PARTNER SERWISU
wwfzrldl
441 442 443 444 445
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 13 stycznia 2017 18:39:09 przy kursie: 141,00 zł
jurror napisał(a):

Znacząco zmienia sytuacje BLO do tej przed LOF, ale zupełnie nie zmienia tego obrazu, jaki próbujesz naświetlić w kontekście 11 bit. A jest ono takie( przynajmniej ja ją tak odczytuje) : nie dziwi cię w sumie wzrost kapitalizacji BLO, do 160 mln PLN, za to dziwi cię mocno dlaczego 11 bit dalej nie ma tej 160 Milionowej kapitalizacji tylko o 100% wyższą.

Nie czytasz. Napisałem w poprzednich postach, że nie rozumiem opinii jednego z użytkowników, iż brak dalszych wzrostów w TEJ chwili wynika tylko z tego, że WD dalej sypie. Tylko i aż tyle. Nie uważam, że 11B powinna kosztować tyle co pół roku temu i tak nie napisałem. Nie wiem czemu traktujesz każdy mój wpis jak atak.

Cytat:
W kontekście BLO widzisz przyszłe portfolio i związane z tym pewne możliwości spółki czego już w 11 bit dostrzec nie bardzo chcesz. Jeśli jednak FP okaże się kolejnym kamieniem milowym w rozwoju spółki , jeśli okaże się że ma znacznie większy potencjał sprzedażowy, niż TWoM i w ciągu 2 lat wygeneruje dla spółki( wraz z grami z LP) np 100 mln PLN a nie 50 mln jak TWOM , jeśli na kontach będzie np ok 90-100 mln pln, a nie ok 30 mln PLN ( jak to jest obecnie),to czy naprawdę dziwi cie dlaczego 11 bit nie jest nadal na poziomach kapitalizacji 160 MLN PLN

Nie dorabiaj teorii do tego czego NIE NAPISAŁEM. W Blooberze widzę szeroki plan inwestycyjny, który może dać spółce wynik i to napędza kurs.(co innego jak oceniam szanse na realizację, ale to inna sprawa). Jeśli okaże się, że spółka zarobi 100 mln to kurs wzrośnie. Tylko moim zdaniem nie ma żadnych podstaw, aby oczekiwać 100 mln od 11B w tej chwili, a tym samym dyskontować taki sukces.
Cytat:
P.S może i naganiam , ale ta nagonka ma wymierny skutek w postaci takiej że 11 bit dał zarobić , oczekuję że jest duża szansa że w 2017 też da zarobić bo wyniki mogą być dużo lepsze niż za czasów TWoM (o czym otwarcie też mówią przedstawiciele 11 bit że tego też oczekują).

Lepiej tego nie pisz, bo to jest proszenie się o bana na tym portalu. Naganiania zabrania regulamin. I nic nie zmienia to, czy spółka dała zarobić czy nie. Naganiaj na parkiecie czy bankierze, a nie tutaj. A jeśli chodzi o oczekiwania, to poprawa wyników jest w cenie. O tym czy kurs wzrośnie czy spadnie zdecyduje skala tej poprawy. Wybacz, ale SW nigdy nie będzie miejscem gdzie nagoni się frajerów na akcje.

Cytat:
A na 11 bit przejęli już setki tysięcy akcji, i nikt się nie ujawnił( pomijam ING bo on prawdopodobnie zbierał z rynku jak była ta agresywna nieliczna w konsolidacji chęć kupienia papiera to był własnie ich popyt ), jak myślisz dlaczego?? Moim zdaniem to jest czysta psychologia i psychologiczne zagrywki na 11 bit są od lat, bardziej uwypuklając na podaż niż na popyt

Kursowstrzymywacze są dobrym wyjaśnieniem dla kogoś kto jest w giełdowym przedszkolu. W podstawówce już wiadomo, że coś takiego nie istnieje, ale jeszcze nie wiadomo dlaczego kurs się zachowuje jak zachowuje. To można dopiero zrozumieć w szkole średniej, albo na studiach. Problem w tym, że większość ma problem z ukończeniem przedszkola.

Cytat:
Oczekiwaniami sie człowiek nie nakarmi,w IF4 jak każdej innej spółce, chodzi o to żeby umiała zarabiać , a nie tylko rozbudzała oczekiwania

To prawda, ale kurs karmi się oczekiwaniami prawda? To, że spółka nie zarabiała, nie oznacza, że taki stan będzie trwał wiecznie. Wielu pisało, że CDR nie zarabia, aż w końcu zarobił. Oczywiście nie chcę przez to powiedzieć, że Bloober jest kandydatem do miana drugiego czy piątego CDR. Nie jest. Chodzi mi tylko o odpowiednią perspektywę i zdjęcie różowych okularów.
Edytowany: 13 stycznia 2017 18:43

mrJackson
5
Wpisów: 279
Wysłane: 14 stycznia 2017 00:28:45 przy kursie: 141,00 zł
Nie od razu CD Projekt zbudowano. Warto posłuchać wywiad z Marcinem Iwińskim bo zawiera bardzo dużo informacji o gamedevie i tym jak buduje się nowoczesny i spektakularny biznes.
11b robi bardzo dobre gry, jedna z nich przyniosła im również olbrzymi sukces finansowy. Nie mam dużych wątpliwości czy Frostpunk będzie dobrą grą. Zastanawiam się tylko jak będzie wyglądała kwestia marketingu i zarządzania w innej skali finansowej i jak to się przełoży na wyniki. Jeśli dobrze sobie z tym poradzą to będzie kolejna szansa na następny milowy krok w dziejach spółki.

jurror
0
Wpisów: 650
Wysłane: 14 stycznia 2017 10:12:49 przy kursie: 141,00 zł
anty_teresa napisał(a):
jurror napisał(a):

A na 11 bit przejęli już setki tysięcy akcji, i nikt się nie ujawnił( pomijam ING bo on prawdopodobnie zbierał z rynku jak była ta agresywna nieliczna w konsolidacji chęć kupienia papiera to był własnie ich popyt ), jak myślisz dlaczego?? Moim zdaniem to jest czysta psychologia i psychologiczne zagrywki na 11 bit są od lat, bardziej uwypuklając na podaż niż na popyt

Kursowstrzymywacze są dobrym wyjaśnieniem dla kogoś kto jest w giełdowym przedszkolu. W podstawówce już wiadomo, że coś takiego nie istnieje, ale jeszcze nie wiadomo dlaczego kurs się zachowuje jak zachowuje. To można dopiero zrozumieć w szkole średniej, albo na studiach. Problem w tym, że większość ma problem z ukończeniem przedszkola.

A gdzie ja pisze o kurso-wstrzymywaczach?? Ja tylko twierdzę, że sprzedających było wielu od Ofe poczynając( przed premierą TWoM ) na WD kończąc na chwile obecną. Samych Dużych pakietów poszło już ponad 500 K akcji i tylko ING się ujawnił ( ale jak mówiłem on zbierał raczej z rynku powyżej 70 i 80 PLN ). Stwierdzam fakt ze informacje o sprzedaży przez dużych nie powodują ujawnienia się innych ( jak to np było na blo). Z czego to wynika ?? można się zastanawiać być może jest to kwestia psychologiczna ,a być może dużo podmiotów jest chętnych na akcje 11 bit i dlatego nie ma aż takiej koncentracji akcji wysypywanych przez ujawnionych.

P.S Moim zdaniem papier ma szanse być znacznie droższy, ale to zależy od wyników finansowych w tym roku i kolejnych, co nie zmienia faktu, że na tle konkurencji wydaje się niedowartościowany ( przynajmniej mojej osobie).

P.S 2 patrząc na kursy gamedevu od momentu, gdy Ofe zaczęło sypać akcjami , widać jedno , że kolejne wysprzedawanie akcji przez ujawnionych , oraz to że nie pojawiali się inni ujawnieni w ich miejsce nie zaszkodziło potężnym wzrostom w ciągu tych 2.5-3 lat. Wiele spółek z gamedevu dało w tym okresie ładnie zarobić, ale 11 bit był liderem.Ciężko więc mówić o" kursowstrzymywaczu ", chociaż nie trudno sobie wyobrazić ze kurs mógłby być jeszcze wyżej niż obecnie( przynajmniej ja mogę taka sytuacje sobie wyobrazić)

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 14 stycznia 2017 10:14

jurror
0
Wysłane: 14 stycznia 2017 10:40:15 przy kursie: 141,00 zł
anty_teresa napisał(a):
jurror napisał(a):

[quote]W kontekście BLO widzisz przyszłe portfolio i związane z tym pewne możliwości spółki czego już w 11 bit dostrzec nie bardzo chcesz. Jeśli jednak FP okaże się kolejnym kamieniem milowym w rozwoju spółki , jeśli okaże się że ma znacznie większy potencjał sprzedażowy, niż TWoM i w ciągu 2 lat wygeneruje dla spółki( wraz z grami z LP) np 100 mln PLN a nie 50 mln jak TWOM , jeśli na kontach będzie np ok 90-100 mln pln, a nie ok 30 mln PLN ( jak to jest obecnie),to czy naprawdę dziwi cie dlaczego 11 bit nie jest nadal na poziomach kapitalizacji 160 MLN PLN

Nie dorabiaj teorii do tego czego NIE NAPISAŁEM. W Blooberze widzę szeroki plan inwestycyjny, który może dać spółce wynik i to napędza kurs.(co innego jak oceniam szanse na realizację, ale to inna sprawa). Jeśli okaże się, że spółka zarobi 100 mln to kurs wzrośnie. Tylko moim zdaniem nie ma żadnych podstaw, aby oczekiwać 100 mln od 11B w tej chwili, a tym samym dyskontować taki sukces.

Oczywiście masz do tego prawo, nikt nie wie jaki będzie poziom wyników w 2017 i 2018 roku.Ale:
11 bit na tylko samym TWoM wygenerował ok 50 mln pln w 2 lata, wiec można założyć że:

1. jeśli FP ma mieć większy potencjał sprzedażowy w ilosci kopii niż TWoM( nawet z racji bardziej komercyjnego gatunku który może lepiej na konsole się sprzedać niż TWoM)

2. cena regularna będzie znacząco większa niż TWoM

3.Średni kurs USDPLN będzie znacząco większy niż średnia z okresu 2014-2016( nawet ze względu na możliwe perturbacje polityczne i wyborów w krajach UE w tym roku)

4. Mocniejszą pozycje w chinach którą dopiero zaczęli niedawno budować.

5. Całkiem fajna monetyzację gier z LP oraz nadal jakieś pieniążki z TWoMa.

TO moim zdaniem są jednak szanse na to żeby oczekiwać DWU KROTNIE większej generacji kasy do 11 bit w latach 2017-2018, niż to było przez ostanie 2 lata z TWoM. Oczywiście to są tylko pewne symulacje, ale moim zdaniem takie założenia symulacyjne maja racje bytu i mogą się spełnić w realu.

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 14 stycznia 2017 13:58:48 przy kursie: 141,00 zł
ja bym dodał tu jeszcze jeden aspekt marketingowy, który moim zdaniem bardziej działa na korzyść Bloobera.
Chodzi o umiejętność przekonania dużych inwestorów do sukcesu swojego biznesu, przedstawienia swoich atutów także pod różnym kontem, także czysto spekulacyjnym.
Przeglądając rynek zdecydowanie Tymiński i Babieno posiadają tutaj przewagę nad zarządem 11 bit, wg mnie skład funduszy w akcjonariacie IF4all to zasługa czysto biznesowych umiejętności prezesa, który świetnie wykorzystał początek hossy.

Z drugiej strony do FP nie było trailera ani gameplaya - może wtedy dopiero nastąpi zwiększenie zainteresowania 11 bit ?

Edytowany: 14 stycznia 2017 14:01

rustical
1
Wpisów: 24
Wysłane: 14 stycznia 2017 16:32:46 przy kursie: 141,00 zł
vladinho napisał(a):

Z drugiej strony do FP nie było trailera ani gameplaya - może wtedy dopiero nastąpi zwiększenie zainteresowania 11 bit ?

Fajna dyskusja sie zrobila i co wazne nie jest ona jednostronna. Widac, ze Spolka stoi w przededniu kolejnego kamienia milowego. W tej chwili potencjal 11bit i kapitalizacja nie sa tak latwe do oceny, w kontekscie FP.

Nie dorabiajmy jednak jakiejs wiekszej teorii do kilkudniowej korekty na kursie. Bo wychodzi, ze czesc ludzi pisze tak, jak wiatr zawieje. Mysle, ze na korekte zlozylo sie wiele czynnikow, a po negatywnym doswiadczeniu przekladania premier na innych spolkach, podchodzi sie w tym momencie do nabywania akcji z duza ostroznoscia. Zwlaszcza, ze coraz czesciej na forum inwestorskim pada pytanie o dotrzymanie terminu premiery.

Jak mozna oceniac potencjal Spolki nie wiedzac prawie nic o najwazniejszej produkcji. Przed TWOM malo kto wierzyl w 11 bit. Teraz Spolka stala sie rozpoznawalna. Pytanie tylko czy wykorzysta wypracowana pozycje na rynku gier. Bo z FP to jest start z zupelnie innego pulapu niz przy TWOM. Pamietajmy rowniez, ze gra bedzie drozsza i tym razem wydana samodzielnie.

Widac, ze chca powtorzyc model TWOM i kierunek by wiazac gracza bardziej emocjonalnie z produkcja wydaje sie dobry. Weryfikacja nastapi po premierze.

Cytat:
Chcemy, by ludzie po zamknięciu gry gapili się w ścianę i rozmyślali: 'Wow, czy to naprawdę się wydarzyło? Zabiłem tego gościa?'. Tego właśnie pragniemy. Nie tego, żebyście po wyłączeniu konsoli szli na zakupy. Powinniście rozmyślać. Już teraz wiemy, że niektóre granice mogą się przesunąć. Przekroczymy takie, które były dla nas nietykalne w This War of Mine."

pl.ign.com/industrial-11bit-st...

jurror
0
Wysłane: 14 stycznia 2017 19:09:02 przy kursie: 141,00 zł
vladinho napisał(a):
ja bym dodał tu jeszcze jeden aspekt marketingowy, który moim zdaniem bardziej działa na korzyść Bloobera.
Chodzi o umiejętność przekonania dużych inwestorów do sukcesu swojego biznesu, przedstawienia swoich atutów także pod różnym kontem, także czysto spekulacyjnym.
Przeglądając rynek zdecydowanie Tymiński i Babieno posiadają tutaj przewagę nad zarządem 11 bit, wg mnie skład funduszy w akcjonariacie IF4all to zasługa czysto biznesowych umiejętności prezesa, który świetnie wykorzystał początek hossy.

Ja bym aż tak kategorycznych tez nie stawiał. w 11 bit tez odbierali paczkami finansowi od prezesów, podejrzewam ze gdyby WD zaczął szukać drugiej strony do do transakcji pakietowych to by znalazł jak wcześniej prezesi.Jedyna różnica miedzy BLO a 11 bit jest taka,że tam ujawniły się fundy po sprzedaży dużych paczek przez prezesa.

Jedno jest pewne obroty na 11 bit są znacznie większe niż na BLO nawet biorąc pod uwagę ostatni rok gdzie BLO było w ostrym gazie pro-wzrostowym to obroty na nim wynosiły ok 74 mln PLN a na 11 bit 177 mln PLN( pomimo ze do połowy roku była nadal konsolidacja). W ostatnim miesiącu, gdy odbierane były kwity ,WD obrót wyniósł 26.5 mln pln versus 13.5 mln na BLO. Także ja bym tak kategorycznie nie oceniał sytuacji że blo interesują się duzi a 11 bit nie, bo nie oszukujmy się drobni nie maja takiej kapuchy żeby takie obroty kręcić.

Jeśli już wspomniałeś w kontekście dobrej bajery też prezesa CIGu, to cóż ja osobiście wole ciężką, efektywną, konsekwentną, pracę nad rozwojem firmy typu CDR, niż prezesa biegłego w nawijaniu makaronu na uszy. I pomyśleć ze w 2010 roku CIG miał 400 mln kapitalizacji a CDR ( w niektórych momentach) tylko troszkę kolo 100 MLN PLN, teraz CIG nadal ma te ok 400 mln PLN, a CDR ponad 5.2 MLD pln. Właśnie z tego powodu , aż tak bardzo nie zwracam uwagi na "medialne" zdolności poszczególnych prezesów , bo w ostateczności istotniejsze są zupełnie inne walory, jeśli chce się osiągnąć duży sukces organiczny swojej firmy. Owszem one są istotne jeśli się jest na wczesnym etapie rozwoju( lub gdy ma się problemy płynnościowe) , gdy chce się ściągnąć kapitał do spółki, ale samodoskonalenie się i rozwój firmy, to nie tylko zdolności PR-owe skierowane do rynku.
Edytowany: 14 stycznia 2017 19:22

vladinho
45
Wysłane: 14 stycznia 2017 21:01:38 przy kursie: 141,00 zł
jurror napisał(a):
Ja bym aż tak kategorycznych tez nie stawiał. w 11 bit tez odbierali paczkami finansowi od prezesów, podejrzewam ze gdyby WD zaczął szukać drugiej strony do do transakcji pakietowych to by znalazł jak wcześniej prezesi.Jedyna różnica miedzy BLO a 11 bit jest taka,że tam ujawniły się fundy po sprzedaży dużych paczek przez prezesa.

Napisałem trochę coś innego - ja nie pomijam tego, że fundusze zainwestowały w 11 bit. Ja napisałem, że Babieno i Tymiński potrafią "zaczarować" inwestorów swoją "wizją" a nie faktycznym stanem.
Co oznacza, że gdyby Babieno był w zarządzie 11 bit, to ściągnąłby do akcjonariatu więcej funduszy, niż zrobił to zarząd 11 bit.
W mojej opinii zarząd 11 bit koncentruje się na jakości wykonania produktu, marketingu tego produktu wśród graczy, jego monetyzacji i robią to świetnie, inne spółki powinny się od nich tego uczyć. Ale od strony pr-owej - polegającej na reklamowaniu wykonanej ich pracy na rynku są słabsi od przeze mnie wspomnianych.
Owszem Ty potrafisz ocenić jakość jaką dostarczają graczom - Ty wiesz jak dobrą pracę wykonuje 11 bit wydając produkt a jak słaby produkt potrafi wydać CIG, ale nie wszystkie fundusze opierają się tylko na takim podejściu.

Tymiński potrafił nakłonić np. fundusz z grupy PZU przedstawiając zespół chińczyków o którego jakości i wydajności nic nie wiemy - organizacja pracy, sposób kontroli jakości, poziom wymagań w stosunku do końcowego produktu - bez kontaktu z managementem CIG nie dowiesz się o tym nic, a tu wchodzi inwestor - jak sądzisz czym się kierował ? Wysłał kogoś do Chin żeby obejrzeć jak pracuje ich zespół przez tydzień ? Byłaby to osoba orientująca się w technikach programowania i zarządzania projektami - np. agile, ze znajomością narzędzi graficznych i programistycznych czy raczej szeregowy finansista ?
Do tego ostatni projekt CIG także był outsorcingowany i był fatalnie przetestowany przed premierą co miało ogromny wpływ na sprzedaż.
Nie sądzisz, że Tymiński wykonał w tych okolicznościach świetną robotę znajdując inwestora ? Nie każdy prezes tak potrafi, nie każdemu na tym zależy, ale zarządzający funduszami także takie cechy charakteru doceniają, lub potrafią się na nie złapać, a to ma potem wpływ na kurs.
Babieno już napisałem co zrobił - sprzedał niewiele wartą część firmy co najmniej dwóm dużym funduszom - na wątku pisałem o kapitalizacji 8mln jako kosmicznej, a tu mamy nawet 20 mln kapitalizacji... świetna robota sprzedażowa.

Nie oceniam moralności, patrzę na efektywność, ten czynnik może mieć wpływ na to, że takie firmy doganiają kapitalizacją na giełdzie firmy "rzetelne" jak 11 bit, które skupiają się na ciężkiej profesjonalnej pracy a nie przekonującej prezentacji.
Błędnie zakładasz, że rynek powinien mieć tylko taki punkt widzenia jak Ty. On ma swój, który często trudno jest określić i wyjaśnić.
Przypominam dyskusję z początku roku 2015, kiedy za niski kurs przed premierą TWOM obarczano "idiotów" z funduszy i co - nagle stali się mądrzy i wszystko-wiedzący ?
Edytowany: 14 stycznia 2017 21:02

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 14 stycznia 2017 22:34:41 przy kursie: 141,00 zł
@vlad
Wydaje mi się, że wymienieni mają nieco inne podejście do prowadzonego biznesu. Są spółki które najwięcej energii poświęcają na mamienie potencjalnych inwestorów pięknymi wizjami. Mniej energii idzie w faktyczne budowanie wartości.
Najlepiej to widać na przykładzie ostatnich IPO Arti i Huckelbery. Arti zależało na sprzedaniu jak najwięcej "wyprodukowanych" akcji będących w posiadaniu Zarządu zaś symboliczna ilość miała zasilić spółkę .... o czym to świadczy ?
O tym, że zależało Zarządowi na zgarnięciu możliwie największej kasy do kieszeni stąd tak wysoki kurs. Jak widać część "chętnych" nie dała się naciągnąć. Podobnie z Huck uplasowali tylko około połowy oferowanych akcji. Wyceny spółek jednak były wzięte z sufitu.
Zobacz jakie podejście ma Zarząd 11bit sprzedają własne akcje po cenie rynkowej bez sztucznych zabiegów pompowania. Tyle, że chodziło o pozyskanie stabilnych inwestorów długoterminowych. Mogli to zrobić przez emisję ... i moglibyśmy im ... ale nie zrobili tego sprzedając po rynkowej.
Patrząc na te różne podejścia i znając faktyczne relacje (kilka bezpośrednich rozmów) zupełnie inaczej odbieram zamiary. Zarząd ma zamiar utrzymać kontrolę nad spółką ale mają zamiar przez dłuższy okres być w spółce. A ich działania to potwierdzają - dla mnie to dość oczywiste. Inaczej postrzegam takie Arti. Inwestorzy dali się wmanewrować bez żadnej premii inwestycyjnej.
Zobacz jak to wyglądało na 11bit a nieco ponad rok temu na Jujubee. Zaraz po premierze inwestorzy mogli zarobić. Na Arti nie widzę szybkich perspektyw. Można inwestować w przyszłość jak fundusze - możliwe, że kiedyś zarobią na tym ale dla mnie szkoda ryzykować.
Strategia 11bit polega na produkowaniu gier a nie obietnic PR-owych .... i tym się różni od innych. Ta strategia do mnie bardziej przemawia i wybieram tą. Budowanie wartości w sposób liniowy jest dla mnie najbardziej rozsądne i bezpieczne.
Nie ma przeszkód abyś Ty czy ktoś inny wybrał Arti lub Hucka....Angel

A w temacie ściągania funduszy do spółki ... to jak sobie to wyobrażasz - ja nie widzę już za bardzo miejsca. Posiadana pula akcji raczej już nie powinna być zmniejszana ze względu na możliwość utraty kontroli. Można teoretycznie zapewnić sobie pewne tematy umowami ale nie wszystko da się zapewnić. A co jeśli ktoś nie dotrzyma umowy ?
Tak więc więcej funduszy w spółce ... tylko poprzez emisję - czy chciałbyś będąc akcjonariuszem aby Zarząd trochę Cię "wydymał" drukując akcje dla innych ?
Ja nie byłbym zadowolony lepsza wersja to już emisja z PP ale to też niezbyt dobre rozwiązanie. Taki poziom funduszy już zapewnia stabilizację. Dodatkowo utrzymuje się chęć skupu z rynku. Dla mnie to dobre rozwiązanie.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 14 stycznia 2017 22:40

jurror
0
Wysłane: 14 stycznia 2017 23:47:44 przy kursie: 141,00 zł
vladinho napisał(a):
jurror napisał(a):

Napisałem trochę coś innego - ja nie pomijam tego, że fundusze zainwestowały w 11 bit. Ja napisałem, że Babieno i Tymiński potrafią "zaczarować" inwestorów swoją "wizją" a nie faktycznym stanem.
Co oznacza, że gdyby Babieno był w zarządzie 11 bit, to ściągnąłby do akcjonariatu więcej funduszy, niż zrobił to zarząd 11 bit.

Ad.1 BLO jest notowany na NC od 2011 roku i jakoś tak się złożyło ze przez parę lat( a dokładnie do debiutu TWoMa) nie potrafił "oczarować" finansowych, efekt był taki,że w 2014 mieli dużo niższy kurs niż w 2011 jak wchodzili na rynek. To ,że finansowi też " grają " pewnymi kwitami to nie jest żadna tajemnica , mają różne interesy i interesiki, a przede wszystkim tam też pracują ludzie z którymi "można się dogadać". Whistle
Co do prezesa CIGa, od 2010 jak im S1 wypalił , to kurs raczej nie miał najciekawszej historii, fakt potrafił "zaczarować" gdy spółka potrzebowała finansowania, ale potrzebowała go bo cienko sobie radzili. Efekt jest taki jak wspomniałem w ciągu 6 lat CDR "bez czarowania" , ale ciężką i efektywną pracą poszedł z 1.xx PLN na 50.XX pln, a CIG po tej "bajerce" prezesa ledwo ociera się o kursy ze szczytów lat 2010 2011, gdy wypuszczona gra z budzetem 3 mln PLN , okazała się sukcesem.

Ad2 .Przechodząc do BITA. Patrząc na wolumeny od momentu wejścia w konsolidacje w 2014 roku to przewinęło się ok. 5 MLN akcji 11 bit, a patrząc od momentu debiutu TWoMa ok 6 MLN akcji 11 bit. O ile na wzrostach w 2014 być może duża część wymiany była też udziałem drobnych, to po wejściu w konsolidację wolumeny raczej w zdecydowanej większości napędzali finansowi. Zaznaczam, że do tych wolumenów nie wliczają się akcje które były puszczane w transakcjach pakietowych. Moim zdaniem w akcjonariacie 11 bit jest duży udział finansowych , co również odebranie akcji na rynku od WD ma swoje potwierdzenie. Blisko maksów kursowych odebrali akcji za ponad 20 mln PLN. Fakty mówią ,że tu grube ryby grają od dłuższego czasu, dlaczego się nie ujawniają to dobre pytanie, jak wspomniałem od czasów konsolidacji przemieliło się 5 mln akcji , nie było w tym czasie mocnych zjazdów przy których często jest naturalna wymiana akcjonariatu. Dlaczego tak się dzieje , ze mielą akcjami, ale się nie ujawniają(?) , można się tylko domyślać. Być może to pewien element ich strategi jaką mają wobec 11 bit. A ja się przekornie zapytam Ilu ujawnionych finansowych jest na CDR? I czy to że nie ma wielu tam nadprogowych przeszkodziło w tym,że CDR w 6-7 lat ze 100 mln PLN kapitalizacji, zrobił ponad 5 mld Pln kapitalizacji na chwile obecną?. Wizje wizjami ,ale w dłuższej perspektywie to organiczny rozwój ma największe znaczenie na wycenę spółek.
Edytowany: 15 stycznia 2017 00:00

baks
152
Wysłane: 15 stycznia 2017 01:12:17 przy kursie: 141,00 zł
Chyba trochę się machnąłeś
juror napisał(a):

Efekt jest taki jak wspomniałem w ciągu 6 lat CDR "bez czarowania" , ale ciężką i efektywną pracą poszedł z 1.xx PLN na 50.XX pln, a CIG po tej "bajerce" prezesa ledwo ociera się o kursy ze szczytów lat 2010 2011, gdy wypuszczona gra z budzetem 3 mln PLN , okazała się sukcesem.

Kurs po premierze W2 nie spadł poniżej 6zł więc wzrost był od 6 .... do 5x
Teraz rośnie pod Gwinta i skup ale także pod CP.
Edytowany: 15 stycznia 2017 01:12

jurror
0
Wysłane: 16 stycznia 2017 12:37:39 przy kursie: 144,00 zł
Nie machnąłem się, nie mówię o kursie po W2 tylko o kursie po W1 jak wchodzili w 2010 roku na rynek poprzez optumusa i o kursie przed W2.

CIG po debiucie S1 w 2010 miał prawie 40 PLN na kursie, potem tez mial w 2011 podobna cenę, w kolejnych latach, już było tylko gorzej. Apogeum miał w 2014 roku słabości kursu i żadne szmery bajery nie pomogły w tym, że kapitalizacja spółki spadła. Natomiast cdr, wchodząc przez optimusa miał kurs trochę powyżej złotówki na kursie i kapitalizacje trochę powyżej 100 MLn pln. Dzięki ciężkiej pracy i zdobywaniu kolejnych szczebli rozwoju ma 50 PLN na kursie i ponad 5 mld kapitalizacji. Kto wie czy taki TWoM to nie jest dla 11 bit tym czym był W1 dla CDR ,a potem przyszło dopiero to co najlepsze, chociaż W2 nie spełnił pokładanych w nim nadziei przez rynek i dlatego z 900 mln przed debiutem W2 spadł na 350 mln kapitalizacji ( ale dał CDR więcej pieniędzy niż W1),jak już wiadomo było że gra nie do końca sprzeda się tak jak to rynek chciał widzieć. Także zawsze różnie bywa w róznych momentach i z kursem dobrych spółek, ale finał jest taki ze wypuścili W3 i rozbili bank. Można zakładać ,że w przypadku 11 bit też kolejne ich produkcje flagowe, będą przynosiły do firmy coraz więcej kasy. Za jakiś czas przekonamy się czy FP pobił wysoko zawieszona poprzeczkę przez TWoM i wygeneruje w 2 lata więcej niż ok 50 mln PLN w keszu. Dodatkowo dowiemy się za jakiś czas jak mocno rozbudują swoje moce produkcyjne i co jaki czas będą wypuszczać kolejne swoje flagowce, bo jak sami wspominali ich dążenie jest do tego żeby mniej więcej co 1.5 roku wypuszczać nową ich własną grę na rynek. Zobaczymy też niedługo pierwsze przymiarki do tego jakie wyniki może dawać LP z nieswoich gier. To właśnie mam na myśli mówiąc ,że są w zarządzaniu ważniejsze sprawy niż posiadanie "dobrej bajery".

vladinho
45
Wysłane: 16 stycznia 2017 12:53:10 przy kursie: 144,00 zł
baks napisał(a):
@vlad
A w temacie ściągania funduszy do spółki ... to jak sobie to wyobrażasz - ja nie widzę już za bardzo miejsca. Posiadana pula akcji raczej już nie powinna być zmniejszana ze względu na możliwość utraty kontroli. Można teoretycznie zapewnić sobie pewne tematy umowami ale nie wszystko da się zapewnić. A co jeśli ktoś nie dotrzyma umowy ?

Ciekawy pomysł zrealizowany został na Blooberze - wydzielenie spółki córki z części, która wydawała się mało znacząca (produkcja gier mobilnych), nagle ta mało znacząca część firmy okazuje się, że posiada kapitalizację 20 mln i częściowo uzasadnia podwyższenie kapitalizacji samego Bloobera. Dokładnie tak jakby zjeść ciastko i mieć ciastko, niby nie da się, ale od czego jest kreatywna księgowość.
Bloober potrzebował pieniędzy - dostał je, a do tego zachował kontrolę w spółce głównej i córce.
Jedna uwaga, gdyby nie hossa, tak gładko by nie poszło.
Nie chodzi mi bynajmniej o to, że 11bit także powinien tak robić - ale taki ruch po stronie Bloobera uzasadnia to, że stosując takie zagrywki Bloober kapitalizacją dogania 11bit.
Ponieważ 11bit tak nie robi, nie dostaje za to dodatkowej premii z rynku.

baks napisał(a):

Tak więc więcej funduszy w spółce ... tylko poprzez emisję - czy chciałbyś będąc akcjonariuszem aby Zarząd trochę Cię "wydymał" drukując akcje dla innych ?
Ja nie byłbym zadowolony lepsza wersja to już emisja z PP ale to też niezbyt dobre rozwiązanie. Taki poziom funduszy już zapewnia stabilizację. Dodatkowo utrzymuje się chęć skupu z rynku. Dla mnie to dobre rozwiązanie.

Niestety inwestorzy indywidualni są na końcu łańcucha pokarmowego, w biznesie zawsze jest ryzyko "wydymania", czasem mniejsze, czasem większe. Dlatego też ważne jest to, co wcześniej pisał Antyteresa - możemy ocenić wiarygodność prezesów/zarządów.
Dlatego długoterminowo inwestycja w 11bit wydaje się być "bezpieczniejsza" nawet jeśli zdarzyłaby się powtórka z 2016 i kurs Bloobera po kolejnych ładnych prezentacjach biznesowych urósł mocniej niż 11bit.

jurror napisał(a):
BLO jest notowany na NC od 2011 roku i jakoś tak się złożyło ze przez parę lat( a dokładnie do debiutu TWoMa) nie potrafił "oczarować" finansowych

zgadza się, ale pomogła hossa - w tej chwili fundusze chcą mieć w portfelach spółki z gamedevu, ale nie wiemy jakimi kluczami doboru się kierują.
Część wybiera 11bit, ale pozostałe też są wybierane. Fundusze gonią króliczka, trochę na zasadzie a może temu się uda, może temu. Niestety nie przychodzą mi do głowy argumenty za tym dlaczego na 11bit są tak duże obroty, rzeczywiście wyróżniają się.

jurror napisał(a):
Wizje wizjami ,ale w dłuższej perspektywie to organiczny rozwój ma największe znaczenie na wycenę spółek.

zgadzam się - jak najbardziej i rynek prędzej czy później skoryguje wyceny w naszym gamedevie.
Edytowany: 16 stycznia 2017 12:59

baks
152
Wysłane: 16 stycznia 2017 17:18:29 przy kursie: 144,00 zł
@vlad
Tutaj także nikt nie da gwarancji, że nie wydarzy się nic kontrowersyjnego. Takie jest życie inwestora na tak jeszcze młodym rynku kapitałowym jak nasz gdzie nie ma jeszcze tak zwanych "dobrych praktyk" na rynku kapitałowym. Stąd więcej jest dość nieuczciwych zagrań które mieszczą się w ramach prawnych ale są nieuczciwe względem drobniejszych partnerów. Co do rozwoju biznesu 11bit to nie wykluczam podobnych ruchów w przyszłości. Sam chyba bym nie miał nic przeciw aby w przyszłości dział LP debiutował jako osobny podmiot zależny. Być może taki sam ruch mógłby być zrobiony z 2 zespołem. Oczywiście pod warunkiem gdyby była zapewniona solidna premia dla akcjonariuszy np w postaci przydziału jakiejś ilości akcji na preferencyjnych cenach czy zapewnienia jakiś innych solidnych bonusów dla akcjonariuszy 11bit. Mogłoby to być dobre rozwiązanie aby te podmioty zależne mogły zdobyć solidny zastrzyk kapitału na intensyfikację rozwoju a aby nie emitować nowych akcji w samej 11bit.
Oczywiście piszę to w kontekście dłuższego okresu czasowego kiedy spółka weszła by już w fazę produkcji dużych tytułów klasy AA z budżetami po 15-30mln. Wtedy częściowe uniezależnienie od finansowania ze spółki matki byłoby zasadne..... chybaThink
Edytowany: 16 stycznia 2017 17:20

baks
152
Wysłane: 16 stycznia 2017 18:02:46 przy kursie: 144,00 zł
Może niektórych forumowiczów zainteresują dzisiejsze newsy z forum spółki. Myślę, że wątpliwości i pytań jakie wyrażano w ostatnich miesiącach jest coraz mniej. Na część z nich odpowiadają zbiorczo te odpowiedzi.
Można chyba bez większego błędu przyjąć, że ze sprzedaży spółka zgarnie 50-70% przychodu z Beat a z Tower raczej zbliżone do 40-50%. Choć może być nieco wyżej w obu przypadkach.
Pozostaje pytanie kiedy Beat .... stawiałbym na 2 połowę marca.

Dzień dobry
Mechanizm umów wydawniczych, w uproszczeniu, sprowadza się do wspierania (nie tylko finansowego) dewelopera w zamian za część przychodów ze sprzedaży gry. Przedział jest bardzo szeroki. Sięga 20-80 proc. Jeśli wydawca włącza się w proces produkcyjny wcześnie, czyli de facto finansuje produkcję gry a także odpowiada za marketing i promocję tytułu (ten element, przy mnogości gier dostęnych na rynku ma coraz większe znaczenie), to oczywiście jego udział w późniejszych przychodach jest większy (zaangażowanie większych środków oznacza większe ryzyko, które musi być odpowiednio "wynagrodzone"). Taki scenariusz ma miejsce w przypadku "Beat Copa". W przypadku "Tower 57" umowa wydawnicza została parafowana w momencie gdy produkcja tytułu szła już pełną parą i finansowana była ze środków własnych dewelopera. Rolą 11 bit w tym projekcie jest odpowiednie wypromowanie gry i produkcja materiałów reklamowych, czyli marketing i PR. Bierzemy zatem na siebie znacznie mniejsze ryzyko niż w przypadku "Beat Cop". Angażujemy też mniejsze pieniądze. Nasz udział w przychodach będzie zatem mniejszy.
Z oczywistych względów nie możemy jednak ujawniać szczegółów umów wydawniczych dotyczących obu wspomnianych gier.
Pozdrawiamy.

Dzień dobry,
Podtrzymujemy, że "Beat Cop" trafi do sprzedaży w I kwartale bieżącego roku, czyli już niedługo. Nie zdradzamy jednak jeszcze dokładnej daty premiery. Czy ujawnimy ją na PAX South? - Tego nie jesteśmy jeszcze pewni. Gra, co podawaliśmy już jakiś czas temu, będzie kosztowała 15 EUR/USD. Planujemy też uruchomienie pre-orderów.
Pozdrawiamy.
Edytowany: 16 stycznia 2017 18:05

chris_martin
35
Wpisów: 860
Wysłane: 17 stycznia 2017 12:45:59 przy kursie: 147,00 zł
OFEiaków ani widu ani słychu..będą wchodzić po premierze Frosta ? king
Everything you know is wrong.........

Greenthumb
0
Wpisów: 162
Wysłane: 17 stycznia 2017 13:11:14 przy kursie: 147,00 zł
Cytat:

Jest NN OFE
nazwa spółki wartość pakietu (zł) udział w kapitale spółki (%)
11BIT 7 061 603 2,2%

stooq.com/n/?f=1149000&c=1...

Czyli mają ok 50tys. akcji, ale generalnie po co komu tutaj OFE? Nie wiadomo co z nimi będzie (tzn. jak będzie wyglądała ich likwidacja), a OFE i tak się skracają więc dobrze, że nie było ich od początku. Choć z drugiej strony taki NN nabrał Artifexa i Playwaya pełne kieszenie thumbright
Vladiniho i Anty mają sporo racji co do kiepskiej komunikacji z rynkiem...

baks
152
Wysłane: 17 stycznia 2017 14:39:57 przy kursie: 147,00 zł
chris_martin napisał(a):

Niektóre OFE są "zapakowane" w takie projekty jak Artifex .... i już nie mają kasy na 11bit...Angel
Abstrahując od nie do końca jasnej przyszłości OFE cieszę się, że nie miałem nic w NN OFE..Angel
Nie wiem czy taki NN ma szanse na rynku jeśli oni pakują kasę w taki Arti. To może być inwestycja na 10 lub więcej lat a przy potencjalnym zbyciu aktywów strata może być istotna. Aktualnie jak niektórzy mówią "jest bańka" na gamedev ..... jeśli nastąpi "sprawdzam" i będzie weryfikacja związana ze schłodzeniem koniunktury lub korektą na rynkach. Wtedy może dojść do weryfikacji wyceny względem osiągnięć (wyników) a z tym nie jest najlepiej w wielu spółkach. Ilość prowadzonych projektów nie gwarantuje skokowej progresji przychodów. Wszystko zależy od jakości projektów i kompetencji zespołów.

Jak wypada Arti po kilku miesiącach od debiutu każdy widzi ... gdzie ta premia inwestycyjna. Chyba niektórzy w instytucjach finansowych nie mają refleksji i dają się "ładować" bardziej niż indywidualni.... Może dlatego, że inwestują nie swoje pieniądze....3some
Po takich inwestorach nie ma co płakać. Moim zdaniem TFI są trochę w klinczu nie ma za bardzo chętnych do zbywania większej ilości akcji po wystarczająco atrakcyjnych cenach.
Więc
@Chris
Twoje założenie jest dość prawdopodobne. Choć można się spodziewać większego ruchu po trailerze. Ale komu się spieszy to później musi "dopłacać" do akumulacji.Angel

baks
152
Wysłane: 17 stycznia 2017 20:24:44 przy kursie: 147,00 zł
@Chris
Ciekawe ile takich ukrytych "cichociemnych" fundów jest w spółce.
Akcji dostępnych nie ma za dużo tak jak i kapitalizacja jest niezbyt wysoka. Ale takie wykazy można by znaleźć także w innych OFE i TFI

Zestawienie akcji spółek notowanych na GPW w portfelu NN OFE na koniec 2016 r. i zmiany wobec poprzedniego roku.
nazwa spółki wartość udział %
11BIT 7 061 603 2,2%

Ciekawe ile mają inne

chris_martin
35
Wpisów: 860
Wysłane: 18 stycznia 2017 07:28:33 przy kursie: 147,00 zł
Greenthumb napisał(a):
Cytat:

Jest NN OFE
nazwa spółki wartość pakietu (zł) udział w kapitale spółki (%)
11BIT 7 061 603 2,2%

stooq.com/n/?f=1149000&c=1...

Czyli mają ok 50tys. akcji, ale generalnie po co komu tutaj OFE? Nie wiadomo co z nimi będzie (tzn. jak będzie wyglądała ich likwidacja), a OFE i tak się skracają więc dobrze, że nie było ich od początku. Choć z drugiej strony taki NN nabrał Artifexa i Playwaya pełne kieszenie thumbright
Vladiniho i Anty mają sporo racji co do kiepskiej komunikacji z rynkiem...

po info iz jest TFI NN zakladalem ze jest tez OFE NN - ale umowmy sie minimalnie jest......

poza tym żadnego innego ... i dobrze bo zaraz OFE do likwidacji i bedzie zrzut akcji na rynek.....
Everything you know is wrong.........

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

441 442 443 444 445

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,210 sek.

lqomflbj
tqxcbymu
knalyhjy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ackvyopz
qajtzget
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat