krgiapnc
Advertisement
PARTNER SERWISU
eaqnakcr
1 2

Zarabianie na giełdzie !

DEX
DEX
0
Wpisów: 184
Wysłane: 25 września 2008 23:29:05
Kolega Watchdog prosze o ewentułalne przeniesienie watku w bardziej odpowiednie miejsce d'oh!

Witam serdecznie! Chciałbym poruszyc watek zarabiania na giełdzie .
Jesli obserwujemy wykres spółki np: Getinu ze zmianami tygodniowymi to widzimy ,ze spółka wzrosła przypuscmy 2 %. Ale zmiany jakie zachodziły czesto na spółce w trakcie sesji każdego dnia wynosiły 2-4 % idąc tym tropem można powiedziec,ze dla bardzo sprawnego DT dała mozliwosc zarobku nie 2 % ale nawet 10-15 % czyli bardzo dużo. Zakładając ,ze tacy sprawni są a jesli są to napewno w mniejszosci.
Kiedys zastanawiałem sie czy trudno jest zarobic 1 %{na czysto] tygodniowo, smieszne na pozór tylko 1 % co to niby jest wielu by pomyslało ale idac tym tropem doszedłem do wniosku ,ze musi byc cholernie trudno dla wielu inwestorów tyle zarobic , gdyż podam prosty przyklad osoby która by inwestowała 100 tyś zł wspomagana przez lewar 100 % oprocentowany na około 10 %

A wiec w przyblizeniu
1 rok - 200 tys + około 48 % zysku daje 300 tys - podatek 20 tys oraz -prowizja za kredyt około 10 tys = na czysto po oddaniu 100 tys które bralismy jako lewar zostaje jakies 170 tys .

2 rok - 340 tyś {170+170 lewar } około 48 % zysku daje 500 tys - podatek 45 tys oraz prowizja za kredyt 17 tys = na czysto po oddaniu 170 tys które bralismy jako lewar zostaje 270 tys zł

3 rok - 540 tyś { 270+270 lewar } około 48 % zysku daje 800 tyś - 60 tys podatek oraz prowizja za kredyt 27 tyś = na czysto po oddaniu 270 zł które bralismy na lewar zostaje 440 tyś zł

4 rok - 880 tys około 48 % zysku daje 1 milion 320 tyś zł - 80 tyś podatek oraz prowizja za kredyt 44 tyś zł na czysto po oddaniu 440 tyś zł zostaje nam 750 tyś

5 rok 1.5 mln zł + 48 % zysku daje 2,2 mln - 140 tyś podatek oraz prowizja za kredyt 75 tyś zł na czysto po oddaniu 750 tyś zostaje nam około 1,2 mln zł

{Jesli nastąpiły jakies ważne pomyłki w obliczeniach prosze mnie poprawic }

Wiec do rzeczy idac tym tropem już po 5 latach można zostac teoretycznie milionerem na naszej giełdzie dlatego wiem jak trudno jest zarobic ten niby tylko 1 % tygodniowo .angry5

Bardzo prosze jesli macie jakies swoje przemyslenia o opisanie ich bo chetnie przeczytam !Boo hoo!
Edytowany: 25 września 2008 23:33

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 25 września 2008 23:46:13
Wow, opisałeś mechanizm pułapki życzeniowej wciągającej w otchłań giełdy.
Wygląda to jakoś tak: pewnego dnia znajdujesz 10 złotych. I myślisz sobie tak: dzisiaj znalazłem, miesiąc ma 30 dni, rok ma 12 miesięcy, będę miał rocznie 3.650 zł.

Nie mówię, że nie da się zrobić w ciągu 5 lat miliona ze 100 tys. Coś takiego było możliwe np. w nieruchomościach w Warszawie: kupowałeś w 2002 roku za 150 tys, sprzedawałeś w 2006 roku za 650 tys.
Ale zauważ, że to były dwie transakcje. I też trzeba było dobrze trafić. Twój model zakłada natomiast wykonanie kilkuset albo tysiąca kilkuset bezbłędnych trejdów. Tak się nie zdarza, choć zdarzają się spółki, które rosły po kilkaset procent w ciągu paru lat (albo tygodni - hehe FON). Załapać się na to jest równie trudno co ożenić się z księżniczką Anną. I wytrzymać bez sprzedawania jak rosną i rosną.
Edytowany: 25 września 2008 23:47

DEX
DEX
0
Wysłane: 25 września 2008 23:55:26
No własnie! Nie mysle o ciagłym mieszaniu tylko skoncentrowaniu sie na 1 % tygodniowo lub jak kto woli 4 % miesiecznie . Chciałbym własnie usłyszeć przemyslenia innych bo na pozór wydaje sie to realne ale czy wykonalne ?

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 26 września 2008 00:00:21
WatchDog nie zgodze sie z Toba. policz ile bedziesz mial za powiedzmy 15 lat odkladajac co miesiac 100zl i srednio w rok zarabiajac 15%
EEX

greg12
0
Wpisów: 94
Wysłane: 26 września 2008 00:05:04
Bawiłem się w różne style inwestowania takie jak:Dt,granie tylko na analizie technicznej,ale z perspektywy czasu uważam ,że jedynym sposobem na zarobienie pieniędzy na giełdzie jest analiza fundamentalna i kupno "dobrego biznesu"zanim ktoś inny zobaczy jaki ten biznes jest zyskowny.Uważam,że tylko INWESTOWANIE pozbawione emocji,a nie granie może przynieśc spore profity z giełdy.

A tutaj ciekawy wywiad z moim guru inwestycji Peterem Lynchem www.youtube.com/watch?v=f4-VA_...

WatchDog
50
Wysłane: 26 września 2008 00:14:50
owner napisał(a):
WatchDog nie zgodze sie z Toba. policz ile bedziesz mial za powiedzmy 15 lat odkladajac co miesiac 100zl i srednio w rok zarabiajac 15%

Prawie 67 tys. zł.
Excel: =FV(15%/12;15*12;100)
Wiem, siła procentu składanego. A jak można odłożyć te 1200 zł rocznie to czemu się nie zadłużyć, nie? W końcu kredyt kosztuje z 10%, rentowność mamy 15%, więc lewarujmy na maksa.
Sekret to wyciągać powtarzalnie 15% rocznie. Buy and hold?
A jak rynek drgnie któregoś roku i margin call Cię wyrzuci kompletnie? Więc jednak stop lossy? No, ciekawie nam się zapowiada dyskusja.
Edytowany: 26 września 2008 00:20

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 26 września 2008 00:28:11
DEX napisał(a):
No własnie! Nie mysle o ciagłym mieszaniu tylko skoncentrowaniu sie na 1 % tygodniowo lub jak kto woli 4 % miesiecznie . Chciałbym własnie usłyszeć przemyslenia innych bo na pozór wydaje sie to realne ale czy wykonalne ?

Tak.kupić na początku hossy,ale kto wie kiedy to jest dokładnie,5do 10 papierów,cząstkowo i .... trzymać,trzymać,trzymać....
edit. Bez stop lossów
Tylko,tak jak powiedział Watchdog,kto to przetrzymaangry8
Pokusa innych lepszych okazji inwestycyjnych będzie ci kazała wchodzić,nie czekać,kupić na górce,sprzedać w dole Sick
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 28 września 2008 01:51

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 26 września 2008 00:29:47
no wlasnie. kupi sie z zamiarem trzymania a tu po jakims czasie sie okazuje ze sie spieprzylo i mozna bylo co innego co szybciej rosnie to sie sprzedaje i kupuje co innego i tak w kolko :)
EEX

DEX
DEX
0
Wysłane: 26 września 2008 14:23:44
Ma ktoś moze jeszcze jakieś przemyslenia ?d'oh!

rekin
0
Wpisów: 16
Wysłane: 26 września 2008 20:15:43
Do greg12: Z tym co napisałeś zgadzam się w całej rozciągłości - i nawet nie chodzi o wyszukania czegoś przed innymi ( co jest nawiasem mówiąc cholernie trudne) ale tak naprawde wystarczy kupować gdy jest tanio (bessa góra początek wzrostów) i sprzedawać gdy jest drogo np. uśredniając zyski. Ryzykujemy że ucieknie nam przez to troche hossy (a końcówka charakteryzuje się największymi wzrostami), ale dzięki temu nasz kapitał jest bezpieczny (średnio bessa zjada zyski z 1,5 roku hossy - i z reguły zaczyna się nagłym spadkiem tak jak w tym roku).

DEX
DEX
0
Wysłane: 7 grudnia 2008 17:18:33
Odswieżam - bo troche na giełdzie sie uspokoiło { trend spadkowy nadal niby obowiązuje } ale selektywnie już można wybrac spółki które nie bardzo chćą spadac a gdy rynek odbiją one równie szybko odbjają.
Wiec może nadchodzi okres ,ze już 4 % miesiecznie bedzie można zarobic ( wiem ,wiem ,jak to wszystko wygląda pieknie teoretycznie )
Na mysli miałem ( Bre , PKO BP, GTC )

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 28 grudnia 2008 20:55:17
Miało być 4% miesięcznie ale niestety dalej nie jest łatwo. Ale jak dla mnie dobrze niech spada. Im dłużej spada tym więcej czasu na naukę. Jestem laikiem co zabrał się za DT. Niestety pracuję różnie ale są wolne dni w tygodniu wtedy siedzę i coś tam działam. Nie zawsze się udaje ale ogólnie o dziwo wychodzę na plusangel4 . Cholernie trudno się w to bawić ale jest przynajmniej ciekawie. Marzenie to zarabiać tylko na giełdzie. Analizować, kupować, sprzedawać, zarabiaćblob3 ! Może jestem naiwny, może nie doświadczony, może głupi ale moim zdaniem można tak żyć. Uczę się, uczę i jeszcze raz uczę by móc w końcu siedzieć przed monitorem każdego dnia i wyrabiać swoje plany.
Znalazłem sposób na życie... Uwaga uzależniabom !
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

WatchDog
50
Wysłane: 29 grudnia 2008 15:26:08
Wciąga i syci - zarobek uskrzydla, a strata zmusza do bardzo głębokiej zadumy.
Kto nie zrezygnuje lub nie oszaleje, będzie jak absolwent West Point: nic go nie ruszy i nic go nie zdziwi, a typowe problemy zmaleją do śmiesznych rozmiarów.
Giełda daje strasznie silny impuls do rozwoju, a zarazem dostarcza tylu emocji, że nie potrzeba już więcej rozrywek.
Pisałem już chyba, dla mnie od paru już lat filmy są nudne, książki głupie, gazety szmatławe, a telewizja debilna. Przynajmniej zdecydowana większość.
Po tych wszystkich przejściach ogląda się świat innymi oczami.

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 29 grudnia 2008 16:25:29
WatchDog napisał(a):
Giełda daje strasznie silny impuls do rozwoju, a zarazem dostarcza tylu emocji, że nie potrzeba już więcej rozrywek.

Z tym się zgodzę. Staram się jednak traktować giełdę jako hobby a nie sposób na życie. Za bardzo stresujące...
Może łatwiej mi się mówi bo na giełdzie "bawię się" pieniędzmi bez których w razie katastrofy nie umre z głodu.

Cytat:
książki głupie,

Z tym się nie zgodze. Może "Wodzu" nie te książki czytasz? ;)

Cytat:
a telewizja debilna

Niestety... ale to chyba prawda

Cytat:
Po tych wszystkich przejściach ogląda się świat innymi oczami.

To fakt. Ale większość nie będących w temacie tego nie rozumie.

WatchDog
50
Wysłane: 29 grudnia 2008 16:31:01
Wytłumaczę się - wiele książek, które uważałem za głębokie, okazały się płytkie.
Literatura jest ogólnie w porządku, szczególnie dobra literatura angel4
Ale to co uważałem za mega mroczne i mistyczne, teraz już nie ma tej głębi.
Chyba poszukam czegoś nowego do czytania... book

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 29 grudnia 2008 22:38:29
Jarbas napisał(a):
Staram się jednak traktować giełdę jako hobby a nie sposób na życie.

A może tak połączyć hobby ze sposobem na życie? Coś pięknego:albino: . Pamiętacie takiego człowieka jak Steve Irwin? Z giełdą miał niewiele wspólnego, natomiast zajmował się tym co kochał i to pozwalało mu żyć. Fakt, zabiła go w końcu jego pasja ale umarł chyba tak jak chciał...
Stres może być piękny jeśli uwalnia ten impuls, który pobudza radość.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 29 grudnia 2008 22:42:14
Ello, come back po miesięcznym resecie. occasion9 Muszę przyznać, że po miesięcznej przerwie, pewne sprawy dopiero jednak nabrały mistycznego posmaku.... przerwa była niezwykle potrzebna chociaż by po to by się nauczyć, że wykres nigdy nie kłamie. Oczywiście pierwsze co po powrocie poprzeglądałem interesujące wykresy, zwłaszcza moich byłych inwestycji. Muszę przyznać, że w jednym przypadku zostałem bardzo mile zaskoczony, choć akurat tę inwestycję zamknąłem na stracie. Gdy zamykałem wszystkie pozycje, wahałem się czy i tę zamknąć, jako że zamknięcie na stracie jak to zwykle bywa niesie w sobie spory bagaż niechęci do tego typu decyzji. Wówczas jednak, pomimo moich nadziei wykres sugerował, że może się kształtować coś złego. Po ciężkich wahaniach, zamknąłem z myślą, oby to był dobry trade skoro na tej pozycji mam stratę. Po powrocie patrzę na wykresy i muszę przyznać, że pomimo straty w tym przypadku był to zajebiście dobry trade. To co wykres wówczas nieśmiało sugerował, dziś widziałem w pełnej swej krasie i gdybym wtedy go nie posłuchał.... Czasem ma się trochę szczęścia, dla mnie chyba była to właściwa książka, która pokazała jak czytać wykresy. Wykres nigdy nie kłamie, a człowiek czasami tak. Przygoda z giełdą, na początku była to zwykła chęć zysku, teraz..... jest w tym jakaś tajemnica, która daje mi niesamowitego kopa. Bo jak to inaczej nazwać, kiedy patrzysz na wykresy, widzisz co się może wydarzyć i jakiś czas po... się wydarza. Z inwestycjami postaram się poczekać na mega tąpnięcie, ale niecierpliwość oby nie pokrzyżowała szyków. Z okazji zaś nowego roku, wszystkim inwestorom życzę udanych tradów, a zyski przyjdą same.occasion9

WatchDog
50
Wysłane: 29 grudnia 2008 22:58:43
Dobrze że jesteś! blob3

A pokazałbyś coś z tych wykresów? Bez nazwy i bez dat, tylko formacyjnie-szkoleniowo?

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 29 grudnia 2008 23:59:41
Nie chce pokazywać by nikomu nie sugerować co kupowałem, powiem tylko że kształtowało się rozszerzone potrójne dno kiedy postanowiłem sobie odpocząć, a jak wróciłem to była już po tym formacja dużego spadku, co oznacza, że za jakiś czas na tym papierze będzie można trochę zarobić. Nie mniej jednak wykres BP Nyse pokazuje jakiś happy world, jak z czasów mega hossy, co mi nie pasuje do rzeczywistości. Miałem spytać czy działo się co ciekawego w ten miesiąc na giełdzie, ale jak przeczytałem parę notatek prasowych, to wsio stało się jasne, nic się nie wydarzyło na co warto by zwrócić głębszą uwagę poza tym happy world w USA. Polacy na szczęście rozsądniejsi i happy world nie zrobili sobie. Ale zamieszczę jak zobaczę coś ciekawego.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 10 stycznia 2009 00:47:09
Kolego Open chyba nawiązuje do tego 1000 pkt na wig20.:blackeye:.
I teraz nasuwa się ponura konkluzja,ta ze spiskowych teorii dziejów.Nasi decydenci tak zastrachani o dobrostan giełdy,że między innymi propozycjami zmian,z wig 20 trzydziestkę chcą wymajstrować.Po co?Żeby nie dopuścic do nieszczęsnego tysiąca :blackeye: .Teraz tylko ciekawe czy dojdzie do zmian i w jakim stopniu to zafałszuje obraz rynku.A,pytanie z kręgu retorycznych, czy odwlecze wyrok ?
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 10 stycznia 2009 00:51

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,429 sek.

nyvfmzoa
koriplvq
akbmfvir
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lgvifuaf
bhkkhfmy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat