PARTNER SERWISU
vfljjgfx
526 527 528 529 530
rubik
56
Wpisów: 738
Wysłane: 16 marca 2018 11:11:56 przy kursie: 210,00 zł

wszystko prawda @vladinho

Podstawowe pytanie to jaki peak jest:
- sukcesem
- zgodny z oczekiwaniami
- porażką

Premiera S3GW pokazuje, że reakcja kursu może być bardzo gwałtowna.

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 16 marca 2018 11:16:48 przy kursie: 210,00 zł
Rekinek napisał(a):
Już 15k czyli dwa razy więcej niż Twom. Czy nie lepiej by było gdyby to FP wychodził pierwszy?

To jest bardzo dobre pytanie pod kontem oceny pracy zarządu.
Dziwię się, że nikt tego nie rozstrzyga na forum.

Na pierwszy rzut oka, przekładając premierę dali ciała, bo ktoś im wskoczył z pomysłem na podobną grę pomimo tego, że kryli się prawie do ostatniej chwili z pokazaniem gameplaya. Gorzej, tamci zdążyli jeszcze z premierą na konsole blackeye. Nie wiemy jeszcze czy nie odbiło się to na jakości gry, chociaż pierwsze recenzje są raczej pozytywne.

Jest jednak drugi koniec kija, który wbrew temu co napisałem wyżej może skutkować na korzyść 11bit.
Zarówno SM jak i FP modyfikują definicję tradycyjnego city-buildera, otwierając nowe horyzonty i przecierając szlaki tego typu gier (szczególnie FP).

Ponieważ Paradox wykonał bardzo dobrą robotę z kampanią marketingową, 11bit może to wykorzystać, próbując trafić do graczy, którym SM przypadł do gustu. Spokojnie przed premierą, czy w trakcie może używać sloganów typu, "if you liked SM, you will be delighted with FP, prepare for new challenges on much more damanding situation for your society than in SM"

Tak jak pisałem też parę stron wcześniej, 11bit może poprawić coś w interfejsie, co dla graczy SM może być denerwujące, szczególnie dla wersji wychodzącej na konsolach.
Edytowany: 16 marca 2018 11:18

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 16 marca 2018 11:44:19 przy kursie: 210,00 zł
rubik napisał(a):

- sukcesem
- zgodny z oczekiwaniami
- porażką

reakcja kursu może być bardzo gwałtowna, ale w obie strony :), nikt nie jest w stanie z góry ocenić jaki jest konsensus inwestorów indywidualnych, którzy w momencie premiery mogą zachować się nieprzewidywalnie.
Wydaje mi się, że jednak wcześniejsza (udana) premiera SM powinna uspokoić nastroje, wszyscy będą porównywać peak graczy, stan steam spy w stosunku do SM - tego bym się spodziewał, premiera FP na podobnym poziomie w stosunku do SM powinna zapewnić przynajmniej utrzymanie aktualnych poziomów na kursie 11bit - oczywiście jeden warunek, że SM będzie miał udany weekend, o czym dopiero przekonamy się.

ps. polecam zwrócić uwagę jako ciekawostkę, jak niektórzy też patrzą na premierę Frostpunka:
gpwatak.pl/analiza-techniczna/...

Nieważne co się będzie działo - wyjście z inwestycji na tydzień przed premierą d'oh!.
To pokazuje, że nie wszyscy są gotowi na ryzyko związanie z inwestycjami w spółki z gamedevu.
Może to wina naszej giełdy i bardzo różnego poziomu spółek, a może to wina inwestorów ?

Utnapisztim
63
Wpisów: 914
Wysłane: 16 marca 2018 12:12:40 przy kursie: 210,00 zł
Ja ich trochę rozumiem, statystycznie po premierze dużo częściej zdarza się spadek kursu, wzrosty są raczej wyjątkiem - pytanie czy ogólną statystykę dla całej branży można prosto odnosić do tej konkretnej spółki. Zresztą nawet w przypadku sukcesu FP prawdopodobnie można się spodziewać częściowej realizacji zysków i wymiany akcjonariatu bo zawsze znajdzie się ktoś rozczarowany a i "życzliwi animatorzy rynku" z grubszym potfelem pewnie "dopomogą" co bardziej płochliwym indywidualnym inwestorom w podjęciu decyzji (próbkę tego mieliśmy przy okazji ostatnich wyników kwartalnych), zaś rynek poczeka jakiś czas z ewentualnymi wzrostami.
Edytowany: 16 marca 2018 12:16

Rekinek
0
Wpisów: 652
Wysłane: 16 marca 2018 12:29:29 przy kursie: 210,00 zł
Tej spółki statystyki się nie imają. Po pieresze dlugo na tym forum udowadniano że spółka po wejściu do WIGu napewno spadnie, urosła ponad 100%. Druga sprawa, wszystkie spółki growe pod premierę wyraźnie rosną, co robi 11Bit kisi się jak ogóry w beczce. Nie będę wspominał o AT. Tak więc tylko inwestorzy z dużym przyrodzeniem tutaj zarabiają king

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 16 marca 2018 14:44:00 przy kursie: 210,00 zł
Ale burza w szklance wody - bo jakaś gra debiutowała...
Fakt faktem SM nieco przebił moje oczekiwania wobec niego. Oceniałem jakiś czas temu na TOP 5 3-5 miejsce. Wczoraj w południe dawałem im szanse być może na chwilę na TOP 2. Ale zabranie korony na kilkanaście godzin PUBG ... to jednak szacun.
Nie ma się jednak aż tak tym jarać. Na razie wiemy niewiele - minęło niecałe 24h.
Naprawdę konkretne dane będziemy mieli we wtorek jak zsumujemy peak i poznamy przybliżone szacunki na steamspy.
To miłe, że gra podobna gatunkowo udanie debiutuje. Tyle, że jak już rozszyfrowano wysoki peak prawdopodobnie został spowodowany preorderami.
Na razie nie wiadomo czy 11bit wyda preordery czy też nie. Jeśli będą wtedy porównywanie peak będzie bardzo sensowne jeśli nie sens będzie miało dopiero uśrednienie peak z tygodnia po premierze.

Tak czy inaczej marketing ładnie sprzedał grę. Szkoda tylko, że jakościowo poszli w kierunku CIG.
Tu jednak widzę istotną przewagę FP. Jeśli gra potwierdzi jakość o której mówił Zarząd i gracze ocenią grę na powyżej 90 to o sprzedaż nie ma co się martwić.
Nutką niepewności jest to, że FP będzie zdecydowanie mniej przyjemny w graniu. TWOM też wielu odpychał. SM jest taką grą bardziej "dziecinną" ...
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 16 marca 2018 14:44

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 16 marca 2018 15:23:57 przy kursie: 210,00 zł
rubik napisał(a):

Jeśli FP nie będzie miał preorderów, nie będzie można porównywać peaku graczy w dniu premiery - peak będą budować kupujący "na bieżąco" a to da zupełnie inny wynik niż premiera ze sprzedażą ok. 40k preorderów.

Surviving Mars miał prawdopodobnie około 2 razy więcej preorders niż to napisałeś.

Ggn: nie wiem czym dla Ciebie jest Google trends, ale zwracałeś uwagę któremuś z przedmówców, że nie porównuje wartości bezwględnych. A ja napisałem Ci, że owszem, porównuje. Skupiajmy się na wyjaśnianiu takich nieprawidłowych stwierdzeń, a nie odwracaniu kota ogonem by wyszlo na twoje wave

inwestor intuicyjny
1
Wpisów: 86
Wysłane: 16 marca 2018 16:05:26 przy kursie: 210,00 zł
Utnapisztim napisał(a):
Ja ich trochę rozumiem, statystycznie po premierze dużo częściej zdarza się spadek kursu, wzrosty są raczej wyjątkiem - pytanie czy ogólną statystykę dla całej branży można prosto odnosić do tej konkretnej spółki. Zresztą nawet w przypadku sukcesu FP prawdopodobnie można się spodziewać częściowej realizacji zysków i wymiany akcjonariatu bo zawsze znajdzie się ktoś rozczarowany a i "życzliwi animatorzy rynku" z grubszym potfelem pewnie "dopomogą" co bardziej płochliwym indywidualnym inwestorom w podjęciu decyzji (próbkę tego mieliśmy przy okazji ostatnich wyników kwartalnych), zaś rynek poczeka jakiś czas z ewentualnymi wzrostami.

Ja widzę dwa główne zagrożenia dla premiery FP:

1) Przez przesunięcia wydają grę o zimie w samym środku rozkwitającej wiosny. Jest ryzyko że osoby które dodały grę do wishlisty w trakcie trzaskających za oknem mrozów (najcięższa zima w USA i Europie od lat) nie będą miały ochoty na taką rozrywkę gdy za oknem świeci słoneczko i świergolą ptaszki. Część może się rozmyślić, część może odłożyć zakup do zimowej wyprzedaży 8 miesięcy po premierze.

2) Gra wygląda świetnie, ale ceną za to są bardzo wysokie wymagania sprzętowe. Na zwykłym laptopie raczej się jej nie odpali. To może mieć przełożenie na oceny graczy i sprzedaż, bo TWoM dało się odpalić nawet na kilkuletnim tanim laptopie. Te wymagania sprzętowe to jest w sumie element który mnie najbardziej niepokoi, bo słaba optymalizacja położyła już niejedną premierę.

Edytowany: 16 marca 2018 16:07

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 16 marca 2018 17:00:13 przy kursie: 210,00 zł
Nie ma jeszcze oficjalnych wymagań sprzętowych dla FP. Optymalizacja jeszcze trwa. Te, które są na stronie steam ulegną zmianie.

Co do pierwszej z Twoich obaw - też kiedyś tak myślałem, ale jednak Gra o Tron jakoś sobie radzi.

baks
152
Wysłane: 16 marca 2018 19:37:05 przy kursie: 210,00 zł
inwestor intuicyjny napisał(a):

Ja widzę dwa główne zagrożenia dla premiery FP:

1) Przez przesunięcia wydają grę o zimie w samym środku rozkwitającej wiosny. Jest ryzyko że osoby które dodały grę do wishlisty w trakcie trzaskających za oknem mrozów (najcięższa zima w USA i Europie od lat) nie będą miały ochoty na taką rozrywkę gdy za oknem świeci słoneczko i świergolą ptaszki. Część może się rozmyślić, część może odłożyć zakup do zimowej wyprzedaży 8 miesięcy po premierze.

Z tą zimą w Europie to chyba przesadziłeś .... czy to luka w pamięci czy co
w ostatnich kilku latach zdarzały się 1-2 tygodniowe mrozy praktycznie w całej Polsce
W USA owszem - jak zamarzły baseny na Florydzie to mógł być dramat .... gdzie tu się wykąpać ..Angel

Co do sprzętu to typowi gracze mają sprzęt odpowiedni - albo po W3, Assasinie, Sniperze Elite 4, Civ V czy GTA.
Jeśli ktoś gra okazyjnie to nie kupi laptopa nowego z potężną grafą .... za 5 koła ...Shame on you
Tylko, że wielu wymagań jest na wyrost. Jeśli grafa obsługuje odpowiedni DX to pociągnie. Chyba, że gra wymaga ogromnego bufora pamięci na karcie na tekstury.
Gry z dużymi wymaganiami chodzą na tanim sprzęcie .... nie na wysokich ustawieniach ale pograć można komfortowo.
Ostatnio składałem komuś budżetowy składak bez karty graficznej do pogrania w Batman Knight .... na procesorze A12-9800. Gra śmiga bez żadnych przycięć. Animacje także.
Na starych procesorach z laptopów chyba nie pójdzie na jakimś i5-2xxx ale to raczej z winy obsługi DX-a. Wcześniejsze serie Batmana chodziły bez problemu nawet na Core 2 Duo na laptopie ze starutką grafiką ATI 3400 na płycie ..... Angel
Więc nie trzeba się sztywno przywiązywać do parametrów.

Rekinek
0
Wysłane: 16 marca 2018 20:02:08 przy kursie: 210,00 zł
Gracze którzy grają w gry które wymieniłeś nie zagrają i nie kupią FP. Nawet jeśli będzie inaczej to będzie to niewielki odsetek.

baks
152
Wysłane: 16 marca 2018 20:34:39 przy kursie: 210,00 zł
Zgadza się ale ja nie twierdziłem, że będzie inaczej.
Tylko dla chcącego zagrać sprzęt nie jest problemem. Dzięki małej rewolucji która się dokonała w ostatnim roku na rynku pojawiła się dużo większa moc za te same albo i mniejsze pieniądze.
A jak widać będzie jeszcze lepiej. Teraz nawet do niskiego segmentu zawitały 4 rdzenie.
Może nie wiesz ale taki nowy produkt jak Ryzen 2400G pociągnie bez problemu Wiedźmina .... bez dedykowanej grafy. W najnowszej serii procków Intela mają być wbudowane znacznie silniejsze grafy umożliwiające granie w niższych detalach w nowe gry.
Dokonuje się aktualnie także rewolucja w wyposażeniu laptopów.
Trzeba się jednak przyzwyczaić, że co 3-5 lat sprzęt trzeba wymienić bo wymagania sprzętu wciąż będą się zmieniać. Może kiedyś będzie się grać na 12 " tabletach z procesorem o sile 10 i9 o wielkości najmniejszego paznokcia i grafa nie będzie potrzebna......Angel
Co do gier także bym polemizował wielu okazyjnych graczy gra w gry z różnych kategorii.
Sam chętnie zagrałem w Batmana Arkham i Knighta zagram też w FP ale już W3 mnie nie przyciągnął ... "różne są gusta" thumbright
Na szczęście dzięki rewolucji najwięcej korzystają gracze. Jest alternatywa dla kart graficznych których "brakuje" na rynku przez kryptowaluty ..Think
Zawsze można włożyć procek z wbudowaną grafiką i "przezimować" do lepszych czasów cenowych..Angel
Boom na kryptowaluty kiedyś się skończy lub wzrośnie produkcja.

inwestor intuicyjny
1
Wpisów: 86
Wysłane: 16 marca 2018 20:36:44 przy kursie: 210,00 zł
rubik napisał(a):

- sukcesem
- zgodny z oczekiwaniami
- porażką

Tutaj obserwowanie sprzedaży SM da nam wiele odpowiedzi. Mamy skalę porównawczą pod postacią TWoM, który w 6 tygodni sprzedał się w nakładzie 350-400k kopii. Jeżeli Steamspy dla SM pokaże w okolicach świąt przynajmniej 250k sprzedanych kopii, to będzie znaczyło że gra dorównuje sprzedażą TWoM.

PS. Z drugiej strony preordery trochę nam tutaj zaburzają obraz, więc możliwe że bezpieczniejsze będzie przyjęcie sprzedaży w okolicach 300k kopii za równoznaczne z sukcesem TWoM.
Edytowany: 16 marca 2018 20:51

Rekinek
0
Wysłane: 16 marca 2018 21:07:23 przy kursie: 210,00 zł
Też liczę trochę na pre-ordery. Chyba z nudów.

baks
152
Wysłane: 16 marca 2018 21:23:54 przy kursie: 210,00 zł
Wygląda na to, że dziś będzie podwyższony wynik peak ...

baks
152
Wysłane: 17 marca 2018 14:12:41 przy kursie: 210,00 zł
Duzi gracze jak widać idą w kierunku maksymalizacji "wyciskanej" w graczy gotówki. Czy to dobra droga czy nie czas ... i pieniądze .... pokażą.

Far Cry 5 będzie zawierał mikropłatności
Obecność mikropłatności potwierdził Dan Hay, producent wykonawczy gry. Jest to rozwiązanie budzące spore kontrowersje, można przypuszczać, że niektórzy gracze nieco się co do Far Cry 5 zniechęcą.
www.benchmark.pl/aktualnosci/f...

Spółka na razie (przynajmniej oficjalnie) o tym nie myśli. Jednak jeśli "projekt" FC5 wypali to kto wie. Najwyraźniej DLC już dają za mało kasy, koszty produkcji coraz większe a gwarancji sukcesu drogich projektów nie ma.
Jeśli by mikropłatności miały się przełożyć na niższą cenę startową gier to być może byłby to dobry krok. Nie sądzę jednak by o to chodziło producentowi ...Think

baks
152
Wysłane: 17 marca 2018 14:57:13 przy kursie: 210,00 zł
A tutaj mamy pewną nowość ..... czat z Prezesem ... i informację podano z wielkim wyprzedzeniem ..Angel
Grzegorz Miechowski - prezes zarządu 11 bit studios - start 11.00
Możliwość zadawania pytań od: 27.03.2018, godziny 06:00
[11BIT]
We wtorek 27 marca o godz. 11:00 odbędzie się czat z Grzegorzem Miechowskim, prezesem zarządu 11 bit studios. Tematem spotkania będzie omówienie wyników spółki za 2017 rok oraz planów wydawniczych na 2018 rok.
www.stockwatch.pl/czat-inwesto...

To nie jest nowa jakość (raczej) w komunikacji z rynkiem ... ale kto wie...thumbright
Przynajmniej poznamy zarysy planów wydawniczych. Choć już co nieco się domyślamy.
Nikt nie zagwarantuje ukazania się "brakujących" do planu gier w tym roku. Choć może poznamy coś więcej niż wiemy.Think

Rekinek
0
Wysłane: 18 marca 2018 08:46:43 przy kursie: 210,00 zł
Zapewne Pan Miechowski bedzie tłumaczył dlaczego wyniki za 2017 są takie słabe blackeye

chris_martin
35
Wpisów: 860
Wysłane: 18 marca 2018 11:48:13 przy kursie: 210,00 zł
Jakie wyniki???, frostpunk moonlighteer i children of Motta??
Everything you know is wrong.........

Rekinek
0
Wysłane: 18 marca 2018 11:57:24 przy kursie: 210,00 zł
Skoro wyniki roczne są 26 marca to konferencja dzień po jaki ma inny cel niż zatarcie złego wrażenia? Oczywiście mogę się mylić binky

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

526 527 528 529 530

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,185 sek.

qzkbmzaa
iadviyxt
dfhkguxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
areunzir
mxyhluul
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat