0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
5 września 2010 23:36:23
przy kursie: 3,95 zł
dokladnie, stoi sobie ten impex na 4 zl, a boryszew szybuje, dosc to niespotykane i niezrozumiale, bo przeciez cale wyniki boryszewa jesli dobrze pamietam byly z impexmetalu
wyniki wygladaja na pierwszy rzut oka dobrze, wieksze przychody, wiekszy wynik, duzo gorzej przelywy operacyjne (naleznosci wzrosly o 19% przychodow okresu - wydaje mi sie, ze to duzo); z zadluzeniem nic wielkiego sienie stalo
czy moglby ktos fachowym okiem rzucic na te naleznosci i co o nich sadzi, ewentualnie czy cokolwiek jeszcze niepokojacego widac... z gory dziekuje
technicznie nie bawilbym sie w czekanie w ktora strone wystrzeli, bo jak wystrzeli w pogoni za boryzewem to nie bedzie co lapac ;))
o tyle sytuacja jest niejasna, ze ostatnie 2 dolki byly poziome na cenie, z negatywna dywergencja na impecie (a wiec i na innych impetopochodnych), natomiast teraz mamy pozytywna dywergencje, tj impet szybciej siegnal ostatnich wierzcholkow
no risk, no fun :)
komu nie straszny spadek na 3,6 niech wchodzi :) osobiscie nie rozumiem, czemu to sie do boryszewa rozkorelowalo
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
6 września 2010 13:16:10
przy kursie: 4,23 zł
No przecież napisałam omówienie sprawozdania. I napisałam też, że teraz Boryszew ma Maflow?
|
|
Wysłane:
6 września 2010 16:25:00
przy kursie: 4,23 zł
dzieki Kasia
pierwsze koty za ploty, +7% i ladna swieczka :)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
9 września 2010 15:51:36
przy kursie: 3,89 zł
Bawi mnie ta spolka jak zadna inna.. po zachowaniu kursu mozna by wnioskowac, ze 'ktos' gra sam ze soba.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2009-03-08 Wpisów: 319
Wysłane:
9 września 2010 18:50:51
doncarlos napisał(a):Bawi mnie ta spolka jak zadna inna.. po zachowaniu kursu mozna by wnioskowac, ze 'ktos' gra sam ze soba.. Na wszystkich Romkach ktoś się bawi sam ze sobą i to nie od dzisiaj ;) , z tym że jak kurs rośnie to podłącza się więcej publiczności. Na razie publika dostaje po łapach za próby windowania. Ma być płasko i jest płasko, przyjdzie czas to urośnie.
Edytowany: 9 września 2010 18:51
|
|
0 Dołączył: 2010-07-25 Wpisów: 157
Wysłane:
9 września 2010 20:01:16
Oto raport:
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 91 / 2010 Data sporządzenia: 2010-09-09 Skrócona nazwa emitenta IMPEXMET Temat Realizacja programu nabycia akcji własnych w celu ich umorzenia Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe Treść raportu: Realizując program nabywania akcji własnych w celu ich umorzenia, przyjęty przez Zwyczajne Walne Zgromadzenie Impexmetal S.A. uchwałą nr 23 w dniu 26 czerwca 2008 roku oraz uchwałą nr 19 w dniu 25 czerwca 2009 roku w sprawie zmiany postanowień § 3 pkt 1) i 3) uchwały nr 23 ZWZ Impexmetal S.A. z dnia 26 czerwca 2008 roku, a także uchwałą nr 19 z dnia 17 czerwca 2010 roku w sprawie zmiany terminu zakończenia realizacji Programu nabywania akcji własnych Impexmetal S.A. w celu ich umorzenia, Impexmetal S.A. informuje, że w dniu 8 września 2010 roku, Spółka w ramach skupu nabyła w transakcji pakietowej na GPW 123 000 sztuk akcji własnych o wartości nominalnej 0,40 zł każda. Rozliczenie transakcji nastąpi w dniu 13 września 2010 roku. Powyższe akcje własne Spółki dają 123 000 głosów na Walnym Zgromadzeniu Impexmetal S.A. i stanowią 0,0576% kapitału zakładowego Spółki. Akcje zostały nabyte po cenie jednostkowej 4,06 zł za jedną akcję. Łącznie od dnia rozpoczęcia programu nabywania akcji własnych w celu ich umorzenia, Spółka nabyła 11 416 725 akcji dających prawo do 11 416 725 głosów, co stanowi 5,3471% głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.
Dlaczego zatem kurs akcji spada na poniżej skoro sami kupowali po 4.06? Przecież mogli kupić taniej.
Jak prognozujecie jutrzejsze zachowanie kursu?
|
|
0 Dołączył: 2010-08-05 Wpisów: 59
Wysłane:
9 września 2010 23:32:07
Jutro kupią taniej,w poniedziałek kupią drożej średnia wyjdzie 4 i tak do czerwca 2011.dobrze kombinują.dużo ludzi się zniechęci i sprzeda. wybicia do 4,30 4,40 są możliwe jednak po nich powrót na 3.8 3,9 4 nuda
Edytowany: 9 września 2010 23:58
|
|
0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 637
Wysłane:
10 września 2010 00:04:09
Ja też liczę na konsolidację, będzie można się przewieźć do góry kilka razy tam i z powrotem. Problem w tym że w miarę budowania się konsolidacji co raz więcej osób będzie widziało że sprzedawanie poniżej 4zł jest frajerstwem i kurs ruszy do góry. W latach 06-07 IPX robił po 150mln zysku. Jeśli sytuacja makroekonomiczna powróci do tamtych poziomów to IPX powinien powrócić do takich zysków. A jeśli reformy w grupie idą w dobrą stronę to nawet do większych. Liczba akcji stale się zmniejsza więc C/Z robi się co raz atrakcyjniejszy. Osobiście wolę czekać na rozwój sytuacji siedząc na papierze niż obserwując. Zarząd coś mruczał o podnoszeniu prognoz więc może dostaniemy kopa:) Aktualnie: MRB(100%)
Edytowany: 10 września 2010 06:38
|
|
98 Dołączył: 2009-11-11 Wpisów: 915
Wysłane:
11 września 2010 13:22:12
przy kursie: 3,82 zł
spontanicznie w piątek zakupiłem pakiecik ale jakoś tak naprawdę bez większej analizy i sam nie wiem dlaczego  teraz poczytałem i papier mi się średnio podoba co nie znaczy że ten spontan skądś się narodził..witam pięknie akcjoneriat
Edytowany: 11 września 2010 13:35
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
11 września 2010 14:23:40
Kamil napisał(a):Zarząd coś mruczał o podnoszeniu prognoz więc może dostaniemy kopa:) Może. Również na to liczę, gdyż w piątek - z dużym wahaniem wsiadłem na pokład. A to dosyć specyficzna spółka i nie czuję się na niej pewnie:) Kiedyś już przeczekiwałem na niej spadki i teraz chyba też przyjdzie mi to zrobić, jeśli zacznie się osuwać. Nie mam pomysłu na rozsądny SL, za dużo razy mnie tu wyczyściło tuż przed większym wybiciem:)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
11 września 2010 15:06:50
irfy napisał(a):Może. Również na to liczę, gdyż w piątek - z dużym wahaniem wsiadłem na pokład. Irfy, zawsze wydawało mi się, że spekulant z Ciebie pierwsza klasa, a tu taki Zonk Przyznaj się proszę, cóż to skłoniło Cię do zakupów Impexa akurat w piątek?  Bo wydaje mi się, że inwestujesz raczej krótkoterminowo... Spółka jest w horyzoncie, a w horyzoncie kupuje się w okolicach wsparć, a sprzedaje przy oporach. Ewentualnie można się wspierać STS / %R (na wykresie 20 sesyjny).  kliknij, aby powiększyćPS. Aktualne zachowanie kursu dość trafnie podsumował Doncarlos... PS2. Właśnie zauważyłem, że wsparcie na 3,50 się "skończyło", oczywiście obowiązuje ono nadal Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 11 września 2010 15:07
|
|
Wysłane:
11 września 2010 16:42:53
Do zakupu skłoniły mnie sentyment, brak pomysłu na dalsza grę i zeszlotygodniowy SL na IDMie:) Ja się strasznie kiepsko czuję z gotówką, co zostało mi jeszcze z czasów pracy w banku:)Kiedy widzę gotówkę na koncie, od razu wpadam w panikę, ponieważ oznacza to, że leży tam bezczynnie i nie zarabia. Postanowiłem więc trochę rozdysponować, żeby nie dostawać ataków niepokoju:) Częścią obróciłem na Oilu, częścią wróciłem z powrotem na IDM, ale tam trzymam wąskie stopy, a część postanowiłem "zamrozić" - właśnie tutaj. Osobiście liczę na jakieś krótkotrwałe odreagowanie, wtedy będę mógł stąd ewentualnie wyskoczyć, a jeśli nie... przyjdzie poczekać, lub SL na 3,7 pewnie. Nie wiem jeszcze i waham się:) Zwyczajnie chwilowo pokończyły mi się koncepcje a nie chcę wkopywać się w coś z małą płynnością, bo ucieczka z takich miejsc (vide Zremb) to istna gehenna - nie da się sprzedawać PKCem, bo zbijasz kurs o kilkanaście procent:) Jeszcze mała edycja: A w ogóle to nie uważam się (i naprawdę nie jestem) żadnym genialnym strategiem i superspekulantem. Po prostu zwyczajnym tchórzem, dlatego czasem coś ugram:) A czasem oberwę, jak każdy na giełdzie, czego przykładem może być choćby i ta inwestycja:) Tyle że nie mam też problemu z przyznaniem się do chybionych pomysłów:)
Edytowany: 11 września 2010 20:12
|
|
Wysłane:
12 września 2010 12:45:46
Wyglada na kolejne podejscie pod wsparcie na 3,50 ale tym razem obawiam sie, ze bedzie falszywe wybicie w dol do poziomu ok 3,26-3,36 a potem konsekwentny wzrost, atak na szczyt i wybicie w kierunku 6-6,50.. widze to mniej wiecej tak.. jakby byla jakas wieksza korekta na rynku mozliwe jest nawet zaliczenie poziomu 2,8-3.. spolka moim zdaniem pojdzie na nastepnej fali nawet powyzej 6 zl ale wyglada na celowe zwalanie kursu i jezeli 'grupa trzymajaca kurs' zechce, to zrobi to co napisalem.. technicznie 50% fibo..  fundamentalnie nie widze przeslanek do spadkow i obstawiam scenariusz, ktory opisalem w jednych z wczesniejszych postow..  kliknij, aby powiększyćUploaded with ImageShack.us Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 12 września 2010 12:54
|
|
7 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 333
Wysłane:
12 września 2010 13:38:07
zapomnieliście dodać że z ipx jest jeden problem otóż cąły czas macie skup akcji a wiec w intresie społki jest żeby kurs nie szedł w góre bo bedzie musiała płacić wiecej a po co przepłacać skoro można skupować taniej. Skup miał być chyba zakonczony w czerwcu ale WZ podjeło uchwałe o jego przedłużeniu wiec... kiszona
|
|
Wysłane:
12 września 2010 13:57:43
Skup jest kolego prowadzony od kursu 1,2x i jakos skup nie wplynal na zahamowanie wzrostu z 1,10 na 4,45.. a decyzja o podjeciu skupu zapadala, gdy impexmetal byl w okolicach 8-6 zl, co zarzad uwazal za niska wycene.. moim zdaniem ta partia 4 mln szt jest ostatnia i po jej zakonczeniu zostanie podjeta decyzja o umorzeniu akcji - pozostanie rowne 200 mln szt i moze w koncu spolka zacznie wydawac kase na inwestycje a nie marnowac na wlasne akcje.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 12 września 2010 14:01
|
|
Wysłane:
13 września 2010 09:24:24
przy kursie: 3,83 zł
v3nom napisał(a):Irfy, zawsze wydawało mi się, że spekulant z Ciebie pierwsza klasa, a tu taki Zonk I widzisz, V3nom, nie było tak źle:) Czmychnąłem na czas:)
|
|
Wysłane:
13 września 2010 11:21:08
irfy napisał(a):I widzisz, V3nom, nie było tak źle:) Czmychnąłem na czas:) Tylko przed czym? Irfy, trzeba spółkę obserwować! Mi się podoba wykres Doncarlosa. Tak się ostatnio skupiłem na konsoli na dziennych świecach, że całkowicie wypadł mi z głowy szerszy obraz. Trzeba czekać na ruch potwierdzający zmianę trendu, a wtedy Impex da zarobić. Lubię Impexa, bo chodzi dość równymi ruchami. Ostatnio załapałem się tam na wzrosty na wiosnę, ładnie można było ustawić parabolicznego stopa i złapać 95% fali. Zero gwałtownych korekt, etc. To lubię PS. Skoro wywalił Cię stop na IDM to coś zbyt ciasno te SL ustawiasz, spróbuj 2-3*ATR albo parabolicznego. PPS. Techniczny stop na Impexie powinien być ulokowany poniżej 3,60 Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 13 września 2010 11:21
|
|
Wysłane:
13 września 2010 11:42:35
v3nom napisał(a):irfy napisał(a):I widzisz, V3nom, nie było tak źle:) Czmychnąłem na czas:) Tylko przed czym? Irfy, trzeba spółkę obserwować! Mi się podoba wykres Doncarlosa. Tak się ostatnio skupiłem na konsoli na dziennych świecach, że całkowicie wypadł mi z głowy szerszy obraz. Trzeba czekać na ruch potwierdzający zmianę trendu, a wtedy Impex da zarobić. Lubię Impexa, bo chodzi dość równymi ruchami. Ostatnio załapałem się tam na wzrosty na wiosnę, ładnie można było ustawić parabolicznego stopa i złapać 95% fali. Zero gwałtownych korekt, etc. To lubię PS. Skoro wywalił Cię stop na IDM to coś zbyt ciasno te SL ustawiasz, spróbuj 2-3*ATR albo parabolicznego. PPS. Techniczny stop na Impexie powinien być ulokowany poniżej 3,60 Widzisz, problem polega na tym, że mnie czysta technika na tej spółce mało przekonuje, ponieważ odnoszę mętne wrażenie, że jej kurs jest przynajmniej w części kontrolowany przez głównych akcjonariuszy:) Więc używam Impexu wtedy, kiedy nie mam koncepcji gry, na zasadzie - doskocz, przywal, odskocz:) Kupując w piątek liczyłem na odreagowanie do 4 PLN, które z techniką nie miało nic wspólnego, a wynikało jedynie z obserwacji dziennego zachowania się kursu. Nie liczyłem na żadne kokosy, tylko na obrót z zarobkiem, żeby środki nie leżakowały marnując się, zanim nie wymyślę, gdzie by znów zakotwiczyć w celu wyszarpnięcia czegoś większego:)Co do zarobienia na wiosnę - też się wtedy załapałem:)
|
|
Wysłane:
13 września 2010 11:59:22
irfy napisał(a):Więc używam Impexu wtedy, kiedy nie mam koncepcji gry, na zasadzie - doskocz, przywal, odskocz:) Mam nadzieję, że nie polemizujesz zna podobnej zasadzie Nieporozumienie wynika z tego, że ja próbuję złapać większe ruchy. Nie chce mi się po prostu zajmować pozycji pod jedno- czy dwu-sesyjne odbicie. Z mojej perspektywy ktoś kto zajmuje pozycję w horyzoncie (ale nie swinguje na wsparciach/oporach), nie miał powodu do zamykania pozycji. Ale skoro taki miałeś plan, to ok, sorry, że zawracam głowę  PS. Ale będę się upierał, że ustawiasz zbyt krótkie stopy Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
13 września 2010 12:50:13
v3nom napisał(a): PPS. Techniczny stop na Impexie powinien być ulokowany poniżej 3,60
tak tak a najlepiej na 1.80 to juz na pewno bedzie wiadomo, ze sie pomylilismy na serio ciezko nie zgodzic sie z 3,60 - pomiedzy 3,60 a 4 to szum tylko
|
|