@air
Przeczytaj jeszcze raz
przecież ja nie pisałem o pozycji TOP1 .... bo tam jest "no limit" nic ich od góry nie ogranicza.
Pisałem o pozycjach 3-5 tak się wtedy sprzedawał TWOM ... w przybliżeniu.
Wszytko to jednak zależy także od sezonu.
W styczniu zaraz po promocji świątecznej gra może zająć 1 miejsce na krótko nawet sprzedając powiedzmy 5tyś dziennie za 90tyś USD.
Moja wypowiedź dotyczyła końcówki roku gdzie sprzedaż jest wyraźnie wyższa.
Piszesz o wyprzedzeniu PUBG a skąd wiesz jaki jest dzienny poziom sprzedaży. Nie wiem czy są publikowane jakieś raporty z ich strony w tym temacie ... ale nie sądzę aby taki były.
Moim zdaniem aktualnie do zajęcia TOP1 na Steam może wystarczyć sprzedaż taka jaką miał TWOM przy premierze. Nie wiem dokładnie ile sprzedawało się FarCry 4, że wyprzedziło TWOM w chwili premiery ale także później ale sprzedaż na poziomie 125tyś USD wystarczyła na Call of Duty.
Wyliczenie proste 1,5 mln podane koszty TWOM zwrot w weekend 1,5mln /3 dni / 4zł daje około 125tyś USD/dzień. A to było wtedy TOP2.
Dokładnych danych oczywiście nie znamy zarówno dokładnych kosztów ani w który dzień się zwróciły.
Stąd poruszamy się tylko w sferze mocno niedokładnych szacunków.
Sądzę jednak, że 150tyś USD wystarczyłoby na TOP1 ... choć nie ma takiej pewności.
Pamiętajmy, że w styczniu sprzedaż jest zazwyczaj jedną z najniższych. Co innego może być już w marcu czy innym miesiącu.
Może warto wziąć pod uwagę, że w momencie premiery FP .... PUBG może już tak dobrze się nie sprzedawać. Pamiętamy jak było z innymi topowymi grami. Każda po jakimś czasie spada z TOP.
Wyjątkowo długo w czubie trzymała się Counter Strike.
Ale PUBG może spaść już przed letnią wyprzedażą .... a może i nie ..
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)