153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
23 listopada 2011 10:41:34
@ Onochi Jeden piard kogoś z Włoch, Hiszpanii albo Niemiec i AT do śmietnika.Mylisz się. Jest dokładnie odwrotnie. To rynek "szuka sobie" news'a na którym realizuje to, co "ma w planach". Wiele razy już to widziałem, zastanawiając się np. skąd może przyjść spadek, który mi wychodzi, jeśli na niebie nie widać żadnej chmurki. Nagle wychodził jakiś ważniak, puszczał news'a i rynek wariował ni z tego ni z owego. To nie wiadomości tworzą kierunek rynku. To nastrój zbiorowości (najczęściej ten nieuświadamiany), a news'y bywają tylko pretekstami, które raz rynek wykorzysta, a raz kompletnie oleje. Tak to działa. AT jest lepsza, niż Ci się wydaje "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
23 listopada 2011 10:43:16
Hmm to by było nawet interesujące. Chyba będę musiał w końcu podedukować się w tym temacie.
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 11:08:01
@ kollo 199 Znam ten kalkulatorek tak od ok. 3 tygodni. Sam się zastanawiam, skąd ta cyfra. Jedno wiem, i Gave i Kaletsky to zbyt poważni ekonomiści, by puszczać humbugi w świat (Ten drugi komentował w FT za jego najlepszych czasów i jest dalekim krewnym polskiego ekonomisty, Michała Kaleckiego). Największym kapitałem tego typu fachmanów jest ich estyma i poważanie w tzw. środowisku, zwłaszcza, gdy nie są na żołdzie jakichś ratingowców albo banków (a Ci nie są). Gdy ją stracą, mogą szukać innej roboty- klienci się odwrócą. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 11:08:09
Nie wiem czy ktoś widział wyniki zamówień w przemyśle w strefie Euro ale zmiażdżyli. Było 1,4%. Oczekiwano -2,5% a jest -6,4%. Niby impact nie jest oznaczony jako high ale i tak lipa.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
23 listopada 2011 11:11:07
z odczytów PMI ewidentnie ma się lepiej sektor usług (choć w sumie nie porywa) całej Europy a produkcja (na której naszym decydentom powinno najbardziej zależeć) niestety bardzo kuleje. Ten ostatni odczyt tylko to potwierdził. Chcieli globalnej gospodarki i relokacji produkcji do Azji to mają... na samych usługach z długoterminowego kryzysu IMHO Europa nie wyjdzie w żaden sposób. Wszystko przed nami. Ciekawe są te dane z USA z 14:30, choć obstawiam dobry miesiąc bo sklepy i sieci handlowe zatrudniły na pewno dużo dodatkowych osób do pomocy na święta. uwaga: w tej chwili zmienił się mocno sentyment na giełdach! Wszystko ostro w dół - miedź -1,7, srebro blisko -4 * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 23 listopada 2011 11:16
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
23 listopada 2011 11:14:02
Szutnik napisał(a): Wiele razy już to widziałem, zastanawiając się np. skąd może przyjść spadek, który mi wychodzi, jeśli na niebie nie widać żadnej chmurki. Nagle wychodził jakiś ważniak, puszczał news'a i rynek wariował ni z tego ni z owego.
weźmy chociażby KGHM - klin był wyraźny, luki zapowiadały rychły koniec wzrostów, a to to wspinało się, lekce sobie ważąc AT i wkurzając techników. zapowiedź skupu była okazją do utworzenia kanału i ostatecznego pogrążenia Niedźwiedzi. ale rynek doczekał się wisienki w postaci benefisu Tuska i po raz kolejny udowodnił, że nie wolno rosnąć na malejącym wolumenie, tworząc przy tym kształt klina.
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 11:36:14
I jeszcze jeden news. Niemcy nie sprzedali obligacji 10 letnich za planowane 6 mld ojro a jedynie za 3,6 mld ojro. Ciekawe czemu nie chcieli skupić. Chyba faktycznie zaczyna się to robić mało zabawne.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
23 listopada 2011 11:54:26
Onochi, to jest ciekawa informacja. A gdzie źródełko? Wyschło? Szutnik, polecam mniej pewności siebie. Ostatnio był tutaj taki, co to pozjadał wszystkie rozumy. Jak widać, nadinteligencja wcale nie pomaga na rynku. Zaafiksujesz się na to odbicie i jeszcze dojdzie do tragedii  Nie wykluczone, że KGHM odbije. Póki co jednak sentyment się zmienił i trzeba czekać na jego odwrócenie. To będzie dla mnie sygnał K. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 11:56:45
Niestety pasek TVNCNBC. Nie mam linka żadnego.
Edytowany: 23 listopada 2011 11:56
|
|
0 Dołączył: 2009-10-09 Wpisów: 4
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
23 listopada 2011 12:04:55
Teraz widzę rozpiskę ze szczegółami... Chcieli sprzedać za 6, sprzedali za 3.4 z czego 2.6 wziął Bundesbank
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
23 listopada 2011 12:07:40
Panowie, podawajcie źródła newsów. Jak nie ma linka (bo źródło jest poza internetem), to chociaż napiszcie czy to TVNCNBC, RMFFM.
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 12:21:01
@ V3nom Szutnik, polecam mniej pewności siebie. Ostatnio był tutaj taki, co to pozjadał wszystkie rozumy. Jak widać, nadinteligencja wcale nie pomaga na rynku. Zaafiksujesz się na to odbicie i jeszcze dojdzie do tragedii Nie pozjadałem wszystkich rozumów. Ta metoda też nie jest 100% gwarancją sukcesu, ale na KGH w tym tygodniu wyskakuje sygnał, dający 80% szans na zwrot. Kolejne 10% to silnie negatywny sentyment wobec KGH [koniec hossy surowcowej, Tusk zabił KGH; w domyśle - "moje zyski" ;-) itd]. Nigdy bym tego nie napisał, co powyżej, gdybym czytał cały czas posty typu: "Hurra, Tusk dał nam promocję na KGH, wszyscy kupować - taniej nie bedzie!" Rynek niesłychanie rzadko spada na dużym strachu, niesłychanie często na samozadowoleniu inwestorów... Przyznasz, że 90% to nieźle, prawda? Te 10% warto zaryzykować... Co zaś do tragedii. Nie mam z tym problemu, bo polskie akcje to nie mój rynek. Ja działam tylko za granicą, głównie NQ lub ES oraz towary (HG, S, SM, BO, C, CC, KC, SI, TY, US itd) a także FDX i FCE. Nie będę się chwalić wynikami, ale fakt, że jestem tam aktywny od 7 już lat, wcześniej w latach 1999-2004 było FW20, też coś mówi - większość inwestorów szybko kończy swoją przygodę na rynku lewarowanym. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
23 listopada 2011 12:21:30
Problem jest mianowicie taki- ze obligacje to glowne zrodlo pozyskiwania $ przez panstwa,zwykle bylo low risk-teraz zaczelo byc rownie ryzykowane jak akcje i inne instrumenty finansowe.
Nie chce starac sie wytlumaczyc,ze to przez atak spekulantow,ale czy jest to normalne ze panstwa,ktore normalnie obsluguja zobowiazania,maja mniejsze zadluzenie niz 90% do PKB powinny placic nagle 50% wiecej za pozyczne pieniadze?
Jesli grupa inwestorow jak rowniez sami inwestorzy,ktorzy wyprzedaja obligacje w obawie o utrate kapitalu jak rowniez o wymogi zwiazane z regulacja depozytu(450bps dany kraj/niemieckie) przestana kupowac dlug europejski- to zostaja opcje,dodruku przez ECB, pozyczek z USA/Chin i Japonii.
Wszystko w czasie,gdy w wiekszosci krajow maja byc zatwierdzane budzety na przyszly rok i wez tutaj ustal budzet jak nie wiesz po jakim procencie bedziesz sie zadluzal.
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
23 listopada 2011 12:56:19
Ja myślę że ten wzrost ceny długu państw związany jest ze zmianą świadomości ludzi... I nie mówię tu o ataku spekulantów ale o tym że inwestorzy zaczęli sobie zdawać sprawę z tego że obligacje są związane z ryzykiem, czego jeszcze niedawno nie było... Do pewnego czasu wszyscy uważali że obligacje są całkowicie bezpieczne. Następnym krokiem (oczywiście na razie tylko jako najczarniejszy scenariusz) będzie wycofywanie z banków lokat gdy do "ulicy" dotrze że gwarancje bankowe wcale nie są tak na "sto procent" pewne....
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 13:20:35
Szutnik, ja jeszcze nie widzę sygnału kupna. Moim zdaniem to jeszcze nie ten wolumen, ale bacznie obserwuję KGH. Nie wykluczone, że trend się odwróci, ale możliwe też, że formacja moczenia nogi zamieni się w formację dziewczynki utopionej w studni  (jeśli takowa jest u japońskich wróżbitów) Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 23 listopada 2011 13:21
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 13:41:44
@ V3nom Ja też jeszcze go nie widzę. Najwcześniej pojawi się, gdy dzisiejsze zamknięcie będzie powyżej 128,5, a jeszcze lepiej 129,9 (zamknięcia z 21.11) - tak należy rozumieć to, co napisałem. Wtedy można będzie jutro ostrożnie otwierać pozycję. Wszelkie kupowanie już teraz jest przedwczesne i jest jak bieganie przed lawiną!!! "Czasówki" Greenblatta pokazują dziś punkt zwrotny, ale tolerancja jest plus minus jedna sesja, więc to może być i jutro. Jeśli to będzie dziś, to na KGH zobaczymy najprawdopodobniej "takuri" czyli "duży młot" na koniec sesji. Takie formacje bardzo lubią być testowane jeszcze raz w zakresie ich siły. Dopiero odejście po takim teście w górę będzie dużym sygnałem kupna. Czasówki sugerują okolice 29.11-1.12. na taki test. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 14:33:19
kollo199 napisał(a):mdtrader napisał(a):czy jest to normalne ze panstwa,ktore normalnie obsluguja zobowiazania,maja mniejsze zadluzenie niz 90% do PKB powinny placic nagle 50% wiecej za pozyczne pieniadze? Tak, to jest normalne bo jak padną Włochy to padną włoskie banki. Zaraz padną banki francuskie. Tuż po nich padnie Francja próbująca ratować własne banki. Upadku Francji nawet Niemcy nie wytrzymają. Oczywiście tak się nie stanie, ale tylko pod jednym warunkiem - dodruku pustej kasy przez ECB. Wszyscy oprócz Niemców już są za tym. Dojrzewanie Niemców trochę jeszcze potrwa, ale i tak wiadomo że się zgodzą. Niestety im zrobią to później tym większa będzie recesja w strefie euro. Ale co jest normalne? jesli normalne-to pokaz mi w ostatnich latach taka sytuacje,bo nie przypominam sobie aby w jednym czasie byal taka sytuacja w Europie,ze bez wzgledu na kraj ,na jego dlug roslo oprocentowanie obligacji.  kliknij, aby powiększyćNie wiem kto,ale ktos mnie poprawial gdy napisalem,iz koszt cds przyjmuje sie ze jesli wzrasta to wzrasta rowniez oprocentowanie obligacji,jednak patrzac na ceny cdsow niemieckich jest odwrotnie,koszt wzrasta a cena obligacji spadala w ostatnim czasie. Na wykresie zaznaczylem spread na CDS niemieckie/wloskie, niemieckie/francuskie.  kliknij, aby powiększyćNa wykresie cena/wartosc ksiegowa ,srednie dla calego SP500 i dla sektorow,srednia dla wszystkich 2.11. Wykres Eur/USD do ropy crude,gdzie widac korelacje.  kliknij, aby powiększyćI kolo nie pisz,ze pewne ze ECB zrobi do dodruk,bo pewne jest ze kiedys umrzemy a oprocz tego nic.
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 14:35:03
Mathu, chyba Twój klin odejdzie do przeszłości i nie zobaczymy jak się wykańcza niedźwiedzie  Tu jest jeszcze link z gazety odnośnie aukcji niemieckich bondów: wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...Jeszcze komentarz odnośnie dzisiejszych zamówień: Cytat:Poziom nowych zamówień w przemyśle krajów strefy euro spadł we wrześniu o 6,4 proc. To największy miesięczny spadek od grudnia 2008 roku. wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...EDIT: MDTrader, jakie jest Twoje stanowisko w temacie hossa/bessa? Byłeś twardym bykiem, ale się w porę skróciłeś  A jak to widzisz teraz? Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 23 listopada 2011 14:38
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 15:04:08
Finansowanie jest najwazniejsze, jesli nie ma plynnosci na rynku, firmy maja problem z pozyskaniem finansowanie to wszystko zaczyna sie kurczyc i zaczyna sie efekt kuli snieznej.
Np,jakis czas temu czytalem ze 60% nowych miejsc pracy ktore pojawily sie w latach 2001-2009 w gospodarce amerykanskiej byly stworzone przez male przedsiebiorstwa. Te wlasnei male przedsiebiorstwa maja problem,gdy banki ograniczaja akcje kredytowa. To wszystko dziala lancuchowo, zaczyna mnie martwic to wszystko, bo nie wiem co tak naprawde jest grane, czy USA graja pod to by zostac ostatnia instancja na swiecie i jeszcze zwiekszyc mimo ostanich prac,wielu dyskusji by zastapic dolara amerykanskiego jako waluty swiatowej.
Przerabialem ostatnio pliki z strony banku rozliczen miedzynarodowych i ilosc jaka zostala wpuszczona w obieg euro jest ogromna przez ostatnie lata i dlatego nie wiem jakby niby miala waluta euro upasc.
Druga sprawa,wprowadzaja Bazyle III i podnosza wskaznik Tier 1 do 9% jak i tak byl oszukiwany,ale to nie zmienia faktu ze banki europejskie musza podporzadkowac sie tym wymoga w czasie gdy wszystko jest poprzeceniane dosc mocno,co mozesz zobserowowac na stronie 385 tego forum wykres nr.6.
A odnosnie samego spadku- to poczytaj co pisalem, ze uwazam ze prawodpobienstwo spadkow na SP500 do 1050-1100 jest spore i w tym samym czasie eur/dol 1.3150-1.32 i realizuje sie scenariusz, dlatego ja przygladam sie bardziej z boku,bo niestety musze zajac sie praca ktora mi zalega do napisania
I tutaj prosze oo pomoc osoby z wiedza, pojeciem rynkow i szeroko rozumianej gospodarki.
Lewarowanie,dlug,kryzysy i wplyw na gospodarke.
Chcialbym z tego zrobic jeden temat i by praca sklada sie z 3-4 rozdzialow na ok 50-75 stron juz z wykresami i analizami. Jesli ktos z Was mialby pomysl na jakis temat,rozdzial i to co uwaza ze powinienem opisac niech da znac-oczywiscie pisac zamierzam sam.
Edytowany: 23 listopada 2011 15:07
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.