bernie napisał(a):
Sadzisz ze wystąpienie przedstawiciela SP miało na celu bardziej naświetlenie stanu faktycznego i usprawiedliwienie zarządu niż zamiar zmiany ich planów odnośnie dywidendy ?
Naświetlenie stanu faktycznego to podstawowy cel tego wystąpienia, co do dywidendy to tutaj powtórzę co między wierszami usłyszałem w kwestiach związanych ze spółkami z udziałem Skarbu Państwa:
"gremium analizujące aspekty polityczno-ekonomieczne na ich podstawie podejmuje decyzje."
Dzisiejsze wydarzenia w Orlenie niejako potwierdzają kierunek działań SP. Brak absolutoriów to minimum na co bym liczył a nacisk ze strony drobnych był wyraźny, również poza główną częścią, więc kto wie - czy owe gremium nie weźmie pod uwagę politycznych aspektów, które wpisują się w "ekonomiczne" potrzeby ministra Domańskiego.
Wczoraj byłem lekko pozytywnie nastawiony w kwestii dywidendy i to nie tylko w tym roku, jednak rozum każe pamiętać, że "nikt tyle nie da co DT obieca"
Dziś myślę, że być może słyszałem to co chciałem usłyszeć, a aspekty polityczno-ekonomiczne to np. konieczność dofinansowania przez SP grupy PGG.
Jedno jest pewne, te pieniądze nie będą w spółce długo a scenariuszy jest kilka:
1. Pokazanie, że tamci byli źli a my jesteśmy dobrzy i wypłata dywidendy w tym roku i kolejnych zgodnie z prospektem i polityką dywidendową
2. Trwanie w zasłonach (PFR i SLL) zawartych w umowach i przeżeranie kasy przez ZZ* (*pojawiła się dyskusja o być może konieczności zmian w ustawie o ZZ)
3. Nierynkowe przejęcia np. za 1zł PGG
4. Wypłata kasy w formie dywidendy a następnie zejście z pakietu przez SP rozdrabniając akcjonariat (shorty odkupią tanio akcje i zamkną pozycje z zyskiem) a SP wyciągnie do budżetu jeszcze więcej kasy.