PARTNER SERWISU
hpjadevv
443 444 445 446 447
baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 24 stycznia 2017 10:50:38 przy kursie: 140,10 zł
vladinho napisał(a):
11bit mogłoby ogłosić konkurs - "na jaki termin ostatecznie przeniesiemy premierę frost punka", dla najwierniejszych inwestorów :)
Chociaż ten wątek forum rzeczywiście jest nastawiony bardzo optymistycznie - to nie widziałem jeszcze żadnego wpisu o tym, żeby zapowiadany termin miał być dotrzymany hello1

Nagrodą w konkursie mógłby być plastikowy czekan, który przetrwa każde warunki i długo powisi na ścianie Dancing w sam raz na pamiątkę najbardziej oczekiwanego sukcesu w polskim gamedevie ;)

Dobry pomysł (3some ) tylko jak zamierzasz dokonać podziału na bardziej i mniej wiernych forumowiczów .... ilość wpisów .... akcji....a może ilość negatywnych lub pesymistycznych wpisów....Angel
Szkoda, że nie podałeś dokładniejszej "specyfikacji" konkursu ..... bo jestem w rozterce - czy mam szansę "się załapać" czy też przejdzie mi koło nosa okazja do "zabłyśnięcia"...Boo hoo!
Każdy z nas ma jakieś swoje wady i zalety .... więcej lub mniej. Każdy ma też swoje preferencje (konika) za którego "mógłby polec". Każdy ma też spółkę lub spółki które postrzega negatywnie. Stąd nie da się uniknąć subiektywnego postrzegania jednych i drugich. Stąd podglądy prezentowane zawsze będą obarczone jakimś ładunkiem emocjonalnym - na plus lub minus. Nie da się tego uniknąć niezależnie od tego czy się dane akcje ma czy też nie. Dlaczego - to proste. Jeśli ktoś akcje ma to zależnie od wzrostu czy spadku kursu ma jakieś emocje. Tak samo u tych którzy nie mają. Jeśli spółka rośnie mają żal do wszystkich, że oni ich nie mają.... proste jak budowa cepa...Angel

Można się doszukiwać usprawiedliwiania zmiany terminu ... ale ja tu widzę bardziej realizm i pogodzenie się z faktem, że to może być nieuchronne. Tyle, że chyba nikt nie postawiłby konia z rzędem, że przesunięcie jest przesądzone. Spółka nie raz już zaskakiwała. W przypadku czerwca czhyba bylibyśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni...
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 24 stycznia 2017 11:39:37 przy kursie: 140,10 zł
akcję mogliby zorganizować na 11bitowym forum inwestorskim, ale nie sądzę żeby do tego doszło - firma pokazałaby luźne podejście do tego co robi, ale na rzecznika posypałyby się gromy za niepoważne podejście do terminów, pracy i inwestorów.

@rekinek, masz rację co do uzasadnień, ale jeśli normalnie pracują i nie sprężają się przed terminem, to z rocznym wyprzedzeniem nie podadzą dokładnego terminu.
Techniki kontroli pracy idą do przodu (tylko czy coś dają?), ale i tak konieczność dotrzymania terminu wszędzie kończy się albo siedzeniem pracowników po godzinach albo oddaniem nieprzetestowanego, niepełnego produktu.
Zakładam, że im mniejszy odcinek do zrobienia im został tym bardziej dokładną datę mogą podać.

baks
152
Wysłane: 24 stycznia 2017 12:21:21 przy kursie: 140,10 zł
@vlad
oczywiście żartowałem z tą chęcią udziału w zabawie - ale trzeba mieć dystans do pewnych rzeczy...
Musisz pogodzić się z tym, że lwia większość podchodzi do tematu z pozycji pracownika i nie ma prawie żadnego pojęcia o kontroli pracy innych a tym bardziej jakiegoś zespołu.
Tutaj o gotowości całego projektu decyduje ukończenie na odpowiednim poziomie każdego szczegółu graficznego. Więc nie jest ważne ilu ludzi kończy czy zakończyło swoją pracę. Ważne jest ilu się nie wyrobi w zakładanym terminie.
Przypomnijmy sobie, że nawet w Wiedźminie już oficjalny termin był przekładany 2 razy - łacznie o 6 miesięcy.
Spółka kilka razy wypowiadała się, że nie stosuje zbyt mocnej presji na terminy - i trzeba przyjąć to do wiadomości. Ludzie z którymi się rozmawiało bardzo sobie chwalili atmosferę i kulturę pracy. Może warto to zrozumieć, że tam także pracują ludzie. A zadowolony pracownik pracuje lepiej. To prawda tak stara jak świat. Taka gra to dzieło artystyczne i terminy ukończenia są zawsze względne. Już tyle razy się o tym wówiło a niektórzy dalej swoje....3some

Rekinek
0
Wpisów: 652
Wysłane: 24 stycznia 2017 17:48:08 przy kursie: 140,10 zł
Ktoś ma jakiś pomysł na to co się dzieje z akcjami Naszej spółki? Ktoś ewidentnie wychodzi, chciałoby się powiedzieć że historia lubi się powtarzać, ale wtedy nie było chętnego który tak jak teraz odbierałby akcjeThink

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 24 stycznia 2017 18:13:05 przy kursie: 140,10 zł
Co ma się niby dziać ? Trwa normalny handel, w międzyczasie zmiana logo. Żadnych nerwowych ruchów nie widać.

Rekinek
0
Wysłane: 24 stycznia 2017 18:17:02 przy kursie: 140,10 zł
Normalny to on by był gdybyśmy po przemieleniu tylu akcji byli na -5% lub +5%

baks
152
Wysłane: 26 stycznia 2017 16:46:12 przy kursie: 140,50 zł
Ma może ktoś blisko .... lub wybiera się na to wydarzenie .... mi termin nie pasi ... a może być coś ciekawego do zobaczenia.
Ma być możliwość pogrania w przedpremierowe gry z 11bit
www.facebook.com/MNiSW/photos/...

Rekinek
0
Wysłane: 26 stycznia 2017 18:00:31 przy kursie: 140,50 zł
A to 11Bit ma na dzisiaj jakąś grę w którą można zagrać przed premierą? Bo jeżeli chodzi o te dwa maluchy z zewnątrz to chyba nie są to gry 11Bit.

Rekinek
0
Wysłane: 26 stycznia 2017 22:00:16 przy kursie: 140,50 zł
Ale nerwowo się zrobiło. Mam wrażenie jakby jutro nie treailer miał się ukazać a premiera gry. Kurs też jest odzwierciedleniem nastrojów, choć dziwi fakt że nikt nie zagrał pod premierę drugiego filmiku. Wszyscy odtrąbili przesunięcie i jeszcze dopisali śmieszne usprawiedliwienie. A może premiera wcale nie zostanie przesunięta a tą panikę ktoś wykorzystał by zebrać pare akcji? Oj chyba się rozmarzyłembinky

baks
152
Wysłane: 27 stycznia 2017 01:11:44 przy kursie: 140,50 zł
O jakich nerwach piszesz (chyba swoich, że nie masz). W tej branży nic nie jest pewne. Dla mnie nie ma znaczenia czy ktoś wykorzystał jakieś kanały lepszej informacji - czy wykorzystuje nerwowość innych. Na mnie akurat nie robi to wrażenia a z tego co wiem to jest takich dużo więcej. Giełda nie znosi nerwowości i braku pewności. Trzeba mieć różne scenariusze i to wszystko.
Co do premiery to mnie nie rusza od dawna to kiedy się gra ukaże tylko jakiej będzie jakości i to wszystko. Doświadczonym inwestorom nie trzeba tego tłumaczyć. Nerwowi mogą być tylko nie mający doświadczenia i nie wiedzący w co lub pod co inwestują. Ja zauważyłem "pogodzenie się" na forum z możliwym przesunięciem ... choć nie jest to tak na prawdę jeszcze takie pewne. Więc każdy scenariusz jest możliwy. Większość się już z tym pogodziła ale jakiejś nerwowości nie zauważyłem ale każdy może sobie to tłumaczyć po swojemu a co nie wolno mu ?3some Angel
Zbieranie akcji było wcześniej ale jak widać jest sporo chętnych nawet na poziomach powyżej 140zł. Obrót jest godny podziwu. Nie wiadomo kto odbiera ale nie są to drobni. Być może przerzucane są między TFI i OFE i odwrotnie aby poprawić rentowność - wszystko możliwe.
W przypadku braku info o FP możliwa dalsza mała korekta ale ktoś to zbierze. Widocznie warto akumulować. My tego nie wiemy ale są tacy co uważają, że warto.

Rekinek
0
Wysłane: 27 stycznia 2017 09:29:18 przy kursie: 138,50 zł
Nerwowości nie widać? A co to niby jest z notowaniami jak nie nerwowe wywalanie akcji. Odbierający coraz niżej ustawia koszyczek. Wszyscy na forum pogodzeni z przesunięciem premiery? Mów za siebieangry3

baks
152
Wysłane: 27 stycznia 2017 10:15:49 przy kursie: 138,50 zł
Norma na giełdzie . Mnie takie "chołupce" od lat nie dziwią. Trzeba się przyzwyczaić lub zrezygnować. Nawet na WIG20 czasem są większe wahania więc o czym Ty mówisz ?
Obserwujesz giełdę od wczoraj czy patrzysz tylko jak są spadki na 11bit ... ?Angel Angel
Szkoda, że nie widzisz ajak się denerwują tacy co kupili lub mają od 6 miesięcy .... ci się dopiero denerwują, że zarobili 60-80 razy xxx lub xxxx lub xxxxx to jest "dopiero dramat" aż im "współczuję". Ale mają za swoje mogli nie kupowaćAngel

jurror
0
Wpisów: 650
Wysłane: 27 stycznia 2017 11:14:54 przy kursie: 138,50 zł
Bardzo fajny post baks.king

Przypomnę tylko ze rynek, dał radę odebrać już nawet od ujawnionych setki tysięcy akcji, więc te parę K akcji które poszło poniżej 140 nie ma większego znaczenia. Znaczenie ma to, ile zarobią na FP, w krótkim terminie ewentualne przełożenie premiery będzie miało negatywne skutki, tak jak na CDR miało miejsce gdy przełożyli debiut W3 , ale tak na prawdę to wyniki FP i całego 11 bit ustala jaka będzie kapitalizacja spółki za jakiś czas. TAk jak to było z CDR i W3 , oraz z 11 bit i TWoM.

djrosby
0
Wpisów: 29
Wysłane: 27 stycznia 2017 17:25:20 przy kursie: 138,50 zł
@Antyteresa możesz napisać swoją opinię o zaprezentowanym nowym programie motywacyjnym oczekującym 71.2 mln zysku brutto przez następne 3 lata (jest to zysk za Frostpunk + nowa gra + gry zewnętrzne). Czy nie są to założenia konserwatywne jeśli wierząc zarządowi Frostpunk ma być bardziej komercyjną grą i pewnie jego następca a każda z osobna ma ponoć przynieść mniej zysku niż TWOM do tej pory (powiedzmy 10 mln z gier zewnętrznych + 30.6 mln za frostpunk + 30.6 mln z nowej gry)?

lelo-pakero
12
Wpisów: 698
Wysłane: 27 stycznia 2017 17:29:26 przy kursie: 138,50 zł
Jest nowy program motywacyjny 11 bit.
PRZYJĘCIE ZAŁOŻEŃ PROGRAMU MOTYWACYJNEGO W SPÓŁCE NA LATA 2017-2019

Zakładają 71 mln zł zysku brutto za najbliższe trzy lata. Po odjęciu podatku wychodzi ok. 58 mln zł zysku netto za trzy lata. Średniorocznie daje to ok. 19 mln zł netto. Można na tej podstawie pokusić się o wycenę spółki. Po wynikach rocznych dojdzie 100 tys. akcji z programu motywacyjnego za lata 2014-2016 + kolejne 100 tys. akcji po wynikach za 2019 r. Łącznie będzie 2,417 mln akcji na rynku.

Przyjmując bezpieczną wycenę ze wskaźnikiem C/Z = 10, otrzymujemy 190 mln zł kapitalizacji, czyli 78 zł za akcję. Przyjmując wskaźnik na rynku byka C/Z = 15 (taki obecnie najczęściej przyjmują biura maklerskie w wycenach spółek z gamedevu) otrzymujemy 285 mln zł kapitalizacji, czyli 118 zł za akcję. Tak by to wyglądało na najbliższe trzy lata. Teraz można oczywiście spekulować czy przebiją założenia czy może ich nie zrealizują. Na moje oko wygląda jednak, że rynek trochę przeszarżował z wyceną, a WatchDog dobrze zrobił skracając się.

Kod:
mod: zmieniono link na wewnętrzny
Edytowany: 27 stycznia 2017 19:21

jurror
0
Wysłane: 27 stycznia 2017 19:55:44 przy kursie: 138,50 zł
Bardzo konserwatywny jesteś lelo - pakero. Szkoda,że na cigu ci takiej konsekwencji w konserwa- tyźmie brakuje. Przypomnij mi proszę jaki jest C/Z Ciga w ostatnich 2 latach blah5
Już nie wspomnę o tym ,że puści jak bęben są i musieli emisje akcji i obligacji robić, żeby płynność operacyjną zachować, pomimo już wykorzystanych lewarów bankowych do produkcji S3. blackeye
Edytowany: 27 stycznia 2017 19:56

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 27 stycznia 2017 22:05:26 przy kursie: 138,50 zł
Cytat:
@Antyteresa możesz napisać swoją opinię o zaprezentowanym nowym programie motywacyjnym oczekującym 71.2 mln zysku brutto przez następne 3 lata

To jeszcze warto wrzucić założenia:

Cytat:
Blisko 71,2 mln PLN powinien wynieść, w najbliższych trzech latach, skumulowany zysk brutto Grupy Kapitałowej 11 bit studios, wynika z założeń Programu Motywacyjnego na lata 2017-2019. Objęty nim będzie Zarząd oraz kluczowi pracownicy i współpracownicy Spółki. Łączne przychody ze sprzedaży Grupy w tym okresie mają sięgnąć 126,4 mln PLN. – Wyznaczając minimalne parametry finansowe na potrzeby Programu Motywacyjnego bazowaliśmy na oczekiwanych wynikach ze sprzedaży gry „Frostpunk” oraz kolejnego tytułu, nad którym pracuje nasz drugi zespół deweloperski. Braliśmy też pod uwagę zakładane wyniki ze sprzedaży gier, których będziemy wydawcą, a które tworzone będą przez zewnętrzne zespoły – oznajmia Grzegorz Miechowski, Prezes Zarządu 11 bit studios

Można zakładać, że dane są konserwatywne, bo zarząd raczej musi mieć pewność, że taki wynik zrobi. Pytanie tylko jak mocno są konserwatywne... Moim zdaniem rynek zakłada znacznie wyższe zyski w przypadku zarówno CDProjektu i 11Bit niż te wynikające z programów motywacyjnych. W tej chwili na horyzoncie jest już moim zdaniem 25-30 mln zł powtarzalnego wyniku netto. To prawie 50 proc. więcej niż wynika z programu.

Z drugiej strony gry są teraz mocno grane przez rynek. Zerknijmy na porównanie z CD Projektem.
Tam spółka w ciągu 5 lat chce średniorocznie zarobić po 200 mln zł, a jej kapitalizacja to w tej chwili 5,7 mld zł. Przy takim wyniku średni C/Z to obecnie 28,5 Skoro 11B ma zarobić netto średniorocznie 19,2 mln zł to przy takim samym C/Z dawałoby to kapitalizację na poziomie prawie 550 mln zł.

Z tego powodu raczej nie martwiłbym się o rynkową reakcję na program motywacyjny. No, ale to jest tylko rynek. Szczerze powiedziawszy będąc akcjonariuszem wolałbym aby te założenia do programu zostały opublikowane bez tego komunikatu na stronie RI spółki. Tam słowa o szacunkach mogą jednak niektórych wystraszyć, bo gdyby brać je na poważnie to spółka byłaby trochę przewartościowana.

Kod:
mod: zmieniono link na wewnętrzny ;)

Edytowany: 27 stycznia 2017 23:17

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 27 stycznia 2017 22:08:11 przy kursie: 138,50 zł
jurror napisał(a):
Bardzo konserwatywny jesteś lelo - pakero. Szkoda,że na cigu ci takiej konsekwencji w konserwa- tyźmie brakuje. Przypomnij mi proszę jaki jest C/Z Ciga w ostatnich 2 latach blah5

A Ty jurror jestś bardzo niekonsekwentny. Na innym wątku piszesz, że rynek patrzy do przodu, na perspektywy i je wycenia, a w CIGu patrzysz do tyłu do liczenia C/Z? thumbright Podaj wartość średnią na 3 lata do przodu i wtedy porównuj z 11B. Inaczej to kardynalny merytoryczny błąd.

jurror
0
Wysłane: 27 stycznia 2017 22:46:36 przy kursie: 138,50 zł
wybacz Anty - tereso , ale w przypadku CIGa nie podejmę się takiego wyzwania. Nawet sam prezes, z tego co się orientuję, nie podejmuje tej trudnej sztuki pomimo ,że przy S2 miał założenia do realizacji programu motywacyjnego.

lelo - pakero zakłada bardzo konserwatywne wskaźniki, wiec zagadałem jak to ma się do CIGa. Jeśli wybiegasz w przyszłość to może powiedz jakie będą prognozy za kolejne 3 lata na 11 bit, skoro teraźniejszość i przeszłość w przypadku CIGa nie ma znaczenia i to,że maja ponad 300- 400 mln kapitalizacji od jakiegoś już czasu, przy 2 letnich stratach i 2 mln zysku rocznym w 2014 roku. Widzę tu mocną niekonsekwencję, że na CIGu od dłuższego czasu nie istnieje coś takiego jak C/Z bo są straty i nie ma żadnego problemu, bo mówimy o przyszłości, a w przypadku 11 bit c/z10 i basta, tak jakby spółka miała istnieć tylko te kolejne 3 lata i oprócz FP już niczego nie stworzyć w kolejnych latach.

Więc jak to jest że spółka, która już w 2015 roku osiągnęła 300 Mln kapitalizacji, była grana pod przyszłość z wyników w 2017 roku czyli 2 lata do przodu( mówię o CIG), po tym jak zaliczyła blamaż wynikowy w ostatnich latach , a 11 bit ma być wyceniany konserwatywnie, bo "tylko " 60 mln keszu może przynieść w kolejnych 3 latach.thumbright

Jeśli chodzi o moje przepowiadanie przyszłości, wspominałem nie raz ,a co będzie jeśli w kasie spółki będzie np. 100 MLN pln pod koniec 2018, oni w sumie prognozują, że może być taka kasa pod koniec 2019/ początek 2020( liczę też wpływy z emisji akcji z programu motywacyjnego).

Co do tej innej spółki, to tam prezes mówi o możliwym potencjale oraz pewnych terminach zakończenia pewnych ważnych faz badań potwierdzających lub nie skuteczność cząstek. Wiec swoich przypuszczeń i możliwych szans kapitalizacyjnych , nie biorę całkowicie z sufitu tylko opieram na szczątkowych informacjach( ale pokazujących możliwy potencjał) przekazywany przez prezesa i dominującego właściciela w jednym.

Oczywiście zaznaczam, iż nikt nie wie czy te różne założenia zostaną zrealizowane, ale skoro już są to można samemu oceniać jaki spółka może mieć potencjał do wzrostów. Moim zdaniem lelo - pakero stara się zauważyć na siłę, w jednej spółce źdźbło w oku, a w innej udaje że belki nie widzi i dlatego napisałem swój post skierowany do jego osoby.
Edytowany: 27 stycznia 2017 22:48

Rekinek
0
Wysłane: 27 stycznia 2017 23:25:40 przy kursie: 138,50 zł
To może z tej przyszłości wrócimy do terzniejszości. Co to ma być? Pojechali na Pax, zajęli stoisko o powierzchni 100m2 i chcą tam pokazywać jedynie BC i Tower? A co z FP, tyle pisaniny od grudnia o tym co zobaczymy i co?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11bit

443 444 445 446 447

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,331 sek.

wwpriuad
dczttlen
mpmbbcsa
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dkjrcwjp
mdworyxb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat