Moje podejście okazało się dalekie od optimum. Mój zakup jest w cenie około 19.5zł

Świeżo po 43zł wyglądało na taniochę
Gdy kupowałem to nie wiedziałem że Rysiek będzie robił fajną akcję z grą na spadek kursu.
Gdybym wiedział to pewnie kupowałbym dopiero teraz.
Nie wiem czy zjedziemy niżej w tym roku. Może tak, a może nie bo Nihonswi będzie musiało odkupic to co sprzedało, umowa EBOiR wejdzie w życie, Total zacznie wiercenie więc niekoniecznie polecimy niżej. Z drugiej strony ropy w tym roku nie będzie więc nawet 5zł mnie nie zadziwi.
Wszyscy mówią tu o gigantycznym ryzyku. Nie do końca się z tym zgadzam. Ogromnym ryzykiem to było kupowanie rok temu i dawniej. Teraz jest inna sytuacja.
Po pierwsze wcale nie potrzebują finansowania więc odpada ryzyko upadłości. Jeśli zupełnie nie będą mieli kasy to Total zrobi wszystko za własny cash i Petrol zgarnie 20%.
Wystarczy żeby kurs był wielokrotnie wyższy niż obecnie.
Po drugie nawet jeśli padną Koblandy to nie wszystko stracone. Jest jeszcze Shyrak i Emba gdzie wielkiej ropy nie będzie, ale wiercenia są dużo tańsze. Krauze sam to sfinansuje. Jakaś ropa powinna z tego byc, a nie trzeba wiele żeby starczyło na kurs rzędu 20-30zł.
Ryzyko nie znalezienia niczego nie jest duże, mówi o tym audytor, świadczą due dilligance EBOiR i Total. Istnieje ryzyko długiego czekania. Przecież teraz nic nie robią od dłuższego czasu.
Rynek się obraził na Rysia. Miał powody, ale realnej sytuacji to nie zmienia.
Sukces geologiczny jest kwestią czasu i wtedy wszyscy zapomną że Rysiek taki niefajny.
Oni mają czas.