Bartas_Gda napisał(a):
Też mamy coś narysować? pokolorować? Nikt nie dyskutuje z tym, że przed spółką najbliższe lata są bardzo ważne. Nikt nie dyskutuje z tym, że budżety i zespoły gier są większe. Nikt nie dyskutuje w końcu z tym, że 11B to bardzo dobra spółka.
W tej chwili jest bardzo drogo i tutaj nie ma co dyskutować. Giełda jednak dyskontuje przyszłość i na tą wycenę trzeba patrzeć przez pryzmat przyszłych premier i cykli produkcyjnych.
Spóła podała swoje szacunki na lata 2021-2025
Przychód 656 mln i zysk netto 328 mln
Po wynikach na 3 lata wychodzi rocznie średnio 170 mln przychodu i 92 mln zysku netto co przy obecnej cenie daje P/E na poziomie nieco ponad 17 - tanio? super okazja?
Ryskować każdy może ale po narysowaniu czegoś nikt nie staje się grafikiem. Rysowanie wymaga zdolności a rysowanie wykresów dla spółek wymaga gruntownej wiedzy o AT, AF, Ciągi Fibonaciego itp.
Czy uważasz, że znasz dość dobrze te tematy …. To chętnie poczytamy co masz do powiedzenia. Każdy z nas ma własne analizy. Ja np. mimo, że czytałem kilka pozycji z ww. zakresu nie poczuwam się do tego aby coś komuś sugerować własnymi wykresami bo sam nie jestem ich pewien.
Pisanie w tak żartobliwy sposób pokazuje tylko, że masz wiedzę w tych tematach na poziomie 0 ta pokazują wypowiedzi. Proszę nie pogrążaj się w temacie o który nie masz pojęcia. Nasz wiedza opiera się w pewnym stopniu nie tylko na „kreskach” jak mówisz lecz także na licznych osobistych kontaktach z Zarządem a tego nie da się namalować. Gdyby inwestorzy częściej kontaktowali się to może znaliby spółki i mnie byłoby porażek inwestycyjnych. Nawet osobiste poznanie ludzi niczego nie gwarantuje – daje jednak to coś …
Jeśli 5-8 letnie gry robią ponad 70mln przychodu to dwie nowe gry powinny dołożyć co najmniej 50mln nawet wydane na jesieni. W kolejnym roku dołożą kolejne ok. 50mln. Kolejne dwie jeszcze większe gry 2024 i 2 gry z wydawnictwa (Hiszpańskie) w2025. Bilans przychód jest moim zdaniem niezagrożony.
Bergman napisał(a):topfacet napisał(a):Założenia poprzedniego PM były znacznie niższe niż realne wyniki osiągnięte przez spółkę.
Twierdzisz, że program jest niedoszacowany ? Jeżeli tego typu założenia ma się traktować z przymrużeniem oka to które założenia zarządu należałoby traktować z pełną powagą ?
Mnie to się zgadza z programem motywacyjnym. Zostało im do zrobienia 512 mln przychodu i 269 mln zysku w ciągu trzech kolejnych lat czyli 90 mln zysku i 170 mln przychodu co rok.
I kto to pyta o powagę Zarządu ?
Na jaką powagę zasługuje Twoja spółka z ekstraligi światowej (CDR to Twoje wypowiedzi) ….. spółka która nie potrafi stworzyć nawet PM który jest w stanie wykonać i tworzy już trzecią wersję programu. Najpierw widzieli, że nie wykonają planu a tylko 25% skasowali i zrobili nowy. Teraz znów skasowali i robią kolejny.
Czy dla Ciebie to jest ten standard światowy ? Już jakoś gier pomijam .
Takie standardy nas tutaj nie interesują …
Trudno wybiegać w przyszłość i gwarantować jakieś sumy. Jednak chciałbym podkreślić, że przychód wyrobili w połowie za ubiegły rok. Program obejmował 3 gry własne i 3-4 gry z wydawnictwa. Nie wiadomo czy wszystkie się znajdą w tym okresie. Jednak pod względem przychodów nie ma zagrożenia. Jak będzie z zyskami to zależy ile gier wyjdzie w programie. Nie bez powodu program ma dwie części. Dla nas jest nieco zachowawczy ale wszystko zależy od ilości gier.
Moim zdaniem bez P8 powinni wyrobić normę. Zresztą wygląda, że P8 może być mniejsza od FP2 tylko, że temat może być ciekawszy. Może być to gra RPG z większym zasięgiem graczy.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)