PARTNER SERWISU
vggmmlwy
781 782 783 784 785
topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 23 marca 2023 19:04:07 przy kursie: 666,00 zł
Podsumowanie raportu od kolegi Andiego:

twitter.com/gdansk_marcin/stat...

Konferencja planowana jest na przełom maja i czerwca.

Dodam tylko, że zakładam także debiut FP2 w tym roku.

bbartt
7
Wpisów: 106
Wysłane: 23 marca 2023 19:11:46 przy kursie: 666,00 zł
Cytat:
Pełną parą prowadzone będą produkcje
debiut FP 2 za rok. wychodzi na to, że gra od Starwarda bardziej potrzebna bitom niż mam się wydawało wcześniej.

topfacet
178
Wysłane: 23 marca 2023 19:21:31 przy kursie: 666,00 zł
A jakieś uzasadnienie ?

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 23 marca 2023 21:18:36 przy kursie: 666,00 zł
bbartt napisał(a):
Cytat:
Pełną parą prowadzone będą produkcje
debiut FP 2 za rok. wychodzi na to, że gra od Starwarda bardziej potrzebna bitom niż mam się wydawało wcześniej.

Myślę, że nie doceniasz sytuacji.
Teraz widać jak słuszne były posunięcia spółki z dywersyfikacją przychodów.
Zarząd sam nie liczył, że produkcje tak się przedłużą. Wydawnictwo zapewnia już blisko 40% przychodów a w tym roku będzie to pewnie ok 80%.

Drastyczna zmiana modelu z produkowania jednej gry na równoległe jest sporym wyzwaniem. Tym bardzie produkcja 3 jeszcze bardziej karkołomna.
Decyzja była bardzo odważna i dość ryzykowna. Jednak rosnąca poduszka dawała jakieś szanse.
Zarząd chyba sam nie docenił, że gry zapewnią tak solidne przychody. Sam spodziewałem się, że 2021 będzie już na minusie. Faktycznie bez wydawnictwa mógł być minus a 2022 jeszcze większy.
Teraz widać, że nawet bez tegorocznych gier bilans przychodów za 2023 mógłby oscylować nawet być może koło 0. Dlatego spółka spokojnie może sobie szlifować gry.
Może Cię rozczaruję ale bez jakiegoś dramatu na Giełdach nie ma za bardzo miejsca na większe korekty.
Spodziewam się w miarę prezentowania nowych materiałów o grach może być przedpremierowa gra na kursie szczególnie jeśli będą zachwyty grami a tak na razie wygląda.

Sporo się dowiemy z artykułów po GDC. Na razie pierwsze materiały są bardzo pozytywne.
Jeśli gry odniosą sukces to chyba nie tylko 7-kę zobaczymy.
To, że FP2 nie będzie w tym roku to było niemal pewne już w październiku (na 50-60%). Sam o tym wspominałem już jesienią.
Choć chciałbym się mylić i wolałbym aby to topfacet miał rację.thumbright

Tak więc to, że prawie na pewno nie będzie FP2 ma w tej chwili mało istotne znaczenie.
Pytanie pozostaje czy w przyszłym roku będzie i FP2 i Alters.
Wcześniej spółka zapewniała, że będzie także P8 ale nic na to nie wskazuje. Tak jak już pół roku temu nie liczyłem na FP2 w tym roku tak samo wydaje mi się mało realne P8 w 2024. Choć chciałby się mylić i w FP2 i P8.Angel

Mnie bardzo ciekawi ile nowych projektów udało się już zakontraktować do wydawnictwa.
Z ostatnich informacji można było wyczytać, że są bardzo wybredni i pracują mocno aby znaleźć ciekawe projekty.
W jednym z materiałów dotyczących gry z wydawnictwa producent sam się pochwalił, że w danym roku (2022) 11bit abalizował 269 projektów a został wybrany tylko ich.

269 przeanalizowanych gier .... !!!!!
To pokazuje, że ludzie z wydawnictwa urabiają sobie ręce ale nie zadowalają się standardowymi grami.
Mi to zaimponowało.d'oh!
Spodziewam się, że mają już kilka projektów których jeszcze nie znamy.
Warto przypomnieć, że są w produkcji jeszcze 2 projekty z Hiszpanii.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 23 marca 2023 21:28:52 przy kursie: 666,00 zł
Słabo to wygląda, raczej jak wszyscy zakładali FP2 w tym roku tak muszą się chyba obejść smakiem. Dla mnie firma zawiodła, jeżeli to się sprawdzi. Przesunięcie na kolejny rok to pstryczek w zaufanie do zarządu, przedłużenie kosztów produkcji i odsunięcie zysków z premiery. Bardzo słabo to wygląda, widać firma nie radzi sobie w produkcji tak sprawnie jak to wielu tutaj malowało. Nie widzę powodów dlaczego inwestorzy nie mieli by zacząć powoli się odwracać od spółki jak od CDR. Kiedy w takim razie premiera P8? Wychodzi, że 2024 zapewne odpada skoro tam FP2, to co 2025? 2026? Lampka ostrzegawcza mi się dzisiaj zapaliła.

topfacet
178
Wysłane: 23 marca 2023 21:45:34 przy kursie: 666,00 zł
Moderator:
...

To, że teraz nie ogłosili, że FP2 nie wyjdzie w tym roku, wcale nie oznacza, że to się nie stanie. Przywoływano już w tym wątku casus FP1 i testów. Gra zadebiutowała kilka miesięcy po testach.
Edytowany: 24 marca 2023 05:42

Bartas_Gda
67
Wpisów: 308
Wysłane: 23 marca 2023 21:47:01 przy kursie: 666,00 zł
czytam teraz o zmianie narracji i o tym, że premiera FP2 nie była zakładana na ten rok - czytając ostatnie wpisy zdecydowanie można odnieść inne wrażenie

"Dodam tylko, że zakładam także debiut FP2 w tym roku."

"Świetna wiadomość dająca szanse na premierę w tym roku"

"Może być ostra jazda z newsami."

"Moim zdaniem, tu gra będzie teraz pod nowe materiały z FP2"

"Jak przeczyta się cały artykuł to ma się wrażenie że debiut jednak w tym roku i strzelałbym w okolicach października - listopada."

tymczasem czytając raport wygląda na to, że premiera w tym roku jest wysoce wątpliwa - tak przynajmniej ja to odczytuję:

"Wiodącą pozycją były jednak nakłady na niezakończone prace rozwojowe, czyli wydatki na gry „Frostpunk 2”, „Projekt 8”, „The Alters”

"W dłuższej perspektywie o wynikach finansowych 11 bit studios S.A. będą decydowały premiery kolejnych tytułów własnych („Frostpunk 2”, „The Alters” oraz „Projekt 8”)"

"Zespoły stojące za każdym z tytułów liczą odpowiednio, ponad 70 osób, ok. 45 osób i blisko 50 osób i są systematycznie powiększane."

"Pełną parą prowadzone będą produkcje „Frostpunka 2”, „The Alters” i „Projektu 8” (nazwa kodowa) co wiązało się będzie z dodatkowym rekrutacjami "

Edytowany: 23 marca 2023 21:51

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 23 marca 2023 21:53:49 przy kursie: 666,00 zł
Nie wszyscy zakładali premierę FP2 w tym roku. Ja już od pewnego czasu obstawiałem Q1 2024 (no może nawet kwiecień). Brak intensyfikacji kampanii FP2 już od dłuższego czasu wskazywał, że to raczej nie 2023...
Pomimo to kurs rośnie....
Można pesymistycznie zakładać wtopy i zbyt wolną pracę nad projektami. Można też optymistycznie zakładać, że dłuższy proces produkcji oznacza bardziej rozbudowany (i pewnie dopracowany) produkt końcowy.
FP2, żeby miał sens - musi zaskoczyć. Choćby skalą (a może trybem multi ;-)). I pewnie to właśnie spółka stara się osiągnąć tak długo nad tą grą pracując.
Podsumowując - spółka jest na plusie pomimo braku premier od kilku lat...Dwie premiery z wydawnictwa w tym roku - które już wydają się niemal pewne, zapewnią inwestorom emocje, które pozwolą w spokoju (choć to zależy w ogromnej mierze od otoczenia makro), doczekać do 2024 r...a tam FP2 z pewnością zobaczymy.
Zresztą coś mi się wydaje, że FP2 wcale nie musi być pierwszą premierą jeśli chodzi o produkcje własne 11Bit.

Bartas_Gda
67
Wpisów: 308
Wysłane: 23 marca 2023 22:01:33 przy kursie: 666,00 zł
Frey napisał(a):

Podsumowując - spółka jest na plusie pomimo braku premier od kilku lat...Dwie premiery z wydawnictwa w tym roku - które już wydają się niemal pewne, zapewnią inwestorom emocje, które pozwolą w spokoju (choć to zależy w ogromnej mierze od otoczenia makro), doczekać do 2024 r...a tam FP2 z pewnością zobaczymy.
Zresztą coś mi się wydaje, że FP2 wcale nie musi być pierwszą premierą jeśli chodzi o produkcje własne 11Bit.

wszystko ok, tylko jednak aktualnie spółka jest handlowana P/E 70, P/CFO~50 i P/FCF ~50 co zakłada znaczącą poprawę wyników w najbliższych kwartałach - taki impuls w mojej ocenie może dać FP2 lub the The Alters.

Jako akcjonariusz uważam 11B za bardzo jakościową spółkę, oczekuje FP2 i pozostałych gier, ale aktualna wycena w świetle najbliższych potwierdzonych premier jest bardzo, ale to bardzo wymagająca.

baks
152
Wysłane: 23 marca 2023 22:48:10 przy kursie: 666,00 zł
CSharpBeginner napisał(a):
Słabo to wygląda, raczej jak wszyscy zakładali FP2 w tym roku tak muszą się chyba obejść smakiem. Dla mnie firma zawiodła, jeżeli to się sprawdzi. Przesunięcie na kolejny rok to pstryczek w zaufanie do zarządu, przedłużenie kosztów produkcji i odsunięcie zysków z premiery. Bardzo słabo to wygląda, widać firma nie radzi sobie w produkcji tak sprawnie jak to wielu tutaj malowało. Nie widzę powodów dlaczego inwestorzy nie mieli by zacząć powoli się odwracać od spółki jak od CDR. Kiedy w takim razie premiera P8? Wychodzi, że 2024 zapewne odpada skoro tam FP2, to co 2025? 2026? Lampka ostrzegawcza mi się dzisiaj zapaliła.

Ja mówię z całą stanowczością grom takim jak CP na premierze.
Być może Ty lubujesz się w takich grach ale raczej większość graczy nie zachwyca się grami w które nie da się grać. Każdy może wybrać sobie inną spółkę już dawno był czas zmienić upodobania. Spółka jest dość droga i na wzrosty o 600% jak w 214 nie ma co liczyć....Angel
CP pokazał jak kończą gry wydane za wcześnie .... strata 75% zysków.
Nas taki scenariusz nie interesuje. Gdyby spółka wydawała słabe gry nie zdobywała by tylu nagród jako spółka Indie.
Napiszesz może, że CP także miał wiele nagród. Tak miał nagrody bo gra jest dość przełomowa. Jednak niestety wystarczy zerknąć jakie było oczekiwania Zarządu i inwestorów.
Rozsądek mówi, że lepiej niech gra się opóźni niż roztrwoni potencjał.
Spartolona gra to podważenie opinii o spółce ale jeszcze gorsze jest roztrwonienie zysków a przypomnę, że produkcja gry trwa 4-5 lat lub więcej (jak P8). W takim przypadku przesunięcie gry o 1 czy nawet 2 lata i zadbanie o jakość jest dużo lepszą opcją. Może ktoś tego nie rozumie ale takie są fakty co potwierdzają przypadki W3 kontra CP czy gry 11bit.
Dopiero kolejne premiery pozwolą zweryfikować wartość spółki.
Opóźnianie premiery to żaden argument ... pokaż spółki które dotrzymują premier.
Co więcej duże przesunięcia są na porządku dziennym także w przemyśle. Chociażby auta Tesla od Muska. Kiedy miała być produkcja i jakie ilości a jakie były obsuwy. Po sukcesie gwałtownie rosła wycena spółki.

W branży gier kluczowa jest jakość produkcji i jakość rozgrywki i tylko to zdecyduje o wycenie.
O ile spółka ma zapewnione odpowiedni kapitał lub przychody to lepiej grę dopracować niż wydać w terminie. Szkoda, że tego nie rozumiesz. Jest tyle spółek na pewno znajdziesz coś dla siebie.... Angel

topfacet
178
Wysłane: 23 marca 2023 22:49:49 przy kursie: 666,00 zł
Aktualnie tak, ale po premierach patrząc na rekomendacje będzie to najtańsza spółka z polskiego gamedev. Także jeśli ktoś zakłada udane premiery (nawet z możliwymi przesunięciami) to nadal jest to dla niego atrakcyjna inwestycja.

A co do premier, to ramy obecnych projektów wyznacza przyjęty PM.
Edytowany: 23 marca 2023 22:50

baks
152
Wysłane: 23 marca 2023 22:53:15 przy kursie: 666,00 zł
Bartas_Gda napisał(a):
czytam teraz o zmianie narracji i o tym, że premiera FP2 nie była zakładana na ten rok - czytając ostatnie wpisy zdecydowanie można odnieść inne wrażenie

Mam pewność, że nie cytujesz mnie - bo od jesieni sugerowałem premierę q1 2024. choć nie wykluczałem jakiejś szansy na premierę w tym roku.

Aby nie było ja sam nie zakłada trybu multi a przynajmniej na premierze. Być może w jakimś dużym DLC a może w FP3.
Za to spodziewam się, że gra będzie zauważalnie większa niż FP. Jak pamiętamy gra była stosunkowo nieduża i dużo zyskała dopiero poprzez rozszerzenia.

W tym roku kluczowe będą premiery z wydawnictwa. Na razie wieści z GDC dają duże pozytywy ale za wcześnie aby odtrąbić wielkie sukcesy. Coś więcej poznamy po zakończeniu targów i większej ilości materiałów.
Prawdziwą weryfikacją flrmy 11bit ale i spółek ST i SI będą dopiero tegoroczne premiery.

Może pamiętasz ale 11bit zawsze był mocno niedoceniany.
Jeśli premiery zachwycą a do tego FP2 także to nikt nie będzie podważał a każdy marzyłby o zakupie po aktualnych cenach.
Kto ma rację poznamy pewnie na koniec roku a może na konferencji w przyszłym roku.
Inwestowanie w spółki gier choć nie tylko nie jest łatwe i tylko trafione inwestycje dają szanse na spektakularny sukces i tylko nieliczne spółki dowożą sukces czego mamy liczne przykłady.
Edytowany: 23 marca 2023 23:04

baks
152
Wysłane: 23 marca 2023 23:10:24 przy kursie: 666,00 zł
Bartas_Gda napisał(a):
Frey napisał(a):

wszystko ok, tylko jednak aktualnie spółka jest handlowana P/E 70, P/CFO~50 i P/FCF ~50 co zakłada znaczącą poprawę wyników w najbliższych kwartałach - taki impuls w mojej ocenie może dać FP2 lub the The Alters.

Jako akcjonariusz uważam 11B za bardzo jakościową spółkę, oczekuje FP2 i pozostałych gier, ale aktualna wycena w świetle najbliższych potwierdzonych premier jest bardzo, ale to bardzo wymagająca.

W analizie warto wspomnieć, że spółka handluje grami 4-5 i 9 letnimi. Zerknij sobie jak spadły dochody z W3 w stosunku do lat 2015-2017.
Dopiero ten rok pokaże jakość produkcji pod skrzydłami 11bit.
Kiedyś byłem bardzo sceptyczny co do Vitriola - jednak po ujawnieniu więcej szczegółów pod nazwą Thraumatage oceniam, że może nas zaskoczyć i może (choć nie musi) wyraźnie przebić Invincible. Czy tak będzie zobaczymy. Sam jestem tego ciekaw. Być może 11nit ma dar wyszukiwania spółek z wielkim potencjałem.Think

Bergman
87
Wpisów: 202
Wysłane: 23 marca 2023 23:16:40 przy kursie: 666,00 zł
topfacet napisał(a):
Aktualnie tak, ale po premierach patrząc na rekomendacje będzie to najtańsza spółka z polskiego gamedev.

To od dawna jest najbardziej przeceniona spółka w sektorze, a po spełnieniu założeń programu motywacyjnego nadal będzie droga. Spółka zakłada około 66 mln zysku rocznego brutto w okresie 2021-2025 co by dało C/Z około 25 przy łącznym przychodzie 656 mln. Nawet pod względem przychodów spółka nie liźnie obecnej kapitalizacji w ciągu 10 najbliższych lat jeżeli ma iść tym torem. Pod względem przychodów już teraz gorzej stoją od Bloobera, a pod względem zysków są niewiele lepsi od Big Cheese Studio. Gdzie tutaj jest tanio skoro najbliższa premiera poważniejszego tytułu to najprędzej 2024 rok, a być może 2025 rok ? Tani to aktualnie może być CI Games w przypadku mocnej premiery, ale na pewno nie spółka z wiecznymi opóźnieniami i C/ZO na poziomie 70. Co oni mają w tym roku ? Średnie produkcje z których Invincible uważam za nachodzącą klapę finansową, a RPG najpewniej będzie przychodowo przyzwoity, jak to typowe produkty RPG mają w zwyczaju.

Jest całe mnóstwo tańszych spółek z sektora i spoza sektora.
Edytowany: 23 marca 2023 23:17

baks
152
Wysłane: 24 marca 2023 00:45:03 przy kursie: 666,00 zł
Bergman napisał(a):
topfacet napisał(a):
Aktualnie tak, ale po premierach patrząc na rekomendacje będzie to najtańsza spółka z polskiego gamedev.

To od dawna jest najbardziej przeceniona spółka w sektorze, a po spełnieniu założeń programu motywacyjnego nadal będzie droga.

Nie mam pewności czy piszesz o 11bit bo nie piszesz wprost. Jeśli tak to spółka nigdzie nie publikowała swoich założeń i to nigdy - przynajmniej nie trafiłem na takie.
Założenia mogą robić analitycy a te dość często są nietrafne. To po primo.

Po 2 jeśli szukasz tu dania gwarancji co do możliwości zarobku na 11bit - to nie ma takich.
Jeśli chcesz odreagować po porażce na CDR - to można próbować zrozumieć ale to byłaby kompromitacja.
Sam się określ czego szukasz na tym wątku ... salute
Każdego inwestora interesują zyski.
Być może zakładasz, że my jesteśmy nieco inni i kochamy straty - ale to błędne założenie.
Mamy prawie pewność, że znamy spółkę nieco "lepiej" - ale strata może się przydażyć każdemu i nie ma pewnej inwestycji szczególnie na Giełdzie.
Tyle, że bez jakiegoś ryzyka nie ma sukcesów.
Ta spółka daje jedną z lepszych proporcji ryzyka do możliwości zysku.
Zawsze można znaleźć inną lub przyjąć inny poziom założeń ryzyka do zysku.

Frey
115
Wysłane: 24 marca 2023 00:55:32 przy kursie: 666,00 zł
No jak bym czytał wątek CDR przed a nawet pewien czas po premierze Wieśka3. Ile wtedy było kapitalizacji CDR - 2 mld? To był kosmos! Najdroższa...idiotyzm...przecena być musi...itp. itd...a do ilu z kapitalizacją CDR dojechał - wszyscy wiemy.salute

Oczywiście nie twierdzę w żaden sposób, że któraś z gier bitów będzie sukcesem na miarę Wieśka3. Nie ma na to niemal (niemal bo to showbiznes i nigdy nie wiadomo) żadnych szans - choćby dlatego, że to przede wszystkim nie będą jeszcze gry AAA . I nie będą pewnie skierowane do tak masowego odbiorcy- znając bitów. Jednak tych gier będzie nie jedna plus dodatki, a kilka w najbliższych latach...nie wszystkie będą super hitami - to oczywiste. Ale czy Moonlighter musiał być super hitem, żeby mieć długi ogon sprzedażowy i przynieść spółce sporo kasy? Nie. Podobnie Children of Morta. To samo dotyczy nawet takiej skromnej gierki jak Beat Cop...
11bit już wielokrotnie udowodniło, że nie tylko potrafi robić gry, ale też dobrze i długo je sprzedawać.
O tym większość zapomina. Przy szerszym portfolio - ta umiejętność będzie liczyć się coraz bardziej i w sporym zakresie maskować ewentualne mniejsze wtopy.
Program motywacyjny jest programem mocno asekuracyjnym - obliczonym na otrzymanie akcji przez uprawnione sposoby. To nie są optymistycznie zakładane szacunki sprzedażowe.
Zresztą spółka od czasu jego uchwalenia już mocno się zmieniła - wątpię np. żeby ktoś w momencie uchwalania tego programu zakładał, że grupa FP2 na steam - jeszcze przed ostrzejszym ruszeniem z kampanią marketingową, będzie miała wielkość 80% grupy FP1 z dnia premiery.
Skoro tak chętnie przedmówcy porównują Bitów do innych - "tańszych" i najczęsciej mniejszych spółek - to w tym kontekście warto spojrzeć jeszcze na jeden aspekt. Świat powoli wchodzi w kryzys. Przechodzimy od fazy mega taniego kosztu kapitału, do fazy w której koszt ten gwałtownie się zwiększa. To przetrwają tylko najsprytniejsi i najsilniejsi - także na rynku growym. Podmioty z pełną kasą, konserwatywnie zarządzane, będą beneficjentami upadku mniejszych firemek growych - z których będą pozyskiwać cennych pracowników. Co oczywiście nie znaczy, że cały sektor na tym nie ucierpi. Ale to w sumie temat na oddzielną dyskusję.

Bergman
87
Wpisów: 202
Wysłane: 24 marca 2023 08:04:54 przy kursie: 666,00 zł
baks napisał(a):
spółka nigdzie nie publikowała swoich założeń i to nigdy - przynajmniej nie trafiłem na takie.

Masz dziwny sposób komunikacji - zawsze personalnie atakujesz kogokolwiek kto ośmieli się powiedzieć coś nie po myśli 11bit. Przecież takie założenia poczyniła sama spółka. To inwestujesz w 11bit, a nie wiesz, że to zarząd założył łączny przychód na poziomie 656 mln za lata 2021-2025 ?

Frey napisał(a):
Program motywacyjny jest programem mocno asekuracyjnym - obliczonym na otrzymanie akcji przez uprawnione sposoby. To nie są optymistycznie zakładane szacunki sprzedażowe.

No to jeżeli spółka ogłasza program motywacyjny, który z zasady ma motywować pracowników do efektywniejszej pracy za co mają dostać premię, ale nie spodziewa się po nim więcej aniżeli przyszłe C/Z 25 to ja czegoś nie rozumiem. Sygnałów alarmowych tutaj jest co nie miara. Na podstawie czego akcjonariusze wyceniają tutaj o wiele niższe C/Z w przyszłych okresach aniżeli wynika to z samych założeń spółki czy raportów ?

Frey napisał(a):
wątpię żeby ktoś w momencie uchwalania tego programu zakładał, że grupa FP2 na steam - jeszcze przed ostrzejszym ruszeniem z kampanią marketingową, będzie miała wielkość 80% grupy FP1 z dnia premiery.

A tak czytałem, że spółka się chwali listą życzeń na Steam, tak jak Playway się nieustannie chwali swoimi. Kolejny sygnał alarmowy. Ta lista jest duża bo gra wisi na niej już niemal drugi rok. Proponuję spojrzeć na Resident Evil 4, który nie przeskoczył Frostpunka 2 na mitycznej wishliście bo po prostu został wydany w pół roku od momentu, gdy się na niej znalazł. Obecnie na samym Steam w grę gra 88 tys. osób, a oceny to 93% pozytywów. Wynik do powtórzenia przez Frostpunk 2 ? Myślę, że wątpię. Te wishlisty mniej znaczą aniżeli zakładasz. Niech oni po prostu wydadzą tę grę, a nie buforują wskaźnikowo wishlistę w nieskończoność żeby robiła wrażenie to wtedy zobaczy się jej prawdziwą wartość.

Edytowany: 24 marca 2023 08:05

bbartt
7
Wpisów: 106
Wysłane: 24 marca 2023 08:50:54 przy kursie: 666,00 zł
topfacet napisał(a):
A jakieś uzasadnienie ?

watek się rozwinął, ale się odniosę.

Bez Niezwyciężonego, nie mielibyśmy o czym gadać i kurs nurkowałby cirka 350-400 zł . A tak, bedziemy się grzać takim torchę tematem zastępczym. Dla mnie FP2 w 2024 to porażka studia, bo pierwszy FP był 2018!!!.

6 LAT !

Rozumiem, dlaczego tak się stało, jakie to niesie kożyści, ale krótkoterminowo lipa.

Frey
115
Wysłane: 24 marca 2023 11:21:53 przy kursie: 666,00 zł
Bergman napisał(a):
Sygnałów alarmowych tutaj jest co nie miara.

Przypomnę tylko nieśmiało, że to spółka produkująca gry - co dość ciężko określić jako konserwatywny i stabilny biznes. Ryzyk tutaj jest co nie miara - choćby to, że po prostu wydawane gry nie chwycą. To showbiznes - nigdy nie wiadomo jak będzie. Ameryki te Twoje stwierdzenie nie odkrywa.

Bergman napisał(a):
A tak czytałem, że spółka się chwali listą życzeń na Steam, tak jak Playway się nieustannie chwali swoimi. Kolejny sygnał alarmowy. Ta lista jest duża bo gra wisi na niej już niemal drugi rok. Proponuję spojrzeć na Resident Evil 4, który nie przeskoczył Frostpunka 2 na mitycznej wishliście bo po prostu został wydany w pół roku od momentu, gdy się na niej znalazł. Obecnie na samym Steam w grę gra 88 tys. osób, a oceny to 93% pozytywów. Wynik do powtórzenia przez Frostpunk 2 ? Myślę, że wątpię. Te wishlisty mniej znaczą aniżeli zakładasz. Niech oni po prostu wydadzą tę grę, a nie buforują wskaźnikowo wishlistę w nieskończoność żeby robiła wrażenie to wtedy zobaczy się jej prawdziwą wartość.

Spółka nie epatuje wishlistą. Twierdzi jedynie, że jest z niej zadowolona. I jak jako akcjonariusz - na ten moment - też. Frostpunk jest dość specyficzną grą - trudną, wymagającą i przyciągającą jedynie określonych graczy. Porównywanie go do Residen Evil - gdy znacznie bardziej znanej i skierowanej do znacznie bardziej masowego odbiorcy, jest totalnie bez sensu.
Co do wishlist playwaya - to playway był/jest znany z tego, że podejmuje wiele działań marketingowych obliczonych na rozrost wishlist - jak np. rozdawanie kodów promocyjnych na swoje gry w zamian za umieszczenie swoich przyszłych gier na wishliście.
Zgadzam się z Tobą w pełni, że wishlisty nie ma co demonizować - w tym sensie, że nawet olbrzymia nie gwarantuje dużej sprzedaży. Wishlista ma znaczenie tylko do momentu premiery - bo jej wielkość pokazuje zainteresowanie grą. Po premierze liczą się już tylko recenzje.

Szczerze przyznam, że zupełnie nie rozumiem Twoich argumentów @Bergman - 11 bit robi określone gry - nie AAA (póki co), i nie skierowane do masowego gracza - a do nieco bardziej wymagających graczy. Spółka to komunikuje od dawna i jasno - ubierając to w slogan - meaningfull entertainment.
Pretensje do 11Bit, że nie robią jeszcze gier AAA i, że nie robią gier skierowanych do masowych graczy - są w tej sytuacji bez sensu. Jest tyle spółek, które takie gry chcą robić - że po co się na bitach męczyć jak to tak przeszkadza?

topfacet
178
Wysłane: 24 marca 2023 12:03:41 przy kursie: 666,00 zł
Wpis z dedykacją dla kolegów, którzy ciągle zastanawiają się czemu tak drogo, pod co rośnie, i czemu giełda wycenia przyszłość:

twitter.com/ByczeG/status/1639...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

781 782 783 784 785

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,430 sek.

wpywumia
ummtjrpr
mtoczzxf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pgyndyxp
rpvwkjdn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat