lygoqcmt
Advertisement
PARTNER SERWISU
sqnulrqe
92 93 94 95 96

Giełdowy "Blog of the Frog"

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 30 lipca 2011 10:50:28
Dzięki za link anty. Guru wytykający innemu guru błędy king Fajne są zwłaszcza komentarze pod tekstem.

Z przewidywaniem przyszłości jest taka fajna sytuacja, że można to robić jedynie w oparciu o jakieś założenia. Najczęściej jest tak:
1. Sytuacja w gospodarce jest równa X,
2. Wszystkie czynniki wpływające na gospodarkę (Y) będą w przyszłym okresie Z oddziaływały w takim samym stopniu jak obecnie.
3. Tak więc po upływie Z, przy założeniu niezmienności Y gospodarka będzie wyglądała tak: X2.

Opcja 1: Mija okres Z i okazuje się, że mamy nie X2, ale na przykład X3. Y nie zmieniły się. Wniosek - prognoza była błędna.
Opcja 2: Mija okres Z, mamy X3, ale w okresie Z zmieniły się czynniki Y. Czy to oznacza błędną prognozę? Moim zdaniem nie.

Ja niestety częściej się mylę niż mam rację i dlatego rzadko stawiam jednoznaczne tezy. A jak już jakieś stawiam, to informuję pod warunkiem spełnienia jakich założeń coś tam się może wydarzyć.

W mojej ocenie Schiff w większości wypadków stawia trafne tezy, ale nie potrafi (bo nie może) przewidzieć wszystkich zmian czynników wpływających na spełnienie się tej prognozy i w konsekwencji część starych przepowiedni się nie sprawdziło. Co nie znaczy że jego analizy czy wnioski są błędne.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 30 lipca 2011 19:58

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 30 lipca 2011 12:44:12
Trafnie to ująłeś.
Moim zdanie Schiff bardzo celnie opisuje to co się obecnie dzieje, mechanizmy jakie tym kierują i cel do którego to prowadzi.
Może to, by wrócić do rozwoju organicznego z wszystkimi konsekwencjami jakie przy okazji trzeba będzie ponieść brzmi trochę niewiarygodnie i utopijnie, ale to tylko wrażenie spowodowane błędnym pojmowaniem rzeczywistości w wyniku przyzwyczajeń z ostatnich kilkunastu lat nadmiernego rozpasania i rozpusty finansowej. blackeye
Trzeba upuścić trochę krwi na rynku, by go uwolnić od toksyn.
Nie ma innej rady.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 30 lipca 2011 13:09:06
anty_teresa napisał(a):

niestety ale gość pisał to przed kolejną fazą kryzysu, która znowu potwierdziła to co mówił Schiff i obala to co pisze autore tego bloga, trystero.

No i krytykować jest łatwo, ale Schiffa firma zarabia zasadniczo dla swoich klientów duże pieniądze. Wytknięcie że nie zarobiła przez rok (w 2008), kiedy przez xx lat przynosi zyski regularnie jest po prostu manipulacją. Do tego oczerniał Schiffa na temat jego ojca. Mieszanie elementów osobistych w krytyce jest bardzo nie na miejscu. Zaskakuje.

A ile można było zarobić kupując akcje firm proponowanych przez osoby, które są jego oponentami w dyskusjach? Ci panowie proponowali inwestycje w instytucje finansowe, które już zbankrutowały. Zgadzam się z kolegami wyżej że Schiff trafia w trendy, natomiast to że rynek przez np rok zachowuje się inaczej niż prognozowany przez niego długoterminowy trend nie jest powodem do odrzucenia tego co mówi.

zauważcie że zasadniczo prawie wszyscy guru giełdowi są przeciwko Schiffowi, w ich najlepszym interesie leży żeby ktoś kto tłumaczy że sztucznie nakręcające świat amerykańskie akcje i obligacje nie są warte tak jak są wyceniane, był jak najmniej słyszalny albo spychany na boczny tor zbytniego radykała (bo wszyscy z tych akcji i im pochodnych rynków żyją).

najbardziej niesamowite jest to że Schiff pisze tylko o zdrowych zasadach rynku a brzmi to jak jakieś radykalne marzenia... to że facet z uporem maniaka podkreśla równiez że zdrowy system powinien mieć proste zasady również nie jest niczym złym, to tylko przy naszej światowej mafii bankowo-giełdowej wydaje się to radykalizmem.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 30 lipca 2011 13:26

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 31 lipca 2011 20:53:56
własnie gdyby były zdrowe zasady rynkowe nie mielibysmy takiej skali problemu teraz, po prostu po pierwsze kraje by tyle nie były wstanie pozyczyć bo banki by sie bały ze im nie oddadzą, a nawet jakby ktory debilny bankowiec im pozyczył to by zbankrutował.
pozwolono zeby powstały ogromne konglomeraty bankowe ( nie tylko w bankowosci) nad ktorymi nikt nie czuwa, nadzoru właścicielskiego nie ma... rządzą prezesi i kierownicy ktorych horyzont inwestycyjny mieści sie w granicach premi rocznych, a po nich chocby potop, a dodatkowo jeszcze liczą ze nikt im nie pozwoli upasc bo są za duzi.

robią ryzykowne operacje z duzym zyskiem gdzie normalnie powinno być wysokie ryzyko a tutaj tego nie ma... najwyzej bedzie dodatkowa pomoc rządow
i tego mammy skutki;-)

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 31 lipca 2011 20:55

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 2 sierpnia 2011 23:37:52
Wlasnie przeczytalem takie oto zdanie autorstwa Froga:

"Na giełdzie można zarobić nie patrząc na nic, a także stracić patrząc na wszystko".

Musze Ci tym samym pogratulowac osiagniecia "oswiecenia" w inwestowaniu w sensie "Zen". Ja jak wielu, nadal go poszukuje salute

Frog
13
Wysłane: 3 sierpnia 2011 18:59:29
Tak patrzę na ceny niektórych akcji i czuję się jak kobieta na przecenie posezonowej w jakiejś galerii. Wszystko chciałbym kupić, chociaż wiem że nie mam za co blackeye

Większość spółek osiągnęła takie ceny, że miesiąc temu brałbym w ciemno. Ale widząc determinację i pasję z jaką sprzedający wystawiają zlecenia poczekałbym na opadnięcie emocji. Nie kupuję, bo nie mam za co. Więc problem z głowy.

Wygląda na to, że w tym roku miliarderem nie zostanę. No i dobrze, bo bym do końca zgnuśniał jako rentier. A tak przynajmniej na pracę i szefa ponarzekać sobie mogę.
Follow me on Twitter

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 3 sierpnia 2011 19:03:31
Cytat:
Wygląda na to, że w tym roku miliarderem nie zostanę.

A milionerem już jesteś...?Think

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 3 sierpnia 2011 19:05:12
Frog ja niedawno dokupilem CKL bo poziomy w okolicach 13 zł były naprawdę atrakcyjne - a dziś kolejna przecena - i to o 15% ! :) Ironia losu. Jak slusznie zauwazyles CKL do tej pory spadlo stosunkowo niewiele i stad zapewne dzisiejsza mocna znizka. U mnie z gotówka tez krucho, ale zrobilem male przesuniecia w budzecie i jutro prawdopodobnie spróbuje cos zakupic.
Edytowany: 3 sierpnia 2011 19:21

Frog
13
Wysłane: 3 sierpnia 2011 19:16:41
Cytat:

Licząc "na stare" to jestem wręcz multimilionerem Dancing

Zresztą kogo obchodzą miliony?

Follow me on Twitter
Edytowany: 3 sierpnia 2011 19:17

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 3 sierpnia 2011 19:22:55
pop napisał(a):
Cytat:
Wygląda na to, że w tym roku miliarderem nie zostanę.

zależy w jakiej walucie liczyć Angel

sunnyday
0
Wpisów: 70
Wysłane: 3 sierpnia 2011 19:27:08
Frog co Ci zależy zrób prognozę to od razu rynek podciągniesz :-) tylko daj kupić najpierw :-)

pop
pop
0
Wysłane: 3 sierpnia 2011 19:30:32
Frog napisał(a):
Tak patrzę na ceny niektórych akcji i czuję się jak kobieta na przecenie posezonowej w jakiejś galerii.
Nie kupuję, bo nie mam za co. Więc problem z głowy.

A gdybyś miał,to co byś kupił?

Frog
13
Wysłane: 3 sierpnia 2011 19:46:46
Cytat:
A gdybyś miał,to co byś kupił?

Najpierw niech opadnie rynkowy poziom testosteronu (no i estrogenu, żeby mnie nikt o szowinizm nie posądził). Potem przyjdzie pora na przyjrzenie się sytuacji makro. Czy jest szansa na poprawę i kiedy? Pewne jest, że wszyscy oszczędzają lub chcą oszczędzać (kraje). To super z punktu widzenia problemu globalnego zadłużenia.
Jednak mniejsze wydatki rządowe, to mniejszy wzrost PKB. Mniejsze ogólne zadłużenie w wyjdzie nam na dobre, jednak aby to osiągnąć trzeba się wyrzec części konsumpcji, co w krótszym okresie spowoduje pogorszenie w gospodarce. Bardzo trudno jest w chwili obecnej ocenić w czasie ile dokładnie będzie wynosił ten krótszy okres.

Jeżeli mamy początek długofalowego, globalnego oszczędzania i oddłużania się państw, to chyba jest to coś nowego, nieznanego z historii. Nie mamy do czego się porównywać. Trudno więc prognozować jak zachowają się rynki akcji.

Gdybym miał gotówkę, urządziłbym super mega pidżama party, odstresował się, a potem pomyślał co robić dalej.
Gotówki nie mam, więc sączę piwko i produkuję się na forum zbierając siły na jutrzejszy dzień w pracy.
Follow me on Twitter
Edytowany: 3 sierpnia 2011 19:53

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 3 sierpnia 2011 22:18:36
Frog.
Ja dla odmiany mam tylko gotówkę, bo ostateczne poziomy cierpliwości zostały na ostatnich akcjach naruszone i dokonało sie ciecie strat, w niektórych przypadkach to drugie cięcie strat na tej samej spółce w tym roku (niepłaciło sie byc upartym) blackeye . I wiesz co ci powiem: poniosłem straty ale czuje jakąs ulge, mam od razu lepszy humor, bo uratowalem reszte kapitału i spokojnie moge doczekiwać dalszego rozwoju wydarzeń. Ten rok jest stresujący zbytnio i pewna przerwa od tego stresu inwestycyjnego napewno dobrze mi zrobi.
Mysle że z nas dwóch to ja jednak będe teraz mial mniej stresu :)
To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 3 sierpnia 2011 22:18

Frog
13
Wysłane: 4 sierpnia 2011 12:41:13
Jakoś mi to nie wygląda na techniczną korektę w bessie. Think
Oczywiście im dłużej spada, tym bliżej końca spadków i okazji do zakupów. Ale kiedy to będzie nikt nie wie. Może dziś, może jutro, może za rok.

kliknij, aby powiększyć
Follow me on Twitter

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 4 sierpnia 2011 17:18:16
Mam podobną refleksje. Co więcej, nawet nie wiadomo za co posiadacze dostają pałą po plecach.
Tzn. oczywista jest seria gorszych danych makro, unaoczniająca globalne spowolnienie.
Ale czy to powód do takiej paniki (bo jak nazwać pionową krechę w dół!).
Co więcej zawsze był jakiś symbol, załamanie kursów spółek internetowych, developerskich, upadek lehmana.... tutaj nie ma nic. A każdy dostaje po równo.

Frog
13
Wysłane: 4 sierpnia 2011 19:43:46
Powodów do spadków było co nie miara. Wydawało się że wszystko jest już w cenach. A tu raptem - rzeźnia.

Wniosek jest taki, że albo kropla długu przelała czarę bessy, albo... chodzi o coś innego. O coś, o czym nie wiemy. A dowiemy się co to było dopiero pod koniec spadków. Think
Follow me on Twitter

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 4 sierpnia 2011 19:57:34
Na Misiach niestety bylo juz do dawna widac slabosc, teraz tez duze spolki mocno spadaja. Ja jednak ciagle mysle, ze to tylko korekta.

Frog
13
Wysłane: 4 sierpnia 2011 20:06:07
Mamy na rynku przyspieszony kurs inwestorskiego rzemiosła. Straty stratami, ale spójrzcie na to jak na naukę. Czerpcie wiedzę. Obserwujcie rynek, ludzi, swoje emocje. Czytajcie newsy i analizujcie. Ciężko w tym roku było zarobić, to chociaż się czegoś nauczmy na przyszłość wave
Follow me on Twitter

pop
pop
0
Wysłane: 4 sierpnia 2011 20:08:42
A ja jestem coraz bardziej zszokowany,cały czas obstawiałem silną korektę,ale - kurna - nie w takim tempie....!!! Speak to the hand
p.s. @Top - a Ty miałeś się poprawić ze swoją kroniką,wszędzie piszesz,tylko nie u siebie...3some

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

92 93 94 95 96

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,604 sek.

wnottkyr
cqxsbhkp
uynnmzce
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wdsdsyjj
dqnvqtmz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat