bbartt napisał(a):Cytat:Pełną parą prowadzone będą produkcje
debiut FP 2 za rok. wychodzi na to, że gra od Starwarda bardziej potrzebna bitom niż mam się wydawało wcześniej.
Myślę, że nie doceniasz sytuacji.
Teraz widać jak słuszne były posunięcia spółki z dywersyfikacją przychodów.
Zarząd sam nie liczył, że produkcje tak się przedłużą. Wydawnictwo zapewnia już blisko 40% przychodów a w tym roku będzie to pewnie ok 80%.
Drastyczna zmiana modelu z produkowania jednej gry na równoległe jest sporym wyzwaniem. Tym bardzie produkcja 3 jeszcze bardziej karkołomna.
Decyzja była bardzo odważna i dość ryzykowna. Jednak rosnąca poduszka dawała jakieś szanse.
Zarząd chyba sam nie docenił, że gry zapewnią tak solidne przychody. Sam spodziewałem się, że 2021 będzie już na minusie. Faktycznie bez wydawnictwa mógł być minus a 2022 jeszcze większy.
Teraz widać, że nawet bez tegorocznych gier bilans przychodów za 2023 mógłby oscylować nawet być może koło 0. Dlatego spółka spokojnie może sobie szlifować gry.
Może Cię rozczaruję ale bez jakiegoś dramatu na Giełdach nie ma za bardzo miejsca na większe korekty.
Spodziewam się w miarę prezentowania nowych materiałów o grach może być przedpremierowa gra na kursie szczególnie jeśli będą zachwyty grami a tak na razie wygląda.
Sporo się dowiemy z artykułów po GDC. Na razie pierwsze materiały są bardzo pozytywne.
Jeśli gry odniosą sukces to chyba nie tylko 7-kę zobaczymy.
To, że FP2 nie będzie w tym roku to było niemal pewne już w październiku (na 50-60%). Sam o tym wspominałem już jesienią.
Choć chciałbym się mylić i wolałbym aby to topfacet miał rację.
Tak więc to, że prawie na pewno nie będzie FP2 ma w tej chwili mało istotne znaczenie.
Pytanie pozostaje czy w przyszłym roku będzie i FP2 i Alters.
Wcześniej spółka zapewniała, że będzie także P8 ale nic na to nie wskazuje. Tak jak już pół roku temu nie liczyłem na FP2 w tym roku tak samo wydaje mi się mało realne P8 w 2024. Choć chciałby się mylić i w FP2 i P8.
Mnie bardzo ciekawi ile nowych projektów udało się już zakontraktować do wydawnictwa.
Z ostatnich informacji można było wyczytać, że są bardzo wybredni i pracują mocno aby znaleźć ciekawe projekty.
W jednym z materiałów dotyczących gry z wydawnictwa producent sam się pochwalił, że w danym roku (2022) 11bit abalizował 269 projektów a został wybrany tylko ich.
269 przeanalizowanych gier .... !!!!!
To pokazuje, że ludzie z wydawnictwa urabiają sobie ręce ale nie zadowalają się standardowymi grami.
Mi to zaimponowało.
Spodziewam się, że mają już kilka projektów których jeszcze nie znamy.
Warto przypomnieć, że są w produkcji jeszcze 2 projekty z Hiszpanii.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)