PARTNER SERWISU
ztqihztu
1 2 3

Co będzie następną bańka....?

jacenty
0
Wpisów: 27
Wysłane: 17 września 2008 16:44:33
Panowie

Typujemy - co będzie następną bańką naszej hossy - był internet, była deweloperka.

Ja pozwolę sobie na strzał - energetyka angry5

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 17 września 2008 20:27:03
A może czas na Eko-hossę?
biopaliwa, ekożywność, CO2, oczyszczalnie, energia wiatrowa...

Robertus

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 września 2008 20:45:20
handel. detal: tradycyjny i internetowy. W handlu jest bodaj największa wartość dodana - właśnie w detalu. a to ostatnie ogniwo łańcuszka, kończącego się w buzi konsumenta.
tylko to trzeba umieć... Auchan to umie, Carrefour, Wal*Mart. a Ruch tego nie umie - znów mu spadł udział w rynku, co za łosie.
w każdym razie myślę, że w dobie awersji do bardzo wielu sektorów handel ma szansę.

WatchDog
50
Wysłane: 17 września 2008 21:02:05
Aha, jakby co, nie wierzcie w bajki o wojnach cenowych między hipermarketami. OK, są ciągłe wojny, ale kosztem dostawców. Mały narzut na cenę produktów idzie na pokrycie kosztów stałych hali i alokację centrali, transport zapewnia dostawca, a zysk się bierze z warunków wstecznych (parę do parunastu procent) i kar umownych, których jest bez liku.

Wszystkim fundamentalistom polecam pliczek z niepozorną prezentacją. Dwa w jednym: omówienie pułapek wyceny wskaźnikowej, plus bardzo fajny insight w finanse hipermarketów... pod koniec, ale całość się nadaje do spokojnego przeczytania:
www.barter.org.pl/Pulapki_anal...

Cheed
0
Wpisów: 136
Wysłane: 17 września 2008 23:05:45
Mimo iż argumenty wydają się dosyć mocne, nie wierzę za bardzo w "Eko-hossę". Dlaczego? Wszyscy się jej spodziewają a większość na giełdzie prawie nigdy nie zarabia ;)
Inwestycje Giełdowe - blog o skutecznym pomnażaniu pieniędzy

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 17 września 2008 23:26:48
a moze karty kredytowe :)
EEX

niedzwiedz
0
Wpisów: 119
Wysłane: 18 września 2008 08:25:34
przemysl spozywczy albo farmaceutyczny. W farmaceutycznym wystarczy ze jakis zacny prokurator stanowy odpowiednio poszpera i bedzie taka banka ze wrocimy do czasow zielarzy i cyrulikow.
Edytowany: 18 września 2008 08:26

mgreg
0
Wpisów: 32
Wysłane: 19 września 2008 21:14:16
robertus napisał(a):

Robertus

Zgadzam się w zupełności. Z naciskiem na energetykę z tzw. źródeł odnawialnych. Na fali spekulacji o zbawiennym jej wpływie i znacznie niższych kosztach funkcjonowania (od elektrowni tradycyjnych) na Zachodzie już od ładnych kilku lat trwa pompowanie balonika. Indeks NEX (czołowych globalnych firm z branży) wzrósł od 2003 roku do końca 2007 przeszło 5-krotnie. Potem gwałtowna korekta na światowych rynkach akcji dotknęła i tą perełkę. Co ciekawe tuż przed korektą nasze ukochane fundusze zaczęły rodakom plasować produkty inwestycyjne (gł. lokaty strukturyzowane, czy też polisy lokacyjne) związane z tym rynkiem. Ergo po raz kolejny na szczycie koniunktury w danej klasie aktywów.
Problem z energetyką jest ten, że może i owszem jest to branża przyszłościowa, jest jednak kilka ale.
Po pierwsze ogromnie kapitałochłonna - jakoś nie chcę mi się wierzyć, że tuzem energetyki wiatrowej będzie u nas Atlantis ;)
Po drugie - zwrot jest po znacznie dłuższym horyzoncie czasowym niż w przypadku tradycyjnych branż, więc nie jest to rynek dla spekulantów.
Po trzecie - ten segment raczej bardzo długo nie będzie w stanie zaspokoić w wystarczającym stopniu zapotrzebowania na energię elektryczną (pomijam oczywiście przykład takiej Norwegii)

Sektor ma zaś wszelkie dane, by stać się przyzwoitym bąblem spekulacyjnym (czego dowodzi ostatnie 5 lat):
Nośny temat umiejętnie podgrzewany przez organizacje międzynarodowe i fachowe rpaorty (Raport Sterna, wsparcie UE, raporty ONZ etc);
Wymogi umów międzynarodowych gwarantujące rozwój rynku (np. 3x15 UE)
A do tego czynniki powyższe "ALE", które gwarantują szybkie rozczarowanie rozpalonych inwestorsko-spekulacyjnych głów.

Pozdrawiam i zarazem witam na forum

WatchDog
50
Wysłane: 20 września 2008 09:17:52
Panowie, zaczyna się szybciej niż przypuszczaliśmy.

Rzeczpospolita napisał(a):
MCI Management SA wyemituje akcje za ok. 50 mln zł, by pozyskać gotówkę na inwestycje w czystą energię .
50 mln zł na nowy fundusz EkoVentures chce pozyskać MCI Management dzięki emisji 12 mln akcji EkoVentures będzie jednak inwestował nie tylko w technologie. – To pierwszy polski fundusz typu clean technology. Interesuje nas energetyka, odnawialne i czyste źródła energii. Presja na ekologiczne rozwiązania w biznesie będzie się w najbliższej przyszłości zwiększać – tłumaczy Tomasz Czechowicz. Jak zapowiedział, w portfelu EkoVentures będzie mało miejsca na przedsięwzięcia w etapie zalążkowym. – To zbyt ryzykowne – tłumaczy. Stworzenie funduszu MCI sfinansuje z emisji 12 mln akcji z zachowaniem prawa poboru. Zadecyduje o niej walne zgromadzenie akcjonariuszy zaplanowane na 25 września. Emisja ma być warta ok. 50 mln zł.
Jak komentuje Andrzej Jarosz, szef firmy analitycznej IDC Polska, branża technologiczna oferuje inwestorom atrakcyjną alternatywę dla rozchwianych rynków finansowych. – Na wczesnym etapie przedsięwzięcia technologiczne wymagają niewielkich nakładów, przy potencjalnie ogromnych zwrotach. Z kolei bardziej rozwinięte przedsięwzięcia mają dobre perspektywy dzięki rosnącemu w dwucyfrowym tempie rynkowi IT w Polsce. Dlatego inwestycje, które jeszcze niedawno były klasyfikowane jako przedsięwzięcia wysokiego ryzyka, w istocie są teraz jedną z metod jego minimalizowania – mówi Andrzej Jarosz.

jacenty
0
Wpisów: 27
Wysłane: 20 września 2008 11:43:49
robertus napisał(a):

Robertus
'

Dokładnie, to właśnie miałem na myśli 3some

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 20 września 2008 15:58:33
Tylko jeszcze pamiętajmy aby potem wyjść przed eko-klapą :-)

A co sądzicie o inwestowaniu właśnie w sektory po krachach? Tak jak w 2003 przeceniono drastycznie e-firmy, to teraz mamy przeceny na dev-firmach. Gdyby jeszcze zbankrutowało paru developerów to z pozostałych coś by się wybrało konkretnego. A w mieszkaniach boom za parę lat powinien wrócić.

Robertus

Cheed
0
Wpisów: 136
Wysłane: 21 września 2008 11:33:21
Jeśli ktoś wierzy, że następną bańką będą spółki których działalność związana jest ze zmianami klimatycznymi(nowe źródła energii itp.) może w bardzo prosty sposób wykorzystać to inwestując w fundusze HSBC. Więcej info tutaj http://tnij.org/bt3m
Inwestycje Giełdowe - blog o skutecznym pomnażaniu pieniędzy

niedzwiedz
0
Wpisów: 119
Wysłane: 21 września 2008 12:09:29
O nastepnej bance. To z czym mamy do czynienia na NYSE, to socjalizm w najczystszej postaci. Jawny glosny sygnal dla chciwych debili zarzadzajacych wielkimi koncernami: mozecie zrobic najwiekszy idiotyzm, isc za konkurencja ktora laduje sie w niewiarygodnie ryzykowne zachowania, na wszystko reagowac ruchem "me-too", nie myslec tylko reagowac ksiazkowo, a wrecz wymyslac takie matolectwa! bo rzad pomoze. Dobry komunistyczny rzad ameryki polnocnej uratuje jak bedzie zle. Spijcie spokojnie. Beda wysokie odprawy i brak wyrzutow sumienia. Obywatelom nie zaszkodzi. Nie stresujcie sie. JA chromole. To jest sygnal wyslany do WSZYSTKICH SEKTOROW. Wiec trzeba szukac tego, w ktorym dzieja sie idiotyzmy biznesowe. Tylko czy na pewno idiotyzmem jest przekonywanie ze ekologia jest dobra albo ze moje zrodlo energii jest lepsze? Czy oszukiwanie klientow jest na pewno ryzykownym zachowaniem? To juz raczej szukajmy sektora, w ktorym klienci oszukali spolki: czyli gdzie walka o klienta jest tak wielka, ze az bez sensu? (od razu mowie, ze biznes farmaceutyczny spelnia te zalozenia, hehe). Nie mylic z biotechnologia. Mowie o klasycznej produkcji lekow. Tu przewiduje dzihad. I wtedy na pewno wejde z wszystkimi pieniedzmi w biotech, ktory tez dostanie rykoszetem, ale sie podniesie. A moze widzicie jazde jeszcze gdzies? Na razie a propos strategii Rotchilda podazania wbrew tlumowi: jak ktos wszedl w chwili paniki w moj ulubiony BAC, ma do przodu 20% :-)

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 21 września 2008 12:15:46
Następną bańką spekulacyjną będzie kurs złotego jak tak dalej będzie wysoki angryfire

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 21 września 2008 15:14:57
A tak na margienesie zastanawia mnie dlaczego tak spadł index spożywczy?
Przyznam, że zdziwiony jestem bo nawet jak jest źle, to ludzie żywność i leki zawsze kupią...
A tu proszę okazuje się że nie, że zysków nie przewiduje się...
Może źle myślę?

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 21 września 2008 15:31:07
Mam pewne, ale głównie intuicyjne przypuszczenia, czemu spadł, do sprawdzenia i skorygowania, podejrzewam, że zbyt silna złotówka jest jednym z czynników spadku wigu spożywczego, miałem dopiero sobie pobadać na czym polegał właśnie ten fenomen i chyba to sprawdzę angryfire .

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 21 września 2008 15:37:13
opennetpr napisał(a):
miałem dopiero sobie pobadać na czym polegał właśnie ten fenomen i chyba to sprawdzę angryfire .

Pochwal się więc wynikami
To że jutro kupie astarte to raczej pewne, ale jeszcze chodzi mi po głowie pepees...

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 21 września 2008 19:50:33
Jarbas napisał(a):
A tak na margienesie zastanawia mnie dlaczego tak spadł index spożywczy?
Przyznam, że zdziwiony jestem bo nawet jak jest źle, to ludzie żywność i leki zawsze kupią...
A tu proszę okazuje się że nie, że zysków nie przewiduje się...
Może źle myślę?

Zyski będa,tylko mniejsze ;)
A tą Astartą,surowce lecą,na Ukrainie zimno,także ...trzeba się ciepło ubrać,dobrze ubrać,Jarbasek ;)
Może jednak polskie nie takie złe...Tylko nie surowcowe
"Fortuna favet fortibus"

daber
0
Wpisów: 60
Wysłane: 28 września 2008 18:44:00
robertus napisał(a):

Moim zdaniem na pewno bedzie to cos zwiazanego z ekologią. Ale poszedlbym w inna strone niz biopaliwa itp. Mianowice recykling. Na NC mamy juz pare firm z tym zwiazanych np. Aton i Krec. Nie ma to jak robic pieniadze na czyms, czego ludzie nie chca i bardzo chetnie sie pozbeda :) Tak mi sie przynajmniej wydaje ;)

greg12
0
Wpisów: 94
Wysłane: 4 października 2008 18:28:36
Następna będzie eko-hossa,a szczególnie biopaliwa
Brazylijska państwowa firma Empresa de Pesquisa Energetica, podlegająca ministerstwu energetyki i górnictwa, poinformowała, że kraj zainwestuje około 25 mld USD w budowę nowych zakładów do produkcji etanolu, aby w ten sposób sprostać wzrastającemu zapotrzebowaniu krajowego rynku.
Oczekuje się, że brazylijski rynek etanolu wzrośnie o 150 proc. w ciągu najbliższej dekady.

W ciągu dekady produkowany z trzciny cukrowej etanol prześcignie benzynę i stanie się głównym paliwem napędzającym samochody w Brazylii. Do 2017 r. etanol będzie napędzał około 80 proc. lekkich samochodów.

Według raportu Empresa de Pesquisa Energetica zapotrzebowanie na etanol w Brazylii będzie rosło w tempie 11,3 proc. rocznie w okresie 2008-17 i wzrośnie z 20,4 mld litrów do 53,4 mld litrów rocznie.

Aby sprostać temu zapotrzebowaniu, Brazylia musi w ciągu 10 lat wybudować 246 nowych zakładów produkujących etanol. Do tej pory wybudowano lub jest w budowie 114 takich zakładów.

Mauricio Tolmasquim, dyrektor Empresa de Pesquisa Energetica, stwierdził, że projekty etanolowe będą zyskowne, nawet jeśli cena baryłki ropy naftowej spadnie do poziomu 75 USD za baryłkę.

Brazylia, która jest największym na świecie producentem i eksporterem etanolu wytwarzanego z trzciny cukrowej, sprzedaje za granicą prawie 1,5 mld litrów etanolu rocznie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,598 sek.

enrtsglz
roonvidf
geibrjux
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fcnbgzpv
mpisdlny
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat