PARTNER SERWISU
cfozcpni
38 39 40 41 42
paya
1
Wpisów: 273
Wysłane: 18 czerwca 2010 11:44:12 przy kursie: 11,95 zł
Przecież na tej spółce będzie można zarobić. Zarobek będzie pewny ale nie teraz. Tylko wtedy gdy będzie dostępna krótka sprzedaż. Wtedy może i ja się skuszę.

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 18 czerwca 2010 12:29:14 przy kursie: 11,95 zł
paya napisał(a):
Przecież na tej spółce będzie można zarobić. Zarobek będzie pewny ale nie teraz. Tylko wtedy gdy będzie dostępna krótka sprzedaż. Wtedy może i ja się skuszę.

A wiesz, że zapewne bardzo wiele osób tak myśli... oby nie zarobili na tym jak Ci co teraz liczyli na zwyżki.
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 18 czerwca 2010 13:03:36 przy kursie: 11,95 zł
Wg mnie na tej spółce można grać wyłącznie malutką kwotą i tylko hazardowo.Inaczej szkoda nerwów i kapitału,nie wiem czemu spółki mocno spadające są tak popularne wśród graczy giełdowych,jest tak dużo spółek perspektywicznych...

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 18 czerwca 2010 13:16:42 przy kursie: 11,95 zł
pop napisał(a):
Wg mnie na tej spółce można grać wyłącznie malutką kwotą i tylko hazardowo.Inaczej szkoda nerwów i kapitału,nie wiem czemu spółki mocno spadające są tak popularne wśród graczy giełdowych,jest tak dużo spółek perspektywicznych...

Mysle ze spadajace spolki sa lepsze od rosnacych :) bo lapanie spadajacych nozy daje wiecej adrenaliny jak wsiadanie do dopiero co ruszajacego pociagu a adrenalina jak wiemy uzaleznia :)
Pozatym wiekszosc poczatkujacych inwestorow zaczyna swoja zabawe z GPW czytajac fora a jak wiemy watki spadajacych spolek zawsze utrzymuja sie na samej gorze :) zanim taki inwestor sie pokapuje ze zle robi czesto mijaja dwa trzy lata :) kapital znacznie zmalal a uzeleznienie od danej spolki jest przeogromne :)
Wiec nie pozostaje nic innego jak zwinac reszte kasy co zostalo i zrobic sobie roczna lub dluzsza przerwe od GPW i po glebokich przemyslenia znajac juz zasady na grajdole nieliczni powracaja zaczynajac wreszcie zarabiac :) pokusze sie o stwierdzenie ze wiekszosc konczy zabawe z GPW ze stratami a po paru latach nieliczni wracajacy na GPW zaczynaja w koncu zarabiac :)

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 18 czerwca 2010 14:00:39 przy kursie: 11,95 zł
pop napisał(a):

Petrol jest najbardziej perspektywiczny. Pod koniec roku rusza Total z wierconkiem K4.
Wystarczy że cokolwiek znajdą i kurs będzie 10 razy wyżej niż obecnie.
Oczywiście przed zainkasowaniem nagrody gracz musi udowodnic że na nią zasługuje czyli spokojnie wytrzymac te wyceny po drodze. Możliwe że nawet poniżej 10zł zejdziemy, ale co z tego? Liczy się głównie wynik geologiczny K4, a ten dopiero w przyszłym roku.

Jasna sprawa że metoda kiszenia spadających akcji nie jest warta polecenia na innych spółkach. Petrol jest wyjątkiem bo tutaj trzeba czekac na wynik geologiczny.
Edytowany: 18 czerwca 2010 14:03

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 18 czerwca 2010 14:56:58 przy kursie: 11,95 zł
discopolo napisał(a):

Petrol jest najbardziej perspektywiczny. Pod koniec roku rusza Total z wierconkiem K4.
Wystarczy że cokolwiek znajdą i kurs będzie 10 razy wyżej niż obecnie.
Oczywiście przed zainkasowaniem nagrody gracz musi udowodnic że na nią zasługuje czyli spokojnie wytrzymac te wyceny po drodze. Możliwe że nawet poniżej 10zł zejdziemy, ale co z tego? Liczy się głównie wynik geologiczny K4, a ten dopiero w przyszłym roku.

Do końca roku to te akcje zdążą jeszcze spaść poniżej 10, a wcale bym się nie zdziwił, gdybym zobaczył na przykład 5. Moim zdaniem, jeśli w ogóle tutaj grać, to nawet nie na krótką sprzedaż - kiedy w końcu będzie możliwa, tylko raczej takie liczenie na "fuksa". Kupno - potem natychmiastowe ustawienie stop lossa o złotówkę niżej i czekanie na chwilowe odbicie. A jak nie odbije, sprzedaż pekacem pod koniec sesji, nawet ze stratą. Albo dziadowskim zarobkiem. I następnego dnia tak samo. Plus - w przypadku odbicia - przykleić sobie gdzieś laptopa (do brzucha, jak ktoś ma - brzuch, nie laptop) i śledząc kursy - systematycznie przesuwać stopa.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 18 czerwca 2010 15:08:29 przy kursie: 11,95 zł
Disco, wytlumacz mi Twoje podejscie, bo skoro K4 to perspektywa a.d. 2011, to po co mrozic kase juz teraz? i skoro kurs najprawdopodobniej dalej bedzie spadal (bo, jak sam zauwazyles, niby pod co ma rosnac)? na spekule tez nie liczysz, bo czekasz na kilkaset, a nie 'marne' kilkanascie/dziesiat procent. logicznym byloby sprzedac to co sie ma, poczekac az jeszcze spadnie i odkupic wiecej za ta sama kwote (pozna jesien?). czy moja logika szwankuje?
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Taurus80
0
Wysłane: 18 czerwca 2010 15:14:56 przy kursie: 11,95 zł
siekoo napisał(a):
Disco, wytlumacz mi Twoje podejscie, bo skoro K4 to perspektywa a.d. 2011, to po co mrozic kase juz teraz? i skoro kurs najprawdopodobniej dalej bedzie spadal (bo, jak sam zauwazyles, niby pod co ma rosnac)? na spekule tez nie liczysz, bo czekasz na kilkaset, a nie 'marne' kilkanascie/dziesiat procent. logicznym byloby sprzedac to co sie ma, poczekac az jeszcze spadnie i odkupic wiecej za ta sama kwote (pozna jesien?). czy moja logika szwankuje?

Zapomniales o takim czynniku jak obawa ze spolka jutro moze sie otwozyc na 500 a mnie nie bedzie na pokladzie salute
Niektorzy maja ogromna wiare w mity :)

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 18 czerwca 2010 15:44:33 przy kursie: 11,95 zł
Taurus80 napisał(a):
Zapomniales o takim czynniku jak obawa ze spolka jutro moze sie otwozyc na 500 a mnie nie bedzie na pokladzie salute
Niektorzy maja ogromna wiare w mity :)

Shhh
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

discopolo
0
Wysłane: 18 czerwca 2010 18:04:06 przy kursie: 11,95 zł
Moje podejście okazało się dalekie od optimum. Mój zakup jest w cenie około 19.5zł crybaby Świeżo po 43zł wyglądało na taniochę Angel
Gdy kupowałem to nie wiedziałem że Rysiek będzie robił fajną akcję z grą na spadek kursu.
Gdybym wiedział to pewnie kupowałbym dopiero teraz.
Nie wiem czy zjedziemy niżej w tym roku. Może tak, a może nie bo Nihonswi będzie musiało odkupic to co sprzedało, umowa EBOiR wejdzie w życie, Total zacznie wiercenie więc niekoniecznie polecimy niżej. Z drugiej strony ropy w tym roku nie będzie więc nawet 5zł mnie nie zadziwi.

Wszyscy mówią tu o gigantycznym ryzyku. Nie do końca się z tym zgadzam. Ogromnym ryzykiem to było kupowanie rok temu i dawniej. Teraz jest inna sytuacja.
Po pierwsze wcale nie potrzebują finansowania więc odpada ryzyko upadłości. Jeśli zupełnie nie będą mieli kasy to Total zrobi wszystko za własny cash i Petrol zgarnie 20%.
Wystarczy żeby kurs był wielokrotnie wyższy niż obecnie.
Po drugie nawet jeśli padną Koblandy to nie wszystko stracone. Jest jeszcze Shyrak i Emba gdzie wielkiej ropy nie będzie, ale wiercenia są dużo tańsze. Krauze sam to sfinansuje. Jakaś ropa powinna z tego byc, a nie trzeba wiele żeby starczyło na kurs rzędu 20-30zł.
Ryzyko nie znalezienia niczego nie jest duże, mówi o tym audytor, świadczą due dilligance EBOiR i Total. Istnieje ryzyko długiego czekania. Przecież teraz nic nie robią od dłuższego czasu.

Rynek się obraził na Rysia. Miał powody, ale realnej sytuacji to nie zmienia.
Sukces geologiczny jest kwestią czasu i wtedy wszyscy zapomną że Rysiek taki niefajny.
Oni mają czas.

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 18 czerwca 2010 18:09:26 przy kursie: 11,95 zł
discopolo napisał(a):
Jakaś ropa powinna z tego byc

Jak na osobę, która zachwala Petrola od A do Z to słabo z optymizmem.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 18 czerwca 2010 18:22:39 przy kursie: 11,95 zł
Ależ tu gooorąco ... to i ja wrzucę swoje 5 groszy.
Na poważniejsze wzrosty można liczyć po uporaniu się kursu z oporem na 14,38.
Zejście poniżej 11,52 będzie oznaczać dalszą padakę blackeye

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 18 czerwca 2010 19:32:24 przy kursie: 11,95 zł
A ja jestem wręcz przerażony postami discopolo.Zastanawiam się ile Petrol musi spaść,by zrozumiał,że zakup na dłużej niż jeden dzień był poważnym błędem.Ja należę do tych fuksiarzy co raz stracili 4%,a przy kolejnym wejściu zarobili 9%-i wystarczy,nie chcę więcej,spokojnie sobie zarabiam na innych papierach.
Wybór jest rzeczywiście ogromny.3some

discopolo
0
Wysłane: 18 czerwca 2010 19:43:32 przy kursie: 11,95 zł
tOfi napisał(a):
discopolo napisał(a):
Jakaś ropa powinna z tego byc

Jak na osobę, która zachwala Petrola od A do Z to słabo z optymizmem.

Papierowa strata 39% mnie nie cieszy. Dziwisz się?

dudekius
0
Wpisów: 28
Wysłane: 18 czerwca 2010 19:44:58 przy kursie: 11,95 zł
Ja narazie wyskoczyłem ze stratą kupowałem od ok 16,10 do 12,86 średnia 15,24
narazie czekam na rozwój sytuacji może jeszcze wejde w przyszłości narazie - kilkanaście procent straty, błąd że nie założyłem stopa np. - 10%, poźniej była już tylko błedna psychologia a może jutro odbije, nastepnym razem napewno ze stopem określonym sztywno przy zakupie. Think
pozdr.

discopolo
0
Wysłane: 18 czerwca 2010 19:50:59 przy kursie: 11,95 zł
pop napisał(a):
A ja jestem wręcz przerażony postami discopolo.Zastanawiam się ile Petrol musi spaść,by zrozumiał,że zakup na dłużej niż jeden dzień był poważnym błędem.Ja należę do tych fuksiarzy co raz stracili 4%,a przy kolejnym wejściu zarobili 9%-i wystarczy,nie chcę więcej,spokojnie sobie zarabiam na innych papierach.
Wybór jest rzeczywiście ogromny.3some

Mam w temacie około 10% portfela. Czym tu się przerażac?
Żadnego błędu nie zrobiłem - to tylko dodatek do normalnej części portfela.
Akceptuję stratę całości, ale przypuszczam że w perspektywie półtora roku będzie to znakomity strzał.

Na dzień akcji nigdy nie kupuję. Nie jestem aż tak uprzejmy wobec domu maklerskiego.

aabbcc
0
Wpisów: 243
Wysłane: 18 czerwca 2010 20:10:17 przy kursie: 11,95 zł
ja też mam stratę ok 40% Kupowałem po 18.80 w razie potrzeby usrednie, ale narazie czekam na rozwoj wypadkow (nigdy nie wiadomo czy spadnie do 10 czy do 5), ale zakladam ze do mniej niz 5 raczej nie, przynajmniej narazie. Liczac ze bedzie w obrocie ok 45 mln akcji (bo 5 dla eboru) to 5 zł dawałoby kapitalizacje ponizej 250 mln, czyli moim zdaniem skrajnie niską. Nie mam wielkiego problemu bo mam raptem 1500 sztuk wiec nie ma wiekszego problemu by usrednic, szczegolnie ponizej 10 pln

Taurus80
0
Wysłane: 18 czerwca 2010 22:10:58 przy kursie: 11,95 zł
discopolo napisał(a):

Wszyscy mówią tu o gigantycznym ryzyku. Nie do końca się z tym zgadzam. Ogromnym ryzykiem to było kupowanie rok temu i dawniej. Teraz jest inna sytuacja.

Rynek się obraził na Rysia. Miał powody, ale realnej sytuacji to nie zmienia.
Sukces geologiczny jest kwestią czasu i wtedy wszyscy zapomną że Rysiek taki niefajny.
Oni mają czas.

Kupowanie dzisiaj jest z takim samym ryzykiem jak dawniej :) jak spadnie do 1 grosza to czy kupilem po 300 czy po 12 bedzie oznaczalo i tak strate 99.99% :) natomiast ewentualny zysk bedzie zalezny wlasnie od ceny zakupu :)
Rynek sie na Rysia nie obrazil tylko na chwile obecna ta spolka to jest spolka bankrut z baaaardzo mglistymi obietnicami.
A mit o tej pewnej ropie to sobie mozna w buty wsadzic przynajmniej na dzien dzisiejszy juz 3 lata niektorzy czekaja i sie doczekac nie moga jaka dasz gwarancje ze nie bedzie trzeba czekac nastepne dziesiec lat ???

Oczywiscie zgodze sie z toba ze jezeli w koncu znajda ta mityczna rope to wszyscy zapomna o dzisiejszczy problemach i spadkach ale kiedy to nastapi ??
Z faktow ktore dzisiaj wiadomo to mozna inwestowac pieniadze ale tylko i wylacznie kasa ktora jest do swiadomej straty!!!
Jezeli ktokolwiek inwestuje w spolke liczac na dlugoterminowe zyski to chyba jest niespelna rozumu :)

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 18 czerwca 2010 22:26:13 przy kursie: 11,95 zł
nie chcę nic mówić, ale wzmożony ruch na wątku,
narzekających, oznacza że będzie wkrótce mocne odbicie,
choć pewnie tylko kilkudniowe.

tak to jakoś już jest. patrzę na siebie, dni kiedy byłem największym
pesymistą okazywały się często punktami zwrotnymi...

Taurus80
0
Wysłane: 18 czerwca 2010 22:36:19 przy kursie: 11,95 zł
Vox napisał(a):
nie chcę nic mówić, ale wzmożony ruch na wątku,
narzekających, oznacza że będzie wkrótce mocne odbicie,
choć pewnie tylko kilkudniowe.

tak to jakoś już jest. patrzę na siebie, dni kiedy byłem największym
pesymistą okazywały się często punktami zwrotnymi...

A no tak zwykle bywa :) co nie zmienia faktu iz fundamentalnie to jest spolka dno przynajmniej na chwile obecna :) natomiast spekulacyjnie moze sobie wzrosnac kilkadziesiat % w pare dni.
Ja jestem baaardzo ciekaw jak spolka bedzie sie zachowywala po 1 lipca kiedy to bedzie krotka sprzedaz :) GEM i inni beda mogli odkupic spokojnie duzo nizej co musza oddac :) wiec moze byc arcyciekawie zadna cena mnie nie zaskoczy ani 5 jak i 50 zl za akcje :P

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

38 39 40 41 42

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,643 sek.

tfpvcrrr
cxhafyot
bdpyfptw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fcoyzezt
okzvbfzw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat