PARTNER SERWISU
jxeekaok
5 6 7

portale giełdowe...

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 20 grudnia 2009 01:32:51
To może wprowadźmy jakiś ranking do "Gwiazd przyszłego tygodnia"?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 20 grudnia 2009 01:58:17
mathu napisał(a):
To może wprowadźmy jakiś ranking do "Gwiazd przyszłego tygodnia"?

OK, ale do gwiazd przyszłego tygodnia trochę nie przystaje strategia buy and hold. Miałbym co tydzień typować to samo? Zaśmiecałbym wątek :)

mathu
0
Wysłane: 20 grudnia 2009 02:50:21
Sensem "Gwiazd..." jest typowanie na najbliższy tydzień, a nie miesiąc czy rok.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy w innym temacie pobawili się w ostatnim tygodniu grudnia i wytypowali portfele długoterminowe, na przyszły rok. Na zasadzie - podajemy procentowy skład portfela którego nie będzie można zmienić przez ten okres czasu. W grudniu 2010 sprawdzimy kto wypadł najlepiej.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 20 grudnia 2009 02:50

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 20 grudnia 2009 02:57:39
Nowy wątek "Gwiazdy przyszłego roku"? Niezła myśl, chociaż rekordu pod względem ilości wpisów raczej nie pobije.

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 20 grudnia 2009 09:30:20
Nocny,
Odnośnie Twojego pytania do mnie, ale i powyższego dialogu z Mathu.

Ja patrzę na to, czy dana gra jest dobra, czy nie przez nieco inny pryzmat. Zacznę od Waszej rozmowy o rankingu tygodniowym.
Ludziska kochani, przecież to wszystko już było robione. Na Parkiecie trzeci rok leci Test Portfela, czyli dokładnie to, o czym piszecie. Tylko, że chcecie to wszystko tutaj zaczynać od nowa, nie patrząc na to, jakiego typu problemy trzeba będzie rozwiązywać po drodze. I tak właśnie robią twórcy większości gier, o których piszesz, Nocny, że jest ich pełno w internecie. Rozpoczynają wszystko od nowa, w kółko popełniając te same błędy.

W tej chwili nie muszę grać we wszystkie gry świata, aby stwierdzić, która jest najlepsza. Jestem po prostu świadom kilkudziesięciu podstawowych problemów, które organizatorzy danej gry MUSZĄ rozwiązać, aby w ogóle zabawa miała jakikolwiek sens, nie mówiąc już o tzw. grywalności, lub jeszcze stopień wyżej - użyteczności.

Jeśli przynajmniej kilkanaście z podstawowych problemów ma odpowiednie mechanizmy, to można ewentualnie zacząć się bawić. Paulo, Mike i ja przez ponad dwa lata usprawnialiśmy prościutki wydawałoby się mechanizm typowania tygodniowego - czyli to, co chcecie zrobić Wy. To nie jest prosta sprawa. Do tego dochodzi się latami. Tak jak latami dochodzili do tego twórcy Invest24, a ewolucję ich zabawy (i całego portalu) śledziłem od początku. Tak jak zresztą od początku śledziłem to, co wyprawia WatchDog i StockWatch, nawet gdy jeszcze podpisywał się inaczej i gdzie indziej.

Dlatego mam pewność, że Gra na iveście to dobry produkt, nic mnie z twórcami portalu w sensie finansowym czy organizacyjnym nie łączy - tak samo jak nie łączy mnie finansowo czy organizacyjnie nic ze SW, z portalem Dapiego, z portalem Mike'a, ani nawet już z Testem Portfela i Parkietem. Widzę, że coś jest dobre - to to wspieram; widzę, że coś jest złe - to to gnoję (a potem dostaję "sympatyczne" privy, maile, a nawet czasem telefony).

wielonickowość, groszówki, dywidendy, splity, prawa poboru i inne zmiany kursów odniesienia, wolumen, opóźnione notowania, dywersyfikacja, zaokrąglenia, rodzaje zleceń (z terminem, cząstkowe, realne), przedłużenia, problemy z ceną otwarcia, czas składania zleceń, zapotrzebowanie na różne rankingi, ranking kwotowy czy procentowy, utrzymanie porządku na wątku, odpowiedni mechanizm zliczający, nagrody, częściowe zamykanie / przenoszenie pozycji (przy interwale innym niż dzienny), transakcje po cenie czy po zleceniach, ograniczenia ze względu na płynność, forum, interakcja z uczestnikami... ja tak mogę długo wymieniać.

I to wszystko musi być zrobione, inaczej po prostu nie da się grać. Ale zbyt wielu twórców gier na nowo odkrywa Amerykę, w kółko popełniając te same błędy. A odpowiadając dokładnie na Twoje pytanie, to stwierdzam, że widziałem około dziesięciu takich gier - więc może wcale nie za dużo; ale za to różnice widoczne są na pierwszy rzut oka.

Chcecie dodawać procenty do rankingu tygodniowego? OK - ja tylko uprzedzam, że to nie jest taka prosta sprawa i jeśli nie wyjdzie Wam to PRZYNAJMNIEJ tak dobrze jak Test Portfela (Hyde Park na Parkiecie), prowadzony trzeci rok - w tej chwili przez Mike'a, a kiedyś przez Paulo i przeze mnie - to chyba szkoda energii.

I właśnie z tego punktu patrzę, wystawiając ocenę: "najlepszy". To prawda, wszystkich gier nie widziałem. Ale jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi. Sam chętnie sprawdzę i pobawię się w to, co rzeczywiście jest najlepsze.

ps. Wykorzystując Invest mamy już od razu mnóstwo problemów rozwiązanych. Dlatego jestem za tym, żeby (np. Kamil) po prostu pilnował naszego rankingu - a już na tym etapie przecież potrzeba systematyczności i profesjonalizmu; a przecież chodzi o zwykłe przepisanie - a gdzie tam dopiero jakiś mechanizm czy np. fachowa moderacja.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 20 grudnia 2009 18:16:54
WatchDog napisał(a):
Nawet blah5 Gazeta ma dobrze:
gospodarka.gazeta.pl/Gielda/0,...

data..............kurs otwarcia....kurs maksymalny....kurs minimalny.....kurs zamknięcia....wolumen
06-08-2008....24.5.................24.5.......................23.6.....................23.84...................2 802 515

No nic, zadanie dla mnie - zrobić moduł AT. Wiedziałem, że i tak tego nie uniknę Angel

Watchdog,wykresy AT na Stockwatchu to więcej użytkowników,bardzo dobry pomysł.Pozdrawiam.Angel
"Fortuna favet fortibus"

Snake
0
Wysłane: 6 stycznia 2010 21:25:20
Nowy sezon od poniedziałku. Gracie? Bo ja i owszem, kupię coś tam sobie.

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 6 stycznia 2010 23:01:50
Snake napisał(a):
Nowy sezon od poniedziałku. Gracie? Bo ja i owszem, kupię coś tam sobie.

Trza odkupić winy z poprzedniego więc gram! hello1
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 6 stycznia 2010 23:09:33
I ja sie przylacze :)

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 6 stycznia 2010 23:37:00
No pewnie że pogramy! Mój duch rywalizacji jest nieśmiertelny:-) Tym razem się przyłożę i będę się trzymał konkretnej strategii. Poprzednią edycję trochę przespałem i popełniłem masę niedociągnięć( w realnej giełdzie zresztą też). Za tydzień założę nowy wątek i tam będę umieszczał rankingi po każdym tygodniu(częściej chyba nie potrzeba?) Jak ktoś chce się w nim znajdować to niech napisze w tym wątku lub wyśle mi pryw. wiadomość z nickiem z jakiego będzie korzystał.
Aktualnie: MRB(100%)

Snake
0
Wysłane: 7 stycznia 2010 00:57:06
Myślę, że teraz gra przyciągnie większą ilość uczestników, bo wprowadzili dodatkowo stały portfel, bez ograniczeń czasowych, czyli spokojnie można będzie sobie posprawdzać jakieś długoterminowe koncepcje.

My oczywiście bawimy się "konkursowo" od nowa. Inaczej się nie da, bo te stałe portfele są chyba bez podglądu i rankingu.

nick: Snake

mathu
0
Wysłane: 7 stycznia 2010 01:35:34
Ja też się przyłączę. Szkoda że nia mają New Connect :(

lb85
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 224
Wysłane: 7 stycznia 2010 08:54:57
Przyłączam się chętnie do kolejnej edycji rywalizacji.

Nick taki sam jak na SW - lb85

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 7 stycznia 2010 14:33:16
jak mi wejdą zlecenia to też coś tam pogram
EEX

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 7 stycznia 2010 15:18:52
Też będęsalute - "martinezo"

Powoli do celu

mathu
0
Wysłane: 7 stycznia 2010 15:45:15
Czy Martinezo = Martinez?
Edytowany: 7 stycznia 2010 15:45

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 7 stycznia 2010 16:35:14
mathu napisał(a):
Czy Martinezo = Martinez?

Nie.
Zresztą dziwne to było, bo chociaż jestem tutaj miesiąc wcześniej od "Martinez", to przy rejestracji wyskakiwało, że zajęta nazwa, czy jakoś tak.

Powoli do celu

anasz
0
Wpisów: 1
Wysłane: 26 stycznia 2010 09:27:26
Nowość na rynku portali giełdowych :
http://www.speculator.pl

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,259 sek.

kpopsxhc
lnussitq
xpiysilq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
velbihno
knrfnrvl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat