wybacz Anty - tereso , ale w przypadku CIGa nie podejmę się takiego wyzwania. Nawet sam prezes, z tego co się orientuję, nie podejmuje tej trudnej sztuki pomimo ,że przy S2 miał założenia do realizacji programu motywacyjnego.
lelo - pakero zakłada bardzo konserwatywne wskaźniki, wiec zagadałem jak to ma się do CIGa. Jeśli wybiegasz w przyszłość to może powiedz jakie będą prognozy za kolejne 3 lata na 11 bit, skoro teraźniejszość i przeszłość w przypadku CIGa nie ma znaczenia i to,że maja ponad 300- 400 mln kapitalizacji od jakiegoś już czasu, przy 2 letnich stratach i 2 mln zysku rocznym w 2014 roku. Widzę tu mocną niekonsekwencję, że na CIGu od dłuższego czasu nie istnieje coś takiego jak C/Z bo są straty i nie ma żadnego problemu, bo mówimy o przyszłości, a w przypadku 11 bit c/z10 i basta, tak jakby spółka miała istnieć tylko te kolejne 3 lata i oprócz FP już niczego nie stworzyć w kolejnych latach.
Więc jak to jest że spółka, która już w 2015 roku osiągnęła 300 Mln kapitalizacji, była grana pod przyszłość z wyników w 2017 roku czyli 2 lata do przodu( mówię o CIG), po tym jak zaliczyła blamaż wynikowy w ostatnich latach , a 11 bit ma być wyceniany konserwatywnie, bo "tylko " 60 mln keszu może przynieść w kolejnych 3 latach.
Jeśli chodzi o moje przepowiadanie przyszłości, wspominałem nie raz ,
a co będzie jeśli w kasie spółki będzie np. 100 MLN pln pod koniec 2018, oni w sumie prognozują, że może być taka kasa pod koniec 2019/ początek 2020( liczę też wpływy z emisji akcji z programu motywacyjnego).
Co do tej innej spółki, to tam prezes mówi o możliwym potencjale oraz pewnych terminach zakończenia pewnych ważnych faz badań potwierdzających lub nie skuteczność cząstek. Wiec swoich przypuszczeń i możliwych szans kapitalizacyjnych , nie biorę całkowicie z sufitu tylko opieram na szczątkowych informacjach( ale pokazujących możliwy potencjał) przekazywany przez prezesa i dominującego właściciela w jednym.
Oczywiście zaznaczam, iż nikt nie wie czy te różne założenia zostaną zrealizowane, ale skoro już są to można samemu oceniać jaki spółka może mieć potencjał do wzrostów. Moim zdaniem lelo - pakero stara się zauważyć na siłę, w jednej spółce źdźbło w oku, a w innej udaje że belki nie widzi i dlatego napisałem swój post skierowany do jego osoby.