Kilka moich spostrzeżeń po przeczytaniu fragmentów prospektu (nie mam czasu na czytanie od dechy do dechy).
Tanio nie jest, to niezaprzeczalny fakt (szacowana C/Z =30, nie patrząc na 2020, covid zauważalnie wpłynął na biznes), ale...
1/ grupa jest nadal w fazie rozwoju - tylko w 2021 planują otwarcie 450 nowych sklepów
2/ wchodzą na nowe rynki (Hiszpania, Portugalia), na nowych rynkach (np.Włochy) format się przyjmuje
2a/ format dyskontowy ma ogólnie wzięcie ("cena czyni cuda"

), vide liczne przypadki z naszego rynku (Biedra, Dino, Lidl)
3/ nowe sklepy spłacają się średnio krócej niż w 2 lata
4/ targetem są nawet mniejsze społeczności, tam nie mają znaczącej konkurencji (co mi bardzo przypomina model Dino), ogólnie konkurencja wg mnie słabsza niż np. w spożywce
5/ marża brutto wynosi 40%, przy dużej liczbie otwarć i krótkim czasie uzyskiwania rentowności (2 lata), nowe punkty będą szybko kontrybuowały do wyników
6/ odnośnie zarzutu, że nie ma emisji na rozwój - po prostu nie potrzebują nowej kasy:
(i) relatywnie niskie zadłużenie (1,25 x EBITDA),
(ii) mają bardzo silne przepływy operacyjne (580mln EUR w r.obr.2019/2020, 250mln EUR w 1Q r.obr.2020/2021, które z bez żadnych kłopotów finansują ekspansję
7/ zarzut słabych wyników w r.obr. 2019/2020 - to był rok covidowy, a wyszli na około zero, uważam że nieźle im poszło biorąc pod uwagę lockdowny. W 1Q r.obr. 2020/2021 wynik netto 100 mln EUR
8/ celem grupy jest 1mld EUR EBITDA za 5-7 lat (z obecnych 230 mln EUR) - ambitnie, ale pokazuje, że spółka jest rozwojowa i można kupić papier pod przyszłą wycenę (C/Z ~13-15)
9/ kapitalizacja na poziomie 22-27 mld daje szanse na WIG20, pytanie czy free float wystarczy post IPO wystarczy - spodziewam się, że powinien pojawić się w IPO silny popyt instytucjonalny (fundusze pasywne, indeksy międzynarodowe)
Żeby nie było, że patrzę przez różowe okulary poniżej kilka minusów:
1/ ciągnący się smród związany z właścicielem (muszę jeszcze raz przeczytać rozdział 11 prospektu)
2/ krótki lock-up i mojej ocenie bardzo duża szansa na dalszą podaż ze strony właściciela
3/ wg mnie zapis odnośnie lock-up podobny jak w przypadku ALE (szansa, że ABB pojawi się szybciej niż i tak krótki lock-up)
4/ migracja kapitału z growth na value
Wg mnie można spróbować i zapisać się w IPO.
Mam nadzieję, że instytucje wykorzystają kiepski sentyment związany z właścicielem i wynegocjują cenę w okolicach dolnego poziomu.