik1986 napisał(a):
Nie no jasne, ze nie wiem, ja stop lossa ustawilem po cenia zakupu borka, wiec jedyne co moge stracic to jakies 5%+0.78% ( oprocentowanie w banku + prowizja dla maklera ) zakupilem akcje po 2.85, nie sadze by spadlo do tej ceny :P Nie jestem zgredem :) nie stac mnie na podatek poniewaz pracuje za granica, jesli wykaze zarobki w polsce, bede musial przedstawic dochod z zagranicy, jesli to zrobie moj prog podatkowy nie bedzie 19% a prawie dwukrotnie wyzszy, patriota ze mnie ale nie az taki :) cala filozofia tutaj :) Taurus moglbys ewentualnie pomoc mi przejsc przez te pp gdy przyjdzie jego czas, bo nigdy tego nie robilem ( wyznanie prawie jak za prawiczka :P) a nie chcialbym stracic szansy objecia akcji :)

Drogi kolego jeśli nadal trzymasz zlecenie SL a tym poziomie no to powodzenia. Faktycznie nic nie stracisz hehe ale o takim poziomie cenowym to chyba należny już zapomnieć (no chyba że po odcięciu). Więc radziłbym Ci "troszkę" go pociągnąć salute

A teraz zwracając się do naszych longowców - mnie nurtuje cały czas jedna rzecz związana z emisją i PP. Skoro duża część chce sprzedać akcje po objęciu nowej emisji i ich odcięciu aby trochę "sztucznie" wygenerować stratę i uniknąć podatku (choć wszyscy wiemy że jak i w przyrodzie tak i na giełdzie nic nie ginie i w końcu z każdym zyskiem trzeba się będzie podzielić z fiskusem) to niechybnie w pierwszych daniach będzie znaczący spadek kursu - przynajmniej ja taki scenariusz przewiduje. Więc nie wiem czy nie lepiej kupić właśnie po kilku dniach od odcięcia akcji zamiast wchodzić w emisję gdzie akcje przydzielone ma się zamrożone przez jakiś czas i nie można reagować na ewentualne spadki? Czekam na rzeczowe komentarze i argumenty. Think

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 6 września 2010 08:44:44 przy kursie: 47,80 zł
matthaus napisał(a):
style napisał(a):
Panowie teroie typu "drzewa nie rosną" oraz "sprzedawaj fakty" na borku można sobie w buty schować! Ilu było już cwaniaków co szpanowali w/w teoriami i sprzedawali borka przy cenie 3,5 bo oni fakt o przejeciu maflow sprzedają i bedzie korekta i inne tego typu głupoty...
Jako przykład pozostawiam amice...
Spółka ma mocne fundamenty, staje sie społką o swiatowym zasiegu, głownemu inwestorowi zależy na wzroscie + z kwartału na kwartał są coraz wieksze zyski a my tutaj o pierdołach gadamy czy spadnie o 5-10% ... Co za różnica czy spadnie skoro i tak w ciągu miesiąca jest wielce prawdopodobne że bedzie duży +. Jeżeli karkosik może ryzykować swoje mln pln i jakos ma gdzies korekty i swiatowe kryzysy to ja też zaryzykuję...
Przypominam że hossa dopiero przed nami wiec ksiazkowe teorie, wskaźniki at itp można olać bo w tej chwili liczą sie fundamenty i psychologia tłumu..

Myśle żę jutro bedzie plus, dlaczego? bo wiekszosc szykuje sie na korekte !

pozddro

brawo podoba mi się Twoje podejście :)

P.S. Ja czekam na 6zł po emisji, myślę, że poczekam na to max 2 lata

Style nie chodzi o zwykłe slogany tylko a chłodną analizę kursu oraz jego perspektyw. Po prostu pewne informacje sa juz w cenie (np przejęcie Maflow). Musimy tez wiedzieć że to kolejne przejęcie to nie jest jeszcze nic przesądzonego dalatego trzeba bardzo uważać. Aż się boje myśleć jakby rynek zareagował gdyby się okazało że jednak do przejęcia nie dojdzie.

O wskaźnikach nie chcę się wypowiadać bo nie jestem technikiem a inni już się na ten temat wypowiadali.
Edytowany: 6 września 2010 08:45

Taurus80
0
Wysłane: 6 września 2010 08:46:32 przy kursie: 47,80 zł
Z tym generowaniem strat jest prosta sprawa :) jezeli uwazasz spolke za perspektywiczna i warta inwestycji to po odcieciu PP sprzedajesz akcje po to aby zaraz odkupic a jak bedzie taniej to wiecej akcji :) masz strate i masz ta sama lub wieksza ilosc akcji :)
Oglolnie to jest strasznie proste :) wiem jednak ze wiekszosc inwestorow po raz kolejny bedzie miala pierwszy raz z PP do czynienia :( a przez to jest i bedzie baaardzo duzo strasznie irytujacych mnie pytan :) przy kazdych PP pytania sa takie same kazdy ma lenia aby poczytac w necie i czesto sa zadawane te same pytania Eh?

Panowie jezeli macie pytania odnosnie PP straty podatkowej sposobu liczenia ceny terminow zapisow czy czegokolwiek zwiazanego z PP polecam cofnac sie o kilkadziesiat stron a zapewniam was ze znajdziecie odpowiedzi na wszystkie nurtujace was pytania.

A wracajac do meritum czego sie spodziewacie w tym tyg z wiadomosci fundamentalnych ?
Ja mysle ze znow bedzie jakies info o maflow pewnie ostateczne przejecie kolejnej fabryki, co dalo by paliwo do dalszych wzrostow lub przynajmniej okazje do uklepania obecnych astronomicznych poziomow :)

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 6 września 2010 09:56:45 przy kursie: 45,80 zł
Taurus80 napisał(a):
A wracajac do meritum czego sie spodziewacie w tym tyg z wiadomosci fundamentalnych ?
Ja mysle ze znow bedzie jakies info o maflow pewnie ostateczne przejecie kolejnej fabryki, co dalo by paliwo do dalszych wzrostow lub przynajmniej okazje do uklepania obecnych astronomicznych poziomow :)

na karen i na komputroniku też uklepywano astronomiczne poziomy i popatrz jak mocno uklepali blackeye
ale przypuszczam, że to jeszcze nie ten moment i ten astronomiczny poziom, a uklepywany chyba jest jakiś kolejny szczebelek, a nie koniec drabiny.
Myślę, że wejście na ten poziom da się zauważyć tu -> gpw.pl/wyniki/tabelki.asp?Inde... , oj niedługo będzie można tu zarobić (pewnie wybrańcy king jak przy pierwszych notowaniach BŚ), bo tylko niektóre BM w to się już bawią, moje jeszcze nie.Szkoda, że nie jestem dużym akcjonariuszem, bo wtedy pożyczyłbym jakiemuś BM swoje akcje, a później zagrałbym w tym BM na krótkiej sprzedaży. love4
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BORYSZEW
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

90 91 92 93 94

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,361 sek.

pqncupmh
bcbulhjx
jwpvdlqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sfywprau
mgiewfdx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat