PARTNER SERWISU
ocrwgyru
1 2

Szkoda ze Stockwatch nie ma czegoś podobnego...

konris
0
Wpisów: 1 250
Wysłane: 9 stycznia 2010 12:40:16
Przydałby by się tutaj taki darmowy (nawet w wersji uproszczonej) skaner:

http://sindicator.net/skaner

del-09032025v4
0
Wpisów: 180
Wysłane: 15 stycznia 2010 10:48:52
Hmm ciekawe, czy dane w takim serwisie sa absolutnie obiektywne. Ja wolalbym osobiscie sprawdzac na stronach spolek, ale to oczywiscie wymaga wiecej pracy. Jak myslicie?

Multikos
0
Wpisów: 112
Wysłane: 22 stycznia 2010 18:34:17
jak kiedys bylem na tej stronce tez od razu pomyslalem ze szkoda ze czegos podobnego tutaj nie ma. Mysle ze dopelnilo by to prym tej strony!

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 stycznia 2010 18:49:03
Skaner fundamentalny na wartościach? OK, to proste. Czy przydatne? Tak, jeśli się umie dobrać zakresy. Wg mnie rankingi są bardziej przydatne. W tym kierunku wolę iść.

Robimy też skaner techniczny. I to nie na czterech wskaźnikach, tylko ciuuut poważniejszy salute

cela22
0
Wpisów: 239
Wysłane: 22 stycznia 2010 19:37:25
Skaner techniczny? A na czym to mialoby mniej wiecej polegac?

WatchDog
50
Wysłane: 22 stycznia 2010 20:08:31
Załóżmy, że lubisz jakąś formację i chcesz się dowiedzieć, na jakich spółkach się zaczyna ona formować - skaner Ci to powie, oszczędzając Twój czas i oczy.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 22 stycznia 2010 20:35:39
a jak software rozpoznaje pattern? sieć neuronowa?

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 22 stycznia 2010 20:41:56
Vox napisał(a):

Żeby jeszcze można było wskazać użytkowników forum, których sieć neuronową chciałoby się mieć zeskanowaną w tym nowym narzędziu...

WatchDog
50
Wysłane: 22 stycznia 2010 20:43:08
Programiści coś tam knocą wave
Zaczniemy od czegoś prostego. Addi'ego czy Ownera to nigdy nie doścignie, ale chodzi o wsparcie, a nie zastąpienie człowieka. Jestem dobrej myśli Pray

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 22 stycznia 2010 21:12:10
Vox napisał(a):

d'oh!

Mam wrażenie że pojęcie sieć neuronowa jest czyms magicznym...
Z tego co kiedyś czytałem to poziom jaki można osiągnąć to 3 latek...
A formacja to podstawoa matematyka po prostu, no chyba że wkracza w nią człowiek, wtedy to już zalezy od wieku :) bo z wiekiem to możliwości spadają Silenced

U podstaw trzeba by się zastanowić dlaczego różne Goldmany dopłacają za to że mają 30 milisekund wcześniej to co się dzieje na parkiecie niż my wszyscy...a przecież mogliby siecią neuronową sprawę załatwić

Ps. a skaner na powyższej stronie od strony AT przedstawia wzajemne położenie srednich. ?Metoda Pana z lat 80-tych, nie oceniam jaka - stwierdzam fakty
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 22 stycznia 2010 21:17

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 22 stycznia 2010 21:44:36
Cytat:
A formacja to podstawoa matematyka po prostu, no chyba że wkracza w nią człowiek, wtedy to już zalezy od wieku :) bo z wiekiem to możliwości spadają

sieć neuronowa to też matematyka. I doskonale nadaje się do klasyfikacji różnych rzeczy.
myślę że sprawdziła by się na przykład w wyszukiwaniu formacji liniowych (RGR, ORGR etc..).
jest tu trochę eksperymentowania - najważniejsza jest wielkość sieci, i dane którymi sieć uczymy. sam kiedyś bawiłem się trochę w przewidywanie ruchów giełdowych na podstawie danych historycznych przy wykorzystaniu sieci... Ale wyniki bez rewelacji.

co do skanera to dla mnie wystarczyłaby analiza trendu tygodniowego (rosnący, konsola spadkowy) - na przykład zrobione na zwykłych średnich SMA czy EMA , siły trendu tygodniowego, dywergencji (dołki górki vs wskaźniki: RSI, MACD0..). I tak żeby dało się to konfigurować wg. upodobania - duzo okienek na parametry.

można by odsiać z całego rynku to co nas akurat nie interesuje. thumbright

Edytowany: 22 stycznia 2010 21:50

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 23 stycznia 2010 11:43:31
Umieram z ciekawosci zeby to zobaczyc w akcji, a jak Szefostwo zdradzi jakies szczegoly techniczne to bedzie rewelacja (po tym kiedy sie okaze ze to jakkolwiek sensownie dziala). Sam tez walczylem z ta tematyka. Probowalem zapodac na siec neuronowa (wlasna implementacja, feed forward z backpropagation, nieliniowa funkcja przejscia oczywiscie) "stan papiera" zapleciony w rozne wskazniki, srednie kroczace itp. Brak sensownych wynikow tzn brak wiarygodnych predykcji. Nie probowalem z sieciami z zapetleniami itp. Potem, i to byla moja najnowsza koncepcja, postanowilem szukac podobienstw zestawach wskaznikow zgromadzonych ze wszystkich papierow z rynku na zasadzie odleglosci punktow w n-wymiarowej przestrzeni danch. Moim najnowszym odkryciem jest brak podobienstw ! Mam tu namysli ze w "paczkach danych" ktore stanowia zbior sytuacji w ktorych np wartosc wzrastala np o okolo 0.05 nie ma spojnosci (wystarczajacej do stawiania prognozy). Siec neuronowa i szukanie odleglosci w zbiorze paternow to generalnie ta sama bajka. z tym ze siec powstala po to "zeby bylo szybciej". Uruchomienie wytrenowanej sieci (na zbiorze patternow) to prawie to samo co przeszukanie calego zbioru patternow). Generalnie w takim podejsciu trzeba sie uporac z nastepujacymi podstawowymi problemami:
- normalizacja danych
- reprezentacja "stanu rynku" w postaci liczbowej
- segregacja danych (bazujaca na zalozeniu ze rozne grupy papierow/instrumetow zachowuja sie roznie), srednie obroty, system notowan ...
... i pewnie masa innych
bardzo mnie ciekawi jak bedzie wygladalo rozpoznawanie formacji na wykresie. Oczywiscie sa i dzialaja np algorytmy rozpoznawania twarzy 2D ale ...
No ciekaw jestem jakich informatykow zatrudnil Watchdog ...
Jak za jakis czas dnia na dzien portal przestanie dzialac albo serwery przeniosa sie na karaiby to znaczy ze dobrych :)

Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

cela22
0
Wpisów: 239
Wysłane: 23 stycznia 2010 11:50:43
Ogolnie tez trzeba bedzie zmienic motto tego portalu skoro bedziemy tu mieli takze analize techniczna. Do tej pory w SW chodzilo tylko o fundamenty. Co prawda na forum byla analiza techniczna opisywana przez uzytkownikow ale tylko tam.

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 23 stycznia 2010 12:08:26
Zielarz napisał(a):
Umieram z ciekawosci zeby to zobaczyc w akcji, a jak Szefostwo zdradzi jakies szczegoly techniczne to bedzie rewelacja (po tym kiedy sie okaze ze to jakkolwiek sensownie dziala). Sam tez walczylem z ta tematyka. Probowalem zapodac na siec neuronowa (...)

Coś czuję w kościach, że jeszcze kiedyś sobie na interesujące Cię tematy mocno podyskutujemy. Obecnie również mocno siedzę nad systemami samouczącymi się.

Jeśli zjada Cię ciekawość, to gdzieś tam w odmętach forum powinien być wątek o generatorze prostych sygnałów AT. Możesz przeczytać i odnajdziesz wtedy odpowiedź na interesujące Cię pytania, czyli na ile prawdopodobne jest przedstawienie najprostszego choćby połączenia dwóch banalnych rzeczy (a choćby i MACD z RSI).

Wyszukiwanie formacji to nie problem, jeśli tylko zignoruje się fakt, iż każdy gra w innym interwale ;)

Niestety właściwie postawione pytanie brzmi NIE "co się da?", lecz "czego chce tłum"?
Również jestem tego ciekaw, ale na sieci neuronowe, to bym się raczej nie nastawiał. Jeśli skaner będzie dobrze rozpoznawał trend horyzontalny od wertykalnego na zasadzie innej niż ADX<>20, to już będę zachwycony.

Programistycznie to również nie problem, jeśli tylko czuwa nad tym dobry technik. Inaczej kupa wskazań będzie analizowana na odwrót. I znów się skomentuje to zdaniem "AT nie działa".

Matematyka nie działa :)

ps. To naprawdę bardzo ciekawe, czym się zajmujesz i interesujesz. To zajęcie dla ludzi myślących, a nie tylko patrzących. Jeszcze pogadamy, ale jeszcze nie teraz.

pps. ok, teraz zauważyłem, że wątek o generatorze sygnałów już znasz ;)
Edytowany: 23 stycznia 2010 12:21

Zielarz
0
Wysłane: 23 stycznia 2010 12:27:36
Cytat:
gdzieś tam w odmętach forum powinien być wątek o generatorze prostych sygnałów AT
nie pamietam ale jak tylko trafilem na stockwatcha to przestudiowalem tego typu posty jak i Atinwestora razem z wpisami pod starym adresem. Daly mi bardzo duzo do myslenia.
Pozdrawiam.

WatchDog
50
Wysłane: 23 stycznia 2010 13:34:48
Snake napisał(a):
(...)gdzieś tam w odmętach forum powinien być wątek o generatorze prostych sygnałów AT.

Ta właśnie koncepcja "trochę" się rozrasta... i rozrasta... Anxious

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 23 stycznia 2010 14:03:30
Zielarz napisał(a):

Jak to mówią z g...bata nie ukręcisz. Siec niczego nie "wymysli" może powiązać i cos wypluc z siebie. Tak naprawdę cały czas podstawę stanowią wprowadzone dane i założenia.

Założenia złe = wyniki do bani. Dlatego też ja mam bardzo sceptyczny stosunek do tego.
Moim zdaniem na dzisiaj to jest ogromna praca która leci w próżnię. Z tego co pamiętam to chyba BB dawał jakies podstawy do czegokolwiek ale zależało od której strony się spojrzało.

Kiedyś zwróciła się do nas firma /trudno to tak nazwać - jacyś zapaleńcy/ z czymś co powstało własnie dzięki wrzuceniu w obróbkę bardzo dużej ilości informacji z danej dziedziny. Czy miało to sensowy związek z rzeczywistością. Moim zdaniem nie.

Jak znajdę stronę to wrzucę ponieważ oni eksperymentowali z różnymi dziedzinami, także z finansami. Bogaci cały czas nie są...

Dlatego to tak to oceniam 3 latka dziecko. Coś tam powie ale całości zagadnienia nie widzi. Pomijając ze zaprzęgamy kompy do rzeczy których sami opisac nie umiemy.
W przypadku twarzy to jest obszar ściśle ograniczony, którego cechy charakterystyczne da się zidentyfikować. Giełda to nie twarz. Genetyka giełdy jest niestacjonarna i zmienia się dynamicznie. Cos co był ok za chwilę już tym nie jest. Jak to komputer ma zmienić ?

To dzisiaj jest mit. Jeżeli mitem by nie był mielibyśmy inteligentne roboty. Nie mamy. Sa durne. To biologia uczyni je inteligentnymi...a nie komputery

Być może jestem uprzedzony ale tak jestem zbudowany aby energię kierować tam gdzie osiągnięcie sukcesu jest prawdopodobne. moja sieć która mnie natura obarfczyła jest o wiele lepsza. Tak to oceniam...Think

Jeszcze raz zwracam uwage na różne Goldmany...Ktoś ma informację że to stosują. Mają takie zaplecza iż zapewne mogliby w każdej chwili. A dzisiaj wolą widzieć zlecenia milisekundy wczesniej...

Poza tym jeszcze błąd prognozy...To jest też temat. Moim zdaniem jedyne do tego co możan dojść to z podwyższonym prawdopodobieństwem dzień następny... Póżniej się robi kosmiczny rozrzut w prawo i lewo. To po co mi sieć jak to co mam daje mi też "prognożę" na dzien następny ? Przecież to wystarcza.

ps. programowałes to samodzielnie ?

Edytowany: 23 stycznia 2010 14:18

Zielarz
0
Wysłane: 23 stycznia 2010 16:34:35
Cytat:
ps. programowałes to samodzielnie ?

tak. aktualnie sofcik jest w c++, wczesniejsze wersje byly w tclu ale to bylo za male i za wolne. W tclu pozostala tyko czesc do automatycznego zasysania danych z bossy i infostrefy. Potem naszla mania ladowania duzy partii danych wiec zajmowanie pamieci w czasie "mielenia" szlo w gigabajty (x64) a czas w godziny. Rozwinalem nawet obliczeniwia wielowatkowe. Jak juz wspomnialem przy moim obecnym podejsciu, doborze danch i transformacji danych wszystko co licze mozna o kant doopy rozbic. tak to juz jest z graalem ...
Przemielone dane plotuje sobie do obrazkow w matlabie i to jest dla mnie aktualnie najbardziej uzyteczna sprawa. Umozliwia przegladanie duzej ilosci spolek jako pliki obrazow wiec w malej ilosci klikniec. To jest dla mnie aktualnie najbardziej wartosciowa czesc pracy jaka wykonalem.

Zielarz
0
Wysłane: 23 stycznia 2010 16:47:40
Cytat:
Jeżeli mitem by nie był mielibyśmy inteligentne roboty. Nie mamy. Sa durne. To biologia uczyni je inteligentnymi...a nie komputery

w tym temacie to nasuwa sie kolejne modne haslo - algorytmy genetyczne. mozna by ich uzyc do tuningu strategii, doboru danych wlasnie, wygrywajace zostaja przegrywajace odpadaja. ale ilosc obliczen robi sie narazie dla mnie niewyobrazalna o ilosc kodu ktora napisalem i poczatkowo wydawala mi sie wartosciowa a potem poszla do kosza mnie oslabia. Aktualnie staram sie skoncentrowac moja energie i czas na rynku a nie na kodzie.

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 24 stycznia 2010 20:19:01
Podziwiam Cię Zielarz za pracę którą wykonałeś. Wiem że są to setki godzin spędzone nad kodowaniem. Moim zdaniem nie powienienes się zniechęcać i poddawać. Podstawę narzędziową masz zrobioną, teraz wróciłbym do korzeni.
Zaczynanie od ogarnięcia całości jest moim zdaniem zbyt trudne. Nie oznacza to że trzeba to rzucać...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,200 sek.

zgzquatt
pwlqhzor
kjsnlrfl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cujcozxf
dhvqeskw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat