PARTNER SERWISU
tfqvmokz
21 22 23 24 25
del-20120227
0
Wpisów: 111
Wysłane: 11 stycznia 2011 20:35:05 przy kursie: 2,69 zł
Nasdaq napisał(a):
magnat napisał(a):
ciekawi mnie jakie argumenty przeciwko spółce i jej biznesowi biora pod uwage przy podejmowaniu decyzji ci co sprzedaja, moze ktos cos podrzuci pesymistycznego?

A proszę bardzowave
Skoro firma za 2010 r. ma zarobić tylko 48tys.(czyli w praktyce zero),to nie wiem dlaczego miałby kurs rosnąć.
Przecież dopiero w tym roku mają zarobić-jak pisałeś-2,4mln netto(przydałby się jakiś link potwierdzający),a to jest w końcu tylko prognoza,a sam mówiłeś,że nie można ufać zarządom,używałeś na sąsiednim wątku określeń "złodzieje". No chyba,że jeśli ty masz akcje-to zarząd EKSTRA,mówi prawdę,a jak już nie masz -to prognozy pewnie zafałszowane,a zarząd BE...
A właśnie,może ktoś powie,czy w poprzednich latach Orzeł wywiązywał się ze wszystkich prognoz,czy jednak czegoś nie zrealizowaliThink P.S. Oby firmie się udało,ale chcę sprawdzić obiektywizm magnata w zaufaniu do zarządów i prognoz spółek.

magnat padł ofiara własnego "obiektywizmu"... należny dodać, że wsparcie na 2.70 ledwo zipie i cena docelowa z RDO bardzo realna, w kontekście braku 5mln na kontach...

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 11 stycznia 2011 20:35:10 przy kursie: 2,69 zł
Nasdaq napisał(a):
magnat napisał(a):
ciekawi mnie jakie argumenty przeciwko spółce i jej biznesowi biora pod uwage przy podejmowaniu decyzji ci co sprzedaja, moze ktos cos podrzuci pesymistycznego?

A proszę bardzowave
Skoro firma za 2010 r. ma zarobić tylko 48tys.(czyli w praktyce zero),to nie wiem dlaczego miałby kurs rosnąć.
Przecież dopiero w tym roku mają zarobić-jak pisałeś-2,4mln netto(przydałby się jakiś link potwierdzający),a to jest w końcu tylko prognoza,a sam mówiłeś,że nie można ufać zarządom,używałeś na sąsiednim wątku określeń "złodzieje". No chyba,że jeśli ty masz akcje-to zarząd EKSTRA,mówi prawdę,a jak już nie masz -to prognozy pewnie zafałszowane,a zarząd BE...
A właśnie,może ktoś powie,czy w poprzednich latach Orzeł wywiązywał się ze wszystkich prognoz,czy jednak czegoś nie zrealizowaliThink P.S. Oby firmie się udało,ale chcę sprawdzić obiektywizm magnata w zaufaniu do zarządów i prognoz spółek.

a czy ja napisalem ze temu zarządowi ufam w 100% ? masz takie twierdzenie?
zarząd orzełka też opowiadał bajki przy wejsciu na gpw, chyba nie zrealizował prognoz ale jestem w tej spółce bo jestem przekonany ze tym razem bedzie ok. bo teraz najbardziej się to właśnie zarządowi opłaca. Jesli zrealizuja w 100% to co zapowiadają to będą mieli kapitalizacje spółki rzędu 60-70 mln za rok ... majać połowe akcji to mają mase pieniedzy
po prostu im sie opłaca teraz wszystko przypilnować- z mojej strony czysta kalkulacja.
zarzadowi oponeo tez nie ufałem a kupowałem i zarobiłem bo kalkulowałem ze tym razem to zarządowi się opłaca wszystko zrealizowac , dudzie tez nie ufam ale kupiłem bo teraz im tez nie opłaca sie nic zamieszac albo prawdopodobienstwo wykiwania w tej chwili jest niskie , zamieszają to przejmą mu akcje banki wierzyciele

Zadnemu zarzadowi na gpw nie ufam w 100% tylko kalkuluje czy moga miec pokusę cos zmalować czy nie.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 11 stycznia 2011 20:41:03 przy kursie: 2,69 zł
Znawcy Orła co powiecie na dzisiejszego debiutanta na NC: www.stockwatch.pl/gpw/gruparec...

To jest jakaś spora konkurencja Orła?Think

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 11 stycznia 2011 20:44:00 przy kursie: 2,69 zł
Ja cały czas twierdzę, że porównywanie tych spółek (MKO i ORL) do walorów z głównego jest po prostu bez sensu, średnia C/Z dla NC (licząc tylko spółki przynoszące zyski!) to 27, więc nawet przy 2 mln zysku w 2011 r. ORL powinien uzyskać kapitalizację trzy razy wyższą niż obecnie. O MKO nawet nie wspominam. Można się spierać, czy MKO jest lepszą lub gorszą inwestycją od Orła, ale na tle całego NC obie spółki jawią się jako bezpieczne perełki. Poza tym doskonale zdajecie sobie sprawę, że jak na NC coś już zaczyna rosnąć pod przyszłe wyniki, to raczej nie zatrzymuje się na C/Z = 30. Dlatego naprawdę nie rozumiem tego narzekania, piszecie tak, jakby te spółki szykowały się do upadłości, a wydają się jednymi z najbardziej fundamentalnych na całym NC.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Gim
Gim
2
Wpisów: 300
Wysłane: 11 stycznia 2011 20:55:53 przy kursie: 2,69 zł
Mnie zastanawia te 7,7 plus grunt mln nowych aktywów. Pozyskali firmę za ok. 1,5 mln, to gdzie reszta? Przecież to jest kupa kasy. Wiecie może ile może kosztują maszyny? Modernizacje hali da się oszacować.

btw. te pierwsze cztery pytania to moje :)

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 11 stycznia 2011 20:59:52 przy kursie: 2,69 zł
Mathu,Ty piszesz na tym wątku najbardziej sensownie,jesteś na drugim biegunie wobec niektórych postów(wiadomo kogo...). Oby takich sensownych postów było jak najwięcej. Jak już wspomniałeś o porównaniu ORL do MKO,to można wspomnieć o jednej ważnej różnicy między tymi spółkami-MKO nie ma żadnego zadłużenia i już generuje zyski, na ORL trochę niestety ważą koszty odsetek od obligacji,ja bym w tym upatrywał zagrożenia wykonania - ambitnej jak by nie patrzeć-prognozy.Dofinansowanie z pewnością będzie,chyba nikt z nas nie zakłada innego scenariusza,ale wszelkie opóźnienia mogą w przyszłości wpływać na zysk netto.

magnat
0
Wysłane: 11 stycznia 2011 21:04:03 przy kursie: 2,69 zł
Kamil Gemra napisał(a):
Znawcy Orła co powiecie na dzisiejszego debiutanta na NC: www.stockwatch.pl/gpw/gruparec...

jest konkurencja ale sa duze różnice
pierwsza podstawowa finansowanie zakładów do utylizacji

gruparecl stawia zakład za 12 mln z czego z dotacji dostaja tylko ok. 35% , gdy orzełek dostaje 70% dotacji, bedzie to mialo kolosalne znaczenie przy koszcie inwestycji i pózniej wyników finansowych spółek

magnat
0
Wysłane: 11 stycznia 2011 21:08:08 przy kursie: 2,69 zł
pop napisał(a):
Mathu,Ty piszesz na tym wątku najbardziej sensownie,jesteś na drugim biegunie wobec niektórych postów(wiadomo kogo...). Oby takich sensownych postów było jak najwięcej. Jak już wspomniałeś o porównaniu ORL do MKO,to można wspomnieć o jednej ważnej różnicy między tymi spółkami-MKO nie ma żadnego zadłużenia i już generuje zyski, na ORL trochę niestety ważą koszty odsetek od obligacji,ja bym w tym upatrywał zagrożenia wykonania - ambitnej jak by nie patrzeć-prognozy.Dofinansowanie z pewnością będzie,chyba nikt z nas nie zakłada innego scenariusza,ale wszelkie opóźnienia mogą w przyszłości wpływać na zysk netto.

w tej chwili to chyba nikt nie zakłada juz dotrzymania prognoz na 2011 rok, sadzac po zachowaniu kursu....ale nawet gdy zalozymy nizsze zyski to spolka wydaje sie znacznie niedowartosciowana, (ja szacuje zysk na 2,4 mln,)
teraz mamy taki kurs jakby w 2011 zysku w ogole miało nie być

mathu
0
Wysłane: 11 stycznia 2011 21:19:58 przy kursie: 2,69 zł
pop napisał(a):

Pop, ale ja doskonale pamiętam ile zarobili ci, którzy kupowali takie spółki jak EEX czy ATO na rok przed przewidywanymi zyskami. Zobacz kiedy zaczęły rosnąć, a kiedy pojawiły się jakieś realne przychody. Na EEX dopiero teraz, na ATO to nadal pieśń przyszłości. W jakiej sytuacji były te spółki w połowie 2009 r.? Dokładnie w takiej, w jakiej jest teraz ORL. MKO jest oczywiście pewniejsze, ale czy to czasem nie ogranicza zasięgu wzrostu? Zobacz gdzie jest teraz EUI! A tam na zyski trzeba poczekać dwa lata. EEX prognozuje na 2010 1,5 mln zysku! MV po sporej korekcie - 60 mln! Więc przestańcie proszę pisać, że obecny kurs dyskontuje zmniejszenie zysków za 2011 do 2 mln.

Ja na pewno nie zamierzam sprzedawać z powodu opóźnienia dotacji, zbyt dobrze poznałem mechanizm wzrostów na NC i nie dam się teraz wykiwać. Tak naprawdę P/E ma tu drugorzędne znaczenie, konieczny jest hype na daną spółkę, jakieś +10% na dobry początek i potem to leci. Zaczyna się pisanie na wszystkich forach o kupowaniu przyszłości i przylatuje dziki tłum który wcześniej nawet nie splunął na spółkę, bo nie miał pojęcia że taka istnieje. EEX w ostatnie wakacje wyglądał tak samo jak ORL, ciągła dystrybucja i ledwie kilka zleceń kupna, a potem iskierka i szybki wzrost na 9 zł. ORL i MKO mają jedną niezaprzeczalną zaletę w porównaniu z resztą spółek z NC - tu można spokojnie patrzeć na spadki ze względu na fundamenty, jeżeli np. ORL zleci na 2 zł, to wbrew swoim zasadom podwoję pozycję (o ile nie będzie jakiegoś problemu z dotacją), bo przy 3 zł spółka wydawała mi się bardzo atrakcyjna, a niżej staje się bajecznie tania. Stać mnie na przeczekanie tych 6 miesięcy do pierwszych zysków, bo jeszcze raz powtarzam - widziałem jak zarabiali cierpliwi na EEX i sam zarabiałem na ATO.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 11 stycznia 2011 21:23

goRz
0
Wpisów: 41
Wysłane: 11 stycznia 2011 23:34:03 przy kursie: 2,69 zł
Kamil Gemra napisał(a):

znawcą nie jestem ale konkurencja to jest zdecydowana to tego co Orzeł ma robić w 2011.
tylko czy to źle ? Debiut imponujący.

noise
0
Wpisów: 281
Wysłane: 12 stycznia 2011 00:27:47 przy kursie: 2,69 zł
Kamil Gemra napisał(a):

Przejrzałem ich DI i niewątpliwie rośnie nam konkurencja, ale w segmencie czystego granulatu jest jeszcze spora miejsca dla innych graczy. Jestem mocno zaskoczony rożnicą cen "brudnego" granulatu i czystego.Cena rynkowa tony "brudnego" granulatu to 200 zł, kiedy za czysty granulat można uzyskać 700 zł (DI str. 45).To czym obecnie zajmuje sie gruparec czyli produkcja "brudnego" granulatu to dla mnie marnowanie surowca Angel

magnat
0
Wysłane: 13 stycznia 2011 01:02:34 przy kursie: 2,67 zł
45
Tyle dni przepisowo może upłynąć od złożenia poprawnego wniosku o płatność do wypłaty pieniędzy...

82
...a tyle dni zajmuje średnio wypłata pieniędzy w Programie Operacyjnym Innowacyjna Gospodarka. Zanim wniosek zostanie zatwierdzony, beneficjenci muszą złożyć średnio ponad trzy jego wersje.

tytułem komentarza do opóźnień orzełka

całość tutaj
eurokasa.pb.pl/2350032,41458,c...
Edytowany: 13 stycznia 2011 01:02

Nasdaq
0
Wpisów: 144
Wysłane: 13 stycznia 2011 10:42:23 przy kursie: 2,67 zł
mathu napisał(a):
Ja cały czas twierdzę, że porównywanie tych spółek (MKO i ORL) do walorów z głównego jest po prostu bez sensu, średnia C/Z dla NC (licząc tylko spółki przynoszące zyski!) to 27, więc nawet przy 2 mln zysku w 2011 r. Dlatego naprawdę nie rozumiem tego narzekania, piszecie tak, jakby te spółki szykowały się do upadłości, a wydają się jednymi z najbardziej fundamentalnych na całym NC.

Ciekawe,która z tych spółek jako pierwsza osiągnie te 2mln zyskuThink
Oponeo ma C/Z ponad 30,to czemu te spółki nie miałyby tyle mieć,potencjał rozwoju chyba nie jest mniejszy?

grzesk4
0
Wpisów: 17
Wysłane: 13 stycznia 2011 13:50:53 przy kursie: 2,67 zł
noise napisał(a):
Kamil Gemra napisał(a):

Przejrzałem ich DI i niewątpliwie rośnie nam konkurencja, ale w segmencie czystego granulatu jest jeszcze spora miejsca dla innych graczy. Jestem mocno zaskoczony rożnicą cen "brudnego" granulatu i czystego.Cena rynkowa tony "brudnego" granulatu to 200 zł, kiedy za czysty granulat można uzyskać 700 zł (DI str. 45).To czym obecnie zajmuje sie gruparec czyli produkcja "brudnego" granulatu to dla mnie marnowanie surowca Angel

O ile mi wiadomo to Recykl zajmuje się z powodzeniem recyklingiem opon już od kilku lat i ma regularnych odbiorców swojego, jak to określił Kamil "brudnego" granulatu. Natomiast zdaje się, że Orzeł jeszcze nie zgranulował ani jednej opony. Twoje pytanie noise trzeba by by więc odwrócić tj. czy Orzeł jest (będzie) sporą konkurencją dla GRC?

mathu
0
Wysłane: 14 stycznia 2011 17:28:33 przy kursie: 2,72 zł
Są informacje o wstępnych wynikach za 2010:

newconnect.pl/?page=1045&p...

Cytat:
Zarząd ORZEŁ S.A. informuje, o korekcie prognozy finansowej na 2010 rok. Według wstępnych wyliczeń Spółka przekroczyła prognozowane przychody ze sprzedaży za rok 2010 o ponad 20%. Szacowny przychód wynosi 25 820 tys. zł i stanowi 120,8% prognozy publikowanej w raporcie bieżący nr 13/2010 z dnia 5 lutego 2010r. Wzrost przychodów wynika z większych przychodów ze sprzedaży opon w IV kwartale w stosunku do zakładanych.

Aktualnie Spółka nie jest w stanie podać wyniku operacyjnego osiągniętego w 2010r. Spółka odniesie się do ww. parametru w raporcie okresowym za IV kwartał 2010 który zostanie opublikowany 15 lutego 2011 r.

newconnect.pl/?page=1045&p...

Cytat:
Zarząd ORZEŁ S. A. informuje, że w okresie styczeń - grudzień 2010 r. Spółka według wstępnych wyliczeń zrealizowała przychody na poziomie 25 820 tys. PLN, co stanowi 152,4 % przychodów analogicznego okresu ubiegłego roku, oraz 120,8 % prognozowanych przychodów w całym 2010 roku.

magnat
0
Wysłane: 14 stycznia 2011 18:22:53 przy kursie: 2,72 zł
i tak trzymać Zarząd, lepiej niedoszacować prognoz niż je przeszacować,

ale chyba mimo wszystko będzie ciężko wyjść na plus w 2010 roku

Gim
Gim
2
Wpisów: 300
Wysłane: 14 stycznia 2011 22:30:46 przy kursie: 2,72 zł
A kredytów mają trochę nabrane, więc może być ciężko pod górkę Think

summus
0
Wpisów: 241
Wysłane: 15 stycznia 2011 10:37:37 przy kursie: 2,72 zł
nie pamiętam skrótu tej nieszczęsnej lubelskiej instytucji decydującej o terminie przelewu dotacji i utrudniającej życie orzełkowi.
wiem natomiast, że tego typu dranie winni czuć wściekły oddech akcjonariuszy na karku.
swoją opieszałością biurokraci narażają cała inwestycję na szwank.
akcjonariusze powinni wiedzieć kto personalnie ponosi odpowiedzialność za ewentualne straty spowodowane opóźnieniem, a decydent musi mieć świadomość zagrożenia pozwami zbiorowymi, za który beknie ... no właśnie kto: skarb państwa?

Na odwieczne pytanie:
1.tabakiera dla nosa,
2.czy nos dla tabakiery
rodzimi biurokraci niezmiennie obstawiają 'dwójeczkę'
dlatego nasz kraj wygląda jak wygląda a lepiej już było

jeżeli jako akcjonariusze poddamy się marazmowi i nic nie zrobimy
( akcja mailowa? podpisy pod projektem pozwu? )
to sami będziemy sobie winni.
bez produkcji nie będzie zysków.

Arkuos
1
Wpisów: 212
Wysłane: 15 stycznia 2011 11:38:58 przy kursie: 2,72 zł
My jak to my, w spółce nie rzadzimy i wpływu na taka decyzje nie mamy. Ale spółka mogłby sie o to postarac. Przecież to prawie milionowa strata przez urzedasów.

soczo81
0
Wpisów: 111
Wysłane: 17 stycznia 2011 14:47:43 przy kursie: 2,64 zł
Pięknie ktoś dziś na Orzełku poleciały zlecenia z ukrytej sprzedaży na ok. 60-70k... Nie spowodowało to zbyt mocnego spadku kursu, tym niemniej pomalutku, ale cały czas w dół. Widać też, że mało kto wierzy w ten papier. Czyżby zatem 2,50 PLN miało być samospełniająca się przepowiednią?
Edytowany: 17 stycznia 2011 14:55

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

21 22 23 24 25

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,193 sek.

igjchgdv
vuqaidqf
nlmkypjn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
evhmjuwe
egyvmkyw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat