tgolik napisał(a):Możemy sobie gdybać o wielu sprawach. Jednak to, co jest pewne, to fakt, że gry najlepiej sprzedają się w okolicy premiery. A w tym właśnie czasie FP2 będzie dostępny w abonamencie. Nie sądzę, żeby Microsoft zapłacił za to więcej niż małe kilka milionów dolarów.
Zakładasz, że FP2 sprzeda się wyraźnie gorzej niż FP ?
Nie chce mi się dokładnie sprawdzać ile gry się sprzedało w 3 miesiące 6 miesięcy czy 9 miesięcy.
Jednak sprzedaż po roku sięgnęła chyba coś ok ponad 1 mln szt z tego co kojarzę. E ciągu 6 mies było chyba ponad 600-700 tyś - jak ktoś chce może sobie poszukać dla dokładniejszych wyliczeń choć to nie ma sensu bo nikt nie wie ile może się sprzedać.
Licząc cenę cirka ok 150zł za sztukę przy jakiś 600 tyś dałoby około 90mln - prowizja 30% to daje ponad 60 mln.
Oddając MS połowę a może więcej sprzedaży to byłoby ........ niech każdy sobie wstawi odpowiednie słowa.
Ja nie mam wątpliwości, że była pewna zaliczka a faktyczne wpływy będą zależne od ilości graczy którzy pobiorą grę.
Mówienie o paru mln USA świadczy raczej o braku znajomości spółki a może nawet rynku gier.
Nie twierdzę oczywiście, że to będzie 50mln USD ale kilka mln to zaliczka. Oczywiście nie znamy nawet zarysu umowy jednak skala prawdopodobnej sprzedaży pokazuje poziom zbliżony do 1,5 mln rocznie lub więcej.
Łatwo policzyć ile strat może wygenerować dla spółki.
Z drugiej strony może to napędzić sprzedaż gry lub ilość graczy na GP. MS także umie liczyć i wie, że opłaca im się mieć dobre gry w GP. MS nie upadłby bez gier Bitów. Trzeba mieć tego świadomość. Jednak FP i FP2 są bardzo dobrymi grami.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)