PARTNER SERWISU
ltjcoxrw
386 387 388 389 390

Kiedy szczyt hossy?

Lorenzo
1
Wpisów: 80
Wysłane: 11 listopada 2011 21:55:26
Jakże to bankructwo nie jest nikomu na rękę? Jak najbardziej jest na rękę uczciwym i oszczędnym krajom/instytucjom/jednostkom bo w przyszłości sytuacja się (raczej) nie powtórzy i nie trzeba będzie wykładać kasy za bankrutów. Wreszcie jest to na rękę uczciwym podatnikom bo ich rządy choćby nie wiem jak durne nie będą w stanie zadłużać państwa bądź co bądź w ostatecznym rachunku na koszt tychże podatników. A wreszcie jeśli wszyscy mają stracić to dla zasady powinno się zrobić wszystko żeby zadłużony kraj oberwał jak najmocniej - tak dla zasady. Co to w ogóle jest za pomysł że jeden żyje na kredyt, drugi skromnie ale w końcu obaj równo obrywają? Frog ma rację - niech sobie wypiją piwo które naważyli a reszta winna spokojnie obserwować i wyciągać wnioski. Naprawdę, fala bankructw to i tak niska cena - co najwyżej następna generacja banków i ich klientów będzie ostrożniejsza. Wszystko czego nam potrzeba to brak zgody na uspołecznianie straty czyli ryzykant zostaje ze stratą a dłużnik z długiem do spłacenia. Tylko tyle i nic więcej.

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 11 listopada 2011 22:02:57
Cytat:
Jakże to bankructwo nie jest nikomu na rękę? Jak najbardziej jest na rękę uczciwym i oszczędnym krajom/instytucjom/jednostkom bo w przyszłości sytuacja się (raczej) nie powtórzy i nie trzeba będzie wykładać kasy za bankrutów. Wreszcie jest to na rękę uczciwym podatnikom bo ich rządy choćby nie wiem jak durne nie będą w stanie zadłużać państwa bądź co bądź w ostatecznym rachunku na koszt tychże podatników.

Lorenzo chyba żartujesz.. Francja już kilka razy zbankrutowała, Niemcy, Włochy, Hiszpania podobnie.. historia się powtarza.. to tak jak z bańkami spekulacyjnymi.. mega wzrosty pod nic, potem mega krach i wielki lament, ale wszyscy są mądrzejsi i mówią, że następnego razu nie będzie.. potem sytuacja się powtarza i tak cyklicznie w kółko.. utopia..Speak to the hand

Cytat:
Wszystko czego nam potrzeba to brak zgody na uspołecznianie straty czyli ryzykant zostaje ze stratą a dłużnik z długiem do spłacenia. Tylko tyle i nic więcej

Problem jest taki, że obecnie wierzycielami chcąc nie chcąc są w dużej mierze zwykli obywatele.. globalizacja, fundusze emerytalne, inwestycyjne, etc.. kiedyś to było prostsze i na mniejszą skalę, obecnie jest to nieco skomplikowane i doszliśmy do takiego momentu, że system się zaczyna zacinać na całej linii.. nie dziwi mnie, że inwestorzy nie chcą kupować-rolować ryzykownych długów.. w ostateczności pewnie banki centralne zaczną drukować kasę i przejmować długi zagrożonych państw (mam na myśli w zasadzie tylko strefę €€€€ i USA.. reszta może splajtować:) o ile reszta na czas zrozumie problem i zacznie redukować zadłużenie uda się taki wybieg, jeżeli nie kiedyś czeka nas reset.. ale imo to jeszcze nie w najbliższej przyszłości..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 11 listopada 2011 22:21

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 11 listopada 2011 22:47:10
A 3 dni temu bylo naganianie wieczorem,jak polecialy usiaki.Swoja droga mathu na ponizszym wykresie -poziom RSI jest na takich poziomach,ze raczej odbicie a nie taki zjazd w dol(patrzac na sam wykres)bo teraz to politycy rzadza i ich decyzje a nie gospodarka i technika.

doncarlos napisał(a):
mathu napisał(a):
No i co hossiarze? Nikt nie skomentuje pięknej sesji w Stanach? Już -3.50%, największe spadki od połowy września. Powód? Właściwie żaden, nic nowego się nie pojawiło. Czterosesyjne wzrosty skasowane w 6h. Nadal uważacie, że mamy hossę i wszystko jest w cenach?

Najciekawszy wykres na dziś:

kliknij, aby powiększyć

Pisałem po tej pierwszej greckiej wywałce, że teraz domknięcie luki i przechodzimy na sekwencję spadkową (wahania góra - dół) z możliwym dołkiem na 5300.. czyli coś jak podajesz na wykresie.. Think salute generalnie imo nadal tylko korekta wcześniejszych wzrostów (przynajmniej w USA) i średnioterminowo są podstawy do dalszej zwyżki w końcówce roku..Think
nie wiem co musieli by wymyślić teraz politycy, żeby odkręcić ten impuls.. Think

mathu napisał(a):
Chyba sobie robisz jaja...

Kiedy uwierzyłem we wzrosty?

www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

Cytat:
Od środy wróciło u mnie wewnętrzne przekonanie o nieuchronności spadków. Czułem je od połowy sierpnia do początku października. Potem odczuwałem duży strach grania na spadki (stąd ciągle oddawałem na stracie), ale teraz wróciło wewnętrzne uczucie, że mogę trzymać stratę bez ryzyka, wystarczy poczekać. Nie wiem na ile to się sprawdzi, ale tak to czuję.
Edytowany: 11 listopada 2011 22:51

mathu
0
Wpisy: 4 615
Wysłane: 11 listopada 2011 22:52:42
A czy ja odpowiadam głową za wsparcia i opory? salute

Nie mówiąc już o tym, że:

- dwa dni wzrostów i spadek z środy ciągle nie odrobiony
- dzisiejszy wolumen w USA był absolutnie rekordowo niski:

kliknij, aby powiększyć

Ale oczywiście można kupować, wasza sprawa.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 11 listopada 2011 22:57

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 11 listopada 2011 22:57:13
mathu napisał(a):
Tu nie chodzi o samo bankructwo państw, tylko zmianę modelu gospodarczego z systemu premiującego kredyciarzy, na system premiujący oszczędzających.

Byłoby bardzo miło, tylko że taka zmiana musiałaby wyjść z wnętrza państw. Prawdą jest, że każda daleko idąca zmiana jest dla wielu bardzo bolesna i bez głębszego kryzysu chyba praktycznie niemożliwa. Natomiast nie widzę podstaw, żeby wierzyć w ideę, że gwałtowna implozja systemu taką zmianę ułatwi, albo że nowy system, który sam powstanie na gruzach poprzedniego z jakiegoś magicznego powodu na pewno będzie lepszy.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 11 listopada 2011 23:07:16
mathu napisał(a):
A czy ja odpowiadam głową za wsparcia i opory? salute

Oczywiście, że nie. To byłoby nielogiczne. Co głowa ma wspólnego ze wsparciami?

Głową odpowiadasz tylko za opory. Za złe prognozy odnośnie wsparć przewidziane jest jedynie obcięcie nóg powyżej kolan.

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 11 listopada 2011 23:11:09
Mathu -ja jestem poza rynkiem. 0 pozycji- gotowka, czekam na korekte-ktorej nie jestem pewien i pozniej juz wchodze, bo uwazam ze bedzie jedna korekta a pozniej juz systematycznie do gory.

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 11 listopada 2011 23:14:17
@Mathu, Moim zdaniem zrosty były spowodowane przyjęciem ustawy "oszczędnościowej" we Włoszech, niestety tylko w Senacie... Ten mały wolumen był spowodowany nieobliczalnością Włochów którzy jutro w ichnim sejmie mogą wykręcić jakiś numer (oczywiście są to tylko i wyłączni moje rozmyślania).

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 11 listopada 2011 23:17:08
mdtrader napisał(a):
Mathu -ja jestem poza rynkiem. 0 pozycji- gotowka, czekam na korekte-ktorej nie jestem pewien i pozniej juz wchodze, bo uwazam ze bedzie jedna korekta a pozniej juz systematycznie do gory.

Co prawda nie do mnie ale dlaczego myślisz o systematycznych wzrostach??? Pod co te wzrosty?

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 12 listopada 2011 00:07:20
Frogu, to nie tak, ze panstwa nie moga zyc bez dlugu - one nie chca zyc bez dlugu. dokladnie ten sam proces, co u maluczkich z minimalna krajowa i nowa plazma, i-phonem, czy autem na kredyt.
problem w tym, ze ci odpowiedzialni i zazwyczaj ciezko pracujacy poddawani sa ofercie nie do odrzucenia typu 'kup Pan cegle...' - musimy pomoc im utrzymac sie na powierzchni, bo inaczej pociagna nas za soba na dno.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 12 listopada 2011 00:27:11
Jest taki niegłupi żart o zadłużeniu, nie wiem czy tutaj był.

Cytat:
Jest sierpień, miasteczko na Lazurowym Wybrzeżu, sezon w pełni - ale leje, więc puchy.
Wszyscy pozadłużani.
Na szczęście do jednego hoteliku przyjeżdża bogaty Rosjanin.
Prosi o pokój. Rzuca na stół 100 $ i idzie go obejrzeć.

Hotelarz chwyta banknot - i natychmiast leci uregulować należność u dostawcy mięsa, któremu zalega. Ten łapie banknot i leci zapłacić nim hodowcy świń, któremu zalega za towar.
Ten łapie te 100 $ i leci zapłacić dostawcy paszy.
Ten z ulgą bierze pieniądze i z tryumfem wręcza je prostytutce, z której usług korzystał (kryzys!) na kredyt.
Ta łapie pieniądz i leci spłacić dług w hoteliku, z którego też korzystała na kredyt.....

I w tym momencie Ruski schodzi z góry, oświadcza, że pokój mu się nie podoba, więc bierze swoje 100$ i wyjeżdża.

Zarobku nie ma, ale miasteczko jest oddłużone i z optymizmem patrzy w przyszłość!

www.dowcipy.jeja.pl/nowe,0,0,3...

Dlatego wymyślono swapy Anxious

EDIT: jest taka teoria ekonomiczna, że wartość powstaje z wymiany.
Do powyższej dykteryjki: gdyby wszyscy płacili odsetki, jedni (bardziej terminowi, posiadający zabezpieczenie, wiarygodni) płacą niższe, inni wyższe. Stąd obrót długiem powoduje przepływ wartości zgodny z przewagami konkurencyjnymi poszczególnych uczestników. I daje wartość. Stagnacja na rynku generuje tylko dyskonta, a wraz z nimi ryzyka.

Diablo polecam ten filmik
www.ted.com/talks/matt_ridley_...
Edytowany: 12 listopada 2011 00:31

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 12 listopada 2011 00:42:55
WD, teoria, ze wartosc pochodzi z wymiany ma sens - smieci jednych sa skarbami innych. ja mam cos, co dla Ciebie ma wieksza wartos niz dla mnie - jezeli Ty masz cos rownie interesujacego dla mnie dokonujemy wymiany z korzyscia dla oby stron.
nawet sobie nie zdajemy sprawy, ze caly czas dokonujemy takich wymian.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 12 listopada 2011 14:17:51
Skoro już mówimy o wymianach...

The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 12 listopada 2011 14:18

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 12 listopada 2011 18:36:16
GW napisał(a):
W sobotę wieczorem Izba Deputowanych, niższa izba włoskiego parlamentu, zgodziła się na pakiet oszczędnościowy, który w piątek przyjął senat. Pakiet zakłada m.in. podwyżkę VATu z 20 do 21 proc., zamrożenie pensji w sektorze publicznym, podwyższenie wieku emerytalnego dla kobiet, lepszą ściągalność podatków czy wprowadzenie specjalnego podatku dla sektora energetycznego. W sumie ma on dać Włochom ponad 58 mld euro oszczędności...Oczekuje się, że koło godziny 20.00 Silvio Berlusconi poda się do dymisji

Całość tutaj: wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...

No to chyba dobra informacja - w poniedziałek będzie dalszy ciąg wzrostów z piątku?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Mr Gambler
0
Wpisów: 110
Wysłane: 12 listopada 2011 19:14:50
Przyjęcie poniższych reform przez Izbę Deputowanych to z pewnością dobry prognostyk dla rynków. Uspokoiło to chociaż trochę obawy o Włochy. Jeszcze trzeba czekać jak potoczą się losy Berlusconiego. Czy poda się do dymisji zgodnie z obietnicą czy nie. W poniedziałek na notowania wpływać też będą wyniki spółek. Pojutrze bodajże większość notowanych spółek przedstawi raporty.

Crown
0
Wpisów: 135
Wysłane: 12 listopada 2011 19:54:40
Teraz czas na Francję. Nie dajcie się zwieść informacji o błędnej dystrybucji raportu S&P o obniżce ratingu dla Francji. IMO ta informacja miała wyjść tyle, że kilka dni/tygodni później Silenced
Houston, we have Boryszew.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 12 listopada 2011 19:58:38
Być może, ale ta obniżka i tak jest już w cenie francuskich obligacji

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 12 listopada 2011 21:46:15
No i koniec bunga-bunga. Trzeba przyznać, że szybko to idzie. Może natchnie to rynki do rajdu Św. Mikołaja.

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 12 listopada 2011 21:52:46
Rok rewolucyjnych zmian powoli się kończy.. ciekawe co przyniesie 2012..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

Crown
0
Wpisów: 135
Wysłane: 12 listopada 2011 23:11:49
Cytat:
Rok rewolucyjnych zmian powoli się kończy.. ciekawe co przyniesie 2012..

oby rok ewolucyjnych zmian, choć myślę, że coraz bliżej do militarnego konfliktu na dużą skale.
Houston, we have Boryszew.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

386 387 388 389 390

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,653 sek.

eeypjumx
ohselbuq
ychmkpaz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rccuqkgp
wyocooxs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat