Cytat:1. Pojęcie Wyprzedaż jest zbyt ogolne i można pod to podciągnąć wszystko. Słowa utraty kontroli przez Polki i Polaków zamieniłbym na utratę kontroli przez polityków. Ja wiem, że wybory, głosowanie, wola narodu itp ale jako Polak ani przed ani po 2015 roku nie czułem, że mam choć iluzoryczną kontrolę nad tym co robią spółki państwowe. Mam dziwne wrażenie, że jeżeli to pytanie przejdzie to wyłącznie wywoła kolejne awantury dotyczące tego co tak na prawdę było w nim zawarte.
Politycy to też Polacy wybierani w wyborach.
Cytat:2. Tu mam zgrzyt pomiędzy interesem własnym a interesem państwa. Jasne, że chciałbym przejść na emeryturę jak najszybciej ale demografię mamy jaką mamy. Dodatkowo referendum może w przyszłości utrudnić bądź uniemożliwić chociażby reformy emerytur służb mundorowych. Bo przecież to też było by podniesieniem wieku emerytalnego
Nie ma tego w pytaniu o czym piszesz. Gdy był pytanie tylko o podniesienie wieku emerytalnego, to wtedy tak. Nie widzę istotnego utrudnienia, aby ciąć przywileje emerytalne. Zresztą wiek emerytalny będzie rósł w związku z koniecznością reformy górnictwa. Liczba górnikach spadnie. Wiek przechodzenia na emeryturę wzrośnie.
Cytat:3. Jak już płot jest to niech stoi. Zawsze to jakieś dodatkowe utrudnienie. Wyjątkiem jest obszar samej Puszczy Białowieskiej gdzie moim zdaniem ze względów przyrodniczych powinien zostać choć częściowo rozebrany na rzecz innej formy monitoringu.
Płot to nieco pogardliwe określenie. Ja mam płot ale bez kamer czujek ruch i monitoringu i na 100% nie ze stali z wkopanymi palami i nie tej wysokości.
Jeżeli chcemy mieć w ścisłym rezerwacie tysiące uchodźców to barierę w Puszczy Białowieskiej należy rozebrać. Pełna zgoda.
Cytat:4. Zalezy ile tych tysięcy. Kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt - nie byłoby problemem. Kilkaset tysięcy już owszem. Nie jestem fanem mechanizmu relokacji, ale niestety Polska jest w sytuacji w której może się okazać, że to my będziemy musieli komuś tych migrantów odsyłać.
Dla mnie w związku z brakiem solidarności w ramach EU okrągłe ZERO. Nic pod przymusem. Jeżeli nam pomogą, to my im pomożemy, ale nie zgadzam się na jednostronny dyktat. To tak nie powinno działać.
Cytat:Zasadniczo pytania referendalne powinny być proste, klarowne i dotyczyć konkretnych kwestii a nie zagadnień ogólnych. To jak zostały one jednak sformouowane odczuwam jako brak szacunku do mnie jako wyborcy. To oczywiście moje subiektywne odczucia i nie mam problemu z tym, że ktoś postrzega to inaczej.
O subiektywnych odczuciach trudno dyskutować. Moim zdaniem większość wyborców poradzi sobie z pytaniami , tak jak z postawieniem krzyżyka przy nazwisku kandydata na jakiego głosuje.