PARTNER SERWISU
dhzleyny
27 28 29 30 31
arekw99
4
Wpisów: 125
Wysłane: 8 kwietnia 2010 09:47:52 przy kursie: 15,05 zł
no i dalej jada z koksem... ktos jest bardzo zdeterminowany zeby wywalic wszystko co ma.

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 8 kwietnia 2010 10:08:23 przy kursie: 15,05 zł
Spójrzcie proszę na historię Centrozapu. Pewnie GEM robi to samo co robił na centku. Obejmuje pożyczone akcje i od razu je wywala.
Ale będą też podbicia hello1 - bo przy takim tempie wywalania to szybko by do zera zeszli blackeye

Pinki
0
Wpisów: 252
Wysłane: 8 kwietnia 2010 10:29:33 przy kursie: 15,05 zł
kto się wpakował dużym kapitałem to rzeczywiście może mieć problem co robić, ja będe uśredniał, mam po 19 zł kupione, jak uwalą jeszcze kilka złotych wybieram się na ponownie na zakupyblackeye

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 8 kwietnia 2010 10:48:01 przy kursie: 15,05 zł
redhairman napisał(a):
Niestety Panowie. Skoro już wdepnęliśmy w tą kupę... to moim zdaniem trzeba czekać na podbicia, które będą na pewno - pytanie tylko kiedy i od jakiego poziomu Pray

I co Panowie zrobią przy najbliższym podbiciu? Tak z ciekawości pytam. Bo można sprzedać gdy jeszcze rośnie (i nie trafić w szczyt), można sprzedać gdy już z powrotem spada (wiedząc, że może spadać prawie pionowo - taka uroda spółki), można też niewzruszenie czekać na 150.

Jeśli Panów dużo czeka na jakąkolwiek podbitkę aby pozbyć się gorącego kartofla to niestety Rysiek (obrażony przez discopolo) może jeszcze po Was pługiem przejechać. Wiem skądinąd, że nie jest to czysty jak łza i prawy biznesmen. Na miejscu discopolo zacząłbym myśleć o zmianie forumowego nicka i miejsca zamieszkania.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 8 kwietnia 2010 10:52:22 przy kursie: 15,05 zł
redhairman napisał(a):
Niestety Panowie. Skoro już wdepnęliśmy w tą kupę... to moim zdaniem trzeba czekać na podbicia, które będą na pewno - pytanie tylko kiedy i od jakiego poziomu Pray

Na giełdzie NIGDY nie mów "na pewno".Owner kiedyś słusznie napisał stare powiedzenie"pewne są:śmierć i podatki".W kilunastoletniej historii GPW całkiem sporo spółek spadło niemal do zera,warto o tym pamiętać przy uśrednianiu w dół.
A posty Discopolo czytam jako ciekawostkę psychologiczną,dopóki jest u niego taki optymizm do spółki i pewność,że kiedyś kurs będzie o wieleset % wyżej,dopóty widzę śmiały trend spadkowythumbright
Discopolo-bardziej byś wygrał ze znienawidzonym Ryśkiem,gdybyś wcześniej wyszedł i ewentualnie odkupił znacznie taniej,a tak,to sam zmierzasz do bankructwa i straty nerwów.
Tylko nie pisz mi,że "nie straciłeś,bo nie sprzedałeś",bo pomyślę,że jesteś nowicjuszem na giełdzie,albo klientem TFI-tam ci pseudo-doradcy wciskają tego typu bzdurne teorie swoim naiwnym klientom...

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 8 kwietnia 2010 11:00:38 przy kursie: 15,05 zł
redhairman napisał(a):

Sam widzisz jak idiotyczną strategią jest siedzenie na spadającym papierze i to w trendzie spadkowym w każdym terminie.

Teraz nie sprzedajesz, tylko czekasz na odbicie. Co zrobisz, jeśli odbije z 1,30 na 1,50 (15%!!!)? A przecież górki nie złapiesz i będziesz musiał sprzedać po 1,40-1,45.

Ale załóżmy że odbije na 1,80 Niby fajnie, nie? Ale przecież już dawno temu mogłeś sprzedać po 1,90...

Kompletnie nie rozumiem jak można tu grać bez stopów. Szczególnie że na 20 zł było wazne wsparcie które padło.

Technika grania na takich spółkach jest jedna - czaić się na korekcyjne odbicie 10% Wchodzić z ciasnym stopem przy pierwszych oznakach wyskoku kursu, pewnie trzy razy stracicie po 2% na stopie, a za czwartym razem traficie i zarobicie 8% - w efekcie 2% na plus. Żeby to się opłacało, trzeba grać dużą gotówką, ale tak się gra DT.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 8 kwietnia 2010 11:03:08 przy kursie: 15,05 zł
nocnygracz napisał(a):

Jeśli Panów dużo czeka na jakąkolwiek podbitkę aby pozbyć się gorącego kartofla to niestety Rysiek (obrażony przez discopolo) może jeszcze po Was pługiem przejechać. Wiem skądinąd, że nie jest to czysty jak łza i prawy biznesmen. Na miejscu discopolo zacząłbym myśleć o zmianie forumowego nicka i miejsca zamieszkania.

A to słuszna uwaga...!!!
Kiedyś wspominałem,że miałem okazję być na przyjęciu w rezydencji jednego z polskich miliarderów,to ilość prywatnych komandosów z bronią robi nie lada wrażenie,mnóstwo czujników wykrywających broń,wszędzie kamery,pancerne samochody itd.Wszystko wygląda jak w amerykańskim kinie,świat,który znamy tylko z telewizji.Lepiej rzeczywiście nie obrażać na forach pewnej grupy ludzi,bo sprawdzenie danych,to już naprawdę drobiazg,bez wzgledu na ilość zabezpieczeń...

szamot-kb
0
Wpisów: 444
Wysłane: 8 kwietnia 2010 11:15:49 przy kursie: 15,05 zł
wszystko pięknie i ładnie
zgadzam sie w 100 %
nie zrobiłem stopa
przegapiłem 20 zł
dobrałem po 19 zł kiedy zrobiła się biał świeczka
nie zaglądałem na notowania przez kilka dni
ale fakty są takie
ma 30 % w plecy

co podpowiecie

czy ciąć śmiecia pogodzić sie z 30 % wpada
czy czekac nie wiadomo na co i stracić nerwa
czy dobierac i łapac spadajace noze ...

sam nie wiem co mam robic

redhairman
0
Wpisów: 52
Wysłane: 8 kwietnia 2010 11:27:30 przy kursie: 15,05 zł
Stwierdzenie "na pewno" rzeczywiście nie jest właściwe.

Co do strategii - każdy ma swoją.

Zgadzam się z kolegą który napisał że za wcześnie przekreślacie tą spółkę.

Rozumiem że większość która się tu wypowiada nie ma tych papierów i zagląda żeby pokibicować tym jakże nabitym w butelkę jeleniom - no i rzecz jasna doradzić co to oni by nie zrobili i jak grać. puke_l

Jasko
0
Wpisów: 4
Wysłane: 8 kwietnia 2010 11:37:04 przy kursie: 15,05 zł
"A to słuszna uwaga...!!!
Kiedyś wspominałem,że miałem okazję być na przyjęciu w rezydencji jednego z polskich miliarderów,to ilość prywatnych komandosów z bronią robi nie lada wrażenie,mnóstwo czujników wykrywających broń,wszędzie kamery,pancerne samochody itd.Wszystko wygląda jak w amerykańskim kinie,świat,który znamy tylko z telewizji.Lepiej rzeczywiście nie obrażać na forach pewnej grupy ludzi,bo sprawdzenie danych,to już naprawdę drobiazg,bez wzgledu na ilość zabezpieczeń..."

To musiał by wykosić przynajmniej połowę forumowiczów z bankiera i parkietu nie licząc tych "niezrzeszonych" blackeye
Edytowany: 8 kwietnia 2010 11:38

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 8 kwietnia 2010 12:03:47 przy kursie: 15,05 zł
Jasko napisał(a):

To musiał by wykosić przynajmniej połowę forumowiczów z bankiera i parkietu nie licząc tych "niezrzeszonych" blackeye

Niezły scenariusz na polski "film akcji". Rysiek wyszukuje i zabija wszystkich forumowiczów, którzy o nim źle napisali.

cineuniversal.com/wp-content/u..." title="Otwórz w nowym oknie" target='_blank'>cineuniversal.com/wp-content/u..."/>
kliknij, aby powiększyć

Można zatrudnić do roboty Sylvestra Stallone'a i zamiast akcji spółek "emitować" kolejne części przeboju: Rysiek II, Rysiek III, Rysiek IV itd.

Rysiek by się zajął kręceniem i emitowaniem, czyli tym co lubi robić najbardziej i w czym jest naprawdę dobry, a discopolo mógłby na przykład stworzyć muzykę do filmu i jeszcze by się chłopaki polubiły.

Ale nie, żyjemy w Polsce, tu trzeba pluć na się i wojować. A wszelkie idee i pomysły kończą tu mniej więcej tak:

hitdawall.files.wordpress.com/..." title="Otwórz w nowym oknie" target='_blank'>hitdawall.files.wordpress.com/..."/>
kliknij, aby powiększyć
Wykapany R.

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 8 kwietnia 2010 12:17:56 przy kursie: 15,05 zł
nocnygracz napisał(a):
Rysiek (obrażony przez discopolo) może jeszcze po Was pługiem przejechać. Wiem skądinąd, że nie jest to czysty jak łza i prawy biznesmen. Na miejscu discopolo zacząłbym myśleć o zmianie forumowego nicka i miejsca zamieszkania.

Angel Najpierw wykosi gości z Bankiera.pl, bo byłem od nich subtelniejszy.
Ale masz rację, lepiej na zimne dmuchać Angel

Rysiek! Przyjmij moje przeprosiny. Jesteś fajny facet i dbasz o drobnych akcjonariuszy.
To jasne że pożyczasz akcje żeby budować wartość firmy. Oczywiście masz rację mówiąc że ostatnia sprzedaż 3 milionów akcji była "pośrednio korzystna dla akcjonariuszy".
Polityka informacyjna spółki też jest bez zarzutu, a Nihonswi i Ulrich wcale nie są z tobą powiązane. To zupełnie odrębne podmioty i pożyczyły od ciebie akcje po to żeby je sobie potrzymać na rachunku dla samej frajdy posiadania papierów.
Oczywiście również sprzedaż akcji przez prezesa po 23zł jest dobra dla spółki.
Chyba nie muszę dodawać że termin sprzedaży na chwilę przed wywaleniem twoich akcji jest wynikiem świetnej intuicji prezesa, a nie informacji poufnych.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 8 kwietnia 2010 12:54:53 przy kursie: 15,05 zł
Przypominacie mi dawnych milosnikow Elektrimu :)
Tam tez "akcjonariusze" bujali sie miedzy pogarda a uwielbieniem :) w zaleznosci czy roslo 20% czy spadalo 20%
Ci co zarabiali smiali sie z tych co traca a zarobionych bylo niewielu, duza wiekszosc tylko wtapiala ale kochali glownego akcjonariusza i nie potrafili nigdy sie rozstac z akcjami.

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 8 kwietnia 2010 13:19:59 przy kursie: 15,05 zł
Panie i Panowie. Po co te emocje i niewiele, z całym szacunkiem, wnoszące polemiki. To papier jest na którym można coś próbować ugrać - mimo takiej, a nie innej uczciwości i transparentności głównego gracza...

I może się okazać, że znowu coś zarobimy. Bo słychać już pukanie dochodzące z dna. Poważniej - lubiący ryzyko mogą zacząć zbierać akcje przy jednej z czerwonych linii. To minima minimów :) Spaść poniżej trudno, choć niestety wszystko jest możliwe....

kliknij, aby powiększyć

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 8 kwietnia 2010 14:22:46 przy kursie: 15,05 zł
rzut okiem na wykres cyclops_ani i widzimy lewe ramię, głowę. pora na prawe ramię... komicznym wydaje się być zasięg po uformowaniu się ramienia i przecięcia linii szyi -(minus) 10 zł ;)
edit: miałem na myśli wartość ujemną
Edytowany: 8 kwietnia 2010 14:33

blaszki87
1
Wpisów: 86
Wysłane: 8 kwietnia 2010 15:05:14 przy kursie: 15,05 zł
Tydzień temu wypłynęły obwarownia Ebor-u, dotyczące kredytowania. Wszyscy zadawali mnóstwo pytań skąd Prokom zgromadzi fundusze na te 130mln zabezpieczenia kredytu. Teraz gdy mamy odpowiedź w jaki sposób Prokom zbiera na to kasę ( pożyczając, sprzedając), nikt już o tych pytaniach nie pamięta.

Faktem jest, że zainwestowali w ten biznes ogromne pieniądze, ale musieli dostarczyć kolejne na kredytowanie. Logicznie wszystko trzyma się kupy. Sprzedaż pakietu zarządu, pożyczki, to dojenie rynku i drobnicy. Ale z drugiej strony, jeśli wszystko będzie już uzbierane, spełnione warunki Ebor-u, to skończy się ten cyrk. Nie będzie kolejnych emisji.

Mam nadzieję, że chodzi właśnie o te pieniądze. Mam nadzieję, że po spełnieniu warunków dostaniemy szybkie info i umowa wejdzie w życie. To nie jest papier na najbliższe miesiące. To papier na rok, co najmniej. Emba shyrak i koblandy to nie jest fikcja.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 8 kwietnia 2010 15:32:12 przy kursie: 15,05 zł
Dodałem sobie do notowań żeby poobserwować co tu się dzieje, jak weszło na widły to od razu od góry zostało położone 30000 akcji na dobry początek. To jest lepsze niż HBP i TEX razem wzięte.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

varden
0
Wpisów: 48
Wysłane: 8 kwietnia 2010 15:52:00 przy kursie: 15,05 zł
irfy napisał(a):
Zastanów się proszę. Gdyby coś takiego "normalnie funkcjonowało", to czy byłoby tu w tej chwili tylu płaczących i rozdzierających szaty? Przecież już przy drugiej fali gwałtownych spadków (>30) wiadomo było, że będzie lecieć dalej, więc dałoby się w zasadzie wchodzić w ciemno w grę na dalsze spadki. Ja zrobiłbym to bez wahania, nawet teraz. I ze świadomością, że jutro może na przykład odbić ze dwa, trzy procent... Jednak trendu spadkowego raczej się tu nie powstrzyma - co jest moim całkowicie prywatnym zdaniem. I nie ponoszę odpowiedzialności za to, że ktoś czytając tą wypowiedź i stwierdzając, że ma już dość - sprzeda. Tuż przed kilkunastoprocentowym odbiciem, które zdarzają się na takich osobliwościach jak Oil.

zasadnicze pytanie - niby skąd miałem wiedzieć, że w takim czy innym banku jest opcja krótkiej sprzedaży, ale jest ona tak skonstruowana, że nikt się w to nie bawi, skoro nie mam tam rachunku?

Stąd też zapytałem, dlaczego nikt w ten sposób nie gra, skoro 99% z Was mówi o spadkach. A nawet jeśli - pal licho - procedury są długie i męczące, to od 42zł do 17zł jest spora droga. Dziwne, że żaden z Was się na to nie zdecydował, skoro "wiadomo było, że będzie lecieć dalej".

Bo jak dla mnie, to Petrol może wyskoczyć w górę w każdej chwili - tak samo, jak wyskoczył niedawno. Nie wchodzę, bo mam za mało pieniędzy, żeby pozwolić sobie na jakąkolwiek stratę (a 10% portfela to po prostu śmieszna suma), ale przyglądam się temu, co dzieje się na tej spółce. Myślę, że krótka sprzedaż jest w tym przypadku tak samo ryzykowna jak i kupno. A nawet bardziej - bo może przecież (teoretycznie) nieograniczenie rosnąć.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 8 kwietnia 2010 16:01:15 przy kursie: 15,05 zł
varden napisał(a):

Stąd też zapytałem, dlaczego nikt w ten sposób nie gra, skoro 99% z Was mówi o spadkach. A nawet jeśli - pal licho - procedury są długie i męczące, to od 42zł do 17zł jest spora droga. Dziwne, że żaden z Was się na to nie zdecydował, skoro "wiadomo było, że będzie lecieć dalej".

Ponieważ wszystko tutaj dzieje się za szybko. A procedury są zbyt długie i zbyt męczące. Gdyby krótka sprzedaż akcji odbywałaby się na zasadzie podobnej do lewarowanego grania na forexie, gdzie możesz otwierać bądź zamykać dowolne pozycje, sprawa byłaby jasna. A tak.. Wczoraj mówiłem, że poleci. Dziś mówię, że jutro może lekko odbić, po dzisiejszej panice. Zbyt niepewna rzecz, jeśli wszystko musisz załatwiać...
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 8 kwietnia 2010 16:06:57 przy kursie: 15,05 zł
varden napisał(a):
Gram na giełdzie w zasadzie od kilku miesięcy. Zapytałem kolegę, czy w jego dm (wbk) jest krótka sprzedaż. Odpowiedział, że jest. Nie pytałem o zasady.

Czytałem kilka książek (między innymi Inteligentnego Inwestora) i tam o krótkiej sprzedaży często wspominano. Dlatego też sądziłem, że jest ona niemal tak popularnym narzędziem jak zwykłe kupno akcji.

Polecam lekturę
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

27 28 29 30 31

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,346 sek.

yvmccsus
cknctjgq
numljgpp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dnhudgca
bbscjvxf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat