PARTNER SERWISU
gyuvtjtx
40 41 42 43 44
zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 22 czerwca 2010 22:32:23 przy kursie: 11,70 zł
Vox napisał(a):
Cytat:
Lubelskie "łupkami stoi". Część koncesji ma Chevron
IAR - Biznes
22 Cze 2010, 21:36

22.06.2010 (IAR) - Cztery spośród 58 koncesji na poszukiwanie gazu łupkowego w Polsce, sa w rękach amerykańskiego giganta energetycznego, firmy Chevron. Jednym z regionów, który wedle jej ocen "łupkami stoi", jest województwo lubelskie.

Dzisiaj Amerykanie potwierdzili, że interesują ich okolice Grabowca, Zwierzyńca, Kraśnika i Frampola. Dyrektor zarządzający Chevron Polska Energy, John Claussen zapowiedział, że jeszcze tym roku firma preprowadzi proces badań sejsmologiczno-geologicznych, a w przyszłym, pod koniec roku - odbędą się pierwsze wiercenia poszukiwawcze.

Pierwszą lokalizacją badawczą na Lubelszczyźnie będzie Grabowiec. Chevron zapewnia, że od lat stosuje na świecie specjalny program oceny zdrowotnych, społecznych i środowiskowych skutków działań poszukiwawczo-wydobywczych, dlatego nie obawia się o los decyzji środowiskowych.

IAR za Radiem Lublin/dabr

musiał Rychu wiercić u Kazachów? nie mógł u nas w Polsce? d'oh!
dlaczego wydobycie ropy jest tak trudne że muszą to robić za nas zagraniczne firmy?
jesteśmy trzecim światem. angry3

Polskie firmy tez wierca, przykladem jest np. Lane Energy, firma z polskim kapitalem choc zarejstrowana poza granica... tak robi sie znacznie bezpieczniej biznesy.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 23 czerwca 2010 14:36:56 przy kursie: 10,85 zł
Wygląda na to, że sen o 9 zł już niedługo się spełni.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 23 czerwca 2010 15:23:05 przy kursie: 10,85 zł
mathu napisał(a):

Może się spełnić. Zwłaszcza, że na 10 pln, który to poziom jest bardzo ładną, psychologiczną granicą tkwią pewnie stop lossy co rozważniejszych, którzy wchodzili ciut wyżej. Jeśli więc przebije 10... Sądzę jednak, że nie jutro, ani nawet pojutrze. Jutro oczekuję nawet jakiegoś odbicia, 2 - 3% może. W ramach odreagowania po minimach.
Z drugiej strony - zejście poniżej 10 może znacznie ostudzić zapały graczy, którzy chcieliby tu robić shorty - jakoby rzekomo dopuszczone od 1 lipca (ale w moim DM nic na ten temat nie wiedzą, więc traktowałbym to z rezerwą).
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

Arlemen
0
Wpisów: 228
Wysłane: 23 czerwca 2010 19:33:21 przy kursie: 10,85 zł
mathu napisał(a):

A co to zmieni według Ciebie , ten Twój sen o 9zł ?
wskaźniki A/D wykazują nadal karmienie rynku , który na dziś od ostatniego dołka przed silnym wybiciem powiększył się o prawie 20 mln. papiera wpompowanego w rynek , dziś również była obfita dystrybucja , bo kto by inny wywalił jednym zleceniem prawie 40 kilo tego wynalazku za historyczne minima 11zł ? , tutaj szczerze mówiąc , niema techniki żadnej , ta spółka z takim wykresem jest skazana na niepowodzenie , a wolumen w ostatnim kwartale na ostatnie obfite kożuchy na lato...z wyprzedaży
stooq.com/q/?s=oil&c=5y&am...
ten wykres szybciej podąża w dół niż wiertła które ponoć wiercą , tylko kto to widział :?: , który z was tam był ? , no właśnie , pewnie nikt ... , kupujecie bo uważacie to za okazję , ale jaką ? , taką że Ktoś kupił tego sporo po 40zł i jest do tyłu 75 % obecnie ? , przecież jak Ty kupisz jutro za 10zł i spadnie do złotówki kiedyś , to ten za 40 ubrany będzie miał starty 96% , kolejny ubrany po 400 zł stratę wyliczy na 99.9% , a ten jutrzejszy obkupiony będzie miał tylko 90% w plecy przy złotówce , więc kto będzie bardziej wystrzelony w powietrze ? , no właśnie , wszyscy jednakowo , bo Ci za 400zł kupili tego 50 razy mniej jak Ci za 40 , a szczęśliwcy obecnych poziomów też przeznaczą taką samą kwotę co najmniej... jaką by postawili za 40zł , o ile nie większą obecnie , bo w końcu tak tanio...to może warto kupić znacznie więcej , skoro kurs już pozwala mi na 4 razy większe zakupy jak 3 miesiące temu , a 40 razy lepsze jak 3 lata temu ?. Pozostawiam Wam te przemyślenia , kto więcej wtopi ? , bo ja uważam że wszyscy jednakowo i równie boleśnie , bo tak działa psychika łakomego inwestora którą sprytnie wykorzystują drukarze papiera marzeń o fortunie , pozdrawiam Speak to the hand

wkm3
0
Wpisów: 468
Wysłane: 23 czerwca 2010 20:32:19 przy kursie: 10,85 zł
a ja powiem, że kupiłem OIL po 20,4 jako jedyne spekulacyjne aktywow moim portfelu z mocnymi fundamenami:13% portfela jako max spekułe, liczyłem na emocje i mam to czego oczekiwałem. Kupiłem długoterminowo pod wejście Totala i EBORu i nie wypuszczam, jak mam wejść w total spekułę to wolę z takimi partnerami niz z TEXem.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 23 czerwca 2010 20:38:25 przy kursie: 10,85 zł
addi napisał(a):
Ależ tu gooorąco ... to i ja wrzucę swoje 5 groszy.
Na poważniejsze wzrosty można liczyć po uporaniu się kursu z oporem na 14,38.
Zejście poniżej 11,52 będzie oznaczać dalszą padakę blackeye

Ktoś skorzystał? Hi hi hi ... salute

bigptak
1
Wpisów: 31
Wysłane: 23 czerwca 2010 20:52:30 przy kursie: 10,85 zł
Jedynie raz siedziałem w petrolu i tylko dzieki opatrzności zamknąłem pozycję na zero. Wykres od dłuższego czasu rysuje formację "dymania akcjonariatu", a dzisiejsza seja potwierdza ten trendbootyshake

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 23 czerwca 2010 21:00:48 przy kursie: 10,85 zł
Vox napisał(a):
nie chcę nic mówić, ale wzmożony ruch na wątku,
narzekających, oznacza że będzie wkrótce mocne odbicie,
choć pewnie tylko kilkudniowe.

Powinno się spełnić. Wątpliwe, aby przeleciało 10 zeta z rozpędu.
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 23 czerwca 2010 21:06:27 przy kursie: 10,85 zł
iktorn napisał(a):

Ehhh Iktorn ... lubię Cię occasion5 ale mnie nie zdziwi jeżeli przeleci 10 zeta z rozędu blackeye
Edytowany: 23 czerwca 2010 21:09

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 24 czerwca 2010 10:07:30 przy kursie: 10,40 zł
Maniek napisał(a):
czyż byś my wracali na jedyną słuszną drogę??

Myslalem ze spadki wieksze zaczna sie po 1 lipca :) a tutaj niespodzianka p Krauze widac ze mysli i chce wyprzedzic wszystkich aby po uruchomieniu krotkiej nikt juz nie mogl zarobic :) pytanie do ilu zbije kurs przed 1 lipca :)
Na domiar wszystkiego maluchy zaczynaja pikowac chyba zaczyna sie wieksza korekta, co zapewne bedzie sprzyjalo spadka na petrolu.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 24 czerwca 2010 10:58:02 przy kursie: 10,40 zł
kiedy będzie ta krótka sprzedaż...
zarobek na petrolu przechodzi bokiem angry3

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 24 czerwca 2010 11:05:02 przy kursie: 10,40 zł
addi napisał(a):
iktorn napisał(a):

Ehhh Iktorn ... lubię Cię occasion5 ale mnie nie zdziwi jeżeli przeleci 10 zeta z rozędu blackeye

Nie no, po paru piwach to mnie też nie zdziwi thumbright

Pomyśleć, że przez 5 miesięcy są tacy, co wyszli na ponad +300% i tacy co mają teraz 3x mniej kasy... możliwe tylko na petrolu blackeye
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

Arlemen
0
Wpisów: 228
Wysłane: 28 czerwca 2010 22:06:45 przy kursie: 10,80 zł
Komornik puka do Prokomu
Dawid Tokarz
Puls Biznesu, pb.pl,28.06.2010 20:59

Spółka kontrolowana przez Ryszarda Krauze ma zapłacić 58 mln zł syndykowi Telewizji Familijnej
Akcje notowanych na GPW Petrolinvestu, Polnordu, Biotonu i Swissmedu. Udziały w wielu innych, niepublicznych spółkach. Gotówka
na kontach bankowych. Ruchomości
znajdujące się w gdyńskiej siedzibie spółki. To wszystko, warte setki milionów złotych, zajmuje od ubiegłego tygodnia komornik w spółce
Prokom Investment (PI), kontrolowanej przez Ryszarda Krauze, jednego z najbogatszych Polaków.

Komornik działa w oparciu o wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z 15 czerwca 2010 r., dotyczący nieudanej inwestycji
PI w mocno zabarwiony politycznie projekt Telewizji
Familijnej (TF).

Co na to wszystko Prokom? Spółka Ryszarda Krauze twierdzi, że nie jest dłużnikiem TF, a jej wierzycielem. Już po wyroku sądu z 15 czerwca 2010 r. PI dokonał bowiem potrącenia swojego długu za obligacje z wierzytelnościami w stosunku do TF z tytułu wykupu tych papierów

ORT_PL
0
Wpisów: 13
Wysłane: 29 czerwca 2010 08:23:33 przy kursie: 10,80 zł
Na forach bankiera i parkietu oraz jako komentarz do artykułu w PB ludzie podają info poniżej ale nie wiem czy jest wiarygodne bo źródła nie mogę znaleźć...
Prokom Investments S.A. (Prokom) informuje, że w dniu 24 czerwca 2010 roku dokonał potrącenia należności wobec upadłej spółki Telewizja Familijna S.A (Telewizja Familijna). Należność powstała w wyniku objęcia emisji obligacji Telewizji Familijnej przez Prokom w lipcu 2001 roku i nie została opłacona ze względu na pogarszający się stan finansowy spółki Telewizja Familijna.

W dniu 15 czerwca 2010 roku Sąd Apelacyjny w Warszawie prawomocnym wyrokiem potwierdził fakt objęcia w roku 2001 obligacji przez Prokom, co otworzyło drogę do potrącenia należności.

Przedmiotem rozstrzygnięcia Sądu było ustalenie kwestii obowiązku zapłaty za przyznane w roku 2001 obligacje. Sąd ustalając obowiązek zapłaty za przedmiotowe obligacje ustalił tym samym roszczenie Prokomu o wykup tych obligacji wraz z odsetkami.

Ze względu na upadłość Telewizji Familijnej, dniem wymagalności obligacji oraz oprocentowania od nich, na podstawie mającego w niniejszej sprawie zastosowanie art. 32 Rozporządzenia Prezydenta RP – prawo upadłościowe, jest dzień upadłości tj. 8 kwietnia 2003 roku. Podobnie również wskazują przepisy obecnie obowiązującego prawa upadłościowego.

Termin wykupu obligacji został ustalony na dzień 12 marca 2005 r. a kwota, jaką Telewizja Familijna była zobowiązana uiścić za obligacje wynosi 26 000 000 zł do czego doliczyć należy odsetki obligacyjne wyliczone według algorytmu określonego w umowie w wysokości 9.118.759,12 zł.

Do potrącenia Prokom przedstawił (zgodnie z art. 34 par. 2 Rozporządzenia Prezydenta PrUp) całkowitą sumę wierzytelności wobec upadłego, a więc 35.118.759,18 zł wraz z odsetkami wyliczonymi zgodnie z przepisami Kodeksu Cywilnego oraz prawa upadłościowego, co daje kwotę wyższą od wnioskowanej przez Syndyka masy upadłościowej spółki Telewizja Familijna.

Tym samym Prokom podjął skuteczne działania zabezpieczające przed egzekucją nakazu zapłaty z dnia 6 czerwca 2002 r. Ze względu na fakt, iż roszczenie Prokomu przewyższało roszczenia Telewizji Familijnej S.A. w upadłości, doszło do prawnie skutecznej kompensacji roszczeń, w której rezultacie roszczenia Telewizji Familijnej wobec Prokom wygasły w całości zaś Prokom przysługuje wobec Telewizji Familijnej roszczenie w wysokości 1.773.070,96 zł.

ORT_PL
0
Wpisów: 13
Wysłane: 29 czerwca 2010 10:03:25 przy kursie: 10,30 zł

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 29 czerwca 2010 10:06:59 przy kursie: 10,30 zł
Spokojnie, mi się wydaje że przez wakacje (lipiec-sierpień) Ci co nie przesadzili ze średnią zakupu jeszcze będą mieli okazję wyjść z tego z podniesionym czołem. Ale ja bym przestrzegał przed traktowaniem tego jako inwestycję długoterminową. Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść...

szamot-kb
0
Wpisów: 444
Wysłane: 29 czerwca 2010 17:20:26 przy kursie: 10,30 zł
Wstrzymanie egzekucji komorniczej w Prokom Investments
BAM 29-06-2010, ostatnia aktualizacja 29-06-2010 16:23
Sąd Okręgowy w Gdańsku wydał postanowienie, na mocy którego ze skutkiem natychmiastowym zawieszona zostaje egzekucja komornicza podjęta na wniosek syndyka masy upadłej Telewizji Familijnej na majątku Prokom Investments

źródło: Flickr
+zobacz więcej
WZA Petrolinvestu i Polnordu z udziałem Prokomu
Wydając postanowienie sąd przychylił się do argumentacji Prokomu Investments, że skoro objął on obligacje Telewizji Familijnej, to ta spółka zgodnie z obowiązującym prawem ma obowiązek je wykupić.

W tej sytuacji Prokom Investments dokonał potrącenia wzajemnych wierzytelności.

Sąd postanowił uznać za wiarygodne roszczenie Prokomu i stwierdził, że istniały merytoryczne przesłanki do dokonanego potrącenia.

parkiet.com

szamot-kb
0
Wpisów: 444
Wysłane: 29 czerwca 2010 17:29:07 przy kursie: 10,30 zł
to się nazywa manipulacja informacją
czemu po sesji ?
moim zdaniem na siłę Krauze chce objąć ostatnią transze w okolicach 10 zł
z tąd takie informacji mające na celu zdołowanie na max . kursu
ja dziś sprzedałem bo nie wytrzymałem ale coś mi podpowiadało by odkupić
i udało się po niższej cenie
mam w portfelu więcej akcji petroila d'oh!
nie wiem czy dobrze zrobiłem
ceny oila sa historycznie niskie , jak przebije 10 zł to nie wiem co będzie
chyba 8 zł sie zatrzyma albo i nie ...
lecz jesli na walnym coś mądrego podpowiedza to kurs zatrzyma się na ponad 20 zł

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 29 czerwca 2010 18:36:52 przy kursie: 10,30 zł
Nie traktuj tego jako jakiś przytyk osobisty, ale patrząc z boku na twoje poczynania mam wrażenie, że zachowujesz się nieco jak gracz w kasynie, który za wszelką cenę usiłuje się "odegrać", w dodatku w tej samej grze. Skoro już udało ci się podjąć decyzję (zapewne bolesną w sensie duchowo-finansowym) o zamknięciu pozycji na tym walorze, to nie rozumiem, czemu niemal od razu wpakowałeś się w nią znowu? W dodatku ze świadomością, że przebicie psychologicznej "dziesiątki" może spuścić kurs w jakieś szambo. Nie wiem zresztą, to twoje akcje, twoja taktyka i w końcu twój kapitał ale... no, jako osoba całkowicie neutralna (nie posiadam oila, nie znam cię, jestem za słaby, żeby ruszyć tu kursem)proponowałbym więcej rozwagi. Być może przy następnym odbiciu tego gumowego kota warto byłoby na jakiś czas odpocząć od emocji w jakiejś spokojniejszej przystani? Odbudować nerwy i kapitał?
Zmieniając temat - co do kursu spółki - wygląda to naprawdę ciekawie. Przy czym słowo "ciekawie" nie oznacza w moim przypadku "Ciekawe! Może kupię?" tylko raczej "Ciekawe, co teraz będzie?" w świetle wyprzedaży za wielką wodą oraz na przykład - debiutu Tauronu. Który, jeśli będzie udany, może przyciągnąć wielu "poturbowanych" inwestorów, żądnych odrobienia dotychczasowych strat... Ktoś ma jakieś wizje? Disco?
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 1 lipca 2010 07:44

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 29 czerwca 2010 20:22:24 przy kursie: 10,30 zł
Szamot,Twoje posty są inne niż Discopolo,dlatego traktuję je dużo powazniej.Staram sie pisac jak najdelikatniej,bo mi Cię chłopie szczerze żal.Doskonale rozumiem Twoją chęć odegrania się na tym -bądź co bądź-śmieciu,bo sam też miałem takie wpadki.Tylko,że ja odegrałem się z nawiązką na innych spółkach -zarówno na rynku wtórnym jak i pierwotnym.
Dziś wiele spółek jest tanich,masz się gdzie odkuć.Mama nadzieję,że kupowałeś PZU i Taurona(może pojawią się inne ciekawe spółki)-też na nich można zarobić,a nie trzymać się kurczowo byle g..na.Oil tonie,bo ma mega-straty,więc cóż Ci z tego,że odkupisz taniej więcej akcji,jak dalej będziesz na nich tracił-oby nie do zera...!
Bez urazy Szamot,to są życzliwe rady,ale zrobisz jak zechcesz-Twoje pieniądze,Twoje życie..salute

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

40 41 42 43 44

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,208 sek.

vvwcgccf
vtmshjxi
wptvscys
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mtwssmuf
drfzyrqy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat