PARTNER SERWISU
szxzgchz
3 4 5 6 7
dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 31 sierpnia 2010 10:44:23 przy kursie: 14,00 zł
Frog napisał(a):
dolarman napisał(a):
Frog napisał(a):
Czy jutrzejsze wyniki będą w stanie obudzić tego nieruchawca?

Z tego co pisałeś to wiem że jesteś tu długoterminowo, a jesli tak to juttrzejsze wyniki sa mało ważne wave

No tak, ale gram Delko w konkursie na parkiecie, plus chcę przestać myśleć "ile to byłbym do przodu gdybym nie zamienił Energopolu i Oponeo na Delko" Eh?

Ach to Oponeo - swego czasu miałem dużoooo procentowego udziału tej spółki w swoim portfelu - i też uciekłem zbyt wcześnie clock

dolarman
0
Wysłane: 31 sierpnia 2010 10:45:20 przy kursie: 14,00 zł
Frog napisał(a):
Liczyłem iż raport będzie przed sesją... A tu taki zawód Eh?

Spokojnie, co się odwlecze.. Może będzie mega ciekawie?

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 31 sierpnia 2010 10:46:41 przy kursie: 14,00 zł
dolarman napisał(a):
Frog napisał(a):

Z tym MEGA to bym nie przesadzał. Normalnie pokażą zysk.
Bardziej czekam na jakis komentarz odnośnie samej spółki, list od nowego prezesa itp.
Może po wynikach jakiś wywiad w TVN CNBC.
Co z byłym prezesem, co z przejęciami?
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 31 sierpnia 2010 10:47

dolarman
0
Wysłane: 31 sierpnia 2010 10:56:13 przy kursie: 14,00 zł
Frog napisał(a):
dolarman napisał(a):
Frog napisał(a):

Z tym MEGA to bym nie przesadzał. Normalnie pokażą zysk.
Bardziej czekam na jakis komentarz odnośnie samej spółki, list od nowego prezesa itp.
Może po wynikach jakiś wywiad w TVN CNBC.
Co z byłym prezesem, co z przejęciami?

A może potrzebna podobna inicjatywa jak z JTZ? Think Lista pytań do prezesa? Może WóDz dałby radę?

Frog
13
Wysłane: 31 sierpnia 2010 10:57:45 przy kursie: 14,00 zł
Pisałem już kilka razy. Doczekałem się tylko mglistej odpowiedzi telefonicznej od osoby z firmy PR obsługującej Delko.
Follow me on Twitter
Edytowany: 31 sierpnia 2010 11:03

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 31 sierpnia 2010 11:04:07 przy kursie: 14,00 zł
Jutrzenka się jeszcze nie udała, wczoraj pytałem, i "Prezes dostał pytania, ale to potrwa".
Możemy spróbować podobnej akcji przy Delko.

dolarman
0
Wysłane: 31 sierpnia 2010 11:12:07 przy kursie: 14,00 zł
Spróbować nie zaszkodzi, może nowy prezes postanowi wprowadzić nową jakość w relacjach z akcjonariuszamiThink .
Edytowany: 31 sierpnia 2010 11:15

Frog
13
Wysłane: 31 sierpnia 2010 11:21:26 przy kursie: 14,00 zł
WatchDog napisał(a):
Jutrzenka się jeszcze nie udała, wczoraj pytałem, i "Prezes dostał pytania, ale to potrwa".
Możemy spróbować podobnej akcji przy Delko.

Moje propozycje pytań:

1. Na jakim etapie są procesy przejęć spółek: Frog MS Delko Sp. z o.o., Cosmetics Sp. z o.o., PH AMA?
2. Jakie były powody odwołania prezesa Kaweckiego i czy będzie w przyszłości w jakikolwiek sposób uczestniczył w funkcjonowaniu Spółki (posiada znaczący pakiet akcji)?
3. Czy nowy prezes zamierza kontunuować realizację planów i strategii Spółki w zgodzie z deklaracjami złożonymi przy okazji debiutu giełdowego we wrześniu 2009 r.?
4. Kiedy zacznie działać strona PR (nie akutalizowane działy "Delko w mediach", nie działający formularz kontaktowy, nie działający Newsletter)?
Follow me on Twitter
Edytowany: 31 sierpnia 2010 12:27

Frog
13
Wysłane: 31 sierpnia 2010 13:53:01 przy kursie: 14,00 zł
Znalazłem coś nt. odwołania prezesa:

kariera.pb.pl/2187764,84758,ko...

Cytat:
Były prezes nie spodziewał się odwołania. Będzie patrzył nowemu na ręce, bo wciąż jest największym akcjonariuszem.

Cytat:
Nie zamierza pełnić w firmie żadnych funkcji doradczych. Na razie nie zasiądzie też zapewne w radzie nadzorczej.

Cytat:
— Pozostawiam spółkę w bardzo dobrej kondycji — jest chyba najlepsza w historii tego przedsiębiorstwa, ale nie mam poczucia, że pozostawiam ją w dobrych rękach — mówi Dariusz Kawecki.

Think Think Think
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 31 sierpnia 2010 22:51:55 przy kursie: 14,00 zł
Raport mnie nieco uspokoił. Póki co w działalności spółki nie dzieje się nic złego.
Zyski są, sprzedaż rośnie, przejęcia są w toku.
Mam nadzieję, że władze dojdą do porozumienia i spółka nadal będzie się rozwijać.
Follow me on Twitter

del-20120227
0
Wpisów: 111
Wysłane: 1 września 2010 11:25:22 przy kursie: 14,00 zł
Frog napisał(a):
lukka napisał(a):
Frog napisał(a):
Czy jutrzejsze wyniki będą w stanie obudzić tego nieruchawca?

nie Whistle

Ok, dzięki!
Boo hoo!
Edytowany: 1 września 2010 12:30

Frog
13
Wysłane: 1 września 2010 12:28:35 przy kursie: 14,00 zł
Mam prośbę do Kamila Gemry.
Czy mógłbyś powiedzieć rynkowi o swojej analizie AT Delko?
Chyba jeszcze nie wiedzą że ma rosnąć... wave
Follow me on Twitter

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 1 września 2010 12:46:22 przy kursie: 14,00 zł
Frog napisał(a):
Mam prośbę do Kamila Gemry.
Czy mógłbyś powiedzieć rynkowi o swojej analizie AT Delko?
Chyba jeszcze nie wiedzą że ma rosnąć... wave

Hmmm za chwile teleportuje się na ul.Książęca w Warszawie, stanę na parkiecie i zacznę krzyczeć i błagać o wzrosty king

Frog
13
Wysłane: 1 września 2010 12:48:29 przy kursie: 14,00 zł
Dzięki Kamil! Takie podejście lubię Dancing
Follow me on Twitter

Bigben
0
Wpisów: 37
Wysłane: 1 września 2010 23:24:02 przy kursie: 14,00 zł
Cześć Frog

Rozmawiałem dzisiaj i jest szansa że nie pójdzie w obieg ale warunek jest że oni będą chcieli to kupicPray a mam nadzieję że będa chcieliwave

Pozd
Cytat:
Sięgaj gdzie wzrok niesięga

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 2 września 2010 08:50:58 przy kursie: 14,00 zł
Omówienie sprawozdania finansowego GK Delko S.A. za pierwsze półrocze 2010.

Spółka dość szybko się rozwija. Przychody w dotychczasowej historii rosły w średnim tempie 29%, ale wzrost w ostatnim czasie przyhamował. W roku 2009 było to tylko 6,6%, a w pierwszym półroczu tego roku ponownie całkiem sporo bo powyżej 20%, czyli dynamika wraca. Rozwój odbywa się poprzez przejęcia i wzrost organiczny. Podobno hurtowy rynek jest rozdrobniony i firma powoli go konsoliduje.

Marża handlowa za ostatnie 12 miesięcy wynosi 2,21%. To bardzo mało nawet jak na hurt. Eurocash ma 9,76 a Advadis 12%. Stawia to nieco firmę pod ścianą, bo każda utrata jednego promila będzie miała spory skutek dla dalszego wyniku. II kwartał wygląda pod tym względem gorzej 1,7%, niż w ubiegłym roku - 2%. Marża na sprzedaży została popsuta w samym narzucie na produkty, który spadł z 7,7% do 6,6. Ciężko powiedzieć dlaczego.

Sporo wzrósł koszt usług obcych – ponad milion, czyli około 20%. Mniej niż sprzedaż. Spółka nie trzyma własnych hal tylko je wynajmuje, prawdopodobnie więc zwiększono nieco ilość punktów sprzedaży. Udało się nieco obniżyć koszty wynagrodzeń, za to duży plus. Trzymanie kosztów w ryzach to dla tego podmiotu szczególnie ważny czynnik.

Wynik dobijają odpisy na należności w kwocie prawie 0,5 miliona. Zysk na działalności operacyjnej pomimo wzrostu przychodów jest o 10% mniejszy niż w 1H09. Dzięki ciut mniejszym kosztom finansowym wynik netto pozostał na podobnym poziomie co w roku ubiegłym.

Przepływy z działalności operacyjnej są ujemne. Zysk nie wraca z należności. Przepływy z działalności finansowej są dodatnie ze względu na zaciągnięcie nowej paczki kredytów na kwotę 5,8 miliona złotych. W finansowych widać śladowe inwestycje na poziomie odtworzeniowym amortyzacji.

Bilans spółki typowy dla hurtownika. Rzeczowe aktywa trwałe stanowią mizerną część aktywów, znacznie poniżej 10% sumy bilansowej. Spółka w pierwszym półroczu się mocniej zadłużyła. Niestety to nie kasa na przejęcie jakiegoś podmiotu, a na zasilenie aktywów obrotowych.

Do oceny efektywności przedsiębiorstwa najlepsze będą wskaźniki rotacji.
Rotacja zapasów jest na bardzo dobrym poziomie 17 dni. Eurocash ma 21, Advadis 39, natomiast Emperia 35. Pozytywem jest to, że okres ten się skraca od trzech kwartałów.

Należności są ściągane po średnio 44 dniach. To znacznie więcej niż w przypadku innych przedstawicieli sektora. Eurocash rotuje należnościami w ciągu 17 dni!, Emperia 22, a Advadias w ciągu dni 30. Potrzeba w tym miejscu poprawy efektywności. Obrót należnościami wydłuża cykl operacyjny spółki, a to jest realna strata dla akcjonariuszy. Tu jest zadanie dla handlowców i windykatorów.
Efektywność i przewaga jaką zdobywa na zapasach jest trwoniona przez długi czas zapłaty. Cykl operacyjny wynosi dla tej spółki 61 dni podczas, gdy dla Eurocashu 37 dni, Advadisu 70 i Empirii 58. Można powiedzieć, że cykl jest w normie jak na hurt, ale oznacza to, że nie ma przewag konkurencyjnych.

Te wskaźniki przekładają się na biznes. Dzięki szybkiej rotacji zapasów, można wynajmować mniejsze powierzchnie magazynowe i płacić mniejszy czynsz, lub spłacać mniejszy kredyt. Ściągalność należności to koszt utraconych odsetek. Jak ktoś trzyma moją kasę, to ja nie mogę zarobić choćby na lokatach, czy ponownie się zatowarować. Te wskaźniki spółka może modelować. Mniejsza marża na sprzedaży powinna skutkować szybszym okresem zapłaty. Tego nie widać. Marża jest nisko, a zobowiązania nie rotują szybciej niż u konkurencji.

Czas rotacji zobowiązań dla Delko wynosi 32 dni, natomiast dla Eurocashu 47 dni, Advadisu 48 i Empirii 43. Wniosek z tego, że spółka dość szybko płaci dostawcom i nie czerpie korzyści z kredytu kupieckiego. Tu jest naprawdę słabo i przez to spółka ma najdłuższy cykl konwersji gotówki 29 dni. Eurocash -8, Emperia 15, Adwadis 22.

Z przedstawionych wskaźników wynika, że spółka nie jest tytanem efektywności i dałoby się z pewnością sporo poprawić. Jest też mocno wrażliwa na spłatę zobowiązań. Jeśli ktoś spółce nie zapłaci i zobowiązania wzrosną do góry, to musi posiłkować się kredytem obrotowym i ponosić koszty odsetek, co przy małej marży mocno odbija się na wyniku. Musi więc starannie selekcjonować swoich odbiorców, a to zmniejsza tempo rozwoju spółki.

Wyceny: www.stockwatch.pl/gpw/delko,wy... wskazują na niedowartościowanie spółki. Wartość tego biznesu drzemie w metodach dochodowych. Z naszych wycen wynika, że jest spore przewartościowanie, ale wyceny nie uwzględniają wzrostu zysków wynikającego ze wzrostu skali działalności, a rynek najwyraźniej jej oczekuje i ma do tego podstawy. W realizacji są przejęcia kolejnych podmiotów, co zwiększy przychody spółki i podniesie wyceny majątkowe. Spółka nie może się tylko potknąć w logistyce, bo marża nie zostawia miejsca na błędy.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Frog
13
Wysłane: 2 września 2010 09:37:58 przy kursie: 14,31 zł
Delko podpisało ostateczną umowę kupna 100 proc. akcji spółki AMA za 6,4 mln zł

Cytat:
02.09. Warszawa (PAP) - Delko podpisało ostateczną umowę kupna 100 proc. akcji dystrybutora kosmetyków i chemii gospodarczej na terenie województwa mazowieckiego spółki PH AMA za 6,4 mln zł - podało Delko.
"Przejęcie wspomnianej spółki umocni Grupę Kapitałową Delko w obszarze działalności operacyjnej na terenie woj. mazowieckiego, a jednocześnie zwiększy jej potencjał w skali kraju (...) Wspomniana akwizycja jest pierwszą z planowanych transakcji tego typu" - podało Delko w komunikacie.

http://stooq.pl/n/?f=353949
Follow me on Twitter

dolarman
0
Wysłane: 2 września 2010 10:27:39 przy kursie: 14,31 zł
Frog napisał(a):
Delko podpisało ostateczną umowę kupna 100 proc. akcji spółki AMA za 6,4 mln zł

Cytat:
02.09. Warszawa (PAP) - Delko podpisało ostateczną umowę kupna 100 proc. akcji dystrybutora kosmetyków i chemii gospodarczej na terenie województwa mazowieckiego spółki PH AMA za 6,4 mln zł - podało Delko.
"Przejęcie wspomnianej spółki umocni Grupę Kapitałową Delko w obszarze działalności operacyjnej na terenie woj. mazowieckiego, a jednocześnie zwiększy jej potencjał w skali kraju (...) Wspomniana akwizycja jest pierwszą z planowanych transakcji tego typu" - podało Delko w komunikacie.

http://stooq.pl/n/?f=353949

Jak na taką informację to kurs spółki zachowuje się co najmniej niemrawo d'oh! Kiedy oczy drobnych zwrócą się w kierunku Delko Think

Frog
13
Wysłane: 2 września 2010 10:30:05 przy kursie: 14,31 zł
Strategia jest realizowana, spółka się rozwija.
Chyba tylko niepewność co do tego co zrobi były prezes hamuje popyt.
Tu wystarczy artykuł w PB, w Parkiecie, dobry wywiad w TVN CNBC albo rekomendacja dobrego DM i lecimy.
Póki co siedzimy i patrzymy... a inne okazje odjeżdżają :(
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 2 września 2010 11:05:41 przy kursie: 14,31 zł
A tu obsuwa. Wniosek? Wielu trzymało "pod wyniki" lub "pod przejęcia".
Wyniki są ok, zgodne z oczekiwaniami, przejęcia są realizowane, a "odpału" nie ma. Zniechęceni sprzedają.

Eh...
Follow me on Twitter

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE DELKO
  • Delko chce wypłacić 6,2 mln zł dywidendy
    Delko chce wypłacić 6,2 mln zł dywidendy

Giełdowy dystrybutor chemii gospodarczej i kosmetyków chce wypłacić z zysku netto za okres od 1 lipca 2023 r. do 30 czerwca 2024 roku 6,2 mln zł dywidendy. Proponowana stawka to 0,52 zł na akcję.

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,483 sek.

hsiirium
vcmqxmmb
cvxbwohq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bxdtnekp
cptqargc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat