PARTNER SERWISU
dwbopmhq
782 783 784 785 786
Bartas_Gda
67
Wpisów: 308
Wysłane: 24 marca 2023 13:46:50 przy kursie: 666,00 zł
topfacet napisał(a):
Wpis z dedykacją dla kolegów, którzy ciągle zastanawiają się czemu tak drogo, pod co rośnie, i czemu giełda wycenia przyszłość:

twitter.com/ByczeG/status/1639...

Też mamy coś narysować? pokolorować? Nikt nie dyskutuje z tym, że przed spółką najbliższe lata są bardzo ważne. Nikt nie dyskutuje z tym, że budżety i zespoły gier są większe. Nikt nie dyskutuje w końcu z tym, że 11B to bardzo dobra spółka.

W tej chwili jest bardzo drogo i tutaj nie ma co dyskutować. Giełda jednak dyskontuje przyszłość i na tą wycenę trzeba patrzeć przez pryzmat przyszłych premier i cykli produkcyjnych.

Spóła podała swoje szacunki na lata 2021-2025

Przychód 656 mln i zysk netto 328 mln

Po wynikach na 3 lata wychodzi rocznie średnio 170 mln przychodu i 92 mln zysku netto co przy obecnej cenie daje P/E na poziomie nieco ponad 17 - tanio? super okazja?

Dla mnie formą dyskusji są założenia, szacunki - zamiast podsyłania jakiś grafik proszę @topfacet podaj mi jakie masz założenia co do zysków na rok 2023 i rok 2024 i wtedy będziemy mogli dyskutować.
Edytowany: 24 marca 2023 13:47

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 24 marca 2023 13:56:48 przy kursie: 666,00 zł
Spółka nie publikuje prognoz, założenia PM to nie prognoza wyników i nie wprowadzaj tu w błąd. Założenia poprzedniego PM były znacznie niższe niż realne wyniki osiągnięte przez spółkę.

Bergman
87
Wpisów: 202
Wysłane: 24 marca 2023 14:32:30 przy kursie: 666,00 zł
topfacet napisał(a):
Założenia poprzedniego PM były znacznie niższe niż realne wyniki osiągnięte przez spółkę.

Twierdzisz, że program jest niedoszacowany ? Jeżeli tego typu założenia ma się traktować z przymrużeniem oka to które założenia zarządu należałoby traktować z pełną powagą ? Sądzę, że pracownicy podeszli do tego programu dosyć poważnie i zapewne takie mają oczekiwania. Tego typu założenia na pewno są częścią bazy pod wycenę fundamentów i z pewnością bym ich nie ignorował jak to prześmiewczo zalecają co niektórzy. Jak do tej pory to spółka zdaje się kroczyć dokładnie tym szlakiem:

łączny przychód 2021-2025 : 656 mln
łączy zysk 328 mln

obecnie przychód 2021-2022 : 144 mln
zysk 59 mln

Mnie to się zgadza z programem motywacyjnym. Zostało im do zrobienia 512 mln przychodu i 269 mln zysku w ciągu trzech kolejnych lat czyli 90 mln zysku i 170 mln przychodu co rok. Jeżeli zrobili około 23 mln zysku w tym roku to po dodaniu Invincible oraz Thaumaturge ile mogą zrobić więcej w 2023 ? Patrząc na plany na rok obecny to zakładam, że nacisk będzie kładziony raczej na lata 2024-2025 pod warunkiem poważnej premiery.

Jeżeli założenia programu motywacyjnego są niedoszacowane to ufam, że jesteś lepiej zorientowany od zarządu i potrafisz podać dokładniejsze przychody oraz zyski.

Bartas_Gda
67
Wysłane: 24 marca 2023 14:39:37 przy kursie: 666,00 zł
topfacet napisał(a):
Spółka nie publikuje prognoz, założenia PM to nie prognoza wyników i nie wprowadzaj tu w błąd. Założenia poprzedniego PM były znacznie niższe niż realne wyniki osiągnięte przez spółkę.

Tak masz rację - to założenia programu motywacyjnego a nie podane przez spółkę prognozy.

Na jakiej podstawie zostały wykonane założenia do programu motywacyjnego? Skoro program motywacyjny jest Twoim zdaniem niedoszacowany to podaj swoje prognozy? Nie wiem jaki jest sens programu, który jest znacznie niższy od wyników osiąganych przez spółkę?

topfacet
178
Wysłane: 24 marca 2023 14:53:59 przy kursie: 666,00 zł
Przekręcacie moje słowa, jeden z Was twierdzi, iż spółka podawała prognozy co nie jest prawdą. Drugi sugeruje, że coś wiem o założeniach do PM, co także nie jest prawdą, gdyż te dane nie są publicznie dostępne.

Patrząc historycznie spółka bardzo ostrożnie podchodziła do PM.

Odsyłam Was w kwestii prognoz do opracowania DM BOŚ i ich ostatniej rekomendacji dla spółki ( a tak naprawdę do ciepłej jeszcze rekomendacji dla PLW) w której P/E na lata 23 i 24 dla 11 to 7,7.

W mojej własnej prognozie chciałbym aby spółka pokazała średniorocznie (z uwzględnieniem możliwych przesunięć) zysk netto 100 MLN+ w latach 23-25, czyli skumulowany 300 MLN+. Choć moim zdaniem to są także dość konserwatywne szacunki.

topfacet
178
Wysłane: 24 marca 2023 15:34:28 przy kursie: 666,00 zł
Nie mogę edytować, ale DM BOŚ ma już chyba nowe założenia dla 11BS, bo w rekomendacji z grudnia 22 zakładali P/E dla 11 na 23 i 24 odpowiednio 12,2 i 9,3.

Napisze do nich w tej sprawie.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 24 marca 2023 16:25:52 przy kursie: 666,00 zł
Bartas_Gda napisał(a):

Też mamy coś narysować? pokolorować? Nikt nie dyskutuje z tym, że przed spółką najbliższe lata są bardzo ważne. Nikt nie dyskutuje z tym, że budżety i zespoły gier są większe. Nikt nie dyskutuje w końcu z tym, że 11B to bardzo dobra spółka.
W tej chwili jest bardzo drogo i tutaj nie ma co dyskutować. Giełda jednak dyskontuje przyszłość i na tą wycenę trzeba patrzeć przez pryzmat przyszłych premier i cykli produkcyjnych.
Po wynikach na 3 lata wychodzi rocznie średnio 170 mln przychodu i 92 mln zysku netto co przy obecnej cenie daje P/E na poziomie nieco ponad 17 - tanio? super okazja?

Ryskować każdy może ale po narysowaniu czegoś nikt nie staje się grafikiem. Rysowanie wymaga zdolności a rysowanie wykresów dla spółek wymaga gruntownej wiedzy o AT, AF, Ciągi Fibonaciego itp.
Czy uważasz, że znasz dość dobrze te tematy …. To chętnie poczytamy co masz do powiedzenia. Każdy z nas ma własne analizy. Ja np. mimo, że czytałem kilka pozycji z ww. zakresu nie poczuwam się do tego aby coś komuś sugerować własnymi wykresami bo sam nie jestem ich pewien.
Pisanie w tak żartobliwy sposób pokazuje tylko, że masz wiedzę w tych tematach na poziomie 0 ta pokazują wypowiedzi. Proszę nie pogrążaj się w temacie o który nie masz pojęcia. Nasz wiedza opiera się w pewnym stopniu nie tylko na „kreskach” jak mówisz lecz także na licznych osobistych kontaktach z Zarządem a tego nie da się namalować. Gdyby inwestorzy częściej kontaktowali się to może znaliby spółki i mnie byłoby porażek inwestycyjnych. Nawet osobiste poznanie ludzi niczego nie gwarantuje – daje jednak to coś …
Jeśli 5-8 letnie gry robią ponad 70mln przychodu to dwie nowe gry powinny dołożyć co najmniej 50mln nawet wydane na jesieni. W kolejnym roku dołożą kolejne ok. 50mln. Kolejne dwie jeszcze większe gry 2024 i 2 gry z wydawnictwa (Hiszpańskie) w2025. Bilans przychód jest moim zdaniem niezagrożony.

Bergman napisał(a):
topfacet napisał(a):
Założenia poprzedniego PM były znacznie niższe niż realne wyniki osiągnięte przez spółkę.

Twierdzisz, że program jest niedoszacowany ? Jeżeli tego typu założenia ma się traktować z przymrużeniem oka to które założenia zarządu należałoby traktować z pełną powagą ?
Mnie to się zgadza z programem motywacyjnym. Zostało im do zrobienia 512 mln przychodu i 269 mln zysku w ciągu trzech kolejnych lat czyli 90 mln zysku i 170 mln przychodu co rok.

I kto to pyta o powagę Zarządu ?
Na jaką powagę zasługuje Twoja spółka z ekstraligi światowej (CDR to Twoje wypowiedzi) ….. spółka która nie potrafi stworzyć nawet PM który jest w stanie wykonać i tworzy już trzecią wersję programu. Najpierw widzieli, że nie wykonają planu a tylko 25% skasowali i zrobili nowy. Teraz znów skasowali i robią kolejny.
Czy dla Ciebie to jest ten standard światowy ? Już jakoś gier pomijam .
Takie standardy nas tutaj nie interesują …
Trudno wybiegać w przyszłość i gwarantować jakieś sumy. Jednak chciałbym podkreślić, że przychód wyrobili w połowie za ubiegły rok. Program obejmował 3 gry własne i 3-4 gry z wydawnictwa. Nie wiadomo czy wszystkie się znajdą w tym okresie. Jednak pod względem przychodów nie ma zagrożenia. Jak będzie z zyskami to zależy ile gier wyjdzie w programie. Nie bez powodu program ma dwie części. Dla nas jest nieco zachowawczy ale wszystko zależy od ilości gier.
Moim zdaniem bez P8 powinni wyrobić normę. Zresztą wygląda, że P8 może być mniejsza od FP2 tylko, że temat może być ciekawszy. Może być to gra RPG z większym zasięgiem graczy.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

baks
152
Wysłane: 24 marca 2023 16:33:35 przy kursie: 666,00 zł
Bartas_Gda napisał(a):
topfacet napisał(a):

Tak masz rację - to założenia programu motywacyjnego a nie podane przez spółkę prognozy.

Na jakiej podstawie zostały wykonane założenia do programu motywacyjnego? Skoro program motywacyjny jest Twoim zdaniem niedoszacowany to podaj swoje prognozy? Nie wiem jaki jest sens programu, który jest znacznie niższy od wyników osiąganych przez spółkę?

Różnica jest taka, że wykonanie daje lub nie pulę akcji dla zespołów.
Nie wiem jak dokładnie jest podzielona pula akcji pomiędzy róznych ludzi. Jednak PM jest dość jasno skonstruowany. Im mniej wykonają plan tym mniej akcji trafi do ludzi.
Moim zdaniem jest to motywujące.
Ostatecznie nawet jeśli gry się opóźniają to doświadczenie pokazuje, że nie warto wydawać gry która jest mocno niedopracowana.
Przykładów nie będę powtarzał bo są znane.
Niedopracowana gra traci dużo więcej na sprzedaży niż zrobienie w terminie i łatanie przez 2-3 lata. Takie "harrakiri" może popełniać tylko spółka która ma nóż na gardle ..... a ta opcja jest obca 11bit.
Yaka konstrukcja PM jest dla mnie gwarancją, że zespołom zależy na rozwoju spółki i zwiększania przychodów .... o kropka.
Edytowany: 24 marca 2023 16:34

baks
152
Wysłane: 24 marca 2023 17:53:20 przy kursie: 666,00 zł
topfacet napisał(a):
Nie mogę edytować, ale DM BOŚ ma już chyba nowe założenia dla 11BS, bo w rekomendacji z grudnia 22 zakładali P/E dla 11 na 23 i 24 odpowiednio 12,2 i 9,3.

Napisze do nich w tej sprawie.

W poczekalni do upublicznienia na razie nic nie czeka. Jednak jest coś na rzeczy - pewnie mają nowe wyliczenia bo w analizie dla PLW podali zmienione wskaźniki.
x10 EV/EBIT i x8 dla P/E 2023 względem 2022.
EV/BOD to 6,3 a P/E 7,7

topfacet
178
Wysłane: 24 marca 2023 18:17:26 przy kursie: 666,00 zł
Zapytałem już o to, liczę, że odpowiedzą.

Bartas_Gda
67
Wysłane: 24 marca 2023 19:11:12 przy kursie: 666,00 zł
baks napisał(a):
Bartas_Gda napisał(a):

Ryskować każdy może ale po narysowaniu czegoś nikt nie staje się grafikiem. Rysowanie wymaga zdolności a rysowanie wykresów dla spółek wymaga gruntownej wiedzy o AT, AF, Ciągi Fibonaciego itp.
Czy uważasz, że znasz dość dobrze te tematy …. To chętnie poczytamy co masz do powiedzenia. Każdy z nas ma własne analizy. Ja np. mimo, że czytałem kilka pozycji z ww. zakresu nie poczuwam się do tego aby coś komuś sugerować własnymi wykresami bo sam nie jestem ich pewien.
Pisanie w tak żartobliwy sposób pokazuje tylko, że masz wiedzę w tych tematach na poziomie 0 ta pokazują wypowiedzi. Proszę nie pogrążaj się w temacie o który nie masz pojęcia. Nasz wiedza opiera się w pewnym stopniu nie tylko na „kreskach” jak mówisz lecz także na licznych osobistych kontaktach z Zarządem a tego nie da się namalować.

chyba masz jakiś problem - spójrz do czego odnosiła się moja wypowiedź a potem komentuj - widzisz tam AT?, AF?, Fibonaciego? - nie. Te personalne wycieczki możesz sobie wsadzić w buty. Nie Tobie oceniać w jakim temacie mam pojęcie a w jakim nie bo nic o mnie nie wiesz. Zawsze masz dużo do powiedzenia, wymądrzasz się i myślisz, że masz rację
Edytowany: 24 marca 2023 19:12

topfacet
178
Wysłane: 25 marca 2023 14:53:15 przy kursie: 666,00 zł
11 bit wskaźnikowo wyceniane tanio:

twitter.com/dpackowski/status/...

sledzik007
54
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 442
Wysłane: 25 marca 2023 17:53:28 przy kursie: 666,00 zł
Co do FP 2 wydaje mi się że spółka dała sobie bufor czasowy nie ogłaszaniem terminu a pamiętamy czemu CDR
za szybko wydał Cyberpunka - inwestorzy naciskali z powodu ciągłych przesunięć . Inną opcją jest dodanie kolejnych opcji w co wątpie bo by nie wysyłali tego do tylu rodzajów testów. Trzecią kwestią jest zapewnienie odpowiedniego okienka sprzedażowego którego albo jeszcze nie mają albo ktoś nagle wbił się tam gdzie go nie chciano.

Patrząc trochę krytycznie: coś poszło w testach nie tak choć nie dawali by FP 2 do testów w kwietniu bo byłby to bez sensu. Cena do zysku jest absurdalna to racja ale na giełdzie kupuje się przyszłe zyski choć nie jest powiedziane że takie bedą. Na niezwyciężonego jakoś nie liczę , ciekawi bardzie drugi projekt jednak martwi nie zbyt rozbudowana grafika

Przyszłość pokaże kto ma racje

Patrząc na rynek to teraz rządzi ten kto ma zapewnione finansowanie bo strumień darmowych pieniędzy się skończył

topfacet
178
Wysłane: 26 marca 2023 13:29:11 przy kursie: 666,00 zł
Fajnie by było, jakbyś w przyszłości używał znaków przestankowych, bo ciężko czyta się tekst bez nich.

topfacet
178
Wysłane: 28 marca 2023 16:39:53 przy kursie: 667,00 zł
I jest odpowiedź z DM BOŚ:

" Niestety w ostatnim raporcie PLW wkradł się błąd w tabelce z wyceną porównawczą. Prawidłowe oznaczenie lat to 2023E, 2024E, 2025E (zamiast obecnie błędnych lat 2022E, 2023E, 2024E; wkrótce wstawimy prawidłowy plik). Błąd jest tylko prezentacyjny – nie wpływa na obliczoną wycenę PLW. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
Zatem zgodnie z prawidłową tabelą, dla 11B prognozujemy P/E 57,9/7,7 na lata 2023/2024. I faktycznie jest to zmiana w porównaniu do tabeli grudniowej. Spowodowane jest to faktem, że tabele źródłowe (w tym przypadku z modelem wyceny 11B) są przez nas na bieżąco aktualizowane, często wcześniej niż oficjalna prognoza (i raport) dla danej spółki."

baks
152
Wysłane: 28 marca 2023 17:49:01 przy kursie: 667,00 zł
No to teraz ma nieco większy sens. Jednak w porównaniu nie ma żadnego komentarza co brano pod uwagę podczas podstawiania wskaźników. Najwyraźniej nie zrobiono jeszcze większej aktualizacji od grydnia dla spółki. Nie zdołano uwzględnić, że coś się zmienia na spółce - przyspieszyła komunikacja i marketing. Gdyby jednak jak sugerujesz doszło do premiery FP2 w tym roku to wywróciłoby całą układankę rekomendacyjną.

topfacet
178
Wysłane: 28 marca 2023 17:53:39 przy kursie: 667,00 zł
W P/E mamy tu zupełny rozjazd ze wskaźnikami z Bloomberga, które prezentował Maciej Kietliński z XTB. Zdaje się, że BOŚ typuje FP2 na 2024 rok.

sledzik007
54
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 442
Wysłane: 29 marca 2023 10:52:48 przy kursie: 677,00 zł
Boś miał przeważnie nosa do przewidywań odnośnie 11 bit więc coś może być na rzeczy. Z drugiej strony kłuci się to z testami produktu. No chyba że sami nie są pewni okienka sprzedażowego więc Boś asekuracyjnie,zresztą jak to w gamingu bywa wziął pod uwagę gorszy termin.

baks
152
Wysłane: 30 marca 2023 08:44:43 przy kursie: 677,00 zł
sledzik007 napisał(a):
Boś miał przeważnie nosa do przewidywań odnośnie 11 bit więc coś może być na rzeczy. Z drugiej strony kłuci się to z testami produktu. No chyba że sami nie są pewni okienka sprzedażowego więc Boś asekuracyjnie,zresztą jak to w gamingu bywa wziął pod uwagę gorszy termin.

BOŚ takżeczęsto robi błędne założenia - choć by przykład CDP gdzie wycenili w grudniu na 215zł. Można założyć, że zakładali grę kursu pod szybką premierę DLC. Chyba nie byli w stanie ocenić tylu ryzuk jakie się ziściły.
Tutaj z kolei mogli być zbyt ostrożni.Angel
Mnie zastanawia dlaczego jest tak długie embargo na artykuły o grach z targów GDC.
Jest to najwyraźniej element większej całości która ma się zapewne wydarzyć w połowie kwietnia. W tym czasie będziemy już po testach FP2.
Spodziewam się kolejnego podkręcenia działań marketingowych dla tych 3 gier. Wiosna może być dość gorąca tak jak i lato. Liczę, że na konferencji będą jakieś wieści o nowych umowach.

topfacet
178
Wysłane: 30 marca 2023 09:30:32 przy kursie: 660,00 zł
Jest już nagranie podcastu z Kubą Stokalskim z 11:

https://youtu.be/Bdham2r_LZQ

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

782 783 784 785 786

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,107 sek.

sxcailrj
veefcubm
kpkexyzv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
epjwpqqv
jfndlhgr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat