PARTNER SERWISU
rexsbfwa
7 8 9 10 11

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 11 października 2023 21:57:42
W tym:

yanek z hor napisał(a):

Tusk - bierzcie karty do referendum ja nie jestem przeciw

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 11 października 2023 22:58:05
Trifolium napisał(a):
W tym:

yanek z hor napisał(a):

Tusk - bierzcie karty do referendum ja nie jestem przeciw

Kolejny raz nic nie rozumiesz ....
Postaraj się to nawiązać do mojego wpisu bo sensu w Twoim wpisie nie widzę
i to jest kolejna twoja doskonałość
nie potrafisz kontekstu zrozumieć ...

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 12 października 2023 07:42:31
Rozumiem go lepiej od ciebie. I nie przeinaczam cytatów jak mi pasuje.

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 12 października 2023 08:53:59
Wczoraj Tusk był w Polsacie, widać , że koniec kampani coraż bliżej (mobilizujemy wyborców)
Cytat:
Tusk straszy interwencją armii po wyborach (...)
Tusk odniósł się też do słów gen. Skrzypczaka o tym, że dymisje i nowe nominacje mogą oznaczać sprzeciw wobec ewentualności użycia wojska w akcji wewnętrznej po przegranej PiS. Czy są na to dowody? – zapytał Rymanowski.

„Mamy fakty: jakim komediantem jest minister Błaszczyk, w jakiej formie jest Jarosław Kaczyński i mamy opinie nie moje, ale generałów i oficerów” – odpowiedział Tusk.

imigranci
Cytat:
Jak twierdzi, Polska mogłaby dorzucić się do utrzymania uchodźców w innych krajach w ramach mechanizmów solidarnościowych. Jednocześnie dzięki nowemu rządowi nasz kraj miałby dostać „miliardy” za przyjęcie uchodźców z Ukrainy.

W innym streszczeniu (czy weźmieny pieniądze z KPO czy nie, i tak się na nie zrzucimy)
Cytat:
- Gdy byłem szefem Rady Europejskiej, a pani Kopacz była premierem, to myśmy wykorzystywali Europę. Kaczyński doprowadził do tego, że my jesteśmy współzadłużonymi, jeśli chodzi o kredyty europejskie, będziemy to spłacać, ale nie wzięliśmy tych pieniędzy. Niemcy wydają te pieniądze a my im dajemy - podkreślił lider PO.

Nie widzę tylko wypowiedzi, że głosowanie 15.10.2023 r. to być albo nie być Polski w UE.
W prywatnej rozmowie Kaczyński miał powiedzieć Tuskowi, "że dla niego bycie w UE jest trudnym do zniesienia ciężarem (...) z trudem akceptuje (..) dlatego, że większość Polaków tego chce" (..) ale jak tylko zmieni sie nastrój." ok 16:40
Edytowany: 12 października 2023 09:14

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 12 października 2023 09:04:36
Wyścig żenady jest na ostatniej prostej. Grupę ucieczki stanową obecnie miłościwie panujący i ich bezpośredni rywal. O peletonie w mediach głównego nurtu ani słowa. Czerskie gimby uderzają w nutę nostalgii, sporządzając listę grzechów PiS; gadzinówki cytują premiera, który nie ma już nic do stracenia, zwłaszcza honoru. W mojej subiektywnej ocenie, na żółtą koszulkę lidera nie zasłużył żaden, natomiast kaftan bezpieczeństwa należy się obu.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 12 października 2023 09:58:50
yanek z hor napisał(a):

Szarlej wytłumaczysz ???

Służę pomocą. Wszak czytanie ze zrozumieniem to sztuka trudna, z którą wielu Polaków ma ogromne problemy.

Autor słów nazwyjmy go dla potrzeb roboczych podmiotem lirycznym ma zdecydowanie negatywny stosunek do referendum, gdyż jak wynika z jego wypowiedzi o "unieważnieniu" on sam uważa je za sposób na zrobienie sobie przez PIS "kampani za publiczne pieniądze" a pytania są wg niego po prostu przejawem hipokryzji rządzących, którzy w dużej mierze sami robią rzeczy odnośnie których chcą aby Polacy zagłosowali na "nie"

Druga częśc wypowiedzi jest apelem podmiotu lirycznego do swoich zwolenników w którym wyjaśnia on, że wg niego pytania są tendencyjnie ułożone i sformuowane w ten sposób aby naturalną odpowiedzią była odpowiedź "Nie" a to jak są ułożone podważa ich elementarny sens. Potwierdza w ten sposób swój negatywny stosunek do referendum jednak wyjaśnia swoim zwolennikom, że wg niego sam udzial w referendum jest kwestią absolutnie drugorzędną wobec udziału w wyborach do Sejmu i Senatu i jeżeli ktoś źle czuł by się z tym, że w referendum nie głosuje to autor słów nie widzi w problemu w tym, aby ktoś udział w referendum wziął i zaznaczył takie odpowiedzi jakie uzna za stosowne.

:)

yanek z hor napisał(a):

Kolejne bzdury powielane w Onecie i GW które oczywiście wysmarował Szarlej.
Jest dług EDP i PDP - poziom zadłuzenia do PKB jest podawane wzgledem długu EDP
,czyli wszystko jest podawane łacznie z tzw długiem pozabudżetowym który jest tylko wymysłem Szarleja,
że jakoby jest ukryty

Oczywiście nie zauważyłeś, że cała dyskusja dotyczyłą deficytu budżetowego który siłą rzeczy długu budżetowego. Ale oczywiscie to świetna okazja aby pisać jakieś bzdety o Onecie i Gazecie Wyborczej :)

Edytowany: 12 października 2023 10:04

yanek z hor
168
Wysłane: 12 października 2023 10:17:18
Trifolium napisał(a):
Rozumiem go lepiej od ciebie. I nie przeinaczam cytatów jak mi pasuje.

Kolejny raz musze stwierdzic ze rozmowa z toba to jest tak jak przerzucanie piachu z kupki na kupke.
Jest bezcelowe, mało twórcze, odmóżdzajace i z kazda minuta jest bardziej meczące

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 12 października 2023 10:31:04
Kiedy wydawało się, że dno w kampanii wyborczej zostało osiągnięte, wkroczył niezawodny organ. Czerska ustami generała Pytla straszy wariantem siłowym - wojskiem na ulicach lub nawet stanem wyjątkowym.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 12 października 2023 10:39:58
Szarlej,

Jakiego pytania nie rozumiesz? Taka interpretacja jest mało poważna. Każde pytanie może być uznane za tendencyjne z uwagi na swoją treść.

To są właśnie małpie ruchy. Gdyby Tusk powiedział głosujcie na TAK to by mu to nie pasowało politycznie. Wiadomo, że chodzi o to aby nie było frekwencji na referendum. To oznacza, że jego wyniki nie będą wiążące. Sugerowanie, aby nie było frekwencji jest w tej sytuacji głosowaniem na TAK za zadanymi pytaniami.
Chodzi, o to aby nie mieć związanych rąk wynikami referendum, jeżeli tak jest to znaczy, że referendum porusza jednak ważne kwestie.

yanek z hor
168
Wysłane: 12 października 2023 10:48:37
Szarlej dla mnie jest rzecza oczywista ze Tusk podpisze pakt emigracyjny. W pierwszym roku moze dostanie Polska zwolnienie - ale sa następne lata 2024-2025-2026 .... 2035 i już w tym momencie jest 0,5mln pontoniarzy.
Powielanie info z GW ONET na temat referendum jest w tym momencie żałosne. Tusk nie chce być zwiazany referendum. Ostatnia wypowiedź pod publike "idźcie głosujcie" jest tylko propagandową wstawka która posłuzy Tuskowi do wytłumaczenia podpisania paktu...

szarlej81
178
Wysłane: 12 października 2023 10:49:44
Straszak z tym wojskiem równie wiarygodny jak to masowe bezrobocie które będziemy mieli jak tylko "Tusk wygra". Apogeum tego typu rewelacji spodziewałbym się jutro.

Ciekawe też czy któraś z partii pokusi się o to co odwalili na Słowacji, gdzie ktoś tuż przed początkiem ciszy wyborczej ktoś do sieci deep-fake'a z "rozmową" jednego z polityków, który na niej rozmawiał o procederze kupowania głosow dla swojego ugrupowania od słowackich Romów.

1ketjoW napisał(a):
Szarlej,

Jakiego pytania nie rozumiesz? Taka interpretacja jest mało poważna. Każde pytanie może być uznane za tendencyjne z uwagi na swoją treść.

A do czego Ty się właściwie odnosisz? Bo jak do mojej odpowiedzi do Yanka to zauważ, że po prostu cytowałem czyjąś opinię w tej kwestii.
Co mi w pytaniach nie pasuje pisałem już wcześniej. Ja sam te pytania sformuowałbym je inaczej.

Na przykład:

1. Czy jesteś za tym aby Państwo Polskie miało możliwość sprzedawania udziałów większościowych podmiotom zagranicznym w sektorach strategicznych takich jak przemysł energetyczny czy obronny.
2. Czy popierasz podniesienie ustawowego wieku emerytalnego?
lub Czy popierasz podniesienie ustawowego wieku emerytalnego do 67 dla kobiet i mężczyzn
3. Czy popierasz budowę muru na granicy z Białorusią. (o to należało pytać przed jego wybudowaniem)
4. Czy popierasz mechanizm przymusowy relokacji w formie proponowanej przez Unię Europejską.

yanek z hor napisał(a):
Szarlej dla mnie jest rzecza oczywista ze Tusk podpisze pakt emigracyjny. W pierwszym roku moze dostanie Polska zwolnienie - ale sa następne lata 2024-2025-2026 .... 2035 i już w tym momencie jest 0,5mln pontoniarzy.

Możliwość, że to Polska ze względu na sytuację na wschodzie mogłaby być w przyszłości "eksporterem" uchodźców do głowy Ci nie przychodzi?

Edytowany: 12 października 2023 11:07

yanek z hor
168
Wysłane: 12 października 2023 11:15:33
szarlej81 napisał(a):
masowe bezrobocie które będziemy mieli jak tylko "Tusk wygra".

Przecież to jest oczywiste - bezrobocie będzie rosło. Tak było zawsze 1989-1992 1997-2001 2007-2015
Na szczęście w 2008 roku był kryzys finansowy i przez to bezrobocie wzrosło TYLKO do 14,4%
To jest działanie opus operatum ze wzgledu na całokształt działalnosci Tuska
Podważanie tego jest wręcz śmieszne i kuriozalne...

Co bedzie - dynamiczny wzrost wartosci pln, wyprzedaż przedsiębiorstw, korupcja, mafie - a to się równa bezrobocie

szarlej81
178
Wysłane: 12 października 2023 11:17:50
Czy wg Ciebie bezrobocie za Tuska wróci do poziomu 15% tak jak straszą media i politycy związani z rządem?
Edytowany: 12 października 2023 11:20

yanek z hor
168
Wysłane: 12 października 2023 11:19:50
będzie rosło....
jeszcze wazna rzecz - mnożenie duplikatów Tyrowicz w RPP co zabije inwestycje i obrót gospodarczy
Edytowany: 12 października 2023 11:31

szarlej81
178
Wysłane: 12 października 2023 11:26:03
Ja nie o to pytałem. Czy uważasz, że wzrośnie do 15% "jak za Tuska".

A tak przy okazji:

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 12 października 2023 11:31

yanek z hor
168
Wysłane: 12 października 2023 11:27:41
no i ????
po co wkleiłeś wykresik ???
Edytowany: 12 października 2023 11:30

szarlej81
178
Wysłane: 12 października 2023 11:31:36
Abyś ruszył głową i sprawdził w jakich latach następowały zmiany trendu wzrostu i spadku bezrobocia.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 12 października 2023 12:37:44
szarlej81 napisał(a):
Ja nie o to pytałem. Czy uważasz, że wzrośnie do 15% "jak za Tuska".

A tak przy okazji:

kliknij, aby powiększyć

Nie 15% tylko 14,4% w styczniu 2013 r. zgodnie z wyrokiem sądu w trybie wyborczym.
Wykres bardzo dobry, pokazuje kto odniósł sukces na polu obniżania bezrobocia w czasie swoich rządów. Wystarczy porównać poziomy.

Co do pytań referendalnych to rozumiem, że pytania rozumiesz. Jeżeli chodzi o Twoje propozycje to tak jak napisałem te pytania też mogą być uznane za tendencyjne.

Pierwsze pytanie:

Cytat:
Czy jesteś za tym aby Państwo Polskie miało możliwość sprzedawania udziałów większościowych podmiotom zagranicznym w sektorach strategicznych takich jak przemysł energetyczny czy obronny?

Czy sektory paliwowy czy bankowy nie są strategiczne? Moim zdaniem są. Zawężasz zakres zupełnie niepotrzebnie albo celowo.

Poniższe pytanie to pytanie zamknięte.

Cytat:
Czy popierasz podniesienie ustawowego wieku emerytalnego do 67 dla kobiet i mężczyzn?

Mogę np. być za podniesieniem wieku emerytalnego do 66 r. lub 68 r. życia.

Cytat:
3. Czy popierasz budowę muru na granicy z Białorusią. (o to należało pytać przed jego wybudowaniem)

Budowy muru nie popieram. Wcześniej tego typu pytania nie można było zadać, bo nie planowano budowy muru. Natomiast jeżeli chodzi o barierę to warto popatrzyć kto wypowiadał się, że zapora nie powstanie i o tym że należy ją rozebrać i kiedy te wypowiedzi miały miejsce.

Twoja propozycja 4 pytania:

Cytat:

4. Czy popierasz mechanizm przymusowy relokacji w formie proponowanej przez Unię Europejską.

Obecne 4 pytanie:

Czy popierasz przyjęcie tysięcy nielegalnych imigrantów z Bliskiego Wschodu i Afryki, zgodnie z przymusowym mechanizmem relokacji narzucanym przez biurokrację europejską?

Na czym polega Twoim zdaniem tendencyjność obecnego 4 pytania.

Edytowany: 12 października 2023 12:38

szarlej81
178
Wysłane: 12 października 2023 13:02:11
1ketjoW napisał(a):

Wykres bardzo dobry, pokazuje kto odniósł sukces na polu obniżania bezrobocia w czasie swoich rządów. Wystarczy porównać poziomy.

Można też odczytać kiedy tak na prawdę rozpoczął się spadek bezrobocia. A w porównaniu z danymi demograficznymi, uwzględniając do tego globalne trendy gospodarcze można nawet dojść do wniosku, że politycy lubią przeceniać swój wpływ na jego wysokość :)

Cytat:

Jeżeli chodzi o Twoje propozycje to tak jak napisałem te pytania też mogą być uznane za tendencyjne.

Ale nie zawierają zwrotów wartościujących mających z góry ustosunkować odbiorcę do określonej odpowiedzi.
"Wyprzedaż" "biurokrację europejską" "utraty kontroli przez Polki i Polaków" "bariera", "tysięcy nielegalnych" Komuś się pytania referendalne z debatą w TVP pomyliły.

Jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy "moimi" pytaniami, przy których ścisłym brzmieniu się nie upieram bo to tylko przykłady, a tymi realnymi które zostaną w niedzielę zadane to trudno.

Cytat:

Na czym polega Twoim zdaniem tendencyjność obecnego 4 pytania.

No bo przecież zastąpienie słów Unia Europejska określeniem "biurokracja europejska" jest całkowicie neutralne :D
Edytowany: 12 października 2023 13:11

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 12 października 2023 13:41:45
Nie chodzi o to czy nie widzę różnicy. Chodzi o to, że każde pytanie można uznać za tendencyjne przy odrobinie wysiłku intelektualnego. Na pewno kwestie wartościujące nie pomagają podobnie jak zawężanie zakresu pytania.

Spadek o ca. 10% stopy bezrobocia nie wynika z demografii ani trendów w gospodarce. Również dobrze można napisać, że spadek bezrobocia o ca 2,5% za rządów PO wynikał z emigracji, a nie działań rządu.

Wyjaśniłem moje rozumienie postępowania Tuska w sprawie referendum. Nie mam w tej sprawie nic do dodania. Jedno jest moim zdaniem pewne. Większość osób odpowie na nie i już sam ten fakt powinien stanowić drogowskaz dla polityków wszelkiej maści w jaką stronę powinni iść w sprawach poruszonych w pytaniach.

Słowo bariera nie nie jest wartościujące. Trochę się zapędziłeś. Wystarczy popatrzeć na publikacje prasowe aby wiedzieć, że to powszechne określenie używane przez dziennikarzy. Pytania referendalne były przed debatą, więc nie jest możliwe aby pytania pomyliły się z debatą w TVP.

Oczywistym jest, że w okresie przedwyborczym wiele spraw jest wykorzystywanych w kontekście walki wyborczej i tak jest w tej sprawie.
Dla mnie uczciwe byłoby powiedzenie, że mimo, że pytania są jakie są, ale żeby ludzie odpowiedzieli na nie uczciwie. Tego nie ma, bo gdyby tak było to skończyłoby się jak z podpisami w sprawie JOW-ów. Wygodniej jest więc powiedzieć, bojkotujemy referendum. To też jest odpowiedź na pytania.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,349 sek.

dsdwnwco
wswuapnx
ylgmdrxv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lrogdkoh
pfpopdgy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat