wian2 napisał(a):Jestem włascicielem akcji pracowniczych (jako spadkobierca) i oczywiscie ciemna w tej sprawie jak przysłowiowa tabaka w rogu.
Mam pytania:
1. czy moge juz je sprzedać?
2. jak to uczynic mam?
3. co propnujecie ( jako spece w tej dziedzinie)?
Mam trudnosci z uzyskaniem wiedzy w tym temacie, szukam szukam i nic... za pomoc bede wdzieczna. Pozdrawiam
Żadnym specem nie jestem, ale podpowiem jak najlepiej potrafię.
1. Na pewno nie nalezy ulagac ofertom zadnych pośredników co zechca je kupic za polowe wartości.
2. Na pewno nałezy założyc gdzies rachunek maklerski (w jakims banku, najlepiej jakis darmowy) i ta,m też mozna zasiegnąc jakich informacji.
3. jesli to sa akcje juz zarejestrowane w krajowym depozycie to sprawa przeniesienia na włąsny rachunek pewni ejest prosta, jesli są papierowe to musza pewnie byc zdeponowane i odpowiednimi procedurami zamienione na takie co pojawia si ena rachunku.
4. Czy to sa dokladnie te same akcje PGE ktorymi handlujemy na gieldzie to do konca nie wiemy, ale prawdopodobnie nie. Domyślam sie że sa to akcje pracownicze jednej z firm wchodzacych w sklad grupy PGE i dopiero musza byc odpowiednio zamienione na odpowiednia ilosc akcji tych co sa na gieldzie. Prawdopodobnie procedury konwersji akcji pracowniczych jeszcze nie ruszyly, ale moga zostac uruchomione wkrotce.
5. Po otrzymaniu juz akcji wlasciwych mozna poprzez bank sprzedac akcje wyczekując jakis odpowiedni moment albo trzymac w nadzieji na zyskanie wiekszej wartości.
Napisałem jak to sobie wyobrazam ale sam tego nigdy nie przechodzilem wiec moze ktos mnie poprawi.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.