PARTNER SERWISU
tluxnmqx
2 3 4 5 6
kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 21 kwietnia 2012 00:51:33 przy kursie: 4,15 zł
Dlaczego kurs tak leci po raporcie? Jest zysk i to wyższy niż rok wcześniej, więc o co chodzi?
Edytowany: 21 kwietnia 2012 00:51

diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 22 kwietnia 2012 09:23:07 przy kursie: 4,15 zł
cyt. z poprzedniego postu "Marvipol liczy, że jeszcze w I połowie bieżącego roku sprzeda pakiet ponad 1 mln własnych akcji inwestorom finansowym." <-- Może kurs "leci" z powodu niepewności o cenę emisji ? A może po to by przepłoszyć ... ? Think
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 23 kwietnia 2012 11:59:30 przy kursie: 3,48 zł
Ok, dzięki. Już myślałem, że coś poważnego. Ja siedzę na obligacjach, więc kurs akcji mnie interesuje raczej tylko ze względów analizy technicznej.

toimek
0
Wpisów: 108
Wysłane: 23 kwietnia 2012 13:10:13 przy kursie: 3,48 zł
Duża luka na otwarciu i kurs leci przy zwiększonych, w stosunku do ostatnich dni, obrotach. Czy ktoś coś już wie?

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 15 lipca 2012 15:07:18 przy kursie: 5,93 zł
Już za nieco ponad tydzień zapraszamy na czat z prezesem Marvipolu:
www.stockwatch.pl/czat-inwesto...

Dla trzech osób, które zadadzą najciekawsze pytania przygotowaliśmy 3miesięczne kody dostępu do StockWatch.pl
Edytowany: 16 lipca 2012 08:10

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 24 lipca 2012 13:11:41 przy kursie: 6,06 zł
W serwisie StockWatch.pl trwa właśnie czat z prezesem Marvipolu

Zapraszamy do zadawania pytań.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 14 listopada 2012 20:10:48
Zapraszamy do kolejnego czatu, tym razem o pionierskiej emisji akcji niemych:

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 15 listopada 2012 01:32:24
Marvipol podal wyniki finansowe za III kwartał, mnie natomiast zdziwila skala wzrostu wynagrodzenia dla Pana Prezesa (juz bylego) Nizo:

01-sty-12 01-sty-11
30-wrz-12 30-wrz-11

Andrzej Nizio - Prezes Zarządu do 9 sierpnia 2012 r.
8 694 1 273
Sławomir Horbaczewski - Wiceprezes Zarządu
607 524
Tomasz Wajsgerber - Członek Zarządu
259 298
9 560 2 095

jak widzicie Pan Prezes zarobil 6 razy wiecej niz rok wczesniej Whistle
Edytowany: 15 listopada 2012 01:37

toimek
0
Wysłane: 27 listopada 2012 17:21:43
Co myślicie o eksperymentalnej emisji akcji niemych?

Posiadam troche akcji zwykłych - podoba mi się spółka i jej strategia (zwłaszcza rozwój sieci dealerskiej astona martina ;) ). W związku z tym nie zamierzam póki co się pozbywać akcji, ale zastanawiam się, żeby sprzedać akcje zwykłe i kupić nieme. I tak nie korzystam z prawa głosu na WZA, a perspektywa stałej dywidendy jest interesująca. Poza tym lubię innowacyjne produkty.

Zastanawia mnie tylko, jakie są doświadczenia na innych giełdach, zwłaszcza w kwestii:

a) płynności akcji niemych po emisji
b) różnicy w wrażliwości na informację ze spółki między akcjami zwykłymi a niemymi
c) konsekwencji tej emisji dla kursu akcji zwykłych ( cena emisyjna znacząco wyższa niż obecny kurs akcji zwykłych )

Będę wdzięczny, jeśli ktoś mądrzejszy ode mnie podzieli się swoimi doświadczeniami i opinią co do w/w spraw.

nick46
0
Wpisów: 16
Wysłane: 29 listopada 2012 13:04:12 przy kursie: 4,88 zł
Witaj, jest to innowacyjna decyzja na naszym rynku. Ja jednakże mam pewne zastrzeżenia co do ryzyka związanego z tą emisją. Nie analizowałem dogłebnie fundamentów samej spólki, ale powiem szczerze ,że ta emisja mi sie nie podoba.

Spólka mami inwestorów stałą dywidendą w wys. 1,6 zł co daje 13% zysku,ale ten procent to dostaniesz jak spółka bedzie miała zyski i jak zdecyduje przeznaczyć je na dywidendę i to dopiero w połowie 2014 roku. A z upłynnieniem to tych akcji też moze być problem, mimo że bedą notowane równolegle do pozostałych akcji. A dlaczego problem ? bo kto bedzie chciał je kupić jak one nie maja prawa głosu ? A firma np. nie będzie generować zysków. Obligatariusze przynajmniej mają prawo do żądania przedterminowego wykupu, a Ty , co zrobisz z akcjami jak zaczną się w spółce problemy. i to w spółce z takiej branży.

Noble Securities w prezentacji dotyczącej tej emisji napisał ,że akcje nieme,cyt. "mogą korzystać z pierwszeństwa w zaspokojeniu przed pozostałymi akcjami".

Mogą , ale nie te. Zgodnie bowiem z zapisem statutu, akcje te dają:
"Prawo do udziału w majątku Spółki pozostałym po zaspokojeniu lub zabezpieczeniu wierzycieli w przypadku jej likwidacji (art. 474 Kodeksu Spółek Handlowych); Statut Spółki nie przewiduje żadnego uprzywilejowania w tym zakresie."

Zwróć jeszcze uwagę na fakt, że już dzis płacisz za taka akcję 12,3 , czyli 36% drożej niż na giełdzie. To aż 2- letnia dywidenda !!!!!.

Do tego w statucie spółki napisano: "Walne Zgromadzenie podejmując uchwałę w sprawie podziału zysku będzie przestrzegało zasady, że dywidenda za rok 2013 oraz za rok 2014 nie będzie wyższa niż 30% skonsolidowanego zysku Grupy Kapitałowej Marvipol S.A. za dany rok obrotowy."

To jeśli spółka prognozuje osiągnięcie w 2013 roku zysku netto na poziomie 42 mln., to na dywidendę przeznaczy maksymalnie 12,6 mln. zł, co przy emisji akcji niemych na poziomie 7,4 mln pochłonie prawie w całości dywidendę. A co dla pozostałych akcjonariuszy. Hmmmm, myśle że nie będą zadowoleni, a to z kolei moze wpłynąć na postrzeganie spólki i przez to na jej notowania.
A co jeśli tego zysku nie osiągną ? to i nie będzie takiej dywidendy (1,60 zł na akcję).
Pamietaj ,ze to nie jest dywidenda gwarantowana.
A więc reasumując : spólka powinna co roku przeznaczyć na dywidendę co najmniej 11,84 mln zł, a przez to musi wygenerować zysk netto na poziomie 40 mln. zł. Jak na razie od 2010 roku, udało jej sie to tylko raz !!!!

A jeśli nie wypłacą dywidendy, to przysługuje Ci wyrówananie, ale dopiero w następnych latach, z tym ,że musisz posiadać te akcje w dniu ustalania dywidendy w tym roku w którym będzie wypłacane wyrównanie. Związany możesz być na całe lata ze spółką. Jest niby oświadczenie głównego akcjonariusza o zablokowaniu akcji, które służą zabezpieczeniu wypłaty dywidendy dla akcjonariuszy, ale jak sie w to wczytasz to masz prawo do skorzystania z tego dopiero , gdy w ciągu 3 lat nie otrzymasz tej dywidendy ani wyrównania w pełnej wysokości, a do tego akcje będa rozliczane wg ceny 12,30. Co to dla Ciebie znaczy ? a np. to ,że jeśli , hipotetycznie zakładając, kurs w tym czasie spadnie do poziomu np. 6 zł, a Ty nie otrzymasz żadnej dywidendy, to zostana Ci przekazane akcje o wartości 3*1,6=4,8 , 4,8 /12,3= 0,39 akcji. Czyli dostaniesz na swoją jedną akcję niemą 0,39 akcji zwykłej, która przy kursie rynkowym w tym czasie 6 zł(założenie powyżej), będzie warta 2,34 zł , a nie 4,8 zł które powinieneś uzyskać z dywidendy !!!!!!!

A poza tym spółka w najbliższym czasie ma do spłaty obligacje zapadające do 12 miesięcy na 56 mln.
a pozostałe o zapadalności 1-3 lat = 124 mln.

Tak mi się zdaje ,że kasa z emisji pójdzie na spłatę obligacji, zamiast rolowania, a nie na rozwój firmy. Tylko jeśli tak, to spółka będzie skończona, bo oszuka inwestorów. A jesli tak tzn. że w spółce źle się dzieje.

Mam nadzieję ,że taki nie jest zamiar spółki, ale ja wolę stanąć z boku.

a poza tym powiem szczerze, jeśli spółka ma mieć takie zyski w następnych latach na poziomie 40 mln. ( bo tyle musi mieć by wypłacać stałą dywidendę), to ja bym wolał kupić stare akcje, które w takim wypadku powinny rosnąć, a ich płynność będzie większa, ale to na dzień dzisiejszy takie hipotetyczne rozważania. Ja pozostanę z boku.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 29 listopada 2012 15:30:28 przy kursie: 4,88 zł
@Nick46

Wydaje mi się, że odpowiadasz na trochę inne pytanie. Jeśli ktoś ma równie poważne jak Ty wątpliwości na temat przyszłej kondycji spółki, nie powinien oczywiście inwestować w jej instrumenty udziałowe ani dłużne. Natomiast Toimek pisał, że chciałby inwestować w tę spółkę, zastanawia się tylko nad formą.

Porównanie tych akcji niemych z notowanymi na innych giełdach dla mnie wygląda na nietrywialne. Akurat brak możliwości głosowania dla drobnych akcjonariuszy nie ma praktycznie żadnego znaczenia i nie wpływa na cenę takiej akcji. Dla mnie kłopot polega na tym, że przynajmniej na rynku amerykańskim preferred stocks zwykle mają dywidendę stałą (i kilkukrotnie niższą niż 13%) i pierwszeństwo zaspokojenia w przypadku likwidacji emitenta. To powoduje, że ich kurs zachowuje się bardziej jak obligacji, niż zwykłych akcji. Są znacznie mniej czułe niż common stocks na sytuację emitenta, bo są bezpieczniejsze w przypadku upadłości, ale równocześnie niewiele zyskują w przypadku poprawy jego działania.

Nieme akcje Marvipolu wydają mi się znacznie bliższe zwykłym akcjom - nie mają pierwszeństwa w razie upadłości, ale mają wbudowaną bardzo wysoką dywidendę, która na dodatek bardzo szybko rośnie, gdyby spółka wypłaciła pozostałym akcjonariuszom ponad 0,62 zł na akcję. Pytanie oczywiście jaka jest na to szansa, choć wątpię, żeby ktokolwiek wiedział, co będzie się ze spółką działo, jeżeli przetrwa do roku 2019. Do porównania trzeba byłoby znaleźć jakieś akcje nieme emitowane na podobnych warunkach. Ja takich nie szukałem, ale może ktoś inny to sprawdzał :)
Edytowany: 29 listopada 2012 15:36

nick46
0
Wysłane: 29 listopada 2012 15:36:46 przy kursie: 4,88 zł
@wapkil
witaj myślę, że jednak w częsci odpowiadam na jego pytanie. Zastanawia sie on bowiem nad sprzedażą akcji zwykłych i zakupem niemych.

Chyba nie masz jednak zastrzeżen do moich uwag. Jesli tak, to napisz, bo może się mylę. Przyjmę każde konstruktywne uwagi.

Pozdrawiam

toimek
0
Wysłane: 29 listopada 2012 17:59:32 przy kursie: 4,88 zł
Nick46 & wapkil dzięki za merytoryczny głos w dyskusji.

Faktem jest, że póki co nie podważam fundamentów spółki, więc wapkil ma racje, że nick46 trochę mija się z moimi pytaniami. Niemniej zawsze dobrze poznać konstruktywną krytykę, która może nieco ostudzić mój zapał co do tej spółki.

Na chwile obecną bardzo zastanawia mnie różnica cen akcji zwykłych i niemych. Te drugie z racji swojej charakterystyki bardzo mi pasują, ale może po debiucie będzie taniej...

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 29 listopada 2012 20:21:47 przy kursie: 4,88 zł
nick46 napisał(a):
Chyba nie masz jednak zastrzeżen do moich uwag. Jesli tak, to napisz, bo może się mylę. Przyjmę każde konstruktywne uwagi.

Masz rację pisząc, że należy dokładnie przyjrzeć się warunkom, na jakich akcje są oferowane, choć ja nie zauważyłem w nich niczego niezwykłego (ale sam dokładnie nie czytałem). Do faktów, o których pisałeś nie mam poważnych uwag. Naturalne jest, że te akcje kosztują więcej niż zwykłe. Natomiast pytanie, czy cena jest odpowiednia i czy warto na nie zamieniać akcje zwykłe to trochę jak pytanie, czy warto część akcji emitenta zamienić na jego obligacje. Odpowiedź zależy od założeń na temat rozwoju sytuacji.

Skoro pytasz, kilka zastrzeżeń by się jednak znalazło :)

• Jak napisałem, fakt, że te akcje są pozbawione głosu dla drobnych inwestorów jest praktycznie bez znaczenia.
  • Obligatariusze mają prawdo żądać przedterminowego wykupu jedynie w konkretnych przypadkach. Spółka musiałaby albo naruszyć kowenanty (stąd np. ograniczenie dywidendy do 30% w 2013 i 2014 - taki jest kowenant zapadających wtedy obligacji), czego raczej nie zrobi, albo w praktyce upadać,
    a wtedy takie żądanie i tak obligatariuszom niewiele daje.
  • Nie wiem o co chodziło Noble Securities, ale te obligacje korzystają z pierwszeństwa zaspokojenia, tylko że w stosunku do dywidendy, nie w stosunku do masy upadłościowej.
  • Myślę, że akcjonariusze powinni być zadowoleni jeżeli ta emisja się powiedzie. Nie powinni mieć też pretensji, o to, że spółka wywiązuje się ze swoich zobowiązań w stosunku do posiadaczy akcji niemych, podobnie jak nie mają pretensji o realizację zobowiązań w stosunku do obligatariuszy.
  • Kwota przeznaczana na dywidendę z akcji niemych zależy od tego, ile uda się ich sprzedać. Minimum to raptem 5 sztuk, więc zakres możliwości jest dosyć szeroki.
  • Nie rozumiem zarzutu, że spółka ze środków pozyskanych z emisji spłaci obligacje. Zobowiązania wobec obligatariuszy tak czy inaczej musi uregulować, bo w przeciwnym razie upadnie, a to raczej akcjonariuszy nie ucieszy.

Wzajemne zachowanie cen akcji zwyczajnych i niemych będzie interesujące. Sam jestem ciekaw, jak będzie to wyglądało.
  • Edytowany: 29 listopada 2012 20:24

nick46
    0
    Wysłane: 8 grudnia 2012 00:08:35 przy kursie: 4,99 zł
    No i mamy rozwiązanie problemu. Marvipol zrezygnował z tej "super" emisji.

toimek
    0
    Wysłane: 8 grudnia 2012 02:50:58 przy kursie: 4,99 zł
    Szkoda :( moglo byc cos interesujacego do obseracji i nauki...

diR
    diR
    1
    Wysłane: 8 grudnia 2012 17:55:12 przy kursie: 4,99 zł
    więc jaki to będzie miało wpływ na kurs wg Was ? ;)

kronau
    0
    Wpisów: 150
    Wysłane: 8 grudnia 2012 18:48:44 przy kursie: 4,99 zł
    W mojej opiniii przy takim free float wpływ na kurs ---> zerowy.salute

diR
    diR
    1
    Wysłane: 8 grudnia 2012 22:50:20 przy kursie: 4,99 zł
    czyli zgodnie z szerokim rynkiem raczej. zaś mimo, że dopiero co odtrąbiono mini hossę, to wg. mnie ryzyko korekty właśnie teraz jest największe i najbardziej prawdopodobne począwszy od poniedziałku.. za nami 3-krotny szczyt na edku z barierą ~1,31/1.32 nie do pokonania, wymęczone i przegrzane wigi odgrzewane kotlety.. Pray

topfacet
    178
    Wpisów: 3 453
    Wysłane: 12 grudnia 2012 18:07:31 przy kursie: 4,85 zł
    Zmiany personalne! Szukają nowych dyrektorów sprzedaży oraz Marketingu i PR.

Vice-prezes (tytułowany przez SW prezesem) w ostatnim artykule na SW zapowiada rozpoczęcie Kłobuckiej w 1H 2013.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
    Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
    Czas generowania strony: 0,191 sek.

pfftdpop
    qdrfotgk
    rbfbxpzq
    Portfel StockWatch
    Data startu Różnica Wartość
    Portfel 4 fazy rynku
    01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
    Portfel Dywidendowy
    03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
    Portfel ETF
    01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
    btewxavk
    clcitjxm
    cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat