PARTNER SERWISU
tfqvmokz
2 3 4 5 6
pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 14 stycznia 2009 22:34:06 przy kursie: 6,44 zł
Witaj Starpol!
Dziękuję za przysłanie linków,co do wymiany mailowej-to jestem jak najbardziej za!
Jutro napiszę więcej,a tak w ogóle,to może wiesz jak sprawdzić ilość odsłon witryn Oponeo w ciągu konkretnego miesiąca?
Postaram się też w niedalekiej przyszłości podać swój sposób obliczania przychodów Oponeo w liczbach,ów sposób jest o tyle fajny,że obejmuje...wszystkie witryny Oponeo wraz z "zaprzyjaźnionymi portalami".Odkryłem go rok temu po bardzo wnikliwym przeczytaniu prospektu emisyjnego,ale ten sam sposób potwierdził mi jeden z pracowników Oponeo ok.pół roku temu.
To stąd napisałem jakiś czas temu moje prognozy co do każdego z miesięcy w IVkwartale ub.roku.Wiadomo,że dokładne dane są niemożliwe,ale chodzi o to ,by były jak najbardziej zbliżone do ostatecznych.
Pozdrawiam!

Starpol
0
Wpisów: -6
Wysłane: 14 stycznia 2009 22:53:02 przy kursie: 6,44 zł
pop napisał(a):
Na tym wykresie rzeczywiście widać,że sprzedaż Spółki powinna być większa,niż rok wcześniej,ale trzeba pamiętać,że trzeba dodać za ost.kwartał 2008r. sprzedaż opon poprzez Naszą Klasę,a że liczba odsłon jak by nie patrzeć była wieksza,niż głównej witryny Oponeo-www.opony.com ,to mozna mieć podstawy do oczekiwań całkiem niezłych wyników sprzedaży i zysków.
Spółka tłumaczy zawieszenie publikacji wyników sprzedaży tym,żeby konkurencja nie miała tak częstego wglądu na sprzedaż i ilość zamówień .Ale jeśli Wam zależy na tym,by Spółka podawała jednak dane o sprzedaży bądź zmiany ilości zamówień wyrażane w procentach,to podaję adres e-mail,pod który ewentualnie takie zapytanie(prośbę) mozna kierować:
e-mail: monika.siarkowska@oponeo.pl.
Szczegóły co do zysków poznamy najpóźniej 5 lutego,chyba,że wczesniej będzie podana wstępna prognoza,zobaczymy...

Ten wykres analizowałem już wiele razy. Porównując IV kw. 2007 do IV 2008, doszedłem do następujągo wniosku:
1/ październik -- słabszy w 2008 niż w 2007
2/ listopad -- słabszy w 2008 niż w 2008
3/ grudzień -- początek miesiąca słabszy w 2008 niż w początek miesiąca w 2007. Ostatnie trzy tygodnie grudnia to jednak bardzo mocne wybicie do góry.

Moim zdaniem w 2008r spadnie udział witryny opony.com w generowaniu sprzedaży na rzecz pozostałych. Z ciekawości się zapytam czy macie jakiekolwiek dane na temat udziału internetu w sprzedaży opon w 2008 roku? I na jakim poziomie szacujecie udział Oponeo w internetowej przedaży opon w 2008roku?

Starpol
0
Wysłane: 14 stycznia 2009 23:13:32 przy kursie: 6,44 zł
pop napisał(a):
Witaj Starpol!
Dziękuję za przysłanie linków,co do wymiany mailowej-to jestem jak najbardziej za!
Jutro napiszę więcej,a tak w ogóle,to może wiesz jak sprawdzić ilość odsłon witryn Oponeo w ciągu konkretnego miesiąca?
Postaram się też w niedalekiej przyszłości podać swój sposób obliczania przychodów Oponeo w liczbach,ów sposób jest o tyle fajny,że obejmuje...wszystkie witryny Oponeo wraz z "zaprzyjaźnionymi portalami".Odkryłem go rok temu po bardzo wnikliwym przeczytaniu prospektu emisyjnego,ale ten sam sposób potwierdził mi jeden z pracowników Oponeo ok.pół roku temu.
To stąd napisałem jakiś czas temu moje prognozy co do każdego z miesięcy w IVkwartale ub.roku.Wiadomo,że dokładne dane są niemożliwe,ale chodzi o to ,by były jak najbardziej zbliżone do ostatecznych.
Pozdrawiam!

Cześć Pop,

Wiesz ja też próbuję sprawdzić liczbę odsłon w rozbiciu na konkretne miesiące. Jak mi się uda to Ci powiem. Zrobiłem wstępne wyniki Oponeo na własny użytek za 2008r: sprzedaż, EBIT i zysk netto. Jak chcesz to Ci je prześlę wraz z założeniami. Swój adres mailowy prześlę do Ciebie za pomocą tej małej ikonki z mailem. Mam nadzieję, że zadziała.

Pozdrawiam

pop
pop
0
Wysłane: 14 stycznia 2009 23:22:18 przy kursie: 6,44 zł
Jesli chodzi o porównania miesięczne,to zgadzam się tylko co do października,co do listopada,to napisałeś z błędem-dwukrotnie podałes rok 2008,ale wedle moich kilku,różnych źródeł ja akurat nie mam żadnych wątpliwości,że listopad 2008 był bardzo znacząco lepszy od listopada 2007-tu róznica jest ponaddwukrotna,nie zapominaj,że patrzysz tylko na opony.com (a doszła przecież sprzedaż przez Naszą Klasę),choc nawet na tym wykresie patrząc,to optycznie wygląda przecież lepiej,nie wiem skąd (ewentualny)pesymizm...
Generalnie,to jednak przydałyby sie inwestorom te dane o sprzedaży lub o ilości zamówień,wtedy nie mielibyśmy takich spekulacji,a tak to jak nie ma "kawy na ławę",to wszyscy mamy niepewność.
Udział w Oponeo wg prezesa Topolewskiego wynosił:
w I kwartale-60%
w II kwartale-70%
Co do III kwartału nie mam oficjalnych danych,jedynie przypuszczam,że mógł być mniejszy-nawet "tylko"50%,ale w IV kwartale powinien znowu przekroczyć co najmniej 60%-przypuszczenia takie biorą sie stąd,że w głównych sezonach sprzedaży(zarówno letnim ,jak i zimowym),zawsze rusza intensywna kampania reklamowa i sprzedaż poprzez kilka duzych tzw."portali zaprzyjaźnionych"-głównie Onet i Interia no i ostatnio równiez Nasza Klasa,która przecież poprzez sklepzoponami.pl miała najwiekszą ilość wejść na strony...No nic,czas zweryfikuje,sam jestem ciekawy jak to będzie wyglądać...

Starpol
0
Wysłane: 15 stycznia 2009 06:05:16 przy kursie: 6,44 zł
Pop wysłałem Ci maila. Ciekaw jestem czy doszedł?

sikormac
0
Wpisów: 26
Wysłane: 15 stycznia 2009 12:12:05 przy kursie: 6,17 zł
Co do rynku e-commerce uważałbym z hurrra optymizmem, ponieważ opony w tym roku może jeszcze sie sprzedawały, ale ich przyszłość nie jest wg mnie kolorowa.

- co ile lat kupujesz opony letnie i zimowe? rynek musi miec stopien nasycenia
- sprzedaz felg nie jest rozwiazaniem
- jaki jest osob podlaczonych do sieci i ma sklonnosc do zakupow via net?
- sprzedaz samochodow spadla (kryzys)
- sa inne serwisy oferujace sprzedaz opon (nie wspolpracujacy z oponeo)

Mozna jeszcze poszukac pytan ale te na poczatek wystarcza aby zastanowic sie czy warto kupowac akcje oponeo.

Pozdrawiam
S

greg12 napisał(a):
Jako miłośnik growth stock ,bardzo spodobała mi się spółka Oponeo.pl fakt c/z 27,40 jest na wysokim poziomie,ale spółka ma bardzo duży potencjał a pokazują to wyniki finansowe.Bardzo duży wzrost przychodów i zysku .Spółka zajmuje się handlem internetowym ,a w internecie sprzedaje opony oraz inne pierdołki...............branża jest bardzo perspektywiczna co moze pomóc spółce w trudniejszych czasach makroekonomicznych.

W njbliższym czasie zarząd nie wyklucza korekty prognoz finansowych ,oczywiście w górę.
C/z w porównaniu do rozwoju spółki i branży wydaje się byc znośna ,tym bardziej ,że kurs społki bardzo dobrze zachowuje się w trudnych czasach na gpw.

Prosiłbym specjalistów ze Stockwatch.pl do przeglądnięcia raportów i podzielenia się opiniami odnośnie spółki.
Pozdrawiam

Stockwatch.pl-jedyna prawdziwie merytoryczna strona o GPW,trzymam kciuki tak dalej WatchDog.

Redwatch
0
Wpisów: 47
Wysłane: 15 stycznia 2009 19:47:55 przy kursie: 6,17 zł
http://www.alexa.com. Powinno pomóc, jeśli intersuje Was liczbna wejść na stronę z podzialem na kraje.

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 15 stycznia 2009 20:47:43 przy kursie: 6,17 zł
sikormac napisał(a):

- trudno mówić o nasyceniu rynku, opony to taki artykuł, że ja kupuję w tym roku a Ty w następnym, decyduje stopień zużycia czyli styl jazdy i pokonywane kilometry.
- z felgami się zgodzę, można znaleźć wiele ciekawszych wzorów i dużo tańszych.
- wszyscy moi znajomi kupili opony przez sieć.
- w Polsce sprzedaż aut jeszcze nie spadła. Jest najwyższa w Europie.
- co do serwisów to fakt, część proponowała opony w bardziej atrakcyjnych cenach niż oponeo. Swoje opony kupiłem na konkurencyjnej stronie.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

pop
pop
0
Wysłane: 15 stycznia 2009 22:54:11 przy kursie: 6,17 zł
sikormac napisał(a):

-ja również oczekuję spadku sprzedaży opon w tym roku -globalnie o kilka procent,choc uważam,że dotknie on głównie sprzedaz tradycyjną,w czasach kryzysu ludzie szukają oszczędności,więc najtaniej mozna przez internet,w końcu róznica w cenach jest nie do pogardzenia,podam nast.ciekawostkę:W IV kwart.w USA sprzedaż w handlu trad.spadła o ok.8%,sprzedaz online spadła o 2,3%(tu rynek online należy do najb.nasyconych na świecie),ale sprzedaż lidera handlu intern.Amazon...wzrosła o "kilkanaście procent"-chodzi o to,że najwiekszych stać na najniższe ceny,więc zdobywają udział w rynku,na kryzysie tracą i to sporo najmniejsi w danym segmencie rynku
-sprzedaż felg jest najbardziej rentowna,ale stanowi mały procent sprzedazy-w zeszłym roku przychody szacowane są na ok.4-4,5 mln
-sprzedaż samochodów w zeszłym roku akurat wzrosła,ale zgodzę się,że w tym roku spadnie i to może być spory spadek,tylko,że 97% produkowanych samochodów idzie na eksport,najważniejsze,by import samochodów się nie załamał i tutaj ja raczej bym sie obawiał,by euro nie skoczyło za ostro do góry,bo to mogłoby wpłynąć istotnie na zahamowanie importu
-serwisów jest dużo,w Ceneo wyświetla się ok.20,ale tak naprawdę wszystkich jest niemal 100...,ale taka sytuacja trwa juz kilka lat,spółka w tej sprawie najbardziej obawia się zwłaszcza jednego konkurenta-giganta Delticom,który w Polsce istnieje pod nazwą http://www.oponytanio.pl ,na razie ta witryna ma zaskakująco wysokie ceny,ale nigdy nie wiadomo,czy nagle nie wprowadzi jakichs cen dampingowych,aby zdobyć rynek,uważam,że bardziej jednak mogą sie tego obawiać mniejsze firmy internetowe sprzedające opony,pamiętajcie o przypadku firmy Amazon,po prostu głównie duzi rozdają karty...

Także wg mnie też są pewne zagrożenia,tylko,że raczej inne

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 16 stycznia 2009 15:45:59 przy kursie: 5,70 zł
chyba jestesmy siwadkami walki o wywalenie opery z oponeo...

wiedza o problemach Opery i ktos dorzyca jeszcze do pieca....:-) ...to jest rynek strachu... niezłe zagranie,..

ciekawe po ile Opera opchnie swój pakiet Oponeo w transakcji pakietowej...?

pop
pop
0
Wysłane: 16 stycznia 2009 17:08:04 przy kursie: 5,70 zł
Do końca stycznia ma być uruchomiona sprzedaz zagraniczna,na początek w Niemczech,w przyszłym tygodniu powinniśmy poznać więcej szczegółów.

pop
pop
0
Wysłane: 16 stycznia 2009 20:13:19 przy kursie: 5,70 zł
Postaram się odpowiedzieć na pytanie postawione w dugim wątku o Oponeo w sprawie opcji.
O posiadanie opcji mozna zapytać Oponeo mailem na adres podany wczesniej na tym forum.
Ja zapytałem się o to Spółki kilkanaście dni temu i otrzymałem odpowiedź nastepujacej treści (cytat dosłowny):
"Musielibyśmy przekazać taką negatywną informację do wiadomości publicznej gdyby Spółka poniosła straty, w naszym przypadku nie ma takich obaw."

P.S.Skoro forumowicz z drugiego wątku o Oponeo podpisał się jako"pracownik",to chyba powinien byc najlepiej poinformowany...d'oh!
W przyszłym tygodniu mają byc w mediach "uspokajające wywiady" z Prezesem Topolewskim.
Dowiedziałem się również,że "prognoza nie jest zagrożona".

pracownik
0
Wpisów: 2
Wysłane: 16 stycznia 2009 20:37:22 przy kursie: 5,70 zł
pop napisał(a):
Postaram się odpowiedzieć na pytanie postawione w dugim wątku o Oponeo w sprawie opcji.
O posiadanie opcji mozna zapytać Oponeo mailem na adres podany wczesniej na tym forum.
Ja zapytałem się o to Spółki kilkanaście dni temu i otrzymałem odpowiedź nastepujacej treści (cytat dosłowny):
"Musielibyśmy przekazać taką negatywną informację do wiadomości publicznej gdyby Spółka poniosła straty, w naszym przypadku nie ma takich obaw."

P.S.Skoro forumowicz z drugiego wątku o Oponeo podpisał się jako"pracownik",to chyba powinien byc najlepiej poinformowany...d'oh!
W przyszłym tygodniu mają byc w mediach "uspokajające wywiady" z Prezesem Topolewskim.
Dowiedziałem się również,że "prognoza nie jest zagrożona".

Witam wszystkich,

Na wstępie wielki dzięki dla WatchDoga za powitanie oraz poinformowanie co jak.

Pop dzięki za odpowiedz bo się trochę martwiłem o sytuację Oponeo szczególnie po ostatnich doniesieniach o kłopotach Odlewni Polskich.

Ps. "Pracownik" to po prostu nick więc od razu uprzedzam, że żadnymi zakulisowym informacjami nie dysponuję, niestety :) Swoją drogą chyba go będę musiał zmienić żeby uniknąć nieporozumień.

Pozdrawiam

pop
pop
0
Wysłane: 16 stycznia 2009 20:55:46 przy kursie: 5,70 zł
Do "pracownika"!
Oczywiście żartowałem z tym "pracownikiem",ale może faktycznie lepiej zmienić nick.
Pozdrawiam!

pop
pop
0
Wysłane: 16 stycznia 2009 21:07:22 przy kursie: 5,70 zł
Problem toksycznych opcji dotyczy przede wszystkim eksporterów,ja do tej pory nie słyszałem-ewentualnie nie zauważyłem- by ów problem również dotknął jakiegoś importera,ale zawsze trzeba pytac spółki o takie rzeczy,bo ta zaraza z opcjami za bardzo się rozszerzyła.Swoja drogą uważam,że KNF powinien nakazać wszystkim zarażonym spółkom poinformować o tym rynek...

pracownik
0
Wpisów: 2
Wysłane: 16 stycznia 2009 21:17:31 przy kursie: 5,70 zł

Nie wiem czy kogoś to zainteresuje, ale kilkakrotnie na innych forach spotykałem się z pytaniem jak wygląda siedziba Oponeo otóż poniżej podaję adres (zawsze warto zobaczyć na co poszły pieniądze z emisji) strony na której dostępne są jej zdjęcia

www.opony.com/ofirmie/ofirmie....

Pozdrawiam

Starpol
0
Wysłane: 16 stycznia 2009 21:31:54 przy kursie: 5,70 zł
pracownik napisał(a):

Nie wiem czy kogoś to zainteresuje, ale kilkakrotnie na innych forach spotykałem się z pytaniem jak wygląda siedziba Oponeo otóż poniżej podaję adres (zawsze warto zobaczyć na co poszły pieniądze z emisji) strony na której dostępne są jej zdjęcia

www.opony.com/ofirmie/ofirmie....

Pozdrawiam

Witam,

Czy posiadacie dokładne dane na temat liczby sprzedanych opon do samochodów osobowych w 2008r.?
Z góry dziękuję za info.

Mgm
Mgm
0
Wpisów: 4
Wysłane: 17 stycznia 2009 00:08:53 przy kursie: 5,70 zł
Uważam że na wyniki finansowe Oponeo, duży wpływ będzie miał moment zapłaty za towar
którym handlowani w okresie zimowym. (By powiększyć konkurencyjnosc, część na pewno przyjechała z Eur. Zach.)

Zakładając że będzie to ok 50% z obrotu 4 kwart. czyli ok 20mil zł
Różnica czy przedpłacone przed zimą, czy zapłacone po zimie, ze względu na
duże zmiany na Eur/Pln, może być ogromna.
W przypadku złego scenariusza, wręcz na miare całego zysku w IV. kw.

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 17 stycznia 2009 00:30:08 przy kursie: 5,70 zł

powtarzam chóc pewności do czasu ogłoszenia wyników nie mam.. ze te spadki to NIE WINA OPONEO tylko ich akcjoanriusza czyli OPERA TFI.. wystarczy popatrzeć co sie stało z ACTION tam tez ma opera udziały i to samo.. będzie bolało w OPONEO.. ale podejrzewam ze pakiet ten kupią OFE od OPERY i szybko odbijemy pod 8 zł..

albo sama OPERA sypie
albo któs chce ja już zupełnie pognębic na trupa.. i zmusić do sprzedaży tego pakietu

pop
pop
0
Wysłane: 17 stycznia 2009 12:18:16 przy kursie: 5,70 zł
Mgm napisał(a):
Uważam że na wyniki finansowe Oponeo, duży wpływ będzie miał moment zapłaty za towar
którym handlowani w okresie zimowym. (By powiększyć konkurencyjnosc, część na pewno przyjechała z Eur. Zach.)

Zakładając że będzie to ok 50% z obrotu 4 kwart. czyli ok 20mil zł
Różnica czy przedpłacone przed zimą, czy zapłacone po zimie, ze względu na
duże zmiany na Eur/Pln, może być ogromna.
W przypadku złego scenariusza, wręcz na miare całego zysku w IV. kw.

Jak czytam post MGM,to przypomina się następująca rzecz-jak podczas hossy kurs jakiejś firmy jest bardzo mocno napompowany,to zaraz pojawia się wiele głosów uzasadniających silne wzrosty i mówienie,że dalej będzie rosło,pomimo,że żaden istotny komunikat ze spółki się nie pojawił.Potem,przy raporcie okresowym okazuje się,że wzrosty były nieuzasadnione i następuje weryfikacja notowań.
Analogicznie jest w przypadku bessy,jak coś spada,to zaraz wiele osób doszukuje się uzasadnień fundamentalnych,pomimo zapewnień tej ,czy innej spółki,że nie będzie korekty prognozy w dół.Co do Oponeo,to jest już tak blisko raportu,że gdyby(jak sugeruje MGM) firma ta mogła stracić aż "cały zysk" z IV kwartału,to już wczesniej musiałaby o tym poinformować rynek-taki jest wymóg KNF,dlatego tak wiele spółek w trakcie trwania roku obrotowego informuje o korekcie prognoz,na pewno nie wolno podawać informacji o korekcie prognoz w ost.chwili,bo za coś takiego są kary.
Natomiast co do rozliczeń za zakup importowanych opon(import stanowi aż 70% sprzedawanych opon),to odsyłam do prospektu emisyjnego.Z tego ,co pamietam,to Oponeo kupuje opony za granicą ok.miesiąca wcześniej przed rozpoczęciem danego sezonu i dokonuje szybkiej płatności z 2 powodów-b.wysoki kapitał obrotowy(25-30 mln pln),oraz by zminimalizowac ryzyko walutowe,to pozwala na sprzedaż przy założonej wcześniej marży.Problem podany przez MGM jest z pewnością słuszny,ale przede wszystkim w przypadku tych sklepów internetowych,które nie mają za dużo kapitału obrotowego i zmuszone są do wydłużania terminów płatności
Czase trudno jest rozróżnić własne przypuszczenia od faktów,ale forum jest o tyle dobre,że poprzez rózne zdania,wspólnie wszyscy możemy przynajmniej próbować znaleźć jakieś sensowne wnioski.
Pozdrawiam!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE oponeo.pl

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,405 sek.

igjchgdv
vuqaidqf
nlmkypjn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
evhmjuwe
egyvmkyw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat