PARTNER SERWISU
xfqlauqj
28 29 30 31 32
nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 8 kwietnia 2010 17:16:05 przy kursie: 15,05 zł
discopolo napisał(a):

Wyrzucanki z Kazachstanu nie dotyczą protegowanych EBOiRu. Oni im restrukturyzują sektor bankowy i są politycznie nietykalni.

Przecież po umowie z Total to już nawet finansowania nie muszą mieć. Od biedy wezmą 20% zysków zamiast 50% które im przypada gdy dadzą radę finansować. Rysio woli 50% i się uwija Angel Przypuszczam że niedługo jedziemy w drugą stronę.
Nie po to sprzedawał żeby sprzedać tylko po to żeby taniej odkupić więc gwałtowne wzrosty przed nami. Później chyba znowu masakra. I tak na zmianę, aż ostatni frajer zostanie wymiśkowany.

Rysiek przecież wcale nie chce kupować akcji, które wrzuca w rynek. Może na przykład sprzedawać swoje akcje między 40 a 5 zł., a potem sobie wyemitować nowe, które obejmie za 5 zł. Dokładnie tę ilość, którą wcześniej sprzedał. Dodajmy, że obejmie je po uczciwej, rynkowej cenie. Nie straci na tej operacji ani 1% udziałów. A co mu zostanie w kieszeni?

Gdyby doszło jednak do sytuacji, że Ryś będzie chciał kupować akcje na parkiecie (w co wątpię) najpierw dowiemy się, że EBOiRowi nie podobają się jego zagrywki i że (w związku z tym) rozważa się zakończenie współpracy, albo że Total może odkupić kolejną partię złóż za grosze. Ten Ryś nie jest udomowiony, a Ty wszedłeś na jego terytorium.

Edytowany: 8 kwietnia 2010 17:17

Pinki
0
Wpisów: 252
Wysłane: 8 kwietnia 2010 17:28:00 przy kursie: 15,05 zł
byłem bliski dzisiaj dokupienia pakietu, jednak zdecydowałem się poczekać na rozwój wypadków, ciężko łapać dołek na takim walorze ale ciesze się że zapikowało tak szybko skoro i tak miało....także jestem bliski kupna, pytanie czy po 15zł czy niżej, tak czy siak średnia będzie przyzwoita Whistle

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 8 kwietnia 2010 17:34:17 przy kursie: 15,05 zł
@DISCO,

Mogę przyjąć twoje rozumowanie za OK. Mogę zwrócić Ci uwagę, że z punktu widzenia czystej matematyki i wypowiedzi na forach i ekspertach popełniłeś kilka błędów. Co skutkuje stratą.
Natomiast mam do Ciebie pretensje o jedno. Zwrócił na to uwagę Nocny - Krauze może sobie wyemitować akcje. W świetle umowy z EBOREM to już nie będzie takie proste. Ja bym poszedł dalej. Po co Krauze et consortes wyrzucali akcje : by zdobyć środki na finansowanie. Ale te akcje muszą w tej czy innej formie do nich wrócić. Dlatego będą kontynuowali akcję obniżania kursu by swoje 3 mln za jakiś czas odkupić. Wiedząc to można założyć z prawdopodobieństwem bliskim pewności, Że zobaczymy kurs jednocyfrowy i to przez dłuższą chwilę. Bo odkupić 3 mln akcji nie wywołując euforii nie jest to zadanie na jedną, dwie sesje. Stąd moja pretensja. Zdążyłbyś odkupić dużo taniej i trzymać do końca, spółki albo twego.

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 8 kwietnia 2010 18:42:39 przy kursie: 15,05 zł
lajkonik napisał(a):
@DISCO,

Mogę przyjąć twoje rozumowanie za OK. Mogę zwrócić Ci uwagę, że z punktu widzenia czystej matematyki i wypowiedzi na forach i ekspertach popełniłeś kilka błędów. Co skutkuje stratą.
Natomiast mam do Ciebie pretensje o jedno. Zwrócił na to uwagę Nocny - Krauze może sobie wyemitować akcje. W świetle umowy z EBOREM to już nie będzie takie proste. Ja bym poszedł dalej. Po co Krauze et consortes wyrzucali akcje : by zdobyć środki na finansowanie. Ale te akcje muszą w tej czy innej formie do nich wrócić. Dlatego będą kontynuowali akcję obniżania kursu by swoje 3 mln za jakiś czas odkupić. Wiedząc to można założyć z prawdopodobieństwem bliskim pewności, Że zobaczymy kurs jednocyfrowy i to przez dłuższą chwilę. Bo odkupić 3 mln akcji nie wywołując euforii nie jest to zadanie na jedną, dwie sesje. Stąd moja pretensja. Zdążyłbyś odkupić dużo taniej i trzymać do końca, spółki albo twego.

Ten kurs jednocyfrowy może nigdy się nie przytrafić. Oczywiście gdybym wiedział że się przytrafi to bym na niego poczekał i dopiero wszedł, ale nie wiem więc wchodzę kiedy wchodzę. I tak cierpliwy ze mnie chłopak bo nie kupiłem ani jednej akcji powyżej 23zł, a nie każdy może tak powiedzieć. Angel Obecnie mam średnią 19zł i tak już zostanie bo więcej nie dokupię.
Jedynym sposobem żebym na tym nie zarobił jest fiasko Totala na K4 plus fiasko Petrola na Shyrak plus fiasko Petrola na Embie. Biorę taką opcję pod uwagę.
Jednak wydaje mi się że bardziej prawdopodobny jest sukces na conajmniej jednej koncesji.

Przypominam że koszty wydobycia ropy po znalezieniu nie są duże.
Dzisiejsza kapitalizacja Petrola to równowartość 2 milionów baryłek.
Obiło mi się o uszy że audytor wspominał coś o miliardach, a nie o milionach.Angel

Jest okazja żeby rower zmienić na niezłą furę. Nic pewnego i rower może szlag trafić, ale grzech nie próbować.

lajkonik
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 18:51:21 przy kursie: 15,05 zł
No nic. Poczekamy zobaczymy. Na dziś założyłem sobie, że kupię Petrol kolejny raz poniżej 10 zł. Tak za rower, jak ty blackeye . Z tym, że w momencie kiedy kurs skróci się o jedną cyferkę to podejmę ostateczną decyzję, którą z 10 cyferek wybiorę.

discopolo
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 18:56:36 przy kursie: 15,05 zł
nocnygracz napisał(a):
Może na przykład sprzedawać swoje akcje między 40 a 5 zł., a potem sobie wyemitować nowe, które obejmie za 5 zł. Ten Ryś nie jest udomowiony, a Ty wszedłeś na jego terytorium.

Tutaj jest właśnie cały urok tej sytuacji. Ryś już nie jest groźny. Przynajmniej nie bardziej niż wyleniały kocur dachowy. Emisji poniżej 10zł nie będzie nigdy bo tyle wynosi nominalna wartość akcji, a na scalenie nie zgodzi się EBOiR.
Ergo nie idziemy na jednocyfrówkę. Może kocur jeszcze parę szczurków przepędzi w strefie 10-15, a może już nie ma siły. Who knows?

lajkonik
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 19:44:11 przy kursie: 15,05 zł
discopolo napisał(a):
Tutaj jest właśnie cały urok tej sytuacji. Emisji poniżej 10zł nie będzie nigdy bo tyle wynosi nominalna wartość akcji, a na scalenie nie zgodzi się EBOiR.
Ergo nie idziemy na jednocyfrówkę. Może kocur jeszcze parę szczurków przepędzi w strefie 10-15, a może już nie ma siły. Who knows?

EBOiR nie zgadza się na rozwodnienie akcjonariatu. Scalenie, proporcjonalne nic mu szkodzi. W sumie scenariusz Nocnego o emisji odpada. Właśnie dlatego uważam, że zobaczymy pojedyńczą cyferkę jako wartość złotową akcji. Pożyczone akcje trzeba oddać. Chćby samemu sobie. Te akcje się przydadzą jeszcze w przyszłości do takich czy innych rozgrywek.Skoro sprzedali pakietowo po 18 zł to nie po to by odkupić 3 zł taniej. Odkupią, ale jeszcze niżej. Najniżej jak się da. Ten rajd na 40 złotych był właśnie po to by wszystkich zniechęcić do trzymania świeżo nabytych walorów. By łatwiej przeprowadzić spuszczanie.
Tak sobie myślę, że oni już 50-60 mln zarobili. Teraz poszukują kolejnych co najmniej 30 mln na wkład własny. Czyli ok 10-15 ?! zł na każdą z 3 mln akcji. Czyli 18 zł minus 10 to 8, a minus 15 to 3 !!!. Oczywiście operację można przeprowadzać wielokrotnie, dlatego 7-8 zł jest na dziś bardziej prawdopodobne niż 3 czy poniżej 1,00. Ale kto wie jakie pomysły są w głowach "genialnych" sterników łajby zwanej Petrolinvestem ?

Niedzwiadek
0
Wpisów: 162
Wysłane: 8 kwietnia 2010 20:53:39 przy kursie: 15,05 zł
mam gdzies petrola i osobiscie zycze mu plajty. Co wiecej, zarzad gieldy, w celu ochrony mniejszych inwestorow powinien przeniesc go na 2 fixingi!!!!!!! Czy to nie jest funkcja zarzadu gieldy!!!!!!!!! To uwaga ogolna. Natomiast jesli ktos trzyma akcje, ktore rosna 200% w ciagu 2 tygodni! i pozwala na spadek w okolice kupna to....hehehe. A niech se trzyma. Po prostu inwestycyjny frajer i moze sobie uzasadniac jak chce - zalozyl ze straci, moze stracic, pogodzi sie ze strata itp. A niech tak robi. Jest to wbrew jakiemukolwiek rozsadkowi opartemu o AT, myslenie zyczeniowe. Im wiecej ludzi wpadnie w to tym wiecej frajerow w tym przypadku rysiek zlapie. Osobiscie jestem przekonany, ze byc moze i EBOR zagral na akcjach petrola. A co - tak latwo skupic w okolicach 15, podac informacje, ktore sa istotne dla rynku, wywalic akcje i miec w kieszeni ladnych kilka milionow! Umowa ma wejsc w zycie tuz tuz, a rysiek 2 dni przed pozycza akcje - przed nosem powaznej instytucji i to bez konsekwencji, hehehe, jajca na calego! (i to ma byc ta szanujaca sie instytucja hehehe, kto to powiedzial, ze EBOR nie robi przekretow! jakies mity czy co!). Dicopolo jesli chce trzymac niech se trzyma, ale nie da sie ukryc, ze w petrolu jest wiele przekretow, niejasnych spraw, niejasnego nihonswi, ubekow czy sbkow itp. - do czego sluzy petrol to nie wiadomo. Gadanie o tym, ze rysiek sprobowal, mozna sobie wlozyc gleboko gdzies! Wiara oparta na niczym. Zrobili ludzi w balona i tyle. Moze znajda rope moze nie - jesl maja zdjecia i zrobili badania to jest jasne czy tam ropa jest czy nie i w jakim stopniu zrodla sa perspektywiczne. Jesli teraz nie wiedza to nie beda wiedziec. Od samego poczatku petrol pewnie motal i motac bedzie, aby zrobic ludzi w balona. To jest gra na akcjach prowadzona przez glownego akcjonariusza!!!!!!!!!!!!! Nazywa sie to pozyczaniem akcji! co niby nie jest zakazane, ale jest zwykla podloscia ze strony krauzego, jako glownego akcjonariusza i wykorzystujacego swoja uprzywilejowana pozycje do rynku!!!!!!!!!! Koniec. Mam nadzieje, ze spotkam sie z petrolem, odbiore troche akcji ryskowi i sprzedam mu drozej. Ale to jeszcze czas. A jednocyfrowa cena petrola jest jak najbardziej mozliwa - kto wie, moze ona juz blisko.

DishierGody
0
Wpisów: 14
Wysłane: 8 kwietnia 2010 22:13:39 przy kursie: 15,05 zł
Ale wiecie ze R.Krauze zmniejszył swoje zaangażowanie z 34,21% do 19,06% ? ;)

nocnygracz
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 22:16:01 przy kursie: 15,05 zł
lajkonik napisał(a):
W sumie scenariusz Nocnego o emisji odpada.

Nie mów hop póki nie przeskoczysz.

Pamiętamy jeszcze piękny raport nr 20/2010, który swego czasu wywołał euforię? Międzynarodowe fundusze zapewniają finansowanie ... tralalala ... w formie obligacji zamiennych na akcje .... tralala ... z ceną objęcia od 19 do 42,5 zł. (ze średnią 29,92 zł.)?

Kto nie pamięta:
www.petrolinvest.pl/pl/downloa...

Jest tam smaczek, który najwyraźniej uchodzi Waszej uwadze:

Cytat:
Cena zamiany obligacji poszczególnych transz na akcje Spółki jest równa 19 złotych (pierwsza transza), 22 złote (druga transza), 30 złotych (trzecia transza) oraz 36 złotych (czwarta transza) za jedną akcję Spółki, przy czym w przypadku, w którym
średnia spośród 3 najniższych cen akcji Spółki na zamknięciu (ustalona na podstawie wycen giełdowych akcji Spółki) w okresie 20 kolejnych dni notowań poprzedzających dzień złożenia przez obligatariusza oświadczenia o zamianie obligacji na akcje Spółki będzie niższa niż wskazana powyżej podstawowa cena zamiany dla danej transzy, cena zamiany dla obligacji objętych oświadczeniem o zamianie będzie równa takiej średniej cenie. Możliwość obniżenia ceny zamiany w oparciu o powyższą zasadę nie dotyczy
obligacji pierwszej transzy. Cena zamiany może podlegać podlega korekcie zgodnie z zasadami ustalonymi w Umowie po zaistnieniu określonych zdarzeń korporacyjnych dotyczących Spółki.

Zalecam uważne wczytanie się. Pierwszą transzę muszą "kupić" za 19 zł., na to już zarobiono spuszczając kurs z dużo wyższych poziomów. Pozostałe 3 transze mogą otrzymać po średniej cenie 3 najniższych kursów (na zamknięciu) zanotowanych w ciągu 20 dni poprzedzających złożenie oświadczenia o chęci zamiany.

Z kolei w umowie z EBOiR powołujecie się, o ile dobrze rozumiem na zapis, który w raporcie 28/2010 opisano tak:

Cytat:
Umowa Kredytowa zawiera szereg szczegółowych zobowiązań Spółki, w tym dotyczące: (i) niepodejmowania działań, z zastrzeżeniem m.in. istniejących zobowiązań Spółki, które mogłoby spowodować rozwodnienie pakietu akcji przysługującego EBOiR

No właśnie, z zastrzeżeniem m.in. "istniejących zobowiązań spółki". Umowa z "grupą międzynarodowych funduszy" jest wcześniejsza i jest takim właśnie istniejącym zobowiązaniem.

Słuchajcie, ja mam nadzieję, że to wszystko co opisałem to nieprawda. Że pożyczkobiorcy akcji nie mają żadnych konszachtów z owymi międzynarodowymi funduszami, że nie odkupią od nich papierów, a nawet jeśli, to że z góry nikt tego nie ukartował, że aż tak grubymi nićmi to wszystko nie jest szyte.

Nie ufam głównemu akcjonariuszowi Petrola to się czepiam drobiazgów. Mam nadzieję, że tak jest. Dobrze Wam życzę, kupcie sobie wszyscy te samochody zamiast rowerów.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 8 kwietnia 2010 22:20:38 przy kursie: 15,05 zł
lajkonik napisał(a):
discopolo napisał(a):
Tutaj jest właśnie cały urok tej sytuacji. Emisji poniżej 10zł nie będzie nigdy bo tyle wynosi nominalna wartość akcji, a na scalenie nie zgodzi się EBOiR.

EBOiR nie zgadza się na rozwodnienie akcjonariatu. Scalenie, proporcjonalne nic mu szkodzi. W sumie scenariusz Nocnego o emisji odpada. Właśnie dlatego uważam, że zobaczymy pojedyńczą cyferkę jako wartość złotową akcji. Pożyczone akcje trzeba oddać. Chćby samemu sobie. Te akcje się przydadzą jeszcze w przyszłości do takich czy innych rozgrywek.Skoro sprzedali pakietowo po 18 zł to nie po to by odkupić 3 zł taniej. Odkupią, ale jeszcze niżej. Najniżej jak się da. Ten rajd na 40 złotych był właśnie po to by wszystkich zniechęcić do trzymania świeżo nabytych walorów. By łatwiej przeprowadzić spuszczanie.
Tak sobie myślę, że oni już 50-60 mln zarobili. Teraz poszukują kolejnych co najmniej 30 mln na wkład własny. Czyli ok 10-15 ?! zł na każdą z 3 mln akcji. Czyli 18 zł minus 10 to 8, a minus 15 to 3 !!!. Oczywiście operację można przeprowadzać wielokrotnie, dlatego 7-8 zł jest na dziś bardziej prawdopodobne niż 3 czy poniżej 1,00. Ale kto wie jakie pomysły są w głowach "genialnych" sterników łajby zwanej Petrolinvestem ?

Widze ze kombinujesz podobnie do mnie :) choc po obecnej fali spadkowej malo prawdopodobne wydaje sie aby kurs szybko doszedl do 8 zl wlasnie przy tym poziomie jestem w stanie z 1k akcji zaryzykowac :)
No ale jak narazie taka cena pozostaje w sferze marzen :) zobaczymy za 2-3 miesiace

lajkonik
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 22:23:15 przy kursie: 15,05 zł
Masz rację Nocny. Tyle tego, że człowiek zapomina na co sam zwraca uwagę 10 dni wcześniej blackeye . Spuszczanie na 19 zł z 40 nie miało na celu zejścia z powodu umowy. To umowa , a właściwie jej upubliczenienie spowodowało ten spadek. Takie było założenie. Bez wywalania papierów sam kurs się skorygował. A dalej to już wspomaganie sterników.
Fakt, że mają prawo do zamiany obligacji na akcje podtrzymuje moją ( twoją też ? )prognozę - trend spadkowy poniżej 10 zł. Im niżej tym lepiej d'oh! .
Edytowany: 8 kwietnia 2010 22:29

nocnygracz
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 22:51:52 przy kursie: 15,05 zł
Rysiek, zmiłuj się nad tymi ludźmi. Umówmy się, że dzisiejsza zwała, to była przez to info:
wyborcza.biz/biznes/1,100896,7...
OK?

Cytat:
Wczoraj prokuratura generalna w Kazachstanie ogłosiła, że siedmiu zagranicznych nafciarzy pracujących dla konsorcjum naruszyło przepisy wizowe i być może ten zarzut usłyszy jeszcze 270 kolejnych zagranicznych specjalistów. Pracują oni w Kazachstanie na rzecz wspólników konsorcjum, czyli włoskiego koncernu ENI, brytyjskiego BG, amerykańskiego Chevronu i rosyjskiego Łukoilu.

- O ewentualnych deportacjach zdecyduje sąd - stwierdził przedstawiciel kazachskiej prokuratury generalnej cytowany przez agencję Reuters.

Nafciarzom pracującym na Wschodzie ta sytuacja kojarzy się z wydarzeniami z Rosji sprzed dwóch lat. Wtedy grupa rosyjskich oligarchów chciała przejąć zarząd w kompanii naftowej TNK-BP, której wspólnikiem jest brytyjski koncern BP. Brytyjczycy nie zgadzali się na te roszczenia, a wtedy władze emigracyjne Rosji nie przedłużyły wiz ponad stu zachodnim specjalistom pracującym w koncernie, w tym mianowanemu przez BP amerykańskiemu prezesowi koncernu Robertowi Dudleyowi. Zachodni menedżerowie musieli wyjechać z Rosji, a Dudley został nawet zaocznie pozbawiony przez sąd prawa do kierowania spółkami w Rosji. TNK-BP zagroził paraliż i BP skapitulowało, odstępując wspólną firmę pod zarząd Rosjan.
Edytowany: 8 kwietnia 2010 22:57

lajkonik
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 23:01:30 przy kursie: 15,05 zł
To info ma znaczenie tylko w przypadku gdyby OIL zaczął wydobywać ropę na skalę przemysłową. Dopóki są w powijakach będą bezpieczni. Przecież Kazachom nie zależy na udziałach w nakładach Shame on you tylko na udziale w zyskach d'oh! . Jak nam wszystkim, potencjalnym nafciarzom hello1

nocnygracz
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 00:40:19 przy kursie: 15,05 zł
2 strona niniejszego wątku.
Wysłane: 6 listopada 2008 08:19:31 przy kursie: 60,50 zł
przemek_f napisał(a):
Krauze gra va banque i z determinacją. A komunikaty z pola walki nie są złe.

Firma dała się obkupić Kazachom, teraz wchodzą do niej Chińczycy. Zaczyna mieć potężne 'plecy' co zmniejsza ryzyko wyeliminowania jej z rynku przez arbitralne działania władz.

Do wiosny będzie wiadomo czy +500% czy -100%. Ja w każdym razie ryzykuję.

Ponadczasowe? Jakbym discopolo czytał z półtorarocznym wyprzedzeniem.
Edytowany: 9 kwietnia 2010 00:43

discopolo
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 08:34:56 przy kursie: 15,05 zł
nocnygracz napisał(a):
2 strona niniejszego wątku.
Wysłane: 6 listopada 2008 08:19:31 przy kursie: 60,50 zł
przemek_f napisał(a):
Krauze gra va banque i z determinacją. A komunikaty z pola walki nie są złe.

Firma dała się obkupić Kazachom, teraz wchodzą do niej Chińczycy. Zaczyna mieć potężne 'plecy' co zmniejsza ryzyko wyeliminowania jej z rynku przez arbitralne działania władz.

Do wiosny będzie wiadomo czy +500% czy -100%. Ja w każdym razie ryzykuję.

Ponadczasowe? Jakbym discopolo czytał z półtorarocznym wyprzedzeniem.

Podobne myśli przy cenie 60zł i przy 15zł tylko z pozoru są podobne. Tak naprawdę są skrajnie różne bo cena wszystko zmienia.
BTW sytuacja Petrola jest lepsza teraz niż półtora roku temu bo jest zapewnione finansowanie, a nawet 20% zysków w przypadku załamania sie finansowania. Cena też jest cztery razy "lepsza". Ergo rynek jak zawsze się myli. Zbiorowa głupota wszystkich inwestorów jest potężną siłą.

Kazachy może są dzikie, ale Petrolowi naprawdę nie podskoczą. Posiadanie EBOiR w akcjonariacie całkowicie załatwia temat ryzyka politycznego.

discopolo
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 08:48:36 przy kursie: 15,05 zł
@ WatchDog

Popełniłeś artykuł o Petrolu. Pozwolę sobie na lekką polemikę.

"wyniki Petrola są fatalne"
Jakie wyniki? Przecież oni poza marginalną działalnością w LPG nawet przychodów nie mają.
Nie mogą mieć na etapie wiercenia! Szczerze mówiąc nawet większa "strata" byłaby lepsza bo oznaczałaby że załatwili większe finansowanie na rozwój złoża.

"to raj dla spekulantów"
Ściśle mówiąc tylko dla jednego spekulanta Angel Pozostali nie mogąc wygrywać na spadkach są daleko od raju. Przez 95% czasu ćwiczą stop lossy które niezawodnie wchodzą powiększając ich straty.

"fundamentalista tego nie tknie"
Niby czemu? Umiem liczyć i obecna kapitalizacja firmy jest równowartością 2mln baryłek.
Niezbyt wiele jak na 2mld złóż perspektywicznych z zapewnionym finansowaniem.
Nudny fundamentalista który bez pięcioletniej historii rosnących zysków nawet nie wchodzi w szczegóły rzeczywiście tego nie tknie, ale fundamentalista z odrobiną niekonwencjonalnego myślenia może być zainteresowany.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 9 kwietnia 2010 09:03:31 przy kursie: 18,40 zł
Discopolo jestes w ogromnym bledzie :) zaden fundamentalista na obecnym etapie tego nie tknie :) tutaj nie ma zadnych fundamentow, a jezeli myslisz o sobie to powiem ze w tym wypadku nie jestes fundamentalista tylko graczem hazardzista.

Co z tego ze musza miec tylko 2mln barylek jak tak naprawde to narazie nie maja ani sztuki :) a to ze moga miec jest nie istotne, powiedz mi kiedy te 2mln znajda jutro za rok za piec czy za 100 lat ???

discopolo
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 09:17:00 przy kursie: 18,40 zł
Taurus80 napisał(a):
Discopolo jestes w ogromnym bledzie :) zaden fundamentalista na obecnym etapie tego nie tknie :) tutaj nie ma zadnych fundamentow, a jezeli myslisz o sobie to powiem ze w tym wypadku nie jestes fundamentalista tylko graczem hazardzista.

Co z tego ze musza miec tylko 2mln barylek jak tak naprawde to narazie nie maja ani sztuki :) a to ze moga miec jest nie istotne, powiedz mi kiedy te 2mln znajda jutro za rok za piec czy za 100 lat ???

Przesadzasz. Przy Twoim podejściu każdego kto kupuje jakiekolwiek akcje można nazwać hazardzistą.
Przecież w żadnej spółce nie ma pewności co do przyszłych zysków. W dodatku firmy z solidną przeszłością nie są tanie więc ryzyko ich zakupu bywa większe niż na Petrolu po 15zł.

Jest dużo miejsca pomiędzy dwoma milionami a dwoma milardami. Mnóstwo rzeczy może się nie udać, a i tak będą do przodu.
Jeśli wszystko się nie uda to będą do tyłu, ale tak jest w każdej firmie.

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 9 kwietnia 2010 09:36:26 przy kursie: 18,40 zł
Panowie śledzę ten wątek od pewnego czasu i widzę tu bardzo dużo emocji a mało chłodnej kalkulacji. Pierwsza ważna uwaga: OIL nie ma nic wspólnego z fundamentami i jest spółką "krystalicznie czysto" spekulacyjną. Nawet ładnie brzmi hello1 Nie działają w tym wypadku żadne analizy fundamentalne a nawet AT ciężko zastosować. Kto tego nie rozumie to ten od razu na wejściu już tarci.

Druga uwaga: Rysiu zawsze lubił bardzo drobny akcjonariat bo ten mu dał najwięcej zarobić i tak jest podobnie teraz.

Ostatnio wszedłem na OIL z małym pakiecikiem przy blisko 20 zł - sądziłem, że jest to ważny opór bo klika dni kurs kręcił się wokół 20-22 zł. Dokupiłem jeszcze po 17 i wczoraj po 15. Ze średnią poniżej 18 zł.

Wydaje się, iż poziom 15 zł jest dnem (no może jeszcze spaść do tegorocznych minimów). Ale przewiduje, że po tak mocnym pikowaniu będzie wkrótce mocne odreagowanie. Jak wielkie - proponuje udać się do wróżki - już wspominałem klasyczna analiza tu nie może mieć miejsca.

Traktuje tę inwestycję jako rodzaj zabawy (w portfelu poniżej 10 %) bo generalnie interesują mnie fundamenty firmy (a nie łąki Kazachstanu - a na takich fundamentach OIL stoi) ale mam przeczucie że coś się da na tej spółce wkrótce zarobić. Choć oczywiście nie podzielam bezgranicznego optymizmu discopolo.

Ponadto umowa z EBOR nakłada kaganiec Ryśkowi - przynajmniej jeśli chodzi o dalsze rozwadnianie i emisję akcji. Total też wnosi jakąś wartość dodaną. Pożyjemy zobaczymy. Osobiście przewiduje teraz szybki wzrost do poziomu 19-20 zł. Ale pożyjemy zobaczymy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

28 29 30 31 32

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,293 sek.

zotkoabj
cutxevkv
wfvixtey
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nyfnphgk
wfgxnkyi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat