PARTNER SERWISU
hrfrpixq
4 5 6 7 8

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 7 października 2023 21:03:53
1ketjoW napisał(a):

Co do tworzenia mediów. Przypomnij sobie jakie były korzenie powstania GW.

Przypomnij sobie jakie były korzenie powstania Srebrnej Sp. z o.o. :)

Cytat:

Co do innych mediów głównego nurtu. Doskonale wiesz jakie są korzenie TVN.

Ale mi właśnie o to chodzi, że prawa strona 30 lat po upadku PRL wciąż zwala winę na dyżurnego winnego w postaci komunistycznych służb, nie wyciągając przez te lata w ogóle wniosków dlaczego ich wydawnictw nie chce czytać nikt poza ich twardym elektoratem.

Cytat:

(...)
Należy pamiętać, że te dane są również przybliżone i mogą różnić się w zależności od różnych źródeł

Tu masz wykres sporządzony na podstawie danych otrzymanych z MON:
demagog.org.pl/wp-content/uplo...

Jakiś istotny skok w stosunku do 2014-2015 to dopiero 2020 rok (w którym mieliśmy jednak spadek PKB). Owszem od tego roku zaczęło być nieco lepiej, ale diametralnie inne podejście do finansowania wojskowości nastąpiło dopiero w roku 2022.

twitter.com/goltarr/status/169... <--- tu masz kwoty przeznaczane na modernizację techniczną wojska

I zaznaczam tutaj wyraźnie. Absolutnie nie twierdzę, że PO nie zaniedbywało kwestii obronności. Zaniedbywało a ogólna koncepcja sił zbrojnych "na zagraniczne misje" lansowana przez nich nie przetrwała próby czasu. Nie neguję też, że PIS podjął również przed 2022 kilka słusznych decyzji wzmacniających nasze bezpieczeństwo. Wymyślanie jednak bzdurnych zarzutów, oraz podważanie kompetencji najwyższych rangą oficerów wojska polskiego na potrzeby kampanii wyborczej nie za bardzo mi pasuje, bo jednak odpowiedzialność za interes Państwa wymagałby wykluczenia spraw obronności z prymitywnej naparzanki politycznej.

Cytat:

To realne zwiększenie bezpieczeństwa Polski. Co zrobił rząd PO? Odrzucił amerykańska propozycje dotycząca tarczy antyrakietowej, co wiązało się że stałą obecnością armii USA w Polsce. Realną różnica w podejściu do bezpieczeństwa.

Taka jest opinia polityków partii rządzącej.

Niektóre źródła widzą to jednak inaczej:
www.theguardian.com/world/2009...

A tu w szerszym kontekście:
en.wikipedia.org/wiki/United_S...
Edytowany: 7 października 2023 21:22

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 7 października 2023 23:33:28
Cytat:

Dziwaczny sposób odpowiadaniem pytaniem na pytanie. Spółka Srebrna została zarejestrowana w 2001 r. Panowie Wejhert i Walter współpracę z SB zaczęli dużo wcześniej jeszcze w PRL-u.

Jeżeli służby komunistyczne założyły telewizję, która wciąż działa to co w tym dziwnego, że występuje takie odwołanie. Tu nie chodzi o zwalanie winy, jak błędnie przyjmujesz, za to że PiS nie ma swoje telewizji. Raczej chodzi o stwierdzenie, że media nie są wolne w Polsce, przez swój rodowód i konotacje jakie z tego wynikają.

Nie wiem kto to jest Demagog i dlaczego jego dane mają być miarodajne. Są zbliżone do tego co podałem na oko, więc mogą być prawdziwe.

Jeżeli obecność wojsko pierwszej potęgi militarnej na terytorium Polski nie zwiększa naszego bezpieczeństwa. To rozumiem, że a contrario brak tych wojsk powoduje większe bezpieczeństwo. Na pewno to jest jakież twierdzenie z naciskiem na słowo jakieś. Niemcy, Włochy i Wielka Brytania również się mylą i bezsensownie utrzymują wojska USA na swoim terenie, bo to nie zwiększa ich bezpieczeństwa. Nie będę tego komentował, bo na pierwszy rzut oka widać, że to nie trzyma się kupy.

Czy Ty czytałeś to co napisała Wikipedia i na co się powołujesz? D.Tusk spotykał się w tej sprawie z Bushem i po tej wizycie Amerykanie wiedzieli, że z projektu nic nie będzie.

szarlej81
178
Wysłane: 8 października 2023 09:47:43
1ketjoW napisał(a):

Jeżeli służby komunistyczne założyły telewizję, która wciąż działa to co w tym dziwnego, że występuje takie odwołanie. Tu nie chodzi o zwalanie winy, jak błędnie przyjmujesz, za to że PiS nie ma swoje telewizji. Raczej chodzi o stwierdzenie, że media nie są wolne w Polsce, przez swój rodowód i konotacje jakie z tego wynikają.

Gdyby prawa strona nie miała komunistycznych służb to musiałaby je wymyślić.
Jak konkretnie wpływ mają te służby na to jak wygląda kupiona przez amerykanów TVN dzisiaj?

Cytat:

Jeżeli obecność wojsko pierwszej potęgi militarnej na terytorium Polski nie zwiększa naszego bezpieczeństwa. To rozumiem, że a contrario brak tych wojsk powoduje większe bezpieczeństwo. Na pewno to jest jakież twierdzenie z naciskiem na słowo jakieś. Niemcy, Włochy i Wielka Brytania również się mylą i bezsensownie utrzymują wojska USA na swoim terenie, bo to nie zwiększa ich bezpieczeństwa. Nie będę tego komentował, bo na pierwszy rzut oka widać, że to nie trzyma się kupy.

A gdzie ja napisałem, że nie zwiększa? Wymyślasz chochoła i próbujesz z nim dyskutować. A pierwsi żołnierze amerykańscy, co prawda w małych ilościach ale jednak trafili do Polski w 2012 roku.

Cytat:

Czy Ty czytałeś to co napisała Wikipedia i na co się powołujesz? D.Tusk spotykał się w tej sprawie z Bushem i po tej wizycie Amerykanie wiedzieli, że z projektu nic nie będzie.

Czytałem. Mogę nawet zacytować fragment
Cytat:

On September 17, 2009, the Obama administration announced that plans for the project had been scrapped.[5]

In October 2009—during a trip by Vice President Joe Biden to Warsaw—a new, smaller interceptor project to go forward on roughly the same schedule as the Bush administration plan, was proposed; and it was welcomed by Prime Minister Donald Tusk.[6]

Administracja Obamy po prostu porzuciła projekt "dużej tarczy" ze względu na zmianę oceny ryzyka ze strony Iranu.
abcnews.go.com/Politics/obama-...

A nasi nie mieli zbyt dużo kart przetargowych w tej kwestii.
Edytowany: 8 października 2023 09:58

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 października 2023 11:11:51
Cytat:

Gdyby prawa strona nie miała komunistycznych służb to musiałaby je wymyślić.
Jak konkretnie wpływ mają te służby na to jak wygląda kupiona przez amerykanów TVN dzisiaj?

Uprawiasz fantasmagorie.

Popatrz na obiektywność TVN u to może zauważysz ten wpływ o jakim piszę. Wiem, że łatwiej jest nie widzieć faktów ale trudno z nimi dyskutować.

Cytat:

Taka jest opinia polityków partii rządzącej
.

Sugerowałeś powyższym wpisem, że jest to wyłączną opinia polityków partii rządzącej. Wklejasz jakieś linki na poparcie powyższej tezy, a teraz piszesz, że przecież tego nie napisałeś. Zastanów się co piszesz wtedy zrozumiesz o czym ja piszę. Taka nie jest, że to tylko opinia polityków partii rządzącej. Tak wyglądają fakty.

Projekt tarczy antyrakietowej został porzucony, bo bez udziału Polski nie miał sensu. Gdyby Amerykanie nie chcieli tarczy nie rozmawialiby o niej i próbowali zrealizować tego projektu. Zresztą gdyby nie zmiana władzy w Polsce w 2007 r. ten projekt zostałby zrealizowany z dużym prawdopodobieństwem bo PiS chciało jego realizacji w przeciwieństwie do D.Tuska i PO. Miała powstać nawet baza rakietowa w Redzikowie. Powstała? Nie. Fakt z którym trudno dyskutować. A nawet gdyby ten projekt nie wypalił z winy Amerykanów, to rozumiem że PO prowadziło chociaż rozmowy aby wojska USA stacjonowały w Polsce w ramach innych projektów w celu zwiększenia bezpieczeństwa. Niestety nawet takich rozmów nie było. Kolejny fakt.

Czy w 2012 r. obecność armii USA to była stała obecność w Polsce? Gdzie oni stacjonowali i w jakiej liczbie? Podaj te fakty zamiast pisać ogólniki.

W 2012 roku siły Stanów Zjednoczonych jakie były w Polsce skupiały się głównie na rotacyjnych i tymczasowych misjach szkoleniowych oraz ćwiczeniach wojskowych. Takie są fakty.
Przyjeżdżali i wyjeżdżali. Porównujesz to do baz wojskowych. Widać na pierwszy rzut oka, że to różne kwestie. Członkostwo w NATO zobowiązało nas do szkoleń i ćwiczeń w ramach NATO.

Co do tekstu o Obamie. D.Tusk spotkał się z Bushem w tej sprawie wcześniej jak ci pisałem. Po tej wizycie było jasne dla nich, że projekt nie zostanie zrealizowany. Powołujesz się w tej sprawie na nie pełne dane. Popatrz na amerykańskie publikacje z tego czasu gdy prezydentem był Bush.

Donald Tusk, spotkał się z prezydentem Stanów Zjednoczonych, George'em W. Bushem, w dniu 9 lipca 2007 roku. Spotkanie miało miejsce w Waszyngtonie, D.C., i było ważnym wydarzeniem w stosunkach polsko-amerykańskich. W czasie tej wizyty omawiano różne kwestie, w tym sprawy bezpieczeństwa międzynarodowego, współpracę wojskową oraz relacje międzynarodowe.

szarlej81
178
Wysłane: 8 października 2023 12:04:02
Słowa "to tylko opinia polityków" nie odnosiły się do stacjonowania wojsk USA w Polsce ale do tezy, że to PO odrzuciła amerykańskie propozycje budowy tarczy.
Myślałem, że zalinkowane źródła jasno wskazują do której części wypowiedzi się odnoszę.

Z jednej strony mam źródła całkowicie niezależne od polskiej polityki, które wskazują, że głównym powodem zerwania umowy była zmiana gabinetu w Białym Domu, która spowodowała zmianę optyki postrzegania zagrożenia ze strony Iranu. Z drugiej strony mam słowa politycznych oponentów Tuska, którzy twierdzą, że to jest jego wina. Wierz komu chcesz. Przypominam, że w sierpniu 2008 roku umowa w sprawie tarczy została podpisana przez Sikorskiego w obecności Tuska i Lech Kaczyńskiego. A obecna strona rządowa z normalnych w tego typu sprawach negocjacji próbuje zrobić próby sabotowania negocjacji. Sprawa rozbijała się o to, czy obecność amerykańskiej baterii Patriot w związku z tarczą będzie stała jak chciała strona polska, czy też będą stacjonowały tylko przez rok jak chcieli Amerykanie.

wiadomosci.dziennik.pl/polityk...
prawo.gazetaprawna.pl/artykuly...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 października 2023 13:25:34
szarlej81 napisał(a):
Słowa "to tylko opinia polityków" nie odnosiły się do stacjonowania wojsk USA w Polsce ale do tezy, że to PO odrzuciła amerykańskie propozycje budowy tarczy.
Myślałem, że zalinkowane źródła jasno wskazują do której części wypowiedzi się odnoszę.

Z jednej strony mam źródła całkowicie niezależne od polskiej polityki, które wskazują, że głównym powodem zerwania umowy była zmiana gabinetu w Białym Domu, która spowodowała zmianę optyki postrzegania zagrożenia ze strony Iranu. Z drugiej strony mam słowa politycznych oponentów Tuska, którzy twierdzą, że to jest jego wina. Wierz komu chcesz. Przypominam, że w sierpniu 2008 roku umowa w sprawie tarczy została podpisana przez Sikorskiego w obecności Tuska i Lech Kaczyńskiego. A obecna strona rządowa z normalnych w tego typu sprawach negocjacji próbuje zrobić próby sabotowania negocjacji. Sprawa rozbijała się o to, czy obecność amerykańskiej baterii Patriot w związku z tarczą będzie stała jak chciała strona polska, czy też będą stacjonowały tylko przez rok jak chcieli Amerykanie.

wiadomosci.dziennik.pl/polityk...
prawo.gazetaprawna.pl/artykuly...

Polski rząd przedłużał negocjacje w sprawie instalacji elementów tarczy antyrakietowej w Polsce. Jeżeli my nie byliśmy zainteresowani tymi instalacjami to Amerykanie zrezygnowali z tego programu. Takie jest następstwo zdarzeń. A nie rezygnacja USA po tym jak my powiedzieliśmy, że chcemy aby u nas były zainstalowane elementy tarczy antyrakietowej. To nie kwestia wiary.

Te źródła jakie podajesz abstrahują od procesu negocjacji i nie podają tego, że Polska nie była zainteresowana tym aby elementy tarczy były w Polsce. Oczywiście nie powiedziano tego wprost. Wysunięto nierealistyczne żądania modernizacji polskiej armii oraz twierdzono, że Rosja wyceluje w nas brań nuklearną, jakby nie mogła tego zrobić w każdym czasie.

Cytat:

Nie wiadomo jak potoczą się negocjacje ws. tarczy po wyborach prezydenckich w USA. - Nie znamy stanowiska w tej sprawie Baracka Obamy ani Hilary Clinton. Jedynie John McCain chce kontynuować dotychczasową strategię - ocenił Donald Tusk. Zapewnił jednak, że polskie stanowisko ws. tarczy pozostanie niezmienne. – Checmy wzmocnienia bezpieczeństwa. Będziemy rozmawiali tym samym językiem - powiedział premier.

Innymi słowy chcemy tarczy chcemy obecności armii USA i chcemy jeszcze więcej bezpieczeństwa. Sama obecność armii USA to zwiększenie bezpieczeństwa. To proste.

tvn24.pl/swiat/powiedzialem-bu...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 października 2023 22:49:04
Umowa o jakiej piszesz nigdy nie została ratyfikowana przez Sejm. Nie weszła w życie.
Suma summarum zaprzepaszczono sporą szansę.

szarlej81
178
Wysłane: 9 października 2023 08:43:16
Bądźmy poważni. Jedyną stroną, która twierdzi, że to my nie chcieliśmy tarczy są polityczni oponenci poprzedniego rządu. Nie mają na poparcie tych słów nic. Dodatkowo mam rozumieć, że to my zerwaliśmy umowę z Amerykanami, Amerykanom na tym zależało ale przełknęli tą żabę i z jakiś powodów postanowili kryć Tuska i wziąć winę na siebie dlatego Obama kłamał, że tarczy nie będzie bo zmieniła się się ich percepcja zagrożeń ze strony Iranu?

To jest kwestia wiary i to takiej wbrew faktom. Ja pasuję, bo w kwestiach wiary nie zwykłem dyskutować.

Zwracam jedynie uwagę, że jest kampania i różni politycy różne rzeczy mówią. Ot jak myślałem, że już głupiej nie będzie to jacyś politycy opozycji zaczęli straszyć, że PIS przywróci kartki na paliwo. compress Proponuję więc sceptycyzm - również a być może zwłaszcza, wobec opcji politycznej do której nam najbliżej. Bo tu najłatwiej się dać nabrać.

Edytowany: 9 października 2023 08:46

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 958
Wysłane: 9 października 2023 08:53:28
W domu wywierana jest na mnie delikatna presja, celem której jest wymuszenie na mnie spełnienia obowiązku obywatelskiego. W trakcie weekendu zapoznałem się więc z programami 5 partii (pomijając bezpartyjnych samorządowców). Wniosek, który nasuwa się po lekturze, jest prosty - nieważne kto wygra. Która by z partii nie zwyciężyła - Polska stanie się krainą mlekiem i miodem płynącą. Jestem więc spokojny o losy kraju i w najbliższą niedzielę mogę z czystym sumieniem udać się np. do lasu zamiast do lokalu wyborczego.

szarlej81
178
Wysłane: 9 października 2023 09:06:04
A ja wciąż nie wiem na kogo zagłosować. Nikt mi do końca nie pasuje, ale to co jest obecnie jeszcze bardziej mi nie pasuje, więc na wybory pójdę. Ponieważ drogą eliminacji zostały mi w zasadzie dwie partie - to pewnie rzucę monetą.

Sprawdzałem tutaj: https://mamprawowiedziec.pl/ gdzie można sprawdzić zgodność poglądów nie tyle z partią bo takich teścików jest masa, co z poszczególnymi kandydatami w danych okręgach. W moim okręgu większość kandydatów ten test olała - a jak nie olała to nagle w co drugim pytaniu "nie mają zdania" wobec poruszanej kwestii.

Jeszcze jasno się określając komuś podpadną - dużo bezpieczniej zdobywać poparcie zaśmiecając przestrzeń publiczną swoimi gębami przedstawionymi na plakatach. Tak niemerytorycznej kampani jeszcze chyba w Polsce nie było. A już w 2015 i 2019 kiepsko to wyglądało.
Edytowany: 9 października 2023 09:07

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 października 2023 09:44:51
szarlej81 napisał(a):
Bądźmy poważni. Jedyną stroną, która twierdzi, że to my nie chcieliśmy tarczy są polityczni oponenci poprzedniego rządu. Nie mają na poparcie tych słów nic. Dodatkowo mam rozumieć, że to my zerwaliśmy umowę z Amerykanami, Amerykanom na tym zależało ale przełknęli tą żabę i z jakiś powodów postanowili kryć Tuska i wziąć winę na siebie dlatego Obama kłamał, że tarczy nie będzie bo zmieniła się się ich percepcja zagrożeń ze strony Iranu?

To jest kwestia wiary i to takiej wbrew faktom. Ja pasuję, bo w kwestiach wiary nie zwykłem dyskutować.

Zwracam jedynie uwagę, że jest kampania i różni politycy różne rzeczy mówią. Ot jak myślałem, że już głupiej nie będzie to jacyś politycy opozycji zaczęli straszyć, że PIS przywróci kartki na paliwo. compress Proponuję więc sceptycyzm - również a być może zwłaszcza, wobec opcji politycznej do której nam najbliżej. Bo tu najłatwiej się dać nabrać.

Posłużę się analogią piłkarską. Czy gol ze spalonego ma wpływ na wynik meczu? Nie ma. Podobnie zawarcie umowy jakiej nie ma.

W istocie to co podałeś zmienia optykę. Umowa została zawarta i nieratyfikowana, ponieważ zmienił się Prezydent w USA, z czym można i trzeba był się liczyć z uwagi na wybory w USA. Czy przez następne lata coś się zmieniło w sprawie obronności Polski w naszej współpracy z USA? Nie. Czy zabiegano o takie zmiany? Nie. Wniosek. Status quo uznano za wystarczający.

KamiLPArsenal
29
Wpisów: 160
Wysłane: 9 października 2023 10:02:39
Polecam stronę latarnik wyborczy, dla sprawdzenia swoich poglądów. Można także sprawdzić jaki stosunek ma dana partia do konkretnego zagadnienia.

PS. Ciekawy stosunek mają partie do wyników referendum, które jest opinią społeczeństwa.

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 9 października 2023 10:27:23
Tylko co to znaczy:
Cytat:
Należy podwyższyć podatki dla najlepiej zarabiających osób.
Do 90%?

Cytat:
Należy wprowadzić możliwość przejścia na wcześniejszą emeryturę dla osób, które przepracowały określoną liczbę lat, niezależnie od ich wieku.
Tzn ile?

Cytat:
Należy zliberalizować prawo aborcyjne.
Znieść?

Cytat:
Należy ograniczyć uprawnienia służb specjalnych w zakresie śledzenia aktywności obywateli w Internecie.
Czy to nie za zgodą sądu?

Jak dla mnie, bez konkretów, trudno odpowiedzieć na niektóre pytania tego latarnika.
Edytowany: 9 października 2023 10:31

szarlej81
178
Wysłane: 9 października 2023 10:40:25
Latarnik jest taki sobie, mi wyszła niewielka różnica w zgodności pomiędzy Konfederacją a Lewicą.

Jak komuś się chce to ten: https://mypolitics.pl/pl
zawiera znacznie więcej pytań, choć też są dość ogólne i dotyczą raczej ogólnego kierunku, niż szczegółowych propozycji. Raczej taka zabawa, niż źródło do podjęcia decyzji.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 9 października 2023 12:55:35
KamiLPArsenal napisał(a):

Ta strona to zbiór ubranych w pytania postulatów partii uczestniczących w kampanii wyborczej. Jeśli ktoś śledzi kampanię to łatwo zorientuje się pod które partię jakie pytanie podlega.

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 9 października 2023 23:59:25
szarlej81 napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Co do tworzenia mediów. Przypomnij sobie jakie były korzenie powstania GW.

Cytat:

Co do innych mediów głównego nurtu. Doskonale wiesz jakie są korzenie TVN.

Ale mi właśnie o to chodzi, że prawa strona 30 lat po upadku PRL wciąż zwala winę na dyżurnego winnego w postaci komunistycznych służb, nie wyciągając przez te lata w ogóle wniosków dlaczego ich wydawnictw nie chce czytać nikt poza ich twardym elektoratem.

[quote]

korzenie tego medium mają się dobrze...
obecna szefowa tvn...
zaraz po wojnie dziadek w UB, ojciec TW służby bezpieczeństwa...obronę demokracji w Polsce ma we krwipuke_l puke_l

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 10 października 2023 00:02

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 października 2023 09:35:34
Yaroman napisał(a):
Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.
Wracając do tematu głównego. Napiszę językiem inwestorskim.
Dwie główne, mające znaczenie w tym rozdaniu siły:
- PIS: w długoterminowym trendzie spadkowym,
- KO: w krótkoterminowym trendzie wzrostowym,
Game changerem będzie poniedziałkowa debata w TVP. Tusk, pomimo zastawionych przez funkcjonariuszy telewizji reżimowej pułapek (co oczywiste) „rozjedzie oponenta” z partii rządzącej (kogo by tam nie wystawili). Nie wątpię, ma talent, potrafi się odnajdywać w takich sytuacjach. Wnioskuję tu też trochę na zasadzie analogii. Historia jeżeli się nie powtarza, to się rymuje. Jestem w takim wieku, że pamietam debatę Wałęsa - Miodowicz w 1988r, w ówczesnej reżimowej, PRL-owskiej TVP. Debata miała pogrążyć Wałesę, a przyniosła mu duży wzrost popularności, co zdecydowanie pomogło mu w kolejnych latach (w okresie poprzedzającym był „w trendzie spadkowym”).
Największe ryzyko dla powyższego to, że debata nie odbędzie się na żywo ale będzie zmontowana i zmanipulowana przed emisją.
Rezultat: KO zalicza w wyborach ATH i wynik wyższy od oponenta a PIS kończy notowania duża,spadkową „czarną świecą”. KO otrzymuje misję utworzenia rządu i montuje koalicję z Lewicą i/lub Trzecią drogą i nie ma tematu „pata wyborczego”. Zaczyna się okres zmian i rozliczeń.
Mój scenariusz bazowy jako inwestora i wyborcy wave
PS. Wpis należy traktować jak rodzaj rozrywki intelektualnej i nie planuję (sorrycrybaby ) uczestniczenia w dalszej tu dyskusji . Nie przeczytałem też innych, poprzedzających wpisów w wątku. Zwyczajnie nie mam na to czasu i energii.wave

Pamiętam debatę Wałęsa Miodowicz i pamiętam dumę jak Wałęsa wygrał. Niestety z biegiem czasu ta wygrana okazała się porażką (np. polityka wzmacniania lewej nogi).

Generalnie przez złośliwości personalne jakie były obecne w wypowiedziach wielu kandydatów było to słabe przedstawienie. Marzy mi się debata o Polsce, a nie o kwestiach personalnych, bo to jest małe.

Kto wygrał debatę zobaczymy 15 października. Wtedy będzie widać jak zmieniły się wyniki wyborcze, w stosunku do sondaży.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 10 października 2023 09:44:24
1ketjoW napisał(a):
Generalnie przez złośliwości personalne jakie były obecne w wypowiedziach wielu kandydatów było to słabe przedstawienie. Marzy mi się debata o Polsce, a nie o kwestiach personalnych, bo to jest małe.

Podpisuję się obiema rękami. Mati i Donek (zdrobnienie celowe, panowie nie zachowywali się jak przystało na Mateusza i Donalda) wiedli w tym prym, Aśka z Szymkiem nieudolnie ich naśladowali, w mniejszym stopniu. Poziom debaty z piaskownicy rodem.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 10 października 2023 10:01:20
A przy okazji mam pytanie do Kolegów, którzy opanowali jak nie język polski to umiejętność czytania ze zrozumieniem w stopniu wyższym niż ja. Pytanie brzmi - jak należy rozumieć poniższe:
Czy popierasz podniesienie wieku emerytalnego, w tym przywrócenie podwyższonego do 67 lat wieku emerytalnego dla kobiet i mężczyzn?
Jeżeli ja popieram podniesienie wieku, ale nie do wskazanego w pytaniu, to co mam odpowiedzieć? Tak a nawet nie? Organizator nie przewidział takiej opcji

szarlej81
178
Wysłane: 10 października 2023 10:11:49
Tusk i Morawiecki zdecydowanie najsłabiej. Przykro było ich słuchać bez uczucia zażenowania. Po aktualnym i byłym premierze należałoby oczekiwać "trochę" większego poziomu. "Wszyscy na jednego to banda Rudego" vs "Polacy zasługują na lepszy poziom życia, czy coś" No nie zaimponowali mi ;)

Kandydaci mniejszych partii - lepiej, ale bez rewelacji. Najlepiej z nich wypadl chyba faktycznie Holownia, nie lubię gościa ale tu akurat nie czułem bólu zębów gdy go słuchałem, Bosak jak zwykle przeciętny ale solidny, trochę za dużo o tych Ukraińcach jak dla mnie, JSW mimo dwóch błędow w wypowiedzi o dziwo dała radę. U wszystkich brakowało merytoryki - ale 60 sekund na wypowiedź niejako zmuszało do tego aby lecieć w chwytliwe hasełka.

Zaskoczył mnie na plus pan Maj - może nie błyszczał ale chyba najbardziej starał sie odpowiedzieć na pytania. Być może dzięki temu jego partia przekroczy 3% co byłoby dużym sukcesem. Dla mnie po Hołowni największy wygrany tej debaty.

Sposób w jaki sformuowane były pytania do debaty - no cóż, zero zaskoczenia. TVP jak zwykle w formie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,585 sek.

lwscmzti
jkadlpmu
mjegtcbo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ljxsdegj
zjvfwrid
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat