0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
2 września 2010 22:11:23
Frog napisał(a):Na portalu pojawiają się co jakiś czas ciekawe artykuły. Mam jednak wrażenie, że niewielki odsetek odwiedzających Stockwatch.pl je czyta - większość zagląda tu ze względu na forum i opinie o akcjach. Mam wrażenie, że portal potrzebuje wiatru w żagle (wnoszę po znikomej ilości komentarzy pod artykułami). Propozycja: Może stworzyć na forum dział, w którym każdemu artykułowi odpowiadałby inny wątek, a dyskusja na temat treści artykułu odbywałaby się na forum? (umieszczenie linku do artykułów na górnym panelu jest jakimś rozwiązaniem, ale... to chyba za mało). Zwiększyłoby to liczbę czytających artykuły i uatrakcyjniło samo forum. Z poziomu forum można by łatwo odnaleźć konkretny artykuł, a czytający artykuły chętniej dyskutowaliby na temat ich treści... Frog dobry pomysł  Patrząc po statystykach odwiedzin artykułów jest dokładnie tak jak mówisz - bieda. Jednak nie jest prościej po prostu skomentować artykuł a nie wątki na forum ?
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
2 września 2010 22:28:37
Kamil zamieszczone artykuły są naprawdę ciekawe i jak najbardziej nadają się na wstępy do wątków które mogły by być rozbudowane o opinie użytkowników. Niejednokrotnie były by one różne od zamysłu autora, ale przecież tu nie macie żadnego problemu. Jesteście z natury otwarci, więc mogło by to wzbogacić treść o to "co w trawie piszczy" - czytaj - "co o tym myśli szara brać. Frog ma rację sam się na tym łapię, że najpierw otwieram forum - które wciąż uważam za unikat, a do stony głównej zaglądam sporadycznie.
|
|
Wysłane:
2 września 2010 22:46:29
buldi napisał(a):Kamil zamieszczone artykuły są naprawdę ciekawe i jak najbardziej nadają się na wstępy do wątków które mogły by być rozbudowane o opinie użytkowników. Niejednokrotnie były by one różne od zamysłu autora, ale przecież tu nie macie żadnego problemu. Jesteście z natury otwarci, więc mogło by to wzbogacić treść o to "co w trawie piszczy" - czytaj - "co o tym myśli szara brać. Frog ma rację sam się na tym łapię, że najpierw otwieram forum - które wciąż uważam za unikat, a do stony głównej zaglądam sporadycznie.
Skoro tacy użytkownicy tak piszą to coś w tym jest. Nie pozostaje mi nic innego jak skierować Was do wodza WD
|
|
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
3 września 2010 08:12:10
Kamil Gemra napisał(a): Jednak nie jest prościej po prostu skomentować artykuł a nie wątki na forum ?
Skomentować mogę, ale nie podyskutuję w taki sposób i z taką ilością ludzi jak tu, na forum. Pod samymi artykułami mogą być zamieszczone co ciekawsze komentarze oraz link do odpowiedniego wątku aby przeczytać wszystkie i wziąć udział w dyskusji.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
3 września 2010 09:59:30
Pełna zgoda z Frogien i Buldim. Sam zapomniałem nawet, że SW publikuje jakieś artykuły  Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
3 września 2010 11:16:20
Kamil Gemra napisał(a):Nie pozostaje mi nic innego jak skierować Was do wodza WD Wódz milczy. Raporty pewnie przegląda. Przypomnę mu się za jakiś czas :)
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
3 września 2010 11:33:22
Milczy bo się zasępił
|
|
Wysłane:
3 września 2010 11:35:04
WatchDog napisał(a):Milczy bo się zasępił Nie taką miałem intencję
|
|
Wysłane:
3 września 2010 11:45:20
Spoko, intencję odczytałem prawidłowo. Trwa proces myślowy, bo sytuacja mnie zaskoczyła, choć nie dziwi. Jeszcze chwilka, sprzątamy ubojnię po sezonie
|
|
0 Dołączył: 2010-06-13 Wpisów: 142
Wysłane:
10 września 2010 23:15:01
A co szefostwo powiedziałoby o shoutboxie pod forum? Myślę, że ta forma odciążyłaby część wątków z emocji...
|
|
|
|
Wysłane:
27 września 2010 15:03:35
Wnioskuję, o częściowe zniesienie ograniczenia odnośnie publikowania wskaźników spółek. O ile dane z P&L istotnie wymagają danych całorocznych aby uczciwie obliczyć C/Z, o tyle wskaźnik C/WK powinien być dodany już po pierwszym raporcie - wszak dane do jego obliczenia są "z dnia" a nie "za okres". Korzystając ze skanera fundamentalnego można przez to nie zauważyć atrakcyjnie wycenionych debiutantów.
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
7 października 2010 15:27:10
Jak działa skaner fundamentalny? czy bierze pod uwagę ostatni kwartał, czy ostatnie 4 kwartały?
Chodzi mi raczej o RZiS.
|
|
Wysłane:
7 października 2010 16:44:55
Proszę skonkretyzuj pytanie.
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
8 października 2010 15:14:12
Aby wątek nie został pusty. Jestem po krótkiej wymianie zdań z WD, postulat z dużym prawdopodobieństwem zostanie zrealizowany.
To szerszemu gronu powiem o co mi się rozchodzi.
"Np, po okresie kryzysowym mamy sporo spółek które wpadły pod kreskę na 4-6 kwartałów i dopiero zaczynają wychodzić na swoje. Po poprawie w I-II kwartałach model wciąż widzi całe 4 i wycenia papier odpowiednio.
Chodzi mi o zbudowanie "skaneru 2" z większym ryzykiem dla inwestorów, ale wyłapujący poprawę w spółkach dosyć szybko. Np bierze pod uwagę ostatnie dwa kwartały i zakłada kolejne dwa takie same (lub 90%-110%ostatniego kwartału). Wtedy model przy założeniu dalszej poprawy wyników( większym ryzyku)w kolejnych 2 kwartałach dałby przyszłą wartość spółki. Oczywiśie ryzyko jest większe, ale większe zyski są na przewidzeniu przyszłości. Ostatni przykład bogdanki pokazuje to idealnie(choć tutaj matematyka nie pokaże nowych pokładów).
Do modelu dodałbym różne indywidualnie ustalane parametry(np 1kw wstecz i 3 do przodu, różną dynamikę poprawy wyników).
Edytowany: 8 października 2010 15:16
|
|
Wysłane:
12 października 2010 18:40:28
Frog napisał(a):Na portalu pojawiają się co jakiś czas ciekawe artykuły. Mam jednak wrażenie, że niewielki odsetek odwiedzających Stockwatch.pl je czyta - większość zagląda tu ze względu na forum i opinie o akcjach. Mam wrażenie, że portal potrzebuje wiatru w żagle (wnoszę po znikomej ilości komentarzy pod artykułami). Propozycja: Może stworzyć na forum dział, w którym każdemu artykułowi odpowiadałby inny wątek, a dyskusja na temat treści artykułu odbywałaby się na forum? (umieszczenie linku do artykułów na górnym panelu jest jakimś rozwiązaniem, ale... to chyba za mało). Zwiększyłoby to liczbę czytających artykuły i uatrakcyjniło samo forum. Z poziomu forum można by łatwo odnaleźć konkretny artykuł, a czytający artykuły chętniej dyskutowaliby na temat ich treści... Frog napisał(a):Wnioskuję, o częściowe zniesienie ograniczenia odnośnie publikowania wskaźników spółek. O ile dane z P&L istotnie wymagają danych całorocznych aby uczciwie obliczyć C/Z, o tyle wskaźnik C/WK powinien być dodany już po pierwszym raporcie - wszak dane do jego obliczenia są "z dnia" a nie "za okres".
Korzystając ze skanera fundamentalnego można przez to nie zauważyć atrakcyjnie wycenionych debiutantów. Frog napisał(a):Ja z wnioskiem formalnym, dotyczącym analiz raportów w ogóle. Często, zapewne podobnie jak wielu innych użytkowników zainteresuję się nową spółką. Szukam wtedy analizy jej raportu. Ponieważ często spółka ta nie jest popularna na forum - analizy nie ma. W ogóle. Są spółki nie analizowane ani razu, które są na giełdzie już kilka lat. Niektóre popularne mają analizę co kwartał. Moja propozycja - przynajmniej raz w roku robić analizy wszystkich spółek  Najlepiej raportów rocznych - wtedy mamy obraz fundamentów każdej spółki, uwzględniając sezonowość. Oczywiście spółki popularne idą do analizy w pierwszej kolejności. Ale potem mamy 2-3 miesiące do wysypu kolejnych raportów kwartalnych. Analizy raportów spółek mniej popularnych nie muszą być tak dokładne jak "normalne" analizy. Chodzi mi o doprowadzenie do takiej sytuacji, że każda spółka z GPW ma na Stockwatch analizę raportu zrobioną mniej niż rok temu. Czy jest to możliwe/wykonalne - do rozważenia przez WD. Postanowiłem skumulować część moich postulatów zgłaszanych na tym i innych wątkach, co do statusu których nie wiem czy są/będą podjęte jakieś akcje - celem przypomnienia
|
|
Wysłane:
12 października 2010 19:00:40
Mogę się wypowiedzieć co do pierwszego postulatu. Wniosek ciekawy i jest analizowany. Mam nadzieję, ze nie zdradzam wielkiej tajemnicy ale trwają pracę nad nowym layoutem strony. Nie są wykluczone również zmiany na forum, a tym samym wcielenie w życie Twojego pomysłu. Pomysłów jest masę. Jest też kilka być może przełomowych projektów.  Problem jest zawsze ten sam: brak czasu na wdrożenie wszystkiego na raz. Co do szczegółów to musi się wypowiedzieć wódz
|
|
1 Dołączył: 2009-07-21 Wpisów: 991
Wysłane:
13 października 2010 11:05:54
chciałbym zgłosić taką niedogodność - z tego poziomu : www.stockwatch.pl/forum/defaul...- nie można łatwo dostać się do np. wysłanych elementów. trzeba biegać przez info o mnie - czyli szukać ;) pozdrawiam :) Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody
|
|
Wysłane:
14 października 2010 21:41:27
Frog napisał(a):Może stworzyć na forum dział, w którym każdemu artykułowi odpowiadałby inny wątek, a dyskusja na temat treści artykułu odbywałaby się na forum? (umieszczenie linku do artykułów na górnym panelu jest jakimś rozwiązaniem, ale... to chyba za mało). Nie czuję tego pomysłu nadal, więc na razie hold. Frog napisał(a):Wnioskuję, o częściowe zniesienie ograniczenia odnośnie publikowania wskaźników spółek. O ile dane z P&L istotnie wymagają danych całorocznych aby uczciwie obliczyć C/Z, o tyle wskaźnik C/WK powinien być dodany już po pierwszym raporcie - wszak dane do jego obliczenia są "z dnia" a nie "za okres". Korzystając ze skanera fundamentalnego można przez to nie zauważyć atrakcyjnie wycenionych debiutantów. Racja, niestety wymaga to przebudowy logiki serwisu. Teraz dane 'są' albo ich 'nie ma'; nie jesteśmy gotowi na sytuację, że niektóre są, a pozostałych nie ma. Zasadniczo proste zadanie, tyle że bardzo pracochłonne. Will be done. Frog napisał(a):Moja propozycja - przynajmniej raz w roku robić analizy wszystkich spółek  Najlepiej raportów rocznych - wtedy mamy obraz fundamentów każdej spółki, uwzględniając sezonowość. Oczywiście spółki popularne idą do analizy w pierwszej kolejności. Ale potem mamy 2-3 miesiące do wysypu kolejnych raportów kwartalnych. Nie chcę robić niczego sztuka dla sztuki, na wszelki wypadek, albo żeby było fajnie. Zasoby są ograniczone i rzucam je tam, gdzie są potrzebne. Wystarczy słowo na wątku, żeby zrobić potrzebną użytkownikowi analizę. Pisać na pusto nie chcę.
|
|
Wysłane:
16 października 2010 21:48:05
Pytałem kiedyś o możliwość dodania opcji a'la "ulubione", z tym że dotyczyłoby to nie stron WWW jak w przeglądarce, ale niektórych wątków. Chodzi o to, aby móc np. z poziomu "mój profil" szybko odnaleźć jakiś wątek wcześniej dodany do tej listy. Przypominam i poddaję pod rozwagę wraz ze zwiększającą się ilością wątków. Dodatkowo miło by było mieć taką samą listę ulubionych userów - szukanie kogoś na alfabetycznej liście to makabra.
|
|
Wysłane:
16 października 2010 21:53:12
WatchDog napisał(a):Frog napisał(a):Może stworzyć na forum dział, w którym każdemu artykułowi odpowiadałby inny wątek, a dyskusja na temat treści artykułu odbywałaby się na forum? (umieszczenie linku do artykułów na górnym panelu jest jakimś rozwiązaniem, ale... to chyba za mało). Nie czuję tego pomysłu nadal, więc na razie hold. Chodzi mi o coś takiego jak na niesławnym forum bankiera: Wątek z dyskusją nt. artykułu z portaluZ poziomu artykułu szybko można wejść na właściwy wątek na forum z dyskusją, a z poziomu forum skoczyć do omawianego artykułu (link: "Przeczytaj komentowany artykuł")
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.