PARTNER SERWISU
kyxsmamm
192 193 194 195 196
zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 12 maja 2011 11:55:50 przy kursie: 16,90 zł
Mam pytanie odnośnie krótkiej sprzedaży na KOV.
Z tego co widzę co jakiś czas wielkości te się zmieniają a nie ma podane że była transakcja.
O co w tym chodzi ?

KOV --- --- --- 328 - 707 306 - 1 194 996,66 0 0 0,00 0,00

minuta dalej

KOV --- --- --- 332 - 710 289 - 1 200 037,93 0 0 0,00 0,00

Czyli były 4 transakcje dające 3000 w sumie na sprzedaż.

KOV --- --- --- 343 - 726 189 - 1 226 888,93 0 0 0,00 0,00
Edytowany: 12 maja 2011 12:12

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 12 maja 2011 12:11:15 przy kursie: 16,90 zł
Kolumnami czytaj:
1. Papiery wartościowe
KOV

2. Ostatnia transakcja KS
--- --- ---

3. Wszystkie transakcje (dane skumulowane)
334 transakcji | 711 489szt | 1 202 065,93 zł obrotu

4. Wszystkie transakcje KS (dane skumulowane)
0 transakcji | 0szt | 0 zł obrotu

5. Udział % wartości transakcji KS w całości obrotów danymi akcjami
0%

Na KOV nie było dziś żadnej transakcji KS (krótkiej sprzedaży)

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 12 maja 2011 12:12:14 przy kursie: 16,90 zł
Tak, zagraniczne fundy mogą się wysypywać w oczekiwaniu na Londyn. Ale kalkulacje/działania tego typu są obarczone ryzykiem. Jeśli nigeryjski deal zostanie klepnięty i wyniki przeglądu RPS będą pozytywne, to będzie widać jak na dłoni potencjał i rezerwy. To już byłaby czysta głupota ze strony choćby naszych fundów, żeby takiej okazji nie wykorzystać. A jeśli znajdą się chętni na akcje KOV do jesieni, to chytrzy angole mogą zostać z ręką w nocniku. Czyli mamy balansowanie na linie. Zatwierdzenie transakcji przez nigeryjskiego regulatora może zająć dużo czasu (do pół roku) ale może się zdażyć że zostanie podjęta dużo szybciej - np do końca maja. Wtedy RPS wchodzi w lecie do roboty i do końca sierpnia jest raport.

k.

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 12 maja 2011 12:14:22 przy kursie: 16,90 zł
Fierce napisał(a):
romano82 napisał(a):
jak kursy mają być zbliżone to na GPW albo bedzie podbitka żeby było drożej
albo zostanie na takim pułapie jaki jest chyba dla spółki bedzie lepiej jak akcje będą droższe czy się mylę jeżeli ma być drożej to powinniśmy się spodziewać jakiś pozytywnych info dobrze rozukuje czy się mylę poprawi mnie ktoś ??
pozdrawiam

Ipo musi być atrakcyjne dla inwestorów zazwyczaj z dyskontem.Podam przykład powiedzmy BGZ akcje wycenione na 90 zł, każdy kręci głową, że drogo i nie ma zamiaru kupować.Na tydzień zjeżdzają z ceną na 50 zł troche marketingu i ipo udane.To nie oddaje sytuacji KOV ale pokazuje mechanizm oferty pierwotnej.Angole też swój rozum mają i duży wybór podobnych walorów.
Pozdrawiam,

Jedyna szansa dla chcących zarobić na akcjach w krótkim czasie to dobre informacje na taema emisji.
50% KI
35% Fundusze oraz spółki chcące wejść w Nigerie tylnymi drzwiami itp.
Kto może zainwestować takie pieniądze i czerpać korzyści z Nigerii jeżeli ona okaże się tak atrakcyjna i obfita w złoża ropy i gazu?Myślę że Orlen,Lotos i podobne firmy posiadające rafinerię nie mające dostępu do dużych zasobów czarnego złota.Możliwy jest też wątek Libijski chociaż nie mam pojęcia jakie tam są układy p.Kulczyka.Troch chętnych by się znalazło ale są dwa warunki;cena emisji i ilość ropy jaką mamy w Nigerii.
Do wyjaśnienia tych kwetii kurs będzie na podobnych poziomach,podaż nie będzie miała oporów z podsypywaniem,a popyt ma czas na zakupy.

Niestety ale te informacje rynek dostanie za kilka miesięcy.
"Żeby wygrać trzeba grać"

Krzysiek9
0
Wysłane: 12 maja 2011 12:17:19 przy kursie: 16,90 zł
kastalto napisał(a):
Zatwierdzenie transakcji przez nigeryjskiego regulatora może zająć dużo czasu (do pół roku) ale może się zdażyć że zostanie podjęta dużo szybciej - np do końca maja. Wtedy RPS wchodzi w lecie do roboty i do końca sierpnia jest raport.

Kastalto a w prezentacji jest wyraźnie podane, że:

Cytat:
Neconde zamierza zaangażować RPS do przeprowadzenia kompleksowego przeglądu i analizy licencji OML 42 w celu przygotowania Raportu Niezależnego Eksperta (CPR - Competent Persons Report) - w \ pełni odpowiadającego standardom Stowarzyszenia Inżynierów Przemysłu Naftowego (Society of Petroleum Engineers), Systemu Zarządzania Zasobami Ropy Naftowej (PRMS- Petroleum Resources Management System) lub innym, podobnym międzynarodowym standardom - przed udzieleniem ostatecznej zgody na tę transakcję przez nigeryjskie władze

Wynikało by z tego, że RPS może już tam działać nawet teraz.

Krzysiek9
0
Wysłane: 12 maja 2011 12:18:59 przy kursie: 16,90 zł
zabapinkfloyd napisał(a):
Krzysiek9 napisał(a):
Na KOV nie było dziś żadnej transakcji KS (krótkiej sprzedaży)

Jak nie było ? to dlaczego te wielkości się ciągle zmieniają ?

To są normalne transakcje :)

Porównaj sobie choćby z notowaniami KOV na interii

kastalto
0
Wysłane: 12 maja 2011 12:19:03 przy kursie: 16,90 zł
Co do Nigerii, nie wiem czy to było słyszalne w czasie transmisji (na prezentacji) ale Tim Elliott powiedział że na 5 polach naftowych OML-42 istnieje około 160 odwiertów a tylko 12 z nich w tej chwili reaktywowano na jednym polu co daje 20 tys baryłek/dzień. Nie wiem czy wszystkie nadają się do ponownego/szybkiego uruchomienia ale podejrzewam że większość nich napewno...

k.

kastalto
0
Wysłane: 12 maja 2011 12:24:41 przy kursie: 16,90 zł
Krzysiek9 napisał(a):

[...]

Chyba nie, RPS to jest pewnie spory koszt ze względu na wielką ilość informacji i infrastruktury, głównie do pozyskania od Shella. Wszak pole było w eksploatacji przez chyba 25 lat. Być może Shell nawet nie zamierza tej dokumentacji wydawać dopóki regulator nie zaaprobuje transakcji - ale to już mój domysł tylko.

k.

rabbit
0
Wysłane: 12 maja 2011 12:26:35 przy kursie: 16,90 zł
Krzysiek9 napisał(a):
kastalto napisał(a):
Zatwierdzenie transakcji przez nigeryjskiego regulatora może zająć dużo czasu (do pół roku) ale może się zdażyć że zostanie podjęta dużo szybciej - np do końca maja. Wtedy RPS wchodzi w lecie do roboty i do końca sierpnia jest raport.

Kastalto a w prezentacji jest wyraźnie podane, że:

Cytat:
Neconde zamierza zaangażować RPS do przeprowadzenia kompleksowego przeglądu i analizy licencji OML 42 w celu przygotowania Raportu Niezależnego Eksperta (CPR - Competent Persons Report) - w \ pełni odpowiadającego standardom Stowarzyszenia Inżynierów Przemysłu Naftowego (Society of Petroleum Engineers), Systemu Zarządzania Zasobami Ropy Naftowej (PRMS- Petroleum Resources Management System) lub innym, podobnym międzynarodowym standardom - przed udzieleniem ostatecznej zgody na tę transakcję przez nigeryjskie władze

Cytat;

Jak to kto? A kto jest właścicielem licencji na dziś?
Kasa leży na rachunku escrow (zastrzeżonym), umowa jest warunkowa. Warunki się spełniają, kas idzie do sprzedającego, udziały w koncesji do kupującego.
Natomiast już od wczoraj Shell, Total i Agip nie mogą nic robić przy OML 42 bez naszej zgody. Powołany został niezależny 'transition manager', który ma za zadanie dbać o interesy obu stron. Nasz zespół jest na miejscu i pracuje nad harmonogramem prac, przede wszystkim w zakresie przekazania danych niezbędnych do raportu niezależnego eksperta.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Chyba już zaczęli działać.

Nie wiem czy tutaj czytałem ale podpisanie wszystkich dokumentów może trwać tylko miesiąc,oczywiści nie jest to potwierdzone.
Wszystkim zależy na szybkim uruchomieniu OML 42 więc wszystkie przyśpieszenia są możliwe.

Krzysiek9
0
Wysłane: 12 maja 2011 12:27:45 przy kursie: 16,90 zł
A jednak w oficjalnej prezentacji pojawiła się taka informacja. Nie tylko w prezentacji również na ESPI w oficjalnym komunikacie dotyczącym przejęcia udziałów w OML-42.

@rabbit
Dokładnie, mnie się tez wydaje, że w Nigerii chcą szybko wznowić produkcję. I to jest na rękę wszystkim. Lokalne społeczności zapewne też chcą już na tej transakcji zarabiać, być może nawet wywierają swego rodzaju presję. Lud jest głodny :)

Im szybciej i im więcej zostanie uruchomionych odwiertów tym wszyscy zaczną szybciej zarabiać. A że być może nie będzie to wymagało dużych nakładów finansowych to presja na to będzie duża. Dzięki uruchomieniu produkcji pojawi się cashflow, który można już gromadzić na przyszły rozwój koncesji.

Jeszcze jedna uwaga chyba dość istotna z punktu widzenia emisji.

Ogłoszono póki co chęć emisji na AIM, prawda? Nie padły jednak żadne ustalenia i konkrety jaka cena ile akcji, dokładna data. Jeśli założyć, że status spółki o emisji akcji bez WZA tylko za zgodą dyrektorów dotyczy także dual-listing oraz że spółce zależało by na tym aby emisja na AIM odbyła się po jak najwyższej cenie (minimalizując rozwodnienie kapitału) sądzę, że najpierw otrzymamy nowe szacunki RPS pokazujące dużo większy potencjał OML-42 niż szacunki oparte o dane historyczne a dopiero potem gdy kurs na GPW osiągnie zamierzoną wartość po takich informacjach spółka poda oficjalne dane dotyczące emisji na AIM. Do tego nałożą się może wyniki testów O-8, O-9 (może i z uwzględnieniem szczelinowania) oraz dane z wykonania odwiertu O-14:

Cytat:

-Celem prac wiertniczych będzie nieprzetestowany uskok ograniczony blokami Sawasiwskaja
-Odwiert zaprojektowano w obszarze strukturalnej kulminacji na szczycie serii rezerwuarów M i B
-Możliwość znacznego wzrostu rezerw RPS Energy (“RPS”), niezależna inżynieryjna firma konsultingowa określiła zasoby warunkowe gazu dla obszaru Sawasiwskajaw kategorii BestEstimate 12,3 Bcf w kategorii High Estimate 29,1 Bcf

W ten sposób paragraf statusu spółki zostałby dotrzymany a cena emisyjna na AIM mogła by być wyższa lub dużo wyższa niż obecnie.
Edytowany: 12 maja 2011 12:41

rabbit
0
Wysłane: 12 maja 2011 12:41:02 przy kursie: 16,90 zł
Dodam jeszcze że każdy dziś to strata dla wszyskich 20.000 baryłek ropy,kasa idzie na konto niedobrego Shell i myślę że będą naciskać na decydentów.
Jeżeli nie ma możliwości rozkręcenia tego bez emisji to trzeba zwiększyć wydobycie i jak najlepiej się sprzedać.Poczytałem kilka artykułów z zagranicznej prasy,nie konieczne tylko o KOV i inwestycje uważam za bezpieczną z politycznego punktu widzenie.Skoro wszyscy walczyli o taki model korzystania z Nigeryjskiej ropy to dlaczego mieli by to zmieniać.
Edytowany: 12 maja 2011 12:49

rabbit
0
Wysłane: 12 maja 2011 12:48:18 przy kursie: 16,90 zł
Ten O-14 mnie bardzo intryguję.Jest trochę tajemniczy.Nie ma szacunków co do zasobów ( o ile dobrze pamiętam ) nie jest nigdzie ujęty w ekspertyzach.Myślę że na 99% znowu sobie dopisuję scenariusz i nie chce rozbudzać nadzieji ale teren na którym on się znajduje jest zaznaczony zielonym odcieniem.
Wiadomo co zielony kolor oznacza na wszystkich mapkach.Może kolory tutaj nie mają żadnego znaczenia bo w prawej górnej części jest tyle czerwonego że strach się bać.

Krzysiek9
0
Wysłane: 12 maja 2011 12:56:53 przy kursie: 16,90 zł
rabbit napisał(a):
Ten O-14 mnie bardzo intryguję.Jest trochę tajemniczy.Nie ma szacunków co do zasobów ( o ile dobrze pamiętam ) nie jest nigdzie ujęty w ekspertyzach.Myślę że na 99% znowu sobie dopisuję scenariusz i nie chce rozbudzać nadzieji ale teren na którym on się znajduje jest zaznaczony zielonym odcieniem.
Wiadomo co zielony kolor oznacza na wszystkich mapkach.Może kolory tutaj nie mają żadnego znaczenia bo w prawej górnej części jest tyle czerwonego że strach się bać.

Są podane zasoby w prezentacji - slajd 7:

RPS Energy (“RPS”), niezależna inżynieryjna firma konsultingowa określiła zasoby warunkowe gazu dla obszaru Sawasiwskajaw kategorii BestEstimate 12,3 Bcf w kategorii High Estimate 29,1 Bcf

rabbit
0
Wysłane: 12 maja 2011 13:03:01 przy kursie: 16,90 zł
@Krzysiek9

Dokładnie tak jest napisane,tylko że zapadło mi w pamięci że teren O-14 jest "dziewiczy" a późniejsze zdanie p.Korczaka że wiercenie może być fascynujące,utwierdziło mnie w tym że tam są dodatkowe pieniądze nigdzie nie "zaksięgowane" Może się myle i źle łącze fakty,może tam będzie dużo gazu i o to chodziło.
Zaznaczam że to jest tylko moja interpretacja.
Ten zielony kolor trochę mnie zaciekawił i tyle.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 12 maja 2011 13:29:54 przy kursie: 16,90 zł
Mieszko napisał(a):
Wciąż nie wiemy jaki był skład WZA. Kto z instytucjonalnych - poza KI - wykonywał prawo głosu.
Kastalto i Lukch jakoś nabrali wody w usta (może złożyli przysięgę milczenia?).
Jestem niezmiernie ciekaw obecnego składu akcjonariatu.

Był przedstawiciel ING. Po prostu chwilowo mam mniej czasu. Zarejestrował się z dużego pakietu. Wrażenia z WZA są takie, że Ci faceci wiedzą co robią i są pewni swego. Tam naprawdę wszystko jest poukładane. Odpowiedzi na najtrudniejsze pytania były wyczerpujące i są jawne. Materiał wideo jest na stronie KOV. Tłumaczka trochę pędziła, lepiej byłoby słuchać po angielsku, również pytania do Timothy Elliotta zadawaliśmy po angielsku.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 12 maja 2011 13:32

kastalto
0
Wysłane: 12 maja 2011 13:30:58 przy kursie: 16,90 zł
Faktycznie był jeden facet. Ale poza nim już nikogo z fundów/mniejszych inwestorów instytucjonalnych. W sumie na WZA zostało zarejestrowanych chyba 62-63% wszystkich udziałów.

k.

del-201504191
0
Wysłane: 12 maja 2011 13:38:05 przy kursie: 16,90 zł
nfs napisał(a):
Pisałem już o tym wcześniej. Bedzie emisja w Londynie. Zagraniczne fundusze wycofują akcje z KOV-GPW będą obejmować akcje w Londynie. Zapłacą taniej tam ponieważ cena emisji nie możne odbiegać od rynkowej a rynek poprzez ta nadpodaż wycenia akcje już o 15 gr taniej jak przed ostatnimi informacjami. To dal nich czysty zysk pomijam już aspekt braku ryzyka z wahań GBP/PLN.

Brednie. Emisja nie może być niżej niż GPW (średnia z okresu nie równa się obecnej cenie, jest wyższa tak przy okazji), ale może i najpewniej będzie wyżej. Podczas budowy księgi popytu wyjdzie zainteresowanie. Niedowiarkom polecam sprawdzić wyceny spółek sektora na AIM i porównać z rezerwami, taki wskaźnik będzie bardzo obiektywny. KOV będzie w tym towarzystwie potężnie niedowartościowany. O popyt raczej nikt się na WZA nie martwił. To tak jakby na GPW debiutował bank z wyceną do aktywów na poziomie poniżej 10% średniej rynkowej, ciekawe jaki byłby debiut?
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 12 maja 2011 13:40

del-201504191
0
Wysłane: 12 maja 2011 13:41:39 przy kursie: 16,90 zł
Fundusze nie muszą przychodzić a i tak będą wszystko wiedziały :)

Fundusze tylko chciały potwierdzić czy w ostatniej chwili porządku obraz nikt nie zmienił to już facet z ING na laptopie pisał kumplom "live" więc doskonale wiedzieli, że to klepanie tylko (porządek obraz jest znany i wszyscy głosowali za wszystkimi punktami). Spotkanie było dla indywidualnych, aby zadać pytania i dostać bezpośrednie odpowiedzi. Tam wszystko co ważne jest. Wystarczy posłuchać nagrania.
Edytowany: 12 maja 2011 13:42

del-201504191
0
Wysłane: 12 maja 2011 13:45:18 przy kursie: 16,90 zł
Mam pytanie odnośnie krótkiej sprzedaży na KOV.
Z tego co widzę co jakiś czas wielkości te się zmieniają a nie ma podane że była transakcja.
O co w tym chodzi ?
KOV --- --- --- 328 - 707 306 - 1 194 996,66 0 0 0,00 0,00
minuta dalej
KOV --- --- --- 332 - 710 289 - 1 200 037,93 0 0 0,00 0,00
Czyli były 4 transakcje dające 3000 w sumie na sprzedaż.
KOV --- --- --- 343 - 726 189 - 1 226 888,93 0 0 0,00 0,00

Kolego, ja zerkam na te dane od 2-3 kwartałów i ani razu nie było krótkiej sprzedaży na KOV ;-) KS na KOV to bajki z konkurencyjnych forów.

Mikeegoo
0
Wpisów: 53
Wysłane: 12 maja 2011 13:47:14 przy kursie: 16,90 zł
ogladalem transmisje (wolalbym sluchac tylko w jezyku angielskim, ale i tak super, ze byla taka mozliwosc) i jesli chodzi o zarejstrowane udzialy to o ile dobrze pamietam p. Holton powiedzial, ze zarejstrowano lacznie 61% akcji, w tym 3.06% kadra zarzadzajaca, wiec liczac wraz z KI (49.8%) bylo ~53% dla "insiderow" z KOV, pozstaje okolo 8% na reszte (w tym ING, Lukuch'a, kasalto i pele), ale tak jak mowi pele powinno byc sprawozdanie i te informacje beda znane

ps. dzieki Panowie za Wasza obecnosc na Walnym i aktywny udzial

pozdrawiam
Edytowany: 12 maja 2011 13:53

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

192 193 194 195 196

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,534 sek.

fylvttlf
aqvthvuz
ellievee
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bzejntgp
ueaneyrv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat