rrmgcned
Advertisement
PARTNER SERWISU
uoyxfrnm
58 59 60 61 62
buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 19 lipca 2013 09:10:12 przy kursie: 114,90 zł
Jeszcze tli się nadzieja Bruner.
Byki wczoraj niespodziewanie przystąpiły do kontrataku na wsparciu z czerwca, które trochę zlekceważyłem, w efekcie czego na sporym obrocie wyrysowany został całkiem urokliwy młot, a to ciężka broń na niedźwiedzia:

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 19 lipca 2013 09:10

maskotka
0
Wpisów: 6
Wysłane: 19 lipca 2013 09:59:15 przy kursie: 114,90 zł
Wydaje się, że mamy usypane dno pod wybicie w krótkim terminie. Jeśli w info światowych nie będzie jakiejś bomby to powinniśmy wyjść w rejony 122-128. Czas pokaże.

Kod:
mod: post wielce życzeniowy, wręcz antyanaliza. odpuszczam Ci bo nie masz złych zamiarów
Edytowany: 19 lipca 2013 10:08

diego12
0
Wpisów: 8
Wysłane: 19 lipca 2013 10:19:58 przy kursie: 114,90 zł
Mam ogromny sentyment do KGHM (wiele razy już na niej zarobiłem). Jednak ceny powyżej 140/150 zł nie spodziewałbym się co najmniej przez rok. To spółka, mimo ogromnego potencjału (inwestycje w nowe złoża m.in. w Bolesławcu) jest za bardzo obciążona przez Państwo. Podwójne opodtakowanie (podatek od kopalin + dywidenda) spowodują, że spółka będzie musiała coraz bardziej się zadłużać, a co za tym wzrośnie jej koszt obsługi długu. W dalszej perspektywie> coraz mniejsze zyski > ograniczenie dywidendy do bardzo małych kwot.
Spekulacyjnie można na niej grać - wraz ze spadkami i wzrostami cen miedzi i srebra. Kto się nastawia na dywidendę pewnie się przeliczy.

buldi
0
Wysłane: 19 lipca 2013 11:15:03 przy kursie: 114,90 zł
Ano właśnie długoterminowe spojrzenie na koperek również wskazuje ciekawy moment.

kliknij, aby powiększyć

Notowania znalazły się na wsparciu kanału, z którego w tym czasie raz zaliczony został wyskok w dół w czasie ostatniej bessy. Dzisiaj amerykańskie indeksy bija kolejne rekordy.
Od miesięcy już mamy doczynienia z obawami o chiński popyt od strony fundamentalnej i wycofanie się Benka z programów wspierania płynności od strony spekulacyjnej. Te czynniki wpłynęły na powrót kursu do wsparcia, które wg mnie ma dużą szansę się obronić. Sądzę że technologie wykorzystujące miedź jako surowiec nadal będą się rozwijały niezależnie od problemów chińskich.

rafal9
0
Wpisów: 19
Wysłane: 19 lipca 2013 12:35:15 przy kursie: 114,90 zł
Zastanawiam się nad rozpoczęciem akumulacji z perspektywą trzymania conajmniej 5 lat.
Czy stopa zwrotu w tym czasi włącznie z dywidendą ma szanse wynieść 10% rocznie?

Kod:
mod: na forum nie udzielamy porad inwestycyjnych. Szczególnie zabronione jest omawianie własnych zamierzeń, transakcji i nastawienia inwestycyjnego na wątkach spółek. Odsyłam do regulaminu i zapraszam do Kronik lub innej zakładki z luźniejszymi dyskusjami. Tutaj rozmawiamy o spółkach.
A w ogóle, pamiętaj o stop lossie.
Edytowany: 19 lipca 2013 12:39

Pink Floyd
0
Wpisów: 177
Wysłane: 19 lipca 2013 17:20:42 przy kursie: 114,90 zł
buldi napisał(a):
Jeszcze tli się nadzieja Bruner.
Byki wczoraj niespodziewanie przystąpiły do kontrataku na wsparciu z czerwca, które trochę zlekceważyłem, w efekcie czego na sporym obrocie wyrysowany został całkiem urokliwy młot, a to ciężka broń na niedźwiedzia:

kliknij, aby powiększyć

Bedac purysta swiecowym, ta formacja to wedka (jap. takuri), a nie mlot, poniewaz dolny cien jest ponad 3 razy dluzszy od korpusu.

Generalnie statystyka dla tej formacji na KGHM od roku 2000 wyglada tak:
- srednia czestotliwosc: 212 dni -- dla tego okresu wystapila 16 razy
- skutecznosc raczej slaba, tylko 3 razy w tym okresie kurs przebywal powyzej formacji przez okres 7-10 dni; 4 razy zdarzylo sie, ze kurs przebywal powyzej formacji 4-6 dni; 6 razy kurs przebywal 1-3 dni powyzej; a 3 razy zdarzylo sie, ze sygnal byl calkowicie falszywy (ani raz kurs nie wybil sie powyzej ceny zamkniecia formacji).

Dla formacji mlota statystyka na KGHM jest z kolei bardzo dobra: w 15 przypadkach jej wystapienia w okresie 2000-dzis, 11 razy kurs spolki znajdowal sie powyzej formacji przez okres 7-10 dni. Tylko 2 razy formacja byla falszywa, tj. kurs spadal dalej, nawet na chwile nie idac do gory powyzej formacji.

Dlatego czasami taki niuans, jak to czy mamy wedke czy mlot moze miec znaczenie ;-)
Edytowany: 19 lipca 2013 17:26

GDz
GDz
0
Wpisów: 46
Wysłane: 19 lipca 2013 17:52:07 przy kursie: 114,90 zł
rafal9 napisał(a):
Zastanawiam się nad rozpoczęciem akumulacji z perspektywą trzymania conajmniej 5 lat.
Czy stopa zwrotu w tym czasi włącznie z dywidendą ma szanse wynieść 10% rocznie?[/code]

Tutaj niestety trzeba wziąć pod uwagę szersze spektrum czynników aniżeli tylko regułę, która mówi, że na rynku akcyjnym w długim okresie uzyskamy dodatnią stopę wzrostu.

Abstrahując od czynnika chińskiego (w geograficznej strukturze przychodów nie jest to aż tak duża pozycja w KGHu, niemniej jednak ma obecnie kluczowy wpływ na kursy metali przemysłowych) dużą niepewnością obarczony jest projekt kopalni odkrywkowej w Chile. Z jednej strony istotnie obniży jednostkowy koszt wydobycia w skali całej grupy. Z drugiej jednak zobaczymy czy dodatkowa podaż w wysokości ok 150 tys. ton Cu da się w pełni uplasować na rynku.

Zastanowiłbym się też jak to będzie z tym wchodzeniem w rynek energii i partycypacją w projektach razem z polskimi grupami energetycznymi i jak to będzie się miało do posiadanego pakietu Tauronu. W średnim terminie (2-3 lat) wydaje mi się, że na korzyść KGHu nie będzie też działał kurs walutowy w związku z poprawą koniunktury i ponownym napływem kapitału na rynki wschodzące.

Warto też spojrzeć jak się ma obecna wycena spółki do globalnych "Peersów" właściwie z całego sektora wydobywczego i produkcji metali. Chociaż tutaj niestety ciąży słabość polskiego rynku i działania naszego ukochanego rządu w którego interesie jest chyba osłabienie pozycji naszej giełdy w regionie...
Edytowany: 19 lipca 2013 17:58

asaliah
0
Wpisów: 34
Wysłane: 19 lipca 2013 22:39:36 przy kursie: 114,90 zł
mod: na forum nie udzielamy porad inwestycyjnych. Szczególnie zabronione jest omawianie własnych zamierzeń, transakcji i nastawienia inwestycyjnego na wątkach spółek. Odsyłam do regulaminu i zapraszam do Kronik lub innej zakładki z luźniejszymi dyskusjami. Tutaj rozmawiamy o spółkach.
A w ogóle, pamiętaj o stop lossie.
Nie żebym się czepiał szanownego Pana ale forumowicz Buldi jasno daje do zrozumienia aby kupować, jednak ma On 4869 wpisów. Z wyrazami szacunku.

asaliah
0
Wpisów: 34
Wysłane: 19 lipca 2013 23:08:21 przy kursie: 114,90 zł
Chciałbym również dodać iż nie jestem specjalistą od AT, ale z czasem zrozumiałem że tworząc wykres, każdy chce zobaczyć na nim to co chce - mam tu na myśli interwał czasowy przy tworzeniu wykresu. Jako że wcześniej nie znając zupełnie podejścia do AT, sugerowałem się powyższymi wykresami podawanymi w SW, popełniałem mnóstwo błędów - ze swojej winy i braku wiedzy, a podejrzewam że takich jak ja na tym forum jest około 95 procent. Dlatego proszę jedynie o wyrozumiałość dla nowicjuszy, jak również srogość dla nietykalnych. Podobno wszyscy jesteśmy równi. A poza tym gram na kontraktach FW20, ale lubię ten portal i jego forum, dlatego zawsze będę go polecał.

buldi
0
Wysłane: 19 lipca 2013 23:38:35 przy kursie: 114,90 zł
asaliah napisał(a):

Nie żebym się czepiał szanownego Pana ale forumowicz Buldi jasno daje do zrozumienia aby kupować, jednak ma On 4869 wpisów. Z wyrazami szacunku.

W którym momencie "jasno daje do zrozumienia aby kupować" ? Anxious

PS: teraz mam 4870 wpisów.
Edytowany: 19 lipca 2013 23:44

buldi
0
Wysłane: 20 lipca 2013 00:03:19 przy kursie: 114,90 zł
Pink Floyd napisał(a):
Bedac purysta swiecowym, ta formacja to wedka (jap. takuri), a nie mlot, poniewaz dolny cien jest ponad 3 razy dluzszy od korpusu.....

Cytat:
Młot i wisielec. Charakterystyczna świeca z długim dolnym cieniem. Na dnie jest nazywana młotem, a na szczycie wisielcem. Korpus jest zwykle mały. Na końcu spadków młot ubija dno. Japończycy nazywają tę świecę takuri, co znaczy „sondowanie głębokości”. Młot jest dobrym sygnałem kupna, jeżeli inne wskaźniki pokazują wyprzedanie rynku.

analiza-gieldowa.pl/materialy_...

Przyznam, że o formacji o której piszesz nie słyszałem.
Mógłbyś podrzucić jakieś źródło do tej "wędki", bo rzeczywiście niektóre podają że dolny cień nie powinien przekroczyć trzech długości korpusu, inne - i tych jest większość - że powinien być co najmniej dwukrotnie większy?

www.stockwatch.pl/analiza-tech...

PS Pytam bez ironii.
Ciekawe są Twoje badania zachowania tych świec.
Edytowany: 20 lipca 2013 00:12

Pink Floyd
0
Wysłane: 20 lipca 2013 00:10:21 przy kursie: 114,90 zł
Nison i Morris o niej nie pisza, pisze jednak Bulkowski. Znajdziesz o niej info tutaj:

1/ Encyclopedia of Candlestick Charts: www.amazon.com/Encyclopedia-Ca...

2/ Leksykon Formacji Świecowych: www.wydawnictwolinia.pl/ksigar...

Istnieja tez zrodla japonskie, ale pewnie niewiele osob akurat w oryginale poczyta ;-)

Co do nazewnictwa:
1/ Mlot, ang. hammer, jap. kanazuchi
2/ Wisielec, ang. hanging man, jap. kubitsuri
3/ Wedka, ang. takuri line, jap. takuri
Edytowany: 20 lipca 2013 00:22

Pink Floyd
0
Wysłane: 20 lipca 2013 00:40:25 przy kursie: 114,90 zł
Co do dlugosci cienia dolnego, to w mlocie powinien zawierac sie miedzy 2 do 3 dlugosci korpusu. Wedka (jap. takuri) jest rodzajem mlota, ale dolny cien powienien miec dlugosc minimum 3 dlugosci korpusu.

Natomiast zarowno mlot jak i wedka to formacje wystepujace dosc rzadko. Dla przykladu mlot wystepuje przecietnie dla KGHMu co 226 dni sesyjnych. Z 15 wystapien na przestrzeni ponad 13 lat (bo podaje dane z badania od roku 2000) ciezko wyciagnac daleko idaca statystyke.
Edytowany: 20 lipca 2013 00:43

buldi
0
Wysłane: 20 lipca 2013 01:03:15 przy kursie: 114,90 zł
Pink Floyd napisał(a):
Bedac purysta swiecowym, ta formacja to wedka (jap. takuri), a nie mlot............

Pink Floyd napisał(a):
Wedka (jap. takuri) jest rodzajem mlota..............

Tak trochę przekornie Angel , ale na pewno warto zgłębić wiedzę dotyczącą odmian młota i ich sprawdzalności dlatego dziękuję za linki.
Przyznasz jednak, że najistotniejsze jest w wypadku świec potwierdzenie tych formacji kolejnymi.
Co sądzisz o dzisiejszej gromnicy?
...Bo tu znów są zdania podzielone : jedni teoretycy uważają że po młocie transakcje powinny przebiegać powyżej C inni że wystarczy wyższe zamknięcie? Think

Edytowany: 20 lipca 2013 01:13

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 20 lipca 2013 10:34:17 przy kursie: 114,90 zł
pozwolę sobie na zabranie głosu w tej fascynującej dyskusji. podobnie jak Asaliach nie jestem specjalistą od AT, co daje mi wymarzone kwalifikacje do krytykowania innych.

najpierw kilka słów odnośnie młota, takuri i statystyk. cenię wysiłek Dapi'ego który pokusił się o sporządzenie statystyk trafności różnych formacji świecowych. niemniej, nie korzystam z nich, gdyż statystyki nie uwzględniają miejsca powstania formacji. co mi po tym, że na wykresie pojawia się świeca z dolnym cieniem, jeżeli jest uplasowana w miejscu nieistotnym z punktu widzenia AT i różnego rodzaju filtry nie nadają jej znaczenia prognostycznego?

ja lubię zajrzeć do środka świecy, ocenić rozkład wolumenu wewnątrz i na tej podstawie wyciągać wnioski. ja lubię wiedzieć, czy dolny cień zawdzięczamy temu, że w pewnym momencie podaż po prostu zniknęła, czy też dolny cień jest efektem kontry popytu lub został wygenerowany na fixingu (w tym przoduje ostatnio MCI)

w kwestii długości cienia posłużę się Nisonem, a właściwie opinią japońskiego stowarzyszenia techników, udzielającego Nisonowi odpowiedzi.
Cytat:
pan próbuje ustalać definicje świecowych formacji bardzo dokładnie, podczas gdy my staramy się traktować je w sposób maksymalnie elastyczny. wam zależy na precyzji, nam na giętkości myślenia
bliżej mi do podejścia Japończyków.

asaliah napisał(a):
tworząc wykres, każdy chce zobaczyć na nim to co chce

to jest błąd przed którym wielokrotnie przestrzegał Elder.

kończąc ten przydługi jak na mnie post, chciałem zauważyć, że nie udało mi się dostrzec w postach Buldi'ego nawoływania do kupowania.

Pink Floyd
0
Wysłane: 20 lipca 2013 11:14:15 przy kursie: 114,90 zł
"Wędka" to autorskie tlumaczenie japonskiego zwrotu たくり線 (fonetycznie: "takuri"). "Młot" po japonsku to 金槌 (fonetycznie: kanazuchi). Japonczycy odrozniaja wyraznie te dwie formacje (wspominalem juz o roznicach miedzy nimi).

Zamieszczam oryginalny wzor z japonskiego zrodla. Uwaga: japonczycy czerwonymi swiecami oznaczaja swiece biale (a raczej na odwrot -- my swiece czerwone nazywamy bialymi :-)).

kliknij, aby powiększyć

W przypadku KGHMu, statystyka (chociaz uboga, co nalezy zdecydowanie podkreslic) wskazuje, ze mlot ma wyzsza skutecznosc od wedki.

Formacje nie stanowia absolutnie strategii inwestycyjnej same w sobie. Moga stanowic element setupu do wejscia lub sygnal wyjscia z pozycji. Nalezy miec strategie zarzadzania ryzykiem (wielkosc pozycji, stop loss), oraz strategie wyjscia z rynku. Piekno formacji japonskich, wedlug mnie, polega jednak na tym, ze sa proste do zrozumienia, oraz stosunkowo latwo napisac algorytmy wyszukujace je na wykresach (oczywiscie im dalej w las, tym wiecej drzew -- pojawiaja sie niuanse, ktore trzeba rozwiazac na poziomie kodu jezyka programowania; wtedy obnaza sie wiele niescislosci pomiedzy autorami w literaturze). Kolejna zaleta jest to, ze formacje zawsze beda sie pojawiac na wykresach (chociaz ze zmieniajaca sie skutecznoscia w czasie).

Wrcajac do analizy KGHMu. Zamieszczam kolejny obrazek z autorskiej aplikacji, odnoszac sie do tego, co czesciowo juz napisales o potwierdzeniach formacji. Po wedce w czwartek, potwierdzeniem jest piatkowa formacja objecia hossy (ale na niskim wolumenie, ktory obniza wiarygodnosc tego potwierdzenia). Ale tutaj nalezy zwrocic uwage na kontekst rynku, ktory jest dla KGHMu ciezki: do pokonania sa bardzo silne opory. Aby je przelamac zaangazowany musi byc spory kapital, ktory zdecydowanym ruchem pokaze kierunek (dlugie biale swiece na duzym wolumenie).

kliknij, aby powiększyć

Po wiecej detali odsylam do ksiazki "Leksykon Formacji Świecowych".
Edytowany: 20 lipca 2013 11:41

buldi
0
Wysłane: 20 lipca 2013 14:04:33 przy kursie: 114,90 zł
krewa napisał(a):

.....ja lubię zajrzeć do środka świecy, ocenić rozkład wolumenu wewnątrz i na tej podstawie wyciągać wnioski. ja lubię wiedzieć, czy dolny cień zawdzięczamy temu, że w pewnym momencie podaż po prostu zniknęła, czy też dolny cień jest efektem kontry popytu lub został wygenerowany na fixingu (w tym przoduje ostatnio MCI).............

Otóż to, po rozłożeniu świeczki na atomy znacznie lepiej widać i oceniać intencje stron tworzących obraz kandelabra:

kliknij, aby powiększyć

W zielonym polu mamy czwartkową młoto-wędkę na wykresie 15'. Widać, że zejście któremu zapewne towarzyszyło wywalanie kolejnych stopów następowało sukcesywnie do poziomu 107 w którym jak z podziemi pojawił się nagle popyt potwierdzony wolumenem który towarzyszył notowaniom już do końca sesji generując znacznie wyższy obrót niż w fazie spadków.
Zaznaczona na niebiesko świeca objęcia hossy z piątku przebiegała już spokojniej. Po porannym zejściu na niewielkim obrocie prawie przez całą sesję dosyć nudno odbywała się wymiana akcji. Dopiero w końcowej fazie pojawił się znów silny popyt poparty obrotami który zdołał doprowadzić do zamknięcia powyżej całodniowych notowań.
Wskaźnik AD na tych dwóch sesjach zdecydowanie sugeruje kumulacje potwierdzając pozytywną wymowę tych świec.
Pytanie jak trwały ten popyt będzie w przyszłości oczywiście zależy od prawdziwych intencji instytucji odpowiedzialnych za ten popyt (takich obrotów jak na 107zł. w tak krótkim czasie drobnica raczej nie generuje), natomiast sam krótkoterminowy obraz techniczny w przeciwieństwie do średniego terminu - o którym wcześniej pisałem - wygląda dobrze.
Edytowany: 20 lipca 2013 14:07

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 20 lipca 2013 15:01:33 przy kursie: 114,90 zł
buldi napisał(a):
Pytanie jak trwały ten popyt będzie w przyszłości oczywiście zależy od prawdziwych intencji instytucji odpowiedzialnych za ten popyt (takich obrotów jak na 107zł. w tak krótkim czasie drobnica raczej nie generuje)

Ano nie generuje. O ile pamiętam, to była jedna transakcja, chociaż nie za 107, tylko ponad 108. Powiązana zapewne z pakietówką zamykającą tego dnia ponad połowę LOP-u na U13 (o otwarciu tej pozycji pisał wcześniej Daab007).
Edytowany: 20 lipca 2013 15:03

buldi
0
Wysłane: 20 lipca 2013 15:46:39 przy kursie: 114,90 zł
Masz rację, to mogły być harce tego samego gracza.
Rozbijmy atomy na kwarki w interwale minutowym:
O 14,23 przy pomocy 40k zejście na intrach poniżej dziennego L i początek wysypu SL który minutę później doprowadza do naruszenia wsparcia z czerwca. O 14,24 komuś z podstawionym worem wpada 66k akcji z wyczyszczonych stopów. O 14,50 - mamy transakcję 225k, a dopiero o 15,43 zamkniętych zostaje 2240 pozycji na FKGH w dwóch transakcjach pakietowych.
Z uwagi na lewar można przypuszczać że długie pozycje na kontraktach zostały wymienione na akcje o 14,50, natomiast krótkie zamknięte.
Co Waść na to?
Edytowany: 20 lipca 2013 15:47

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 20 lipca 2013 16:29:24 przy kursie: 114,90 zł
buldi napisał(a):
O 14,50 - mamy transakcję 225k

Właściwie 224k - nominalnie dokładnie tyle samo, ile zamkniętych kontraktów.

buldi napisał(a):
a dopiero o 15,43 zamkniętych zostaje 2240 pozycji na FKGH w dwóch transakcjach pakietowych.
Z uwagi na lewar można przypuszczać że długie pozycje na kontraktach zostały wymienione na akcje o 14,50

Co masz na myśli pisząc o takiej wymianie?

buldi napisał(a):
Co Waść na to?

Myślę, że mogło być też prościej. Na przykład 04.07 zawarto pakietówkę na 2240 kontraktów, 05.07 na 224000 akcji, a 18.07 obie zamknięto. Nie wiem, czy dla kogokolwiek poza stronami tych transakcji coś z tego wynika.

Wspomniałem o tym, bo myślę, że poza zaglądaniem do środka świeczki warto też popatrzeć, skąd biorą te liczby, żeby się nimi niepotrzebnie nie sugerować.
Edytowany: 20 lipca 2013 16:34

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE kghm
  • Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice
    Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice

Pierwsza we wrześniu sesja na GPW rozpoczęła się od odreagowania 3-dniowych spadków, które w piątek cofnęły indeks WIG20 do poziomów z końca czerwca. Nie zmienia to jednak podażowego spojrzenia na polski i globalny rynek akcji, stąd pomimo optymistycznego startu miesiąca, wrzesień raczej przyniesie kontynuację spadkowej korekty.

• KGHM notuje spadek sprzedaży miedzi o 5 proc. w lipcu, srebro i TPM również w dół
    KGHM notuje spadek sprzedaży miedzi o 5 proc. w lipcu, srebro i TPM również w dół

Sprzedaż miedzi Grupy KGHM w lipcu 2025 roku spadła o 5 proc. rok do roku, do poziomu 56,7 tys. ton. Niższe wyniki odnotowano również w przypadku srebra i metali szlachetnych TPM, natomiast sprzedaż molibdenu wzrosła w ujęciu rocznym.

58 59 60 61 62

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,537 sek.

ciredmuc
tpcvprts
vdubifvw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hsebohhn
wpwzotri
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat