rubik napisał(a):
Porównanie dotyczy tylko przyrostu liczby właścicieli - jeśli po dwóch tygodniach FP będzie miał ich >500k to na kursie będzie "kosmos"
Dobrze jest teraz odbyć dyskusje jaka sprzedaż FP w premierowy weekend będzie sukcesem a jaka porażką. O potencjale, jakości itd FP można poczytać już wiele.
W mojej ocenie przebieg premiery na poziomie SM będzie porażką - zwłaszcza obserwując znaczący spadek w rankingu bestsellerów już 5 dnia po premierze.
Wpadasz ze skrajności w skrajność. Tu niewielu jest takich co kupili powyżej 150...
Jeśli przeczytałbyś rekomendacje dla spółki wiedziałbyś, że zakładają sprzedaż 760tyś w ciągu 12 miesięcy .... czyli do końca kwietnia 2019 ...
Logicznie myśląc należy założyć, że do końca roku powinno się sprzedać 500-600tyś na PC-ty.
Podsumowując i biorąc pod uwagę, że za 2 miesiące wielka promocja 10-20% taniej a w październiku, listopadzie i grudniu kolejne promocje po 15-30 a może 40%.
Można spokojnie założyć, że aby sprzedać do końca roku 600tyś to w premierowym miesiącu wystarczy spoko 200tyś.
Oczywiście im szybciej się sprzedadzą tym lepsza cena.
Dla mnie sprzedaż 150tyś do końca 2 weekendu po premierze będzie zgodna z założeniami.
Oczywiście liczę na nieco lepszy wynik. Jednak TWOM w 6 tygodni sprzedał się około 300tyś. Tyle, że wtedy był ciągle albo w okresie premierowym albo w promocjach - to robi spory przyrost.
Osobiście oceniam, że FP powinien sprzedać się do końca letniej wyprzedaży w ilości zbliżonej do 300 tyś. Będzie to zapowiedź wykonania a może i przekroczenia wyniku z rekomendacji.
Wszystko ponad 300tyś to przekroczenie założeń .... według mnie.
Z drugiej strony należy pamiętać, że SM nie jest produktem Paradoxu tylko wydawcą - więc SM można trochę porównać do Moonlightera gdy się już ukaże lub BC. BC jak wiadomo miał dużo lepszą jakość niż SM ale słabo się przyjął. Gdyby miał takie wsparcie jak SM to kto wie....
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)