rabbit napisał(a):@wapkil
Zasoby-to prawie miliard bbl dla KOV
Zasoby potwierdzone P1-to zero dla KOV
To jak można publikować informację o nie posiadaniu czegoś czego jest miliard??
Przecież Funkytown napisał ,,Jako zasoby rozumiem ropę potwierdzoną do opłacalnego wydobycia.'' O ile wiem, miał rację - nie mają takiej ropy. Może ściślej by było, gdyby napisał ,,zasobów eksploatacyjnych'' albo ,,rezerw'', ale to niczego nie zmienia. Przekazał to, co chciał, w sposób zrozumiały dla każdego z czytelników.
Jeżeli chcesz zaznaczyć, że owszem nie mają 1P (ani 2P, ani 3P, ani, o ile pamiętam praktycznie w ogóle 1C, 2C, ani 3C). To napisz, czego i ile mają. ,,Miliard bbl zasobów'' ładnie brzmi, ale sam doskonale wiesz, że nic nie mówi. Czego miliard? Prospective? Best estimate? Skąd ta informacja? Nie interesowałem się tymi liczbami, ale kojarzą mi się wartości około dwa razy mniejsze. Pojawiły się jakieś nowe szacunki? Dyskusja na zasadzie ,,mają zero'', ,,a nie, bo miliard'' naprawdę niczego nie wnosi.
Mnie zasoby perspektywiczne niezbyt interesują, bo nie mam pojęcia, ile mogą być warte. Mocno subiektywna ocena prawdopodobieństwa gra dla nich tak kolosalną rolę, że można próbować uzasadniać każdą wycenę od bezwartościowych, do niezmiernie cennych. Żeby zrobić sensowną wycenę, trzeba nie tylko się na tym dobrze znać, ale prawdopodobnie również znać informacje publicznie niedostępne. Tym niemniej, możliwe, że kogoś takie informacje zainteresują, w przeciwieństwie do pyskówki, kto się nie zna, a kto ma rację.
rabbit napisał(a):Wytykanie komuś że nie zna biegle j.rosyjskiego czy angielskiego usprawiedliwia go że nie zna bielgle j.polskiego,a czytanie ze zrozumieniem to coś o czym nigdy nie słyszał?
Wytykanie interlokutorowi braku znajomości języków faktycznie nie jest eleganckie, ale przecież sam się o to prosisz, wrzucając jakieś losowe, automatycznie tłumaczone teksty. Zamiast tego pisz, jakie tam są informacje i dlaczego są ważne, to nie będzie Ci można niczego zarzucić.
anty_teresa napisał(a):Czy przypadkiem nie jest tak, że zasobów 1p jednak trochę jest choćby na Ukrainie? W końcu jak tam coś z rury lecie i to sprzedają to jakieś zasoby 1p muszą być :)
Dyskusja była o zasobach ropy, na Ukrainie mają gaz (i kondensat). Choć faktycznie w tych przepychankach czasem ciężko się połapać, o czym kto mówi :)