yayurek napisał(a):proszę mnie poprawić jeżeli coś pomyliłem. Ponieważ lubię mieć przygotowany plan bitwy, więc zwykłem wykonać obliczenia przed dniem debiutu. Dla dnia ustalenia stawki referencyjnej 22.03.2011, aktualne oprocentowanie dla IIF, wychodzi mi: 4,41+8,5=12,91%; zaś od pierwszego dnia odsetkowego nazbiera się na dzień 22.06.2011 - 29,36 pln odsetek na jedną obligację
Mnie wychodzi 29,71 zł narosłych odsetek na ten dzień. To dlatego, że NWAI niezgodnie ze standardami określa datę pierwszego dnia odsetkowego. W gruncie rzeczy podają w tych swoich tabelkach nie pierwszy, lecz drugi dzień odsetkowy. Dlatego trzeba wybrać datę 30 marca, a nie 31 marca.
Jeśli ktoś ma wątpliwości, że NWAI robi to dobrze to zachęcam do zobaczenia jak takie tabelki robią profesjonaliści z Ministerstwa Finansów. To list emisyjny papieru WZ0115 - obligacja skarbowa o zmiennym oprocentowaniu oparta na WIBOR 6M. Marża 0 proc. Zwróćmy uwagę, że pierwszy dzień nowego okresu odsetkowego powinien być taki sam jak data wypłaty poprzedniego okresu odsetkowego.
www.mf.gov.pl/_files_/dlug_pub...Co do analizy wypłacalności IIF to tak na pierwszy rzut oka widzę, że można by spróbować napisać, jeżeli są chętni przeczytać. Sprawozdanie finansowe jest zamieszczone w dokumencie informacyjnym, zatem jakieś dane są dostępne.