uokvysli
Advertisement
PARTNER SERWISU
hhsoaxbl
1 2 3 4 5

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 3 października 2023 08:31:09
@decimus

A gdzie tam wzbudza emocje za granicą. Po pierwsze oskarżenie wobec Unii jakie w nim pada ma zbyt szeroki zakres aby ktoś dostał z tego powodu bólu tyłka, a po drugie tamtejsi politycy nie zapewnili mu takiej kampanii reklamowej jak nasz rząd. W Watykanie ponoć bardzo się spodobał, jakąś nagrodę tam nawet dostał, ale nie liczył bym na większą karierę zagraniczną tego filmu. Ot jeden z wielu filmów zaangażowanych w tematy polityczno-społeczne jakie co roku powstaje.

Sam pomyśl ile w Polsce tak ochoczo recenzujących Zieloną Granicę już kilka tygodni przed jej premierą ekspertów filmowych słyszała chociażby o "Quo Vadis, Aida?" który od Granicy jest zwyczajnie dużo lepszym filmem.

Na resztę postaram odpowiedzieć jutro jeżeli znajdę na to czas.
Edytowany: 3 października 2023 08:45

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 3 października 2023 09:32:46
2 strony czytania GW bo szarlej jest na forum. Zero jakiejś logiki.

Moze boot Szarlej wytłumaczysz dlaczego Syryjczyk chce azylu w Niemczech. Jakieś prawo które stanowi ze moze byc azylantem ???

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 3 października 2023 12:01:04
Chodzi Ci Yanku o logikę Kalego która kształtuje twój styl argumentacji?

yanek z hor
168
Wysłane: 3 października 2023 12:06:38
mihumor napisał(a):
Chodzi Ci Yanku o logikę Kalego która kształtuje twój styl argumentacji?

logika Kalego... - potrafisz to wytłumaczyc ?

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 3 października 2023 12:48:00
GPW rozgrywa nierozstrzygnięte najbliższe wybory, brak większościowego rząd i kolejną 9 miesięczną nieustającą kampanię wyborczą przed kolejnymi przyspieszonymi wyborami. tak to mi wygląda

jest jeszcze druga opcja... zły rozejm na Ukrainie który chyba się zbliża sądząc po sygnałach napływających z rożnych źródeł

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 3 października 2023 12:49

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 3 października 2023 13:36:59
bankrucik napisał(a):
GPW rozgrywa nierozstrzygnięte najbliższe wybory, brak większościowego rząd i kolejną 9 miesięczną nieustającą kampanię wyborczą przed kolejnymi przyspieszonymi wyborami. tak to mi wygląda

Zdecydowanie może to tak wyglądać jak opisujesz.

bankrucik napisał(a):
jest jeszcze druga opcja... zły rozejm na Ukrainie który chyba się zbliża sądząc po sygnałach napływających z rożnych źródeł

To by wyjaśniało dziwne zachowanie Ukrainy względem Polski (litościwie pomijam jakość obecnej polityki zagranicznej obecnych rządzących).

yanek z hor
168
Wysłane: 3 października 2023 15:56:05
bankrucik napisał(a):

jestes optymistą. Ja daję 6 miesięcy rządowi PO ,3 droga Lewica, część Konfy

frostpanda
12
Wpisów: 62
Wysłane: 3 października 2023 18:37:55
No tak, jedyny poprawny rząd to PiS mający większość w sejmie po wyborach

@Bankrucik, rzucisz jakim linkiem?
Edytowany: 3 października 2023 18:38

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 3 października 2023 19:18:26
Najlepszym rządem byłby rząd utopijny państwa, funkcjonującego niczym spółka akcyjna. Obywatele aka akcjonariusze powołują RN a ta powołuje (za)rząd. Akcjonariusze reprezentujący 5% głosów na WZA mogą domagać się zwołania NWZA. Określić kworum niezbędne do odwołania RN lub zarządu i już. Akcje imienne, nowonarodzony otrzymuje swoją akcję automatycznie, akcja denata umarzana.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 3 października 2023 19:56:15
frostpanda napisał(a):

@Bankrucik, rzucisz jakim linkiem?

odnośnie rozejmu w wojnie na Ukrainie? to ocena całościowa, tak jak kiedyś byłem przekonany, że wojna wybuchnie.. ( znaków było wiele) choć chciwość ruskich mnie zaskoczył z akcją na Kijów..
mam nieodparte wrażenie, że pivot Zeleńskiego z Polski na Niemcy to nic innego jak przygotowanie marchewki dla ukraińskiego społeczeństwa i próba ratowania własnej skóry przed żołnierzami itd
" musimy zawrzeć zgniły rozejm z ruskimi ale za to mamy obiecaną EU przez Niemcy"...

+oczywiście korupcja i agentura niemiecka na ukrainie (bo ta jako "przyjacielska" nie musi się ukrywać ze swoim działaniem jak agentura ruska)

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 3 października 2023 20:13:59
mihumor,

Masz nowe dane o barierze

Cytat:

Wypłynął raport dotyczący zapory na granicy polsko-białoruskiej. Wąsik podważa dane

www.wprost.pl/kryzys-na-granic...

frostpanda
12
Wpisów: 62
Wysłane: 3 października 2023 20:14:46
krewa napisał(a):
Najlepszym rządem byłby rząd utopijny państwa, funkcjonującego niczym spółka akcyjna. Obywatele aka akcjonariusze powołują RN a ta powołuje (za)rząd. Akcjonariusze reprezentujący 5% głosów na WZA mogą domagać się zwołania NWZA. Określić kworum niezbędne do odwołania RN lub zarządu i już. Akcje imienne, nowonarodzony otrzymuje swoją akcję automatycznie, akcja denata umarzana.

Tak by było najlepiej, no ale mamy co mamy niestety.

bankrucik napisał(a):
odnośnie rozejmu w wojnie na Ukrainie? to ocena całościowa, tak jak kiedyś byłem przekonany, że wojna wybuchnie.. ( znaków było wiele) choć chciwość ruskich mnie zaskoczył z akcją na Kijów..
mam nieodparte wrażenie, że pivot Zeleńskiego z Polski na Niemcy to nic innego jak przygotowanie marchewki dla ukraińskiego społeczeństwa i próba ratowania własnej skóry przed żołnierzami itd
" musimy zawrzeć zgniły rozejm z ruskimi ale za to mamy obiecaną EU przez Niemcy"...

+oczywiście korupcja i agentura niemiecka na ukrainie (bo ta jako "przyjacielska" nie musi się ukrywać ze swoim działaniem jak agentura ruska)

Dzięki thumbright Myślałem że coś jeszcze się pojawiło, co mi umknęło. Ciekawe czy rzeczywiście Ukrainie zostanie obiecane wejście do EU.
Edytowany: 3 października 2023 20:15

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 3 października 2023 20:41:35
Jak rozumiem wejście do UE, to oznacza dla Ukrainy i Polski jednolity rynek (swobodny przepływu towarów, usług, ludzi i kapitału na całym terytorium UE).
A i chyba czołgi do wysyłki już się u nas pokończyły.
Edytowany: 3 października 2023 20:44

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 3 października 2023 22:51:21
Jeszcze dużo czasu minie zanim Ukraina wejdzie do UE.

Ewidentnie jakiś deal został zrobiony, bo takiej wolty nikt nie robi z dnia na dzień bez powodu. Zboże to pretekst, a nie faktyczny powód. Zresztą sprytnie wykreowany.

Niemcom zależy na odbudowie Ukrainy, bo to może być koło zamachowe dla ich gospodarki na kilka ładnych lat. Tam pójdą po zawarciu pokoju duże środki z UE i beneficjentem będą głównie firmy niemieckie i francuskie. Wszystko się im wróci i jeszcze zarobią sporą kasę. Może Ukraina za znaczne środki na odbudowę z UE zdecyduje się na zawarcie pokoju i rezygnację z części terytoriów. Zobaczymy.

Czy zbliża się koniec wojny? Nie znam zapatrywań Rosji, a zdaje się, że jeszcze nie dostali na tyle łupnia aby byli skłonni do poważnych rozmów. Zresztą politycy zachodni uważają, że całkowite zwycięstwo Ukrainy nie pozwoli na zawarcie pokoju, bo to byłaby wizerunkowa porażka putinowskiej Rosji.

Poza tym trzeba pamiętać, że Niemcy nie mają doświadczeń jak Polska wygranych wojen z Rosją. W nich jest obawa przed tym krajem, która nie pozwala im na wiarę, że zwycięstwo jest możliwe.

Teraz jest czas na zabezpieczenie polskiego udziału w przyszłej odbudowie Ukrainy. Ten czas kiedyś nadejdzie i warto się do niego przygotować.

Prędzej czy później Niemcy i Francja będą parły do zawarcia pokoju. Zapewne od dawna już to robią. Teraz skonkretyzował się jeden z kroków do osiągnięcia celu.
Edytowany: 3 października 2023 23:07

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 3 października 2023 23:12:48
1ketjoW napisał(a):
mihumor,

Masz nowe dane o barierze

Cytat:

Wypłynął raport dotyczący zapory na granicy polsko-białoruskiej. Wąsik podważa dane

www.wprost.pl/kryzys-na-granic...

Zdziwiłbym się gdyby twierdził inaczej. Jego dane jak i te GW są szacunkowe i równie wymyślone pod tezę. Płot zatrzymuje finalnie być może kilka procent podróżników - to wynik mierny, natomiast podobne kilka procent dodaje w wyborach -a to wynik znakomity. Wąsik jest zainteresowany wynikiem w wyborach wiec pogania konika - musiałby być idiotą by tego nie robić zwłaszcza gdy naganiają swój elektorat do urn tematem "Zielona granica". Obie strony robią to samo tylko wektory maja inne zwroty. Może i ten płot jest najlepszy w Europie - to może być prawda ale umówmy się, poprzeczka nie wisi zbyt wysoko. Europa nie rozwiąże tego problemu budując płoty, Polska też nie. Tak dla poruszenia wyobraźni z rynku pracy we Włoszech corocznie odchodzi 200 000 ludzi - to kraj z najgorszą demografią w Europie, Polska będzie za chwile w tym samym miejscu( bo ma drugą najgorszą demografie w UE) i jeszcze nas trzyma tylko wyż z lat 80 tych oraz Ukraińcy. Ciekawe kto będzie obsługiwał te haubice, czołgi i rakiety, które kupujemy na potęgę - pewnie będzie trzeba na biedę ze 100 000 ludzi zdjąć z rynku pracy - kto ich zastąpi? Przecież już teraz sprowadzamy na potęgę imigrantów do roboty i będziemy to czynić czy rząd będzie PISowski czy jakikolwiek inny.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 3 października 2023 23:39:11
Podałem Ci dane abyś je przeczytał. Interpretacje zachowaj proszę dla siebie. Kilka procent o jakich piszesz to rozumiem szacunki własne. Na bazie czego poza Twoją subiektywna ocena sytuacji?

Polska ma zabezpieczona granicę z Białorusią na sporym odcinku. Ty uważasz, że wszyscy emigranci do UE jadą przez Polskę z Białorusi i przez zaporę fizyczna i elektroniczną. Ja w tym logiki nie widzę.

Większy przepływ ludzi przez granicę jest tam gdzie nie ma ani płotu ani bariery elektronicznej.

yanek z hor
168
Wysłane: 4 października 2023 07:15:35
mihumor napisał(a):
[quote=1ketjoW]mihumor,

. Jego dane jak i te GW są szacunkowe i równie wymyślone pod tezę. Płot zatrzymuje finalnie być może kilka procent podróżników - to wynik mierny,.

binky binky binky binky mihumor pobic Szarleja w tworzeniu alternatywnej rzeczywistosci wydawało mi się nieosiagalne, a ty przekroczyłes ten poziom. Juz same dane GW sa wymyslone na potrzeb kampani wyborczej....

yanek z hor
168
Wysłane: 4 października 2023 07:22:18
Cytat z GW z dokumentu która sama napisała - "Z dokumentu wynika m.in., że bariera powstrzymuje nie więcej niż 60 proc. migrantów, przy założeniu, że każdy z obcokrajowców podejmuje tylko jedną próbę sforswania muru". Czyli można załozyc ze przeciętnie 2 próby sforsowania płotu gwarantuja dostanie się do Niemiec ???? Niesamowite , nierealne ,smieszne - nikt rozsądny w cos takiego nie uwierzy w momencie kiedy wszedzie sa kamery i czujniki ruchu..

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 października 2023 14:19:39
- Pan, którego reprezentuję, przekraczając granicę spadł z muru na polsko-białoruskiej granicy i złamał rękę. W strzeżonym ośrodku nie zapewniono mu wsparcia w prostych codziennych czynnościach, potrzebował pomocy choćby przy umyciu się.

Przekraczałem polsko-białoruska granicę tak z kilkadziesiąt razy. Nie mogę sobie przypomnieć, by w trakcie tej czynności musiałem wspinać się na mur.
Doskonale natomiast pamiętam, że będąc nastolatkiem, trzykrotnie miałem złamaną rękę. Zapewniam, wszystkie codzienne czynności da się wykonać bez postronnej pomocy.

Ckliwe historyjki, wymyślane na poczekaniu przez obrońców, nie pomogą. Pomóc mogłaby nowelizacja unijnego prawa, dotyczącego nielegalnej emigracji. Obecne sprzyja licznym nadużyciom.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 4 października 2023 16:49:37
1ketjoW napisał(a):
Podałem Ci dane abyś je przeczytał. Interpretacje zachowaj proszę dla siebie. Kilka procent o jakich piszesz to rozumiem szacunki własne. Na bazie czego poza Twoją subiektywna ocena sytuacji?

Polska ma zabezpieczona granicę z Białorusią na sporym odcinku. Ty uważasz, że wszyscy emigranci do UE jadą przez Polskę z Białorusi i przez zaporę fizyczna i elektroniczną. Ja w tym logiki nie widzę.

Większy przepływ ludzi przez granicę jest tam gdzie nie ma ani płotu ani bariery elektronicznej.

Masz rację, niewątpliwie większy. Granicy trzeba pilnować, po to jest granicą i trzeba to realizować. To jest poza sporem. No i trzeba to robic dobrze z zachowaniem prawa i bycia człowiekiem - to też jest poza sporem.
Dane moje są tak samo wyssane z palca jak dane Wąsika z Wprost i dane GW. Są to wszystko dane wymyślone i równie dobrze można napisać, ze to 5% jak i 95% bo trudno oszacować liczbę tych co przeszli i się rozpłynęli w powietrzu (na szczęście). Jedynie dane o poparciu w wyborach z tym zwiazane mogą byc bliskie prawdy ale przyznam, też je wymyśliłem. Na pewno łatwiej jest oszacować liczbę wiz wydanych przez MSZ i ile jest lewych - ponoć niecałe 300 i dlatego koleś się targnął na swoje życie, niesamowite wprost. Wąski, ty i wszyscy zwolennicy uważają, ze tych barier i SG nikt nie przekracza albo też coś koło 300 osób rocznie może albo i mniej, Niemcy mimo tego szepczą o wprowadzeniu kontroli granicznej ale to na pewno propaganda tylko - wszak nie mogą mieć powodów bo my twardo " no pasaran" . Przecież nie wprowadzą kontroli z powodu 300 osób i nie będą dymić z powodu 300 wiz. Bardzo to wszystko śmiesznie wygląda z pozycji loży szyderców w jakiej zasiadam.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,763 sek.

ktkebsqz
auizlsti
sldepkmt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qjjtomkp
bkrkygtf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat