PARTNER SERWISU
chdsqljr
118 119 120 121 122
Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 11 marca 2011 14:26:44 przy kursie: 17,90 zł
panikarz napisał(a):
Redface napisał :
"Dlatego WZA może, ale nie musi być związane z emisją akcji."

No ale uchwalenie pp już będzie wymagało WZA, chyba, że odstępujecie od emisji z pp.

Prośba do @Redface.
Panie Dyr.Korczak, czy jest Pan w stanie poruszyć wyżej w KOV sprawę praw poboru?
Czy jest to w Pana mocy by zasugerować taką możliwość Radzie Dyrektorów?
Czy może uważa Pan, że możliwość PP miałaby negatywne reperkusje dla KOV?
Jaki jest Pana stosunek do takiej opcji, a zarazem prośby akcjonariuszy?
Byłaby to dość atrakcyjna forma dla obecnych akcjonariuszy
przy kiszącym się od miesięcy kursie.
Czy wyższe instancje KOV mają na uwadze taką formę?
Co Pan również jako udziałowiec o tym myśli?Eh?

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 11 marca 2011 14:27:11 przy kursie: 17,90 zł
Nawet fajne, ale zbytnio nie łapię gdzie mamy tą naszą dziurkę :)

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 11 marca 2011 14:35:50 przy kursie: 17,90 zł
Emisja powinna być po 2,50-2,60 (biorąc pod uwagę obecną realną wycenę 3,20-3,50 zł). Pewnie WZA będzie podejmowało decyzję o emisji po cenie wyższej niż ta na GPW, a teraz szukają inwestorów. Bądźmy szczerzy, jakby ktoś chciał pakiet 10%, czyli 40 000 000 akcji teraz skupić, to pierwszy w kolejce miałby średnią zakupu ok. 2,20 zł, ale drugi już na pewno nie.

Przypominam, że pod koniec kwietnia 2010 roku zapisy na akcje KOV były dla indywidualnych po 2,62 zł. Dodatkowo fajnie, że sprawa jest istotna, będzie można strukturę akcjonariatu podpatrzeć. Wpływ na kurs będzie mieć kto i z jaką ilością na to WZA się zarejestruje. Jak nam się ujawni tuzin OFE albo OZ Management bez zmniejszonej ilości akcji to będzie ciekawie.

Dodatkowo nie wiem czy kojarzycie, ale kredyt na $40 mln z EBOiR też może być dyskutowany na WZA, tzn. WZA wyda zgodę - dla mnie to będzie bardzo pozytywne info.

Jak dla mnie trzy pozytywne info mogą się wiązać z WZA:
1. Cena emisyjna (gdyby miało iść po obecnej sprawę załatwiła by Rada Dyrektorów).
2. Zatwierdzenie umowy z EBOiR.
3. Ujawnienie się instytucji w akcjonariacie, a przynajmniej tych, które chcą aktywnie decydować o kierunku rozwoju spółki.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

del-201504191
0
Wysłane: 11 marca 2011 14:37:23 przy kursie: 17,90 zł
Tytan napisał(a):
Prośba do @Redface.
Panie Dyr.Korczak, czy jest Pan w stanie poruszyć wyżej w KOV sprawę praw poboru?
Czy jest to w Pana mocy by zasugerować taką możliwość Radzie Dyrektorów?
Czy może uważa Pan, że możliwość PP miałaby negatywne reperkusje dla KOV?
Jaki jest Pana stosunek do takiej opcji, a zarazem prośby akcjonariuszy?
Byłaby to dość atrakcyjna forma dla obecnych akcjonariuszy
przy kiszącym się od miesięcy kursie.
Czy wyższe instancje KOV mają na uwadze taką formę?
Co Pan również jako udziałowiec o tym myśli?Eh?

Nie przeceniaj wpływu praw poboru, ten wpływ na KOV może być bardzo negatywny, prześledź historię spółek, które robiły takie emisje! Bez PP będzie lepiej, w ostateczności wkroczy KI i nabędzie nadmiar z emisji wchodząc na 60-70%. Ludzie po prostu nie do końca rozumieją o co chodzi z tymi PP i powoduje to szereg nieporozumień, które mocno miotają kursem. Wszyscy piszą o PP bez znajomości przepisów źródłowych na ten temat.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 11 marca 2011 14:40

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 11 marca 2011 14:46:55 przy kursie: 17,90 zł
@lukch
Bardzo Cię przepraszam "lukch",
wysunąłeś się przed orkiestrę.
Duża prośba była do "Redface"

del-201504191
0
Wysłane: 11 marca 2011 15:22:52 przy kursie: 17,90 zł
Pardon ;-), ale wiesz, chodzi o to, że jak na przykład tutaj masz towarzystwo zapakowane po uszy to po prostu nie wezmą udziału w emisji bez redukcji pozycji albo wysypią PP na pierwszej sesji notowania PP. To tyle. Choć nie ma reguły i bywa różnie, na pewno PP zwiększają zmienność (ryzyko) natomiast "normalna" emisja po "wycenie" w większości do instytucji z pewnością ryzyko zmniejsza lub jest neutralna.

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 11 marca 2011 17:07:07 przy kursie: 17,90 zł
Nie wiem czy już ktoś poruszał ten wątek, ale czy Brunei nie jest w zasięgu rażenia tsunami? Może AED ewakuuje stamtąd swoich ludzi, co spowoduje kolejną obsuwę w terminach.

Zresztą, tak czy inaczej, mają doskonałą wymówkę w razie gdyby znowu coś zawalili.
Edytowany: 11 marca 2011 17:22

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 11 marca 2011 17:59:54 przy kursie: 17,90 zł
fidelio77 napisał(a):
Nie wiem czy już ktoś poruszał ten wątek, ale czy Brunei nie jest w zasięgu rażenia tsunami?

Żeby już nie siać fermentu cytuję:

Cytat:
The warning includes Hawaii and extends from Mexico down to South American countries on the Pacific, the center said.
Among the countries for which a tsunami warning is in effect are: Russia, Taiwan, the Philippines, Indonesia, Papua New Guinea, Fiji, Mexico, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras, Chile, Ecuador, Colombia and Peru.

Cytat pochodzi z Brunei Times. Jak widać Brunei ma to szczęśliwe położenie że fale tsunami przyjmą na siebie Filipiny. A nasz odwiert jest bezpieczny.

del-201504191
0
Wysłane: 11 marca 2011 23:44:12 przy kursie: 17,90 zł

kliknij, aby powiększyć

Źródło: http://www.gazeta.pl/0,0.html

Brunei jest całkowicie bezpieczne w zakresie tsunami.
Edytowany: 11 marca 2011 23:45

po
po
0
Wpisów: 38
Wysłane: 12 marca 2011 21:44:40 przy kursie: 17,90 zł
Lekki OT od WZA i tsunami.

Na pewnym "forum" pojawila sie linka do fajnej prezentacji, ktora daje obraz na proces przygotowania do wydobycia, jak tez samegoz wydobycia.

Osobom nie zwiazanym z geologia i wydobyciem (czytaj: takim jak ja), moze otworzyc oczy i wyjasnic pojawiajace sie znaki zapytania, ujmujac w to rowniez pewne dotychczasowe komunikaty KOV Whistle.

del-201504191
0
Wysłane: 13 marca 2011 00:06:58 przy kursie: 17,90 zł
www.osageexploration.com/video...

Ten podany przez "po" filmik opisuje odwiert poziomy, to jest odwiert gazu z łupków. Takie w Polsce wykonują. KOV robi zwykłe odwierty, tańsze, pionowe. Tutaj dwa filmiki z PGNiG nt. magazynów gazu, ten odnośnie wykorzystania odwiertu obrazuje jego wykonanie:

http://www.pgnig.pl/osm/19324/film2
http://www.pgnig.pl/osm/19324/film

Przy okazji można sobie sprawdzić stan rezerw gazu w Polsce, licznik ze strony PGNiG:

http://www.pgnig.pl/osm

Jak zwykle po zimie ocieramy się o dno zapasów :-).

Edytowany: 13 marca 2011 00:11

grabcia
0
Wpisów: 34
Wysłane: 13 marca 2011 12:49:55 przy kursie: 17,90 zł
MaximusMinimus napisał(a):
Wydaje się, że ewentualną decyzję o emisji poznamy po wszystkich wynikach odwiertów. Fair play jak dla mnie, ponieważ sobie założyłem, że dopiero gdy poznam rezultaty wszystkich testów to zadecyduję co dalej. Nagła emisja mogłaby wymusić zmianę strategii inwestycyjnej.

Z wypowiedzi Redface dla Parkietu wynika, że porządek obrad będziemy znać na 35 dni przed WZA, czyli już 6 kwietnia powinniśmy wiedzieć, czy będzie poruszany temat emisji www.parkiet.com/artykul/24,102...
Do 1 kwietnia jest termin ustalenia prawa do otrzymania zawiadomienia oraz prawa do głosowania. Czy KOV ma obowiązek podania wyników tej informacji przed WZA?

adimos
0
Wpisów: 8
Wysłane: 14 marca 2011 02:50:38 przy kursie: 17,90 zł
Każdy się zastanawia, jak wpłynie katastrofa w Japonii na giełdę i surowce. Wg. dziennikarzy The Wall Street Journal ceny benzyny wzrosną. Wniosek jest taki, że dobrze kupić kontrakt na ropę krótkoterminowo( to moja opinia nie sugerować się proszę), a co do kursu akcji KOV-u to spodziewam się wzrostu, pójdzie w górę pod wpływem tej niepewnej sytuacji na rynku.

Na potwierdzenie moich słów zamieszczam odnośnik do strony:

online.wsj.com/article/SB10001...

Pozdrawiam,

Adrian

Robson128
PREMIUM
3
Wpisów: 140
Wysłane: 14 marca 2011 09:31:17 przy kursie: 17,90 zł
Witam.Ukraina dalej będzie zwiększać WK spółki.

NAK Naftogaz Ukrainy planuje po zakończeniu sezonu grzewczego podwyżkę ceny gazu dla odbiorców indywidualnych na Ukrainie o 26 proc. – oświadczył Jewgienij Bakulin z zarządu Naftogazu.
Podwyżka cen gazu ma nastąpił w połowie kwietnia. „Zaplanowaliśmy podwyżkę cen gazu o 26 proc. dopiero po zakończeniu sezonu grzewczego, by jak najmniej uderzyła ona w społeczeństwo. Rozważamy też możliwość wprowadzenia szeregu dotacji do gazu” – podkreślił Bakulin, który jednocześnie zauważył, że obecne ceny gazu na Ukrainie to jest dotacja dla wszystkich.

Umowa między ukraińskimi władzami i Międzynarodowym Funduszem Walutowym przewiduje, że Naftogaz do końca lica br. podniesie ceny gazu dla odbiorców indywidualnych o 30 proc.

Podwyżki mają być wprowadzane stopniowo. Od 1 października Ukraińcy będą też płacili o 26 proc. więcej za ogrzewanie mieszkań.

POzdrówko

grabcia
0
Wpisów: 34
Wysłane: 14 marca 2011 15:53:08 przy kursie: 17,90 zł
Widzę, że ruch na forum dramatycznie zamarł. Zresztą ciężko się temu dziwić, kurs akcji każdy widzi jaki jest, choć po ostatnich dobrych informacjach, zwłaszcza z Ukrainy, każdy spodziewał się innych poziomów. Dodatkowo raport roczny w przyszły poniedziałek na razie nie wywołuje większego zainteresowania walorem...

Wiele merytorycznych wypowiedzi i uzasadnień mających ugruntować nas, że inwestycja w KOV była i jest dobrą decyzją zaczyna brać w łeb. Po niecałym roku KOV na giełdzie, mimo wielu pozytywnych informacji, kurs jest poniżej IPO. Wielkimi krokami zbliża się nowa emisja, o której na razie nic nie wiadomo. Wrzucenie kolejnych kilkuset milionów akcji na rynek skończyć się może historycznymi minimami. Wielu z nas zadaje sobie pytanie co robić? Pamiętajmy, że my - inwestorzy indywidualni jesteśmy tylko malutkimi pionkami na tej planszy. KOV interesują głównie konkretni inwestorzy, ze sporym kapitałem. Obecność Redface na tym forum jest dla nas, jak na razie, jedyną nagrodą za zaangażowanie w spółkę. Zastanawiają się pewnie i Ci "więksi". Obecnie jedynie Kulczyk Investment posiada powyżej 5% akcji. Reszta może swobodnie kalkulować, czy dalej posiadać walory spółki, jaki spółka ma sposób na pozyskanie kolejnego finansowania i jak to wpłynie na kurs akcji. Zapewne wielu już podjęło decyzję odnośnie dalszego posiadania akcji KOV. Skalkulowało ryzyko nowej emisji, wyniki kolejnych odwiertów. Obecny kurs nie napawa mnie optymizmem, wygląda to raczej wyrzucanie po cenie w okolicach IPO, niż na zbieranie. Obym się mylił, bo ciągle jestem posiadaczem akcji KOV i z niecierpliwością czekam na dalszy rozwój wypadków i dokonanie własnej kalkulacji odnośnie przyszłości spółki i mojego w nim zaangażowania.

Piszę ten tekst, bo sądzę, że takich jak ja jest więcej, a te forum jest przecież nie tylko do potwierdzania oficjalnych wiadomości i ich analizowania, ale także do dzielenia się swoimi przemyśleniami i analizowaniem możliwych przyszłych scenariuszy.

Pozdrawiam, mając nadzieję, że ten post poderwie nas do kolejnych dyskusji.

andrzej72
0
Wpisów: 278
Wysłane: 15 marca 2011 08:39:38 przy kursie: 17,90 zł
Z każdym dniem coraz bardziej powątpiewam w to, że inwestowanie w KOV było dobrym pomysłem. Osobiście nie liczę już na żaden zarobek, a zastanawiam się czy wyjdę "na zero"...
Nie wiem, nie znam się...
www.stockwatch.pl/blog/andrzej...

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 15 marca 2011 09:47:29 przy kursie: 17,40 zł
Czy to już nie czas aby podać nowy harmonogram prac w bloku L? Wygląda na to, że testy Lukut rozpoczną się dopiero po testach Lempuyang choć liczyliśmy na lepsze wykorzystanie tego miesiąca w oczekiwaniu na dostarczenie zapasowego elementu. Ciekawe czy prace stoją czy może jednak trwają przenosiny sprzętu na Lukut choć mnie osobiście się to nie wydaje realne. Może 21 marca łącznie z raportem rocznym będą podane jakieś konkretne informacje o harmonogramie prac na obu blokach w Brunei. Generalnie ostatnio nie otrzymaliśmy z AED informacji o rozpoczęcie testów blue-zone tylko od razu informacje o wydobyciu gazu na powierzchnię. Jak się zapatrujecie na to kiedy możemy uzyskać jakieś informacje z Brunei? W piątek mijają 2 tygodnie od ostatniego komunikatu o zidentyfikowaniu gazu w blue-zone więc może to był czas na przeniesienie sprzętu na Lukut (kiedyś była mowa o około 2 tygodniach na przeniesienie sprzętu) jednak nie wiem, czy do skończenia testów w Lempuyang nie będzie potrzebny ten sprzęt, który miałby zostać teraz przenoszony, wtedy nie ma szans na lepsze wykorzystanie tego czasu. Ciekawe tylko kto ponosi odpowiedzialność zwłaszcza finansową za tak duże opóźnienia i dłuższą dzierżawę sprzętu. To są jednak zapewne te "brudy" o których mówił Redface, których KOV nie chce prać publicznie i tego się nigdy nie dowiemy. W takim świetle raczej nie ma realnych szans na to aby rozpocząć testy bloku M przed WZA.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 15 marca 2011 09:54:14 przy kursie: 17,40 zł
Aby uciszyć nie co płacz małego akcjonariatu z powodu braku info wygrzebałem co nie co z raportu półrocznego AED (Link) odnośnie planów na następne 6 miesięcy:

Cytat:
The Company now has an exciting and diversified portfolio of exploration assets which offers excellent long‐term growth potential. The focus for AED over the next 6 months will be to deliver the next phase of growth via:
- completion of the testing program in Brunei – it is now anticipated that testing of Lempuyang‐1 will recommence towards the end of this month followed by the testing of Lukut‐1;
- proceeding with Phase 2 exploration program in Brunei which will comprise further seismic acquisition and preparation for two further exploration/appraisal wells;

Szczególnie pierwszy punkt rzuca jakieś światło na terminy testów. Wygląda na to że Lukut-1 zostanie przetestowany przed wznowieniem testów Lempuyang-1 (no chyba że coś źle zrozumiałem). Spekulacje czas zacząć wave
Edytowany: 15 marca 2011 10:05

pulek79
0
Wpisów: 41
Wysłane: 15 marca 2011 10:08:26 przy kursie: 17,40 zł
Cytat:
AED completed the drilling of the Lempuyang‐1 well and has recently commenced its testing. The testing of the
Lukut‐1 well is scheduled to commence immediately following completion of the testing of Lempuyang‐1.
Encouragingly, mobile hydrocarbons have been identified at both of these wells and AED remains optimistic as to
their commercial potential. The Company is now well‐positioned to capitalise on these investments through
testing and further development in Brunei and continuing to assess and appraise its investments in Indonesia and
Australia.

nie znam dobrze angielskiego ale z tego co zrozumiałem tłumacz google ) to optymistycznie patrzą na zasoby tych odwiertów

Cytat:
AED pozostaje optymistą co do
ich potencjału handlowego

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 15 marca 2011 10:22:01 przy kursie: 17,40 zł
onochi napisał(a):
Szczególnie pierwszy punkt rzuca jakieś światło na terminy testów. Wygląda na to że Lukut-1 zostanie przetestowany przed wznowieniem testów Lempuyang-1 (no chyba że coś źle zrozumiałem). Spekulacje czas zacząć wave

Completion of the testing program in Brunei – it is now anticipated that testing of Lempuyang‐1 will recommence towards the end of this month followed by the testing of Lukut‐1

Testy Lempuyang zostaną wznowione pod koniec tego miesiąca a następnie testowany będzie Lukut. Czyli wszystko po staremu ... tylko, że miesiąc później.
Edytowany: 15 marca 2011 10:22

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

118 119 120 121 122

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,442 sek.

pqncupmh
bcbulhjx
jwpvdlqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sfywprau
mgiewfdx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat