PARTNER SERWISU
vlijtfso
186 187 188 189 190
baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 5 września 2014 18:03:23 przy kursie: 11,99 zł
Panowie widzę, że podniecenie kolegów rośnie - może i są pewne powody do tego - będzie sukces gry czy nie ? Jest to jedna z gier która może powtórzyć lub przebić sukces pierwszej wersji Anomaly 1 na pierwszą z platform. Mówię tu o proporcjach a nie poziomie sprzedaży. Ta gra była kamieniem milowym dla firmy - choć później firma utkwiła w pewnym marazmie wytrwale budują doświadczenie i podstawy pod dalszą ekspansję i szukając nowych rozwiązań.
Być może znaleziono ścieżkę z kolejnymi kamieniami.
Czy gra będzie kolejnym kamieniem milowym okaże się za kilka tygodni. Jeśli tak będzie to jeszcze w tym roku firma może przejść nawet kilka kolejnych kamieni. To prawda, że sporo zależy od tego debiutu ale ja bym nie przesądzał znaczenia gry - choć nie można też jej bagatelizować. Ponieważ przy sukcesie na pewno firmie już tylko łatwiej. Pojawią się liczniejsi chętni do publikacji gier i będzie dość kasy na rozszerzanie działalności. Jeśli nie będzie aż tak różowo to firma ma jak wiemy cała talię kart do prowadzenia dalszej rozgrywki i jest szansa, że jeszcze w tym roku lub wiosną uda się osiągnąć spory sukces.
Nie ma się więc czym denerwować - trzymam za was kciuki za udany debiut. Spektakularny sukces zwróci jeszcze większą uwagę na firmę i potwierdzi sukcesy w produkcji i zarządzaniu projektami.
Zastanawia mnie czy spory sukces jeszcze w tym roku nie skłoni firmy do emisji akcji i wprowadzenia spółki na główny parkiet ?
Być może byłby to dobry ruch ale jeśli już czy spółka nie zrobi znów w konia drobnych inwestorów robiąc emisję bez prawa poboru.
Wydaje mi się, że w takim przypadku powinien być podział na pulę z prawem poboru (dla dotychczasowych) i dla instytucjonalnych (funduszy). Pewnie wymagałoby to 2 emisji ... nie mam takiego rozeznania. Myślę, że warto się nad tym zastanowić jaki może być ruch firmy w przypadku sukcesu - przed długofalowym zainwestowaniem w spółkę. Macie jakieś swoje przemyślenia w tym zakresie ?
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 5 września 2014 18:04

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 5 września 2014 18:14:07 przy kursie: 11,99 zł
Emisja z PP to duży koszt dla spółki tej rozmiarów. Co prawda było to już praktykowane na NC nie mniej wiele taniej (nie tylko finansowo, ale szerzej, w sensie ogółu kosztów transakcyjnych) jest pójść do jednego czy drugiego instytucjonalnego i zaoferować im emisję prywatną. Jeśli już, myślę, że odbyłoby się do przez objęcie akcji przez dotychczasowych dużych akcjonariuszy, wpuszczenie 1-2 nowych instytucjonalnych lub metodą mieszaną. Emisję z PP obstawiałbym jako ostatnią. Górnym ograniczeniem, w razie przejścia na rynek podstawowy, są tu wymogi co do free floatu spółki przenoszącej się. Tak czy inaczej, to odległę plany, bo spółce jeszcze daleko do spełnienia wymogu utrzymywania określonej kapitalizacji przez wymagany okres czasu.

Cudownie, że spacecom ma dużą ilość fanów na FB. Nie zmienia to jednak faktu, że to nie jest gra 11 bit, a jedynie robiona pod ich skrzydłami. Nie neguje, że jej sukces pomoże 11 bit, ale chyba trudno mówić, że to może być kamień milowy. Dla 11 bit LP - może, bo zweryfikuje racjonalność modelu biznesowego tego projektu. Dla 11 bit jako takiego, chyba już mniej.

baks
152
Wysłane: 5 września 2014 18:55:01 przy kursie: 11,99 zł
To prawda zapomniałem, że kapitalizację trzeba mieć przez jakiś okres czasu (chyba coś około roku). kapitalizacja nie pamiętam ale chyba 40mln Euro więc spółce jeszcze sporo brakuje jedno zero :)
Podział zysków jest trudny do oszacowania ale biorąc pod uwagę , że firma nie jest jakimś bardzo znanym deweloperem to jakiś kosmicznych udziałów nie ma.
Jednakże wykładając własne pieniądze na wsparcie wydania gry i angażując część pracowników muszą mieć zagwarantowane godziwe zyski. Trudno je oszacować ale na pewno nie są niższe niż 20%.
Być może są jakieś progi ilościowe lub wartościowe po osiągnięciu jakich wydawca dostaje dodatkowe wynagrodzenie % ze sprzedaży lub zysku - według mnie byłoby to sensowne.
Ja stawiałbym udział w zyskach w przedziale 30-40% choć w zależności od rzeczywistego wkładu finansowego i pozostałych może być on wyższy. Faktyczne dane nie będą możliwe do oszacowania na podstawie raportów ze względu na ograniczoną szczegółowość raportów na NC i prowadzenie wielu projektów jednocześnie.
Oceniam, że przy dobrym przyjęciu gry przez graczy i sprzedaży kilku mln kopii firma powinna zarobić powyżej 1mln $. Jaki będzie wynik w przybliżeniu będziemy mogli oceniać dopiero po raporcie o wynikach 4 kw bo wtedy zostanie zaksięgowana sprzedaż. W tym czasie będą tam także wyniki TWoM i paru innych. Więc wynik finansowy może być drastycznie różny od 1-go czy 2-go kw.
Trzymam kciuki za akcjonariuszy :)

baks
152
Wysłane: 5 września 2014 19:01:04 przy kursie: 11,99 zł
a nie jest tak źle bo tylko 12 mln Euro czyli około 60mln zł przez 6 mies.
Czyli scenariusz możliwy w ciągu najbliższych 12 mies.
Edytowany: 5 września 2014 19:01

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 7 września 2014 11:52:48 przy kursie: 11,99 zł
Pograłem chwilę w betę Spacecom i muszę przyznać, że jest naprawdę nieźle. Na początku jest trochę nauki i jest bardzo łatwo, ale później jak się już zacznie grać to ciężko się oderwać.

Jeżeli będą dobrze promować grę i utrzymają turnieje to gra może mieć sporą popularność.

pieniek1
PREMIUM
2
Wpisów: 295
Wysłane: 7 września 2014 12:16:22 przy kursie: 11,99 zł
baks napisał(a):
Oj przesadzasz z tymi wzrostami taki sam kurs jak wczoraj był już kilka dni temu a później zjazd o kilkanaście %. Nie wspomnę, że jakieś 2 lub 3 mies temu było nawet około 14zł i szybki potężny zjazd do poziomu około 10zł czyli prawie 40%.
Przypomina mi się huśtawka jak z okresu szczytów na tych akcjach w 2010 czy 2011 roku.
Po wzrostach zaraz są zjazdy alpejskie. W przypadku dużego sukcesu trudno oszacować górny pułap akcji bo fantazja graczy jest nieograniczona. Nie nakręcałbym się tak, bo Muszą się ugruntować wszystkie trzy nogi produkcja, launchpad i GR aby mówić o stabilnych fundamentach spółki.
Jeszcze teraz spółka nie gwarantuje stabilnych cen akcji i zarobku na nich - choć za kilkanaście tygodni może się wszystko zmienić.

A przy zbieraniu zawsze jest ryzyko
po pierwsze czy zbieramy przy odpowiednim poziomie oraz jak długo przyjdzie czekać na zysk oraz czy zysk zrekompensuje oczekiwanie.
Zawsze jest także ryzyko czy spółka pójdzie w dobrą stronę. Przy tak niepłynnej spółce to chyba nawet stoplosy nie bardzo jest sens ustawiać bo wahnięcia kursu mogą być po kilkanaście % na sesję co może zrujnować strategię zbierania.

Każdy sam ocenia sytuacje bo mówimy o przyszłości a tej nikt nie zna wiec wszytko opiera się na spekulacjach.
Ale moim zdaniem zaczyna być czas wzrostów na papierze , mnóstwo będzie się działo w najbliższych miesiącach co przełoży się też moim zdaniem na kurs to od strony fundamentalnej. Od strony technicznej też wszytko zaczyna się ładnie klarować po zamknięciu luki jest droga wolna do wzrostów oscylatory wyglądają bardzo fajnie nawet te tygodniowe układ wykresu może pokazywać PATTERNA z zasięgiem tych 26-27 PLN , czy tak będzie zobaczymy najważniejszy test to przejście oporu wieloletniego kanału konsolidacyjnego na poziomie 15 PLN, jeśli go przejdziemy będzie testowanie szczytów z 2011 roku a potem sky is the limit który będzie zależał od wyników spółki w kolejnych qw.

P.S ja osobiście nie ma większych wątpliwości że spółka będzie generowała potężne wzrosty przychodów ( i zapewne zysków)w stosunku do tych wielu qw z przeszłości i to będzie impuls do wzrostów.Ten czas nadchodzi moim zdaniem wielkimi krokami.

dominikk11
0
Wpisów: 45
Wysłane: 7 września 2014 23:34:27 przy kursie: 11,99 zł
Topfacet, ale chyba nie spodziewasz się, że GR po kilku miesiącach działalności jest już nad kreską?
po publikacji ich wyników jeszcze zobaczymy spore wywalanie akcji moim zdaniem, przecież taki projekt nie może być rentowny w tak krótkim czasie. Pozdrawiam i czekam na przecenę.

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 8 września 2014 00:31:13 przy kursie: 11,99 zł
Ciezko to ocenic, z wypowiedzi na ich dedykowanym forum inwestorskim wynika, iz wiekszosc kosztow wytworzenia i funkcjonowania GR jest juz zawarta w raporcie za IIQ, bo ponoszona jest jeszcze przez 11BS a nie spolke zalezna GR. Z tego co pamietam, ma byc zrobiony aport do GR.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 8 września 2014 09:01:44 przy kursie: 11,20 zł
GOG po pierwszym roku działalności (w sumie nawet po dwóch pierwszych) miał jeszcze obroty jak przysłowiowy warzywniak i prawie wszyscy się z tego śmiali że to nie ma prawa się udać.... a teraz?

Co do wyniku TWoM to wielka niewiadoma, ta gra naprawdę może osiągnąc status gry kultowej i sprzedać się jak szalona albo po prostu nieźle zarobić ale bez szału jakiegoś... jeśli ten pierwszy wariant uda się firmie wtedy pozostaje największa niewiadoma - w jakie gry zainwestują kase ... i dopiero po ich zyskach wyniki firmy mogłby ewentualnie zbliżyć się do wycen CDProjekt.... choć szansa na to, póki co jest znikoma. Choć faktycznie jest. :)

generalnie każdy udany projekt będzie nakręcał sprzedaż przez GR innych rzeczy, tak sie stało z GOG, którego Wiedźmin 2 mocno wypromował.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 8 września 2014 09:02

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 8 września 2014 09:14:09 przy kursie: 11,20 zł
dominikk11 napisał(a):
Topfacet, ale chyba nie spodziewasz się, że GR po kilku miesiącach działalności jest już nad kreską?
po publikacji ich wyników jeszcze zobaczymy spore wywalanie akcji moim zdaniem, przecież taki projekt nie może być rentowny w tak krótkim czasie. Pozdrawiam i czekam na przecenę.

kolego GR to tylko jedna z ich działalności jest jeszcze działalność wydawnicza i deweloperska i tu są poważne sygnały że spółka będzie odnosiła coraz większe sukcesy w miarę zwiększania przychodów i potencjału keszowego.

Także nie liczyłbym na jakieś większe spadki bo sporo produktów na rożne platformy trafi do sprzedaży w następnych miesiącach które powinni mocno zwiększyć przychody i zyski spółki w najbliższych miesiącach.

A przecież jest jeszcze Industry który dostał dofinansowanie czyli potencjał ma duży skoro maximum kosztów kwalifikowanych przyznali mu specjaliści z branży zasiadający w tej "komisji" przyznającej dotacje w UE.( Babieno to wyjaśniał bo BLO tez dostało dofinansowanie na swoje MEDIUM.)

P.S. Kiedyś zerkałem też na to ile osób chcą zatrudnić , jeszcze jakiś czas temu wisiało kilka ogłoszeń teraz już tylko jedno. Wniosek że skompletowali już ekipę oprócz jednego ważnego GOŚCIA LEAD/SENIOR DESIGNER który ma pokierować ich najnowszym projektem jakim dowiemy się za kilka / kilkanaście miesięcy bo to zapewne będzie zupełnie nowy projekt o Industry dba na tym stanowisku pan Maciej Szcześnik.

Generalnie wszytko wygląda na to że będziemy mieli dużo radości z faktu posiadania akcji 11 BIT w najbliższych miesiącach( roku) a może i dużo dłużej.

Link do rozgrywki DEMA TWoM, naprawdę mocny tytuł szczególnie jak trafi na mobilki.

www.gikz.pl/news20/dzis-na-str...

baks
152
Wysłane: 8 września 2014 10:51:16 przy kursie: 11,20 zł
topfacet napisał(a):
Panowie nie popadajcie w skrajnosci- jedni juz widza kurs 100 PLN, inni z kolei strasza dodrukiem akcji, bo zaczyna brakowac kasy.

Kasy ubywa bo spolka inwestuje, i te projekty juz w tym miesiacu zaczna kase przynosic (Spacecom, TWOM, AD na PS4).

Czekamy takze na wyniki GR, ciagle jeszcze ich nie pokazali.

Jesien dla spolki bedzie bardzo ciekawa, przeciez jeszcze mamy AD i TWOM na mobilne i kolejne projekty. Trzeba trzymac kciuki aby wszystko sie udalo.

Eee nie rozważaliśmy dodruku z powodu braku kasy zaproponowałem zastanowienie się jaki może być dalszy scenariusz przy w miarę udanych debiutach najbliższych gier. Jak szybko mogą chcieć przejść na główny rynek przed czym lub po tym zapewne wskazane byłoby zwiększenie ilości akcji. Jeśli znacznie wzrosłaby cena (100zł i więcej) to utrudniałoby handel drobnym inwestorom. Nie wiem czy znaczny wzrost wycen nie sugerowałby splitu akcji np 1:10. Zwiększenie akcji i gotówki dałoby szanse na dalszy rozwój dużych kosztownych projektów.
Co do GR to nikt nie liczy na kolosalne zyski ale nie ulega wątpliwości, że formuła nie przymiosła ogromnych kosztów - bo spółka nie miała wielu milionów. Myślę, że w perspektywie roku powinni wykazać dodatni bilans. Inna sprawa czy i kiedy będą mieli dość kasy na dużą i agresywną kampanię reklamową na Zachodzie. Kasa może się pojawić przy udanych debiutach powiedzmy 2 gier.
Z tego co widzę wolumen dostępnych gier rośnie dość szybko. Fakt to nie GOG ale koszty uruchomienia były niższe - jakie wyniki spodziewam się, że plusy zobaczymy już w wynikach za 1 kw.
Edytowany: 8 września 2014 10:53

chimpo
32
Wysłane: 8 września 2014 11:16:13 przy kursie: 11,20 zł
Dwie premiery w przyszłym tygodniu, więc dla spekulantów jest pod co pograć.

Ciekawe kiedy ruszy przedsprzedaż SpaceCom na Steam i Gamesrepublic, skoro już na FB podali datę premiery i cenę gry.

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 8 września 2014 12:44:02 przy kursie: 11,20 zł
na spekulantów ze względu na niska płynność bym nie liczył no chyba że będą naprawdę dynamiczne wzrosty na sporym wolumenie wtedy rynek może się podłączyć ale nie jestem pewien czy to będzie takie cool bo wtedy będą spore oscylacje i korekty zapewne. Ja bym wolał taki scenariusz a'la MDG czyli niech robią wyniki a kurs będzie sobie rósł systematycznie.

@ baks . CO do wyników to oczekiwania 11 bit nakreślił niejako w programie motywacyjnym.

w okresie 2014 -2016 suma przychodów ze wszystkich 3 fundamentów spółki ma wynieść ok 125 mln a zyski ok 19 mln PLN.

baks
152
Wysłane: 8 września 2014 15:02:38 przy kursie: 11,20 zł
Ja wcale nie upierałem się przy emisji tylko rozważam czy spółka nie zdecyduje się na dodatkowe finansowanie dla zwiększenia ilości "prowadzonych" projektów na launchpad i prac nad większymi projektami z najwyższej półki. Oby nie popełnili błędów CI.
Możliwe, że będzie dość kasy przy udanych debiutach i rozwoju GR. Tyle, że taki przypadku (chyba około 70mln) CI rzuciło się na kilka dużych projektów i .. zostali bez kasy. Oby tu nie popełniono takich błędów o manii wielkości.
Nie wiadomo czy w ogóle będzie przedsprzedaż, bo może jej nie ustalono z autorami. Gdyby miała być to chyba już by ruszyła, bo zostało tydzień a teraz nie wiem czy jest sens. Choć może byłaby to dodatkowa darmowa reklama w mediach.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 8 września 2014 15:36:21 przy kursie: 11,20 zł
@baks
CIGames nigdy nie umiało ani zachowac kontroli jakości swoich produktów ani nie panowało nad ogromnymi wydatkami (wydatki jakby kazdy produkt miał być klasy AAA). 11bit zaczyna od małej firmy i rośnie organicznie na coraz lepszych projektach, więc są dużo lepiej przygotowani "na sukces" niż CIG było po fuksie ze Snajperem 1.

Kod:
mod: do wszystkich Dyskutantów - z wątku usunięto komentarze dotyczace bieżącego kursu i bezpodstawne wizje wysokości kursu w przyszłości
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 8 września 2014 21:10

dominikk11
0
Wpisów: 45
Wysłane: 8 września 2014 22:46:28 przy kursie: 11,20 zł
Pieniek wiem czym się spółka zajmuje i jak wygląda jej struktura, odniosłem się tylko do oczekiwania na wyniki GR, moim zdaniem dojdzie z tego kolejny minus do wyników kwartalnych ( nie potrafię oszacować jak wielki) i kilku zawiedzionych wywali akcje, na to liczę w krótkim terminie, płynność tutaj nie powala więc i zjazd procentowo może być spory, tak to widzę:) Oczywiście nie wiadomo kiedy będzie korekta raportu, jeśli przed premierami to cena poniżej 10 jest możliwa:) Pozdrawiam

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 8 września 2014 23:00:06 przy kursie: 11,20 zł
jakiej wielkości koszty miesięczne/kwartalne może generować GR? orientuje się ktoś?
wg mnie przy założeniu że nie wydajemy akurat na kampanię reklamową bieżące koszty utrzymania sklepu nie sa duże

chimpo
32
Wysłane: 9 września 2014 10:04:02 przy kursie: 11,00 zł
Najłatwiej sprawdzić jak mogą wyglądać koszty i przychody GR na podstawie GOG.com z raportów CDProjekt.
Oczywiście wiadomo, że to trochę inne biznesy i na innym poziomie popularności, ale wiele rozwiązań finansowych powinno być podobnych.

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 9 września 2014 14:54:31 przy kursie: 11,00 zł
dominikk11 napisał(a):
Pieniek wiem czym się spółka zajmuje i jak wygląda jej struktura, odniosłem się tylko do oczekiwania na wyniki GR, moim zdaniem dojdzie z tego kolejny minus do wyników kwartalnych ( nie potrafię oszacować jak wielki) i kilku zawiedzionych wywali akcje, na to liczę w krótkim terminie, płynność tutaj nie powala więc i zjazd procentowo może być spory, tak to widzę:) Oczywiście nie wiadomo kiedy będzie korekta raportu, jeśli przed premierami to cena poniżej 10 jest możliwa:) Pozdrawiam

kolego na kursie może być różnie ale co do GR to już na forum inwestorskim 11 bit studios był poruszany temat wyników i braku w nim GR. admin napisał że koszty już zostały pokazane w ostatnim raporcie 11 bit( co nie zmienia faktu że pewnie nadal w następnych kwartałach będą ponosili).

Ale ten temat był wyjaśniany że GR to taka długoterminowa inwestycja.

Natomiast w najbliższym czasie kilku miesięcy może być wzrost kursu pod wyniki spółki spowodowane wprowadzaniem gier do obiegu. Jak to wyjdzie zobaczymy, ale jeśli pokażą naprawdę fajną sprzedaż to nie będzie miało znaczenia czy kupiłeś po 9.5, 10 czy 11 a towaru wcale dużo się nie przewala.

W drugiej połowie tego roku Spółka zamierza wydać następujące produkty:
- Anomaly Defenders w wersji na urządzenia mobilne
- Anomaly 2 w wersji dla Sony Playstation 4
- Spacecom
- This War of Mine
- Jameson the pilot.

Później może dojdą wydania na mobilki 3-ech ostatnich produktów no i w przyszłym roku projekt Macieja Szcześnika który dostał dofinansowanie ostatnio + pewnie kolejne gry z 11 bit lunchpad.

Generalnie spółka może zyskać potężnie na wartości czy zyska przekonamy się ,jeśli tak to 1 czy 2 PLN w tą czy w tą nie ma znaczenia przy zbieraniu papiera szczególnie jeśli ktoś chce troszkę większe ilości zebrać
Edytowany: 9 września 2014 14:59

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 10 września 2014 09:35:10 przy kursie: 11,16 zł
Ciekawy raport amerykańskiego NPD:

Cytat:
“Consumers’ expectations may be the greatest barrier to maximizing spending in the PC gaming space,” said Callahan. “Since half of PC gamers who play digital and/or physical games on the computer are expecting there to always be a sale right around the corner, publishers and retailers alike need to better manage these expectations,” said Callahan.

www.npd.com/wps/portal/npd/us/...

Powyższy cytat prowadzi do jednego wniosku: albo hype wokół produkcji jest taki, że konsument chce ją mieć jak najszybciej, albo deweloperzy, by zarobić, muszą dobrze zarządzać promocjami.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

186 187 188 189 190

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,405 sek.

atxiulrh
meglqcgs
hbsokoue
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zlocvopx
gruclbag
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat