PARTNER SERWISU
vpakzrpz
5 6 7 8 9

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 10 października 2023 10:12:06
Rozbij to pytanie na dwie części:

Czy popierasz podniesienie wieku emerytalnego, w tym
przywrócenie podwyższonego do 67 lat wieku emerytalnego dla kobiet i mężczyzn?

Najpierw odpowiadasz na pierwszy człon. Rozumiem, że twierdząco.

Następnie odpowiadasz na drugi człon. Rozumiem, że przecząco.

Następnie decydujesz, która z powyższych odpowiedzi ma większą wagę dla Ciebie.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 10 października 2023 10:20:20
krewa napisał(a):

Jeżeli ja popieram podniesienie wieku, ale nie do wskazanego w pytaniu, to co mam odpowiedzieć? Tak a nawet nie? Organizator nie przewidział takiej opcji

Ja na żadne z pytań w referendum nie potrawię odpowiedzieć jednoznacznie TAK lub NIE. A ponieważ nie ma tam opcji "to zależy od..." to chyba sobie odpuszczę udział. Największy zgrzyt mam z tym o "wyprzedaż majątku narodowego". Jeżeli referendum będzie ważne a Naród odpowie NIE to nie będzie można sprzdać kapitałowi zagranicznemu żadnych udziałów spółki skrabu państwa którą ktoś uzna za strategiczną?
Edytowany: 10 października 2023 10:21

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 października 2023 10:40:10
To odwrotnie niż ja.

Pytanie 1: Czy popierasz wyprzedaż majątku państwowego podmiotom zagranicznym, prowadzącą do utraty kontroli Polek i Polaków nad strategicznymi sektorami gospodarki?

Nie jest tak, że udziałów mniejszościowych nie można sprzedawać. Wyraźnie jest mowa o utracie kontroli.

Pytanie 2: Czy popierasz podniesienie wieku emerytalnego, w tym przywrócenie podwyższonego do 67 lat wieku emerytalnego dla kobiet i mężczyzn?

Nie. Wiem ile wynosi średni wiek umieralności kobiet i mężczyzn. Jestem natomiast za tym aby przywileje związane z przechodzeniem na wcześniejszą emeryturę zostały zmodyfikowane. Nie uważam, że wszyscy policjanci i żołnierze powinni mieć prawo do wcześniejszej emerytury. Moim zdaniem z tego prawa pracownicy administracji w tych formacjach powinni zostać wyłączeni.

Pytanie 3: Czy popierasz likwidację bariery na granicy Rzeczypospolitej Polskiej z Republiką Białorusi?

Nie. Popieram jej rozbudowę.

Pytanie 4: Czy popierasz przyjęcie tysięcy nielegalnych imigrantów z Bliskiego Wschodu i Afryki, zgodnie z przymusowym mechanizmem relokacji narzucanym przez biurokrację europejską?

Nie. Dla mnie EU jest w tej kwestii dwulicowa. Przyjęliśmy ponad milion uchodźców z Ukrainy i żadnej istotnej pomocy Polska nie otrzymała (zdaje się, że około 700 mln zł). Za to mamy godzić się na solidarność z Włochami, Hiszpanami itd. Nie bardzo widzę w tym sens, a tym bardziej na powoływanie się na kwestie solidarności w ramach UE.

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 10 października 2023 10:47:34
W mojej ocenie ta kampania wyborcza, jak dla mnie jest bardziej negatywna, konkurenci mówią dlaczego nie głosować na przeciwnika zamiast pokazywać co zyskamy głosując na nich. Niestety nie ma chęci współpracy, tylko podkrecania antagonizmów z obu stron.

Taki przykład: kanał przez Mierzeję Wiślaną, w sumie sam pomysł uważam za dobry (choc niektórzy twierdzą, że jest za wąski i za płytki). Jak rozumiem miało to rozruszać port w Elblągu, tylko pewnie z politycznych powodów nie było to uzgodniane z władzami portu (spółka komunalna) w kwestii toru wodnego, które na niego po prostu nie mają pieniędzy i na inwesteycję w infrastrukturę chyba także. Tak więc wydano jakieś 2mld zł, żeby sobie łódeczki popływały, co jest jak na razie słabe.

Mi akurt pomysł z CPK podoba się, tylko być może PiS nie mówi, że w związku z tym "zaora się" Okęcie pod developerkę.
Jestem też za terminalem kontenerowym w Świnoujściu, a oba te projekty , jak słyszałem, KO ma niestety zamiar "pochować".

szarlej81
178
Wysłane: 10 października 2023 11:11:44
@!kejtoW

Tak na szybko co mi zgrzyta.

1. Pojęcie Wyprzedaż jest zbyt ogolne i można pod to podciągnąć wszystko. Słowa utraty kontroli przez Polki i Polaków zamieniłbym na utratę kontroli przez polityków. Ja wiem, że wybory, głosowanie, wola narodu itp ale jako Polak ani przed ani po 2015 roku nie czułem, że mam choć iluzoryczną kontrolę nad tym co robią spółki państwowe. Mam dziwne wrażenie, że jeżeli to pytanie przejdzie to wyłącznie wywoła kolejne awantury dotyczące tego co tak na prawdę było w nim zawarte.

2. Tu mam zgrzyt pomiędzy interesem własnym a interesem państwa. Jasne, że chciałbym przejść na emeryturę jak najszybciej ale demografię mamy jaką mamy. Dodatkowo referendum może w przyszłości utrudnić bądź uniemożliwić chociażby reformy emerytur służb mundorowych. Bo przecież to też było by podniesieniem wieku emerytalnego

3. Jak już płot jest to niech stoi. Zawsze to jakieś dodatkowe utrudnienie. Wyjątkiem jest obszar samej Puszczy Białowieskiej gdzie moim zdaniem ze względów przyrodniczych powinien zostać choć częściowo rozebrany na rzecz innej formy monitoringu.

4. Zalezy ile tych tysięcy. Kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt - nie byłoby problemem. Kilkaset tysięcy już owszem. Nie jestem fanem mechanizmu relokacji, ale niestety Polska jest w sytuacji w której może się okazać, że to my będziemy musieli komuś tych migrantów odsyłać.

Zasadniczo pytania referendalne powinny być proste, klarowne i dotyczyć konkretnych kwestii a nie zagadnień ogólnych. To jak zostały one jednak sformouowane odczuwam jako brak szacunku do mnie jako wyborcy. To oczywiście moje subiektywne odczucia i nie mam problemu z tym, że ktoś postrzega to inaczej.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 października 2023 11:27:49
Cytat:
1. Pojęcie Wyprzedaż jest zbyt ogolne i można pod to podciągnąć wszystko. Słowa utraty kontroli przez Polki i Polaków zamieniłbym na utratę kontroli przez polityków. Ja wiem, że wybory, głosowanie, wola narodu itp ale jako Polak ani przed ani po 2015 roku nie czułem, że mam choć iluzoryczną kontrolę nad tym co robią spółki państwowe. Mam dziwne wrażenie, że jeżeli to pytanie przejdzie to wyłącznie wywoła kolejne awantury dotyczące tego co tak na prawdę było w nim zawarte.

Politycy to też Polacy wybierani w wyborach.

Cytat:
2. Tu mam zgrzyt pomiędzy interesem własnym a interesem państwa. Jasne, że chciałbym przejść na emeryturę jak najszybciej ale demografię mamy jaką mamy. Dodatkowo referendum może w przyszłości utrudnić bądź uniemożliwić chociażby reformy emerytur służb mundorowych. Bo przecież to też było by podniesieniem wieku emerytalnego

Nie ma tego w pytaniu o czym piszesz. Gdy był pytanie tylko o podniesienie wieku emerytalnego, to wtedy tak. Nie widzę istotnego utrudnienia, aby ciąć przywileje emerytalne. Zresztą wiek emerytalny będzie rósł w związku z koniecznością reformy górnictwa. Liczba górnikach spadnie. Wiek przechodzenia na emeryturę wzrośnie.

Cytat:
3. Jak już płot jest to niech stoi. Zawsze to jakieś dodatkowe utrudnienie. Wyjątkiem jest obszar samej Puszczy Białowieskiej gdzie moim zdaniem ze względów przyrodniczych powinien zostać choć częściowo rozebrany na rzecz innej formy monitoringu.

Płot to nieco pogardliwe określenie. Ja mam płot ale bez kamer czujek ruch i monitoringu i na 100% nie ze stali z wkopanymi palami i nie tej wysokości.
Jeżeli chcemy mieć w ścisłym rezerwacie tysiące uchodźców to barierę w Puszczy Białowieskiej należy rozebrać. Pełna zgoda.

Cytat:
4. Zalezy ile tych tysięcy. Kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt - nie byłoby problemem. Kilkaset tysięcy już owszem. Nie jestem fanem mechanizmu relokacji, ale niestety Polska jest w sytuacji w której może się okazać, że to my będziemy musieli komuś tych migrantów odsyłać.

Dla mnie w związku z brakiem solidarności w ramach EU okrągłe ZERO. Nic pod przymusem. Jeżeli nam pomogą, to my im pomożemy, ale nie zgadzam się na jednostronny dyktat. To tak nie powinno działać.

Cytat:
Zasadniczo pytania referendalne powinny być proste, klarowne i dotyczyć konkretnych kwestii a nie zagadnień ogólnych. To jak zostały one jednak sformouowane odczuwam jako brak szacunku do mnie jako wyborcy. To oczywiście moje subiektywne odczucia i nie mam problemu z tym, że ktoś postrzega to inaczej.

O subiektywnych odczuciach trudno dyskutować. Moim zdaniem większość wyborców poradzi sobie z pytaniami , tak jak z postawieniem krzyżyka przy nazwisku kandydata na jakiego głosuje.
Edytowany: 10 października 2023 11:29

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 10 października 2023 13:41:22
To referendum to farsa, nachalna nagonka frekwencyjna. Nawet Kaczyński nie wiedział ile jest tych pytań i zachęcał by głosować 4x NIE. Obstawiam, że nawet nie czytał tych absurdalnych pytań a bez podpowiedzi w mediach ogromna większość elektoratu mogła by tylko westchnąć WTF. Nie zamierzam w tym brać udziału i nie znam ani jednej osoby u jakiej to rozbudza choć minimalne emocje. Referendum bez emocji jest jak kawa z żołędzi - erzac demokracji.

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 10 października 2023 13:42:31
lewymaroml napisał(a):
Debaty są bez sensu. Nikt nie zmieni wyborcy PIS na wyborcę PO, lub na odwrót... Pogadali sobie, zrobili kilka przytyków i rozeszli się w dobrych nastrojach z przekonaniem o swojej wygranej... Na pytanie jak głosować? odpowiadam - Tak, żeby się zdziwili! jedni i drudzy...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 października 2023 15:20:13
mihumor napisał(a):
To referendum to farsa, nachalna nagonka frekwencyjna. Nawet Kaczyński nie wiedział ile jest tych pytań i zachęcał by głosować 4x NIE. Obstawiam, że nawet nie czytał tych absurdalnych pytań a bez podpowiedzi w mediach ogromna większość elektoratu mogła by tylko westchnąć WTF. Nie zamierzam w tym brać udziału i nie znam ani jednej osoby u jakiej to rozbudza choć minimalne emocje. Referendum bez emocji jest jak kawa z żołędzi - erzac demokracji.

Skoro są cztery pytania w referendum, na jakie Kaczyński chce aby odpowiedzi były NIE, to dlaczego to jakiś zarzut do niego. :)

Referendum ma rozbudzać emocje. Proponuje kino, teatr, spotkanie z kobietą itd.

KamiLPArsenal
29
Wpisów: 160
Wysłane: 10 października 2023 15:39:16
Może problem polega na tym, że większość wyborców KO też zagłosowałoby 4x NIE, ale nie mogą się pogodzić że są zgodni z PIS-em Think

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 października 2023 16:42:58
KamiLPArsenal napisał(a):
Może problem polega na tym, że większość wyborców KO też zagłosowałoby 4x NIE, ale nie mogą się pogodzić że są zgodni z PIS-em Think

Niestety ale i jedna i druga strona wykonuje małpie ruchy. Skoro oni tak to my inaczej.
Czekam na kogoś, kto przełamie ten styl uprawiania polityki. Dmowski potrafił współdziałać z Piłsudskim gdy chodziło dobro nadrzędne. Ich wspólnym mianownikiem było dobro Polski. Dziś tego bardzo brakuje.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 10 października 2023 17:32:55
Bo namawiał do 4xTAK - zabawna pomyłka w tym kontekście. To będą ciekawe dane jaka będzie frekwencja w wyborach a jaka w referendum bo chyba gra nie idzie o jego wynik tylko o jego sens. Zakładam, że gdyby tą farsę urządzili bez wyborów to frekwencja byłaby mocno kompromitująca. Zapewne brak było odwagi by tak tą sprawę postawić ale przecież nie szło o samą frekwencję czy wynik ale o mobilizację swojego elektoratu.
Trzeba też przyznać, że pięknie PIS wyssał wiosenne poparcie Konfederosji. Gra na koniec miłości z Kijowem i mocno demonstracyjne zagrania przyniosła spodziewane efekty i PIS będzie miał do łyknięcia niewielką przystaweczkę co pójdzie łatwo i po kosztach. Zwłaszcza jeśli Trzecia Droga okaże się drogą donikąd a tak może się stać przy niewielkim wsparciu propagandowo organizacyjnym, ot parę głosów w plecy i po temacie.

szarlej81
178
Wysłane: 10 października 2023 17:51:19
Tu jest jeszcze bardziej prozaiczny powód. Istnieją limity środków jakie partie mogą wydać na kampanię. Jeżeli jakaś wyda więcej utraci subwencję na działalność partii. No ale promowanie referendum - no to zupełnie inna sprawa i zupełnie inna pula finansowania. A jeżeli promocja ta będzie miała postać podobną do tego jak ułożone były wczoraj pytania na debacie w TVP - no cóż to wciąż przecież tylko promowanie udziału w referendum.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 października 2023 18:11:53
mihumor napisał(a):
Bo namawiał do 4xTAK - zabawna pomyłka w tym kontekście. To będą ciekawe dane jaka będzie frekwencja w wyborach a jaka w referendum bo chyba gra nie idzie o jego wynik tylko o jego sens. Zakładam, że gdyby tą farsę urządzili bez wyborów to frekwencja byłaby mocno kompromitująca. Zapewne brak było odwagi by tak tą sprawę postawić ale przecież nie szło o samą frekwencję czy wynik ale o mobilizację swojego elektoratu.
Trzeba też przyznać, że pięknie PIS wyssał wiosenne poparcie Konfederosji. Gra na koniec miłości z Kijowem i mocno demonstracyjne zagrania przyniosła spodziewane efekty i PIS będzie miał do łyknięcia niewielką przystaweczkę co pójdzie łatwo i po kosztach. Zwłaszcza jeśli Trzecia Droga okaże się drogą donikąd a tak może się stać przy niewielkim wsparciu propagandowo organizacyjnym, ot parę głosów w plecy i po temacie.

Widziałem to akturat w internecie jak się pomylił. Poprawił się za raz dwa razy. Ty natomiast pomyliłeś się w swoim opisie pisząc NIE zamiast TAK.

Cytat:
Nawet Kaczyński nie wiedział ile jest tych pytań i zachęcał by głosować 4x NIE.

Na marginesie skoro zachęcał do głosowania 4 x TAK lub NIE to wiedział ile jest pytań.

Argument za przeprowadzeniem referendum w tym samym czasie są niższe koszty.
Elektorat PiS-u jest zmobilizowany.

Tu masz dane dotyczące frekwencji na marszu:

Cytat:
Mówiąc brutalnie: ktoś kłamie, bo prawidłowa odpowiedź jest tylko jedna. Być może ktoś wziął liczby z kapelusza. Nie jestem w stanie ustalić kto, bo nie interesuje mnie polityka”.

wydarzenia.interia.pl/raport-w...

Z prognozami proponuję poczekać do poniedziałku. To już tylko klika dni.
Dla Konfederacji najlepszy scenariusz to wygrana PiS i samodzielne rządy. Oni wtedy zyskują czas na budowanie swojej pozycji. Prawdopodobnie to ostatnia kadencja Kaczyńskiego. Tuska po wczorajszym występie prawdopodobnie również. Pytanie kto przejmie stery. Duda czy Morawiecki lub ??? po jednej stronie. Trzaskowski czy Hołownia lub ??? po drugiej stronie.

Edytowany: 10 października 2023 18:12

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 października 2023 18:27:59
szarlej81 napisał(a):
Tu jest jeszcze bardziej prozaiczny powód. Istnieją limity środków jakie partie mogą wydać na kampanię. Jeżeli jakaś wyda więcej utraci subwencję na działalność partii. No ale promowanie referendum - no to zupełnie inna sprawa i zupełnie inna pula finansowania. A jeżeli promocja ta będzie miała postać podobną do tego jak ułożone były wczoraj pytania na debacie w TVP - no cóż to wciąż przecież tylko promowanie udziału w referendum.

Skąd wiesz, że limit środków na kampanię został przekroczony?

Co do wczorajszej audycji w TVP. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale wszystkie komitety wyborcze przestały na tę formułę.

Cytat:
Kampania referendalna = kampania wyborcza? W większości przypadków tak jest

Referendum jest wykorzystywane przez komitety wyborcze głównie do promocji własnych kandydatów oraz komitetów.

- Jest ono więc kolejną okazją, aby wypromować określonych kandydatów lub znane z kampanii wyborczej przekazy, ale - co bardzo istotne - robi się to, pomijając ograniczenia wynikające z przepisów określających finansowanie kampanii wyborczej. Prawo i Sprawiedliwość często odnosi się w kampaniach referendalnych do Donalda Tuska i jego polityki migracyjnej. Jeden z kandydatów Koalicji Obywatelskiej przeznaczył aż 10 tysięcy zł na reklamę, w której małym druczkiem wskazano, że jest związana z referendum, a w istocie polega ona na promowaniu jego kandydatury - czytamy w raporcie.

www.portalsamorzadowy.pl/polit...

Cytat:
Szczególną uwagę zwraca znikomy udział – zarówno w wydatkach, jak i w wyświetleniach – reklam
referendalnych. Co prawda w liczbach bezwzględnych Prawo i Sprawiedliwość emituje na platformie
Meta najwięcej reklam referendalnych, ale od początku kampanii wykryto ich tylko 19 i przeznaczono
na nie jedynie 0,38% budżetu.

www.batory.org.pl/wp-content/u...

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 10 października 2023 18:35:20
PiS nie będzie podnosił wieku emerytalnego tylko podatki, bo przy 24 dodatkowej emeryturze pieniądze na to będzie trzeba gdzieś znaleźć (14-ta to tylko ok. 21 mld zł).
Jak policzyć 2 dodatkowe emerytury na 1 kampanię do sejmu, to za jakieś 10 kampanii, pewnie i do takiej liczby dojdziemy.
Edytowany: 10 października 2023 18:43

szarlej81
178
Wysłane: 10 października 2023 18:49:26
Tak sobie uświadomiłem właśnie. Deficyt zaplanowany na przyszły rok to 164 mld. I chyba nikt podczas debaty nawet o tym nie wspomniał. Jeszcze kilka lat temu byłby to pewnie główny motyw opozycji (niezależnie kto by nią był). A tu wychodzi na to, że zadłużanie państwa dla żadnej z partii nie jest problemem.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 10 października 2023 18:52:10
Myślę, że powód był bardzo prozaiczny - narzucona formuła debaty i ograniczony czas antenowy przypadający na kandydatów

szarlej81
178
Wysłane: 10 października 2023 18:53:42
1ketjoW napisał(a):

Skąd wiesz, że limit środków na kampanię został przekroczony?

Jestem pewien, że nie został i nie zostanie przekroczony bo "własną" kasę to oni liczyć potrafią (za wyjątkiem Nowoczesnej :D ) . Ale to dość wygodne, że koszt plakatu polityka na którym jest jego gęba i napis "głosuj na mnie" do limitu się wlicza a plakat z tą samą gębą i napisem "głosuj 4 x Tak" już się nie wlicza.

Ciekawy jestem też czy fundacje takie jak ta Sakiewicza mogłyby zgodnie z prawem drukować ulotki wzywające do głosowania na PIS. Bo z drukowaniem ulotek "proreferendalnych" problemu nie ma.

krewa napisał(a):
Myślę, że powód był bardzo prozaiczny - narzucona formuła debaty i ograniczony czas antenowy przypadający na kandydatów

Zgadza się, że w tym formacie zbyt dużo nie można było powiedzieć. Ale to, że nikt nie wspomniał o deficycie oznacza to, że nikt nie uznał tego za celny argument uderzający w przeciwnika. Na większe pierdółki czas znaleźli. Jak sobie przypomnę kampanię z 2007 gdzie motywem przewodnim były kwestie podatku liniowego to aż ciężko uwierzyć jaki regres zaliczyła nasza polityka w te 16 lat.
Edytowany: 10 października 2023 19:00

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 10 października 2023 21:16:57
PO - jestesmy demokratyczną opozycją, Konstytucja Konstytucja, zlikwidować reżim PISowski
Jestesmy praworzadni w przeciwieństwie do PIS

hasło na bilbordzie PO
'referendum to ściema" - czyli najbardziej demokratyczna forma wypowiedzi społeczenstwa okazuje się dla "demokratów" z PO - ściemą

nie wiem nawet jak to skomentować ??? Moze Szarlej spróbujesz ??? Moze jakieś złote mysli z ONET GW itp ??

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,373 sek.

wnfigabf
vwjohmmj
yklotqis
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
reqeuqqm
dzsrlubf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat