0 Dołączył: 2010-09-28 Wpisów: 198
Wysłane:
10 marca 2011 18:43:15
przy kursie: 18,30 zł
[quote=Redface] Witam, Dokładnie tak robimy - zapraszam do naszego centrum prasowego na http://www.kulczykoil.com Komunikaty 'suche' z ESPI zwykle idą tam z szerszym kontekstem, wypowiedzią przedstawiciela spółki itd. Zajmuje sie tym moja wspolpracownica, Monika, profesjonalistka od PR. Tak, tak, mamy w spółce służby PR. Tyle, ze nasza strategia nie polega na tym, żeby z 'z hukiem' rosnąć i spadać w ciagu kilku dni... Dobrze wiedzieć, że nad PR KOV czuwa pani Monika...taaak od razu czuję się lepiej... Tak to prawda, gdyż nasza strategia polega na tym żeby z 'hukiem' rosnąć i spadać między drugim śniadaniem a obiadem... A teraz na poważnie. Chodzi nie o to żeby rosło nie wiadomo ile, chodzi o to, że według niezadowolonej części akcjonariatu kurs KOV nie odzwierciedla wartości spółki. Jeśli nie mają racji to proszę to im jasno powiedzieć żeby się nie czepiali. Myślę, że ten nacisk na jakiekolwiek wzrosty nie wynika z niepohamowanej żądzy zysku, tylko z obawy przed zbliżającą się emisją. Jeśli akcje nie pójdą teraz w górę to ile wtedy będą warte?
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
10 marca 2011 18:57:47
@kereig
Przecież pan Jakub tłumaczył, że preferuje model kanadyjski, w którym to modelu ludzie z zarządu kursem akcji się nie interesują :-)
|
|
0 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 383
Wysłane:
10 marca 2011 19:11:00
To może również debiut giełdowy powinien być w Kanadzie. Niestey bez dobrego info dzisiaj w nocy kurs będzie spadał i kolejni rozczarowani będą wychodzić.
|
|
|
|
Wysłane:
10 marca 2011 19:16:33
Powiem jak było ze mną. Decyzją do kupienia akcji Kov była jakaś informacja prasowa nie pamietam juz jaka bo było to pare miesięcy temu. Ale zmierzam do tego że potencjalny akcjonariusz przed zakupem akcji nie wchodzi na stronę firmową Kov tylko pod wpływem impulsu, informacji prasowej kupuje akcje.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-31 Wpisów: 358
Wysłane:
10 marca 2011 19:19:15
Macie Panowie jakis problem to jutro PKC i znajdźcie lepszą spółkę. Nie wiem co Wy chcecie od PR tej spółki - PR tej spółki to jest top 5 naszej giełdy. Kazdy rozsadny inwestor znajdzie wszystkie potrzebne mu informacje. Mówicie ze wycena powinna być wieksza - moze tak - moze nie - o cenie decyduje rynek a rynek jak nanasze warunki jest dobrze poinformowany co do strategii firmy jak i jej sukcesach.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
10 marca 2011 20:28:26
Skończmy wreszcie tę dyskusje na temat jaki spółka powinna mieć PR. Ma dobry i profesjonalny, jeśli chcecie artykuły w gazetach to zapraszam na OIL. Rynek ma wszelkie potrzebne informacje potrzebne do wyceny spółki podawane konkretnie, rzetelnie i na bieżąco. Wierzcie mi, jeśli KOV poda w informacji poprzez ESPI, że trafił na złoże gazu o wielkości X i dziennym wydobyciu z pojedynczego odwiertu Y większym niż sumarycznie cała Ukraina na chwile obecną, to gazety same będą się zabijały o to, która pierwsza napisze o sukcesie KOV. Póki co takiego sukcesu nie ma choć fundamenty mamy zbudowane bardzo dobre. ARWENA napisał(a):Powiem jak było ze mną. Decyzją do kupienia akcji Kov była jakaś informacja prasowa nie pamietam juz jaka bo było to pare miesięcy temu. Ale zmierzam do tego że potencjalny akcjonariusz przed zakupem akcji nie wchodzi na stronę firmową Kov tylko pod wpływem impulsu, informacji prasowej kupuje akcje. Akcjonariusz, który kupuje akcje spółki pod wpływem jakiegoś artykułu prasowego to akcjonariusz całkowicie nieprzygotowany do inwestycji, bardziej gracz niż inwestor. Taki akcjonariusz ma wygórowane oczekiwania rozpalone pięknie napisanym artykułem. Czy taki akcjonariat chcemy? Krótkoterminowy, który zrezygnuje przy pierwszej trudniejszej sytuacji blokując wzrosty wzmacniając podaż? Jeszcze mam taką sugestię co do forum do ogółu. Mamy taka opcje jak "edytuj" Zamiast pisać 2 posty jeden po drugim proponuję skorzystać z tej funkcji. Zdecydowanie czytelniej wtedy to wszystko wygląda a to chyba dla dobra nas wszystkich.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
10 marca 2011 20:58:30
fidelio77 napisał(a):@kereig
Przecież pan Jakub tłumaczył, że preferuje model kanadyjski, w którym to modelu ludzie z zarządu kursem akcji się nie interesują :-) Jestem ciekaw czym zanęci KOV przyszłych inwestorów za 2m-ce, aby "opchnąć" z nowej emisji powiedzmy od 200-400mln akcji? Czyżby atrakcyjnością kursu dużo poniżej ceny poprzedniej emisji? Czy czeka nas gigantyczna emisja w nowej atrakcyjnej cenie? Nie wierzę, że wysokość obecnego kursu na naszej GPW nie jest problemem dla Zarządu KOV? Jak znam poczynania finansowe Doktora Jana, do interesu już dokładać nie będzie. Ciekaw jestem co w chwili obecnej myśli o tym Redface? Przypuszczam, że przy tak płytkim polskim rynku na naszej giełdzie nie może dojść do emisji. Możliwe że będzie to jakiś rynek równoległy, chiński pewnie nie, bo tam mogłoby dojść do "wrogiego przejęcia firmy". Choć kto wie?
|
|
Wysłane:
10 marca 2011 21:21:23
Krzysiek9 napisał(a):Skończmy wreszcie tę dyskusje na temat jaki spółka powinna mieć PR. Ma dobry i profesjonalny, jeśli chcecie artykuły w gazetach to zapraszam na OIL. Rynek ma wszelkie potrzebne informacje potrzebne do wyceny spółki podawane konkretnie, rzetelnie i na bieżąco. Wierzcie mi, jeśli KOV poda w informacji poprzez ESPI, że trafił na złoże gazu o wielkości X i dziennym wydobyciu z pojedynczego odwiertu Y większym niż sumarycznie cała Ukraina na chwile obecną, to gazety same będą się zabijały o to, która pierwsza napisze o sukcesie KOV. Póki co takiego sukcesu nie ma choć fundamenty mamy zbudowane bardzo dobre. ARWENA napisał(a):Powiem jak było ze mną. Decyzją do kupienia akcji Kov była jakaś informacja prasowa nie pamietam juz jaka bo było to pare miesięcy temu. Ale zmierzam do tego że potencjalny akcjonariusz przed zakupem akcji nie wchodzi na stronę firmową Kov tylko pod wpływem impulsu, informacji prasowej kupuje akcje. Akcjonariusz, który kupuje akcje spółki pod wpływem jakiegoś artykułu prasowego to akcjonariusz całkowicie nieprzygotowany do inwestycji, bardziej gracz niż inwestor. Taki akcjonariusz ma wygórowane oczekiwania rozpalone pięknie napisanym artykułem. Czy taki akcjonariat chcemy? Krótkoterminowy, który zrezygnuje przy pierwszej trudniejszej sytuacji blokując wzrosty wzmacniając podaż? Jeszcze mam taką sugestię co do forum do ogółu. Mamy taka opcje jak "edytuj" Zamiast pisać 2 posty jeden po drugim proponuję skorzystać z tej funkcji. Zdecydowanie czytelniej wtedy to wszystko wygląda a to chyba dla dobra nas wszystkich. No nie. Przepraszam ale kto Ciebie upoważnił do oceniania mnie czy zasługuję na to aby być akcjonariuszem Kov. Akcje kupiłem za ciężko zarobione pieniądze i jestem na spółce bez przerwy od kilku miesięcy nawet gdy było 1.5zł nie pozbywałem i nie blokowałem wzrostów. Nie wprowadzajmy na tym forum takich ad persona wycieczek bo to strasznie krzywdzące.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-23 Wpisów: 96
Wysłane:
10 marca 2011 21:25:08
Witam wszystkich. Jestem od niedawna akcjonariuszem KOV, a także początkującym inwestorem. Spółce przyglądałem się od samego początku, kiedy to pomimo słabego debiutu po jakimś czasie kurs wrósł tylko po to, aby na dzień dzisiejszy wrócić w okolice ceny emisyjnej. Jednak w ostatnim czasie zdecydowałem się na zakup tej spółki i szczerze mówiąc nie mam zamiaru "wyskakiwać" ze spółki wcześniej. Kulczyk nie jest najbogatszym Polakiem z przypadku prawda? Wie jak się robi interesy i jakie dziedziny są atrakcyjne. Jeżeli ludzie inwestują TAK JAK BUFFET, to czemu my Polacy nie możemy inwestować w naszego "Buffeta" pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 23
Wysłane:
10 marca 2011 21:33:00
Witam! Chciałbym zwrócić uwagę na pewien artykuł, który ukazał się na jednym z portali: www.parkiet.com/artykul/7,1028...Znając plany Pana Dr Jana dotyczące chęci przejęcia Lotosu, nasuwa się następujące pytanie; Czy jedną z tych trzech firm nie jest czasem KI? Dla MSP będą się liczyły tylko te spółki, które mają dostęp do potwierdzonych zasobów ropy (od razu zaznaczam, że nie mam na myśli sprowadzania ropy z Brunei, to można zrobić inaczej, ale nie o tym). Ponieważ, harmonogram prac przy testach w bloku L został poważnie naruszony przez kilka wpadek operatora, wpływa to automatycznie na przesunięcie rozpoczęcia i prezentacji samych wyników testów w bloku M, gdzie w jednym z odwiertów została stwierdzona obecność ropy. Aby być wiarygodnym w takim przetargu, należałoby pochwalić się posiadaniem takowych zasobów. Już w chwili obecnej wiadomo, że testy w samym bloku L potrwają gdzieś do końca kwietnia. A kiedy robić testy w bloku M? Wg mnie, równolegle do prowadzenia testów w bloku L. Możliwe że już niedługo dowiemy się tego ze zaktualizowanego harmonogramu prac, który jak wiadomo ma się ukazać lada dzień. Możliwe że to co napisałem nie ma w sobie nawet ziarna prawdy, a zaistniałe zdarzenia są tylko dziwnym zbiegiem okoliczności. Na KOV-ie jestem od połowy września i czytałem tu nie jedną, nie mniej nieprawdopodobną teorię :). Osądźcie sami. Zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam wytrwałych:)
Edytowany: 10 marca 2011 21:35
|
|
|
|
Wysłane:
10 marca 2011 21:46:27
ARWENA napisał(a): No nie. Przepraszam ale kto Ciebie upoważnił do oceniania mnie czy zasługuję na to aby być akcjonariuszem Kov. Akcje kupiłem za ciężko zarobione pieniądze i jestem na spółce bez przerwy od kilku miesięcy nawet gdy było 1.5zł nie pozbywałem i nie blokowałem wzrostów. Nie wprowadzajmy na tym forum takich ad persona wycieczek bo to strasznie krzywdzące.
Wybacz, nie miałem zamiaru robić takiej wycieczki personalnej. Mówię ogólnie, że decyzje podejmowane pochopnie na podstawie tylko artykułu w prasie świadczą o nieprzygotowaniu do inwestycji. A opierałem się na tym Twoim zdaniu: ARWENA napisał(a):Ale zmierzam do tego że potencjalny akcjonariusz przed zakupem akcji nie wchodzi na stronę firmową Kov tylko pod wpływem impulsu, informacji prasowej kupuje akcje. Wielu tu oczekuje wzrostów po artykułach w prasie pisanych w jakimś stopniu na zamówienie spółki. To, że nie sprzedałeś i nadal wierzysz w potencjał spółki raczej świadczy o tym, że nie jesteś typem gracza tylko inwestora. Kupiłeś, ale analizujesz ryzyko i potencjał. Gdybyś tego nie zrobił zapewne już dawno byś się pozbył akcji. Zauważ, że mówiłem o potencjalnych inwestorach, których ma przyciągnąć jakiś huraoptymistyczny artykuł, dokonujących zakupu właśnie pod wpływem impulsu, często "na górce". A to moim zdaniem jeden z podstawowych błędów inwestycyjnych. Pozdrawiam @S16_Cichy Moim zdaniem testy bloku M raczej nie będą prowadzone równolegle ze względu na to, że nie mamy wybranej firmy, która te testy poprowadzi. Nie wiem, czy wybór takiej firmy to taka decyzja z dnia na dzień. Już wybór obecnej firmy trwał sporo czasu dlatego nie liczę na to, że testy bloku M ruszą w kwietniu. Redface wielokrotnie to powtarzał i nie wydaje mi się aby coś się w tej kwestii mogło w ostatnich dniach zmienić. Liczę natomiast, że Tap Oil (patrząc na jego sukcesy na innych obszarach poszukiwań) jest partnerem znacznie solidniejszym i swoją pracę wykonają równie sprawnie jak w przypadku odwiertu Zola.
Edytowany: 10 marca 2011 21:52
|
|
0 Dołączył: 2009-10-16 Wpisów: 47
Wysłane:
10 marca 2011 21:47:43
ten temat poruszałem ok 2 miesiące temu
|
|
Wysłane:
10 marca 2011 21:54:08
Krzysiek bardzo miło że sprostowałes, wielka kultura.Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
10 marca 2011 22:08:55
@krzysiek
zgodnie z Twoją teorią nie jestem inwestorem tylko graczem. Nie wiem tylko, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale mam nieodparte wrażenie, że określenie "gracz" jest czymś gorszym niż inwestor. Dla mnie to gra giełdowa, gdzie inwestuje swoje ciężko zarobione pieniądze i po swoich inwestycjach oczekuję konkretnej stopy zwrotu. To że lubię i cenię tą spółkę nie oznacza, że od początku trzymam jej akcje i nie sprzedałem ich od czerwca 2010 r.
Sztuką jest kupować tanio, sprzedać drogo i znowu wejść z powrotem o ile uważa się, że nadszedł odpowiedni moment.
|
|
Wysłane:
10 marca 2011 23:34:04
@sicc Dobra słowo "gracz" może nie pasuje tu do kontekstu. Nie mniej chodzi mi o ludzi, którzy podejmują decyzję pod wpływem impulsu bez przeanalizowania wcześniej czy później swojego posunięcia...coś na zasadzie: nie wiem co za spółka ale jest o niej głośno w gazetach to sobie kupię bo skoro piszą to pewnie da się na niej zarobić. To miałem na myśli pisząc gracz...a w sumie powinienem napisać hazardzista :)
Prawda, sztuką jest wykorzystywać wahania kursu. Niestety nie każdemu to wychodzi oraz nie każdy ma czas na tego typu inwestycje. Jeśli ci się to udało to chylę czoła i mogę tylko pozazdrościć ;) Przynajmniej na tej spółce już masz tą świadomość, że osiągnąłeś jakąś stopę zwrotu w porównaniu do tych, co kupili i trzymają (w tym mnie, choć uśredniałem cenę zakupu w międzyczasie ale akcji jeszcze ani razu nie sprzedałem).
Edytowany: 11 marca 2011 08:20
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
11 marca 2011 02:39:00
Był dyskutowany wątek "dziennikarzy" Pulsu Biznesu, Parkietu, TVN CNBC ... chciałbym się odnieść do tamtej dyskusji: Cytat:Dziennikarze najczęściej deklarowali, że opłacani są stałą pensją (72 proc.), a także wierszówką (41,8 proc.). Wynagrodzenie z tytułu umowy o dzieło lub zlecenie pobiera 34,7 proc. dziennikarzy. Wynagrodzenia w tej ostatniej formie otrzymują jednak najczęściej "niedziennikarze" (58,2 proc.).
Badani odpowiadali też w ankiecie jak postrzegają swe środowisko. Przeciętny dziennikarz, zdaniem ankietowanych, "raczej nie jest profesjonalny", "nie można także o nim powiedzieć, że jest uczciwy". Przeciętny dziennikarz jest też, wedle respondentów, "raczej średnio lub słabo wykształcony i raczej uprawia zawód z przypadku". Przeciętny dziennikarz to też człowiek "średnio zadowolony z siebie", który "nie czuje się w zawodzie bezpiecznie".
Przeciętny dziennikarz jest też "zdecydowanie źle wynagradzany" i "raczej nie zachowuje obiektywizmu".
Za najważniejsze problemy środowiska dziennikarskiego uznano "wejście do zawodu nieprofesjonalistów" (blisko połowa wskazań), "upolitycznienie mediów" (ok. 44 proc.), "obniżenie zarobków i manipulowanie mediami" (odpowiednio: 38,5 proc. i 34,5 proc.).
W opinii ponad 72 proc. dziennikarzy ich koledzy kierują się w pracy przede wszystkim poleceniami zwierzchników. Zgodnie z kodeksami dziennikarskimi postępuje mniej niż 0,5 proc. dziennikarzy. Natomiast na pytanie, czym powinni przede wszystkim kierować się dziennikarze ankietowani odpowiadali najczęściej: "własnym sumieniem" (60,3 proc.). Źródło: gazetapraca.pl/gazetapraca/1,9...W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
11 marca 2011 09:26:32
przy kursie: 17,90 zł
Czyżby trzęsienie ziemi dotkęło także Brunei???
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 148
Wysłane:
11 marca 2011 09:32:12
Raczej nie. Jak wiemy z pewnej TV, Brunei leży w Afryce, a trzęsienie ziemi było w Japonii.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-23 Wpisów: 78
Wysłane:
11 marca 2011 09:34:13
@quark Na dzien dzisiejszy to chyba częśienie dotkneło kurs KOV -inwestorzy boja się wiekszej korekty co do Brunei nic nie wiadomo o częsieniu poniżej link do Aktualnie dotknietych obszarów : earthquake.usgs.gov/earthquake...
|
|
0 Dołączył: 2009-09-10 Wpisów: 27
Wysłane:
11 marca 2011 09:40:15
Raczej nie. The Brunei Times by o tym raczej napisało. http://www.bt.com.bn/newsTymczasem, m.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.