rockq napisał(a):[
Zarząd ma komfort, za to akcjonariusze będą się w nadchodzących tygodniach zastanawiać, czy fakt wygaśnięcia lockupów zarządu zanim spółka pokaże choć jeden screenshot z Industriala to jedynie przypadek, czy może ten układ terminów wcale nie jest taki przypadkowy?
Pewnie nie zauważyłeś (co typowe w Twoich opiniach) , że spółka dość skromnie dzieli się z rynkiem swoimi planami .... i nic w tym się nie zmieniło od ponad 5 lat.
Spółka od lat konsekwentnie podaje w zasadzie tylko to co musi i to moim zdaniem jest lepsze niż strategia jaką w latach 2011-2014 miał CIG ..... obiecanki cycanki a głupie......
Mając lata doświadczeń można widzieć więcej niż nowi rozgorączkowani gracze.
Nie twierdzę, że doświadczeni gracze zawsze widzą lepiej, bo obraz czasem bywa złudny dlatego warto przyglądać się każdej informacji aby czegoś nie przeoczyć.
Pokaż mi 5 spółek która ma lepszy stosunek kosztów do zysków w ostatnich 2 latach.
Nie licz na to, że spółka pokaże Ci ze szczegółami cały roadmap wydawniczy ze szczegółami. Prze lata już do tego przywykłem i potrafię odczytać potrzebne mi informacje z komunikatów i rozmów z pracownikami. Mi to wystarczy ale każdy ma własny plan inwestycyjny.
Nie wymagaj aby spółka dopasowywała się do wymagać każdego drobnego akcjonariusza po to tylko aby w kilka miesięcy mógł skasować swoje kilkadziesiąt % i zapomniał o spółce. Oni mają trochę dłuższą perspektywę. Z rozmów wynika, że mają plany podobnie jak w CDR w ich opinii 5-7 lat. Jak sami mówią plany są co kilka miesięcy aktualizowane w zależności od sytuacji spółki i rynku.
To mi wystarczy.
Przykładem są skasowane projekty - nie ciągnęli ich do końca widząc, że słabo rokują - a mogli tracić czas licząc .....a może coś z tego wyjdzie.
Jak coś wygląda gorzej niż się spodziewali to trzeba zmienić jeśli własny projekt lub podziękować za współpracę jeśli zewnętrzny producent nie spełnił oczekiwań.
Co do kosztów to wiemy, że 11bit zajmuje się tylko opieką jako koordynator projektów zewnętrznych więc nie ponosi samych kosztów produkcji a jedynie 2-3 osób które nadzorują projekty. Jeśli projekt zostanie ukończony to zapewniają marketing i obsługę sprzedaży. Stąd koszty 100tyś na projekt moim zdaniem to i tak sporo. Z raportów wynika, że projekt który upadł na początku roku kosztował niespełna 100tyś. Może warto pamiętać, że cały koszt produkcji TWOM w wersji na PC kosztował blisko 1,5mln. Sądzę, że Spacecom mógł kosztować około 500tyś a może nieco więcej choć był stosunkowo prostą grą.
O ile wiadomo koszt produkcji takiego Kurska może sięgnąć podobnie jak TWOM czyli około 2mln ale w wersji na PC i konsole. Chyba nie ma w planach wydania na mobilne.
Tak więc niezbyt duże gry niezależnych twórców kosztują na poziomie 1-3 mln.
Z tego grona już zdecydowanie wybije się Industrial. Dlatego z opiniami chyba warto poczekać do pierwszych informacji jaka to będzie gra i jaką nazwę dostanie.
Na razie jest to dyskusja o"o obcych" a nikt ich nie widział ani nie wiadomo czy w ogóle istnieją....
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)