PARTNER SERWISU
othahvop
108 109 110 111 112
win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 13 marca 2014 14:11:57 przy kursie: 14,00 zł
Buziek napisał(a):
Trzy miesiące była cisza na forum, a teraz nagle po negatywnym info pojawiają się "wieszcze" i biadolenie jaka to spółka NAGLE jest słaba i napompowana. Jak rosło, to jakoś nikt płakał. Odnoszę wrażenie, że to forum robi się coraz bardziej jak forum bankiera. puke_l

Kurs ostro spadł, bo info nieciekawe - ale bez przesady, świat się nie skończył. Giganci branży przekładają premiery cały czas, CDP też to robił (o ile mnie pamięć nie myli) przy okazji W2. Korekta się przyda, a przyszłość spółki według mnie i tak wygląda bardzo ciekawie - tyle że wszystko odwleka się w czasie.

tak jak na Cormayu, tam też jest super, tylko trochę się odwleka, po prostu chcą dopieścić Blue Boxa.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 13 marca 2014 14:25:54 przy kursie: 14,00 zł
@Buziek
Do bankiera to temu wątkowi jeszcze bardzo daleko:) Po prostu po negatywnym komunikacie ogłoszonym przez spółkę odezwali się pesymiści, którzy wcześniej mogliby być określani jako "bezpodstawni czarnowidze". Jak napisał mi kiedyś krewa, "O spółkach jak o zmarłych, należy mówić albo dobrze, albo wcale. Jeśli będziesz zbyt sceptyczny, możesz urazić uczucia patriotyczne aktualnych... inwestorów długoterminowych i zbierzesz od nich po głowie"

A przyszłość spółki może i wygląda ciekawie, ale jak na razie jest to teatr jednego aktora, którym jest seria gier o Wiedźminie. Zresztą bardzo dobra seria. Wadą takiego rozwiązania jest całkowite uzależnienie kursu od wiadomości dotyczących "perły w koronie". Patrząc na nią pod takim kątem jest ona bardzo przewartościowana, bo całe poważniejsze zarobki oparte są na przyszłych, hipotetycznych wpływach z gry postrzeganej jako super przebój.

Niestety w moim odczuciu firmie brakuje jakiegoś "drugiego, albo i trzeciego filaru", który zapewniałby jej wpływy niezależnie od losów cyklu o Wiedźminie. Jakiś czas temu czytałem o marce, albo świecie Cyberpunk, który również miał być RPGiem, ale w zupełnie innym, bardziej futurystycznym uniwersum. Jak na razie na zapowiedziach się skończyło i cała para wciąż idzie w Wiedźmina, zaś jej ciśnienie jest jak widać dosyć słabe, skoro spółka zdecydowała się na rezygnację z najbardziej lukratywnego okresu świątecznego.

Być może to, że "wszystko odwleka się w czasie" nie jest dużym problemem dla spółki, której sądząc po ostatnim opublikowanym raporcie nie grozi bankructwo, jest jednak sporym problemem dla akcjonariuszy, szczególnie tych, którzy inwestowali w te akcje licząc na powtórkę wzrostów, jakie miały miejsce przed wydaniem Wiedźmina 2. I ci dostali po nosie. A rozsądna wycena na chwilę obecną to faktycznie zdecydowanie poniżej 10 PLN.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 13 marca 2014 14:56:58 przy kursie: 14,00 zł
@irfy

Firma ma drugi filar, który zarabia kasę i to coraz większą - nazywa się GOG.com.

Do tego CDPRed obecnie ma 3 zespoły pracujące nad kilkoma produkcjami.

Zespół 1 - pracuje nad Wiedźminem 3
Zespół 2 - pracuje nad Cyberpunk 2077
Zespół 3 - pracuje nad jeszcze nie ogłoszonym projektem

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 13 marca 2014 15:08:14 przy kursie: 14,00 zł
@chimpo
Cytat:
Firma ma drugi filar, który zarabia kasę i to coraz większą - nazywa się GOG.com.

ok - jaki procent zysku netto generuje GOG.com jeśli jest drugim filarem ?

w 2012 GOG miał duży zysk, jak dobrze pamiętam, ale to dlatego że pchali przez niego W2

Cytat:
Zespół 3 - pracuje nad jeszcze nie ogłoszonym projektem

jak duży to jest zespół? (mi się nie udało znaleść) i jak może być filarem firmy "nie ogłoszony projekt" ?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 13 marca 2014 15:13

del-15122020
5
Wpisów: 111
Wysłane: 13 marca 2014 15:44:03 przy kursie: 14,00 zł
Scarry napisał(a):
jak duży to jest zespół? (mi się nie udało znaleść) i jak może być filarem firmy "nie ogłoszony projekt" ?

Zakładam, że chodzi o krakowski oddział CDR - miał to być 20-osobowy zespół.
To chyba ich gra będzie w przyszłym tygodniu ogłoszona.
Tylko od razu trzeba dodać słowa Kicińskiego:
"„Proszę się nie spodziewać czegoś na miarę Wiedźmina 3 - eksperymentujemy” - ostrzega Kiciński."
(www.eurogamer.pl/articles/2014...)
Edytowany: 13 marca 2014 15:46

win1248
0
Wysłane: 13 marca 2014 16:11:04 przy kursie: 14,00 zł
hellborg napisał(a):
A widzieli C/Z CCC? 34
no to tyle w temacie kierowania się wyceną matematyczną, a realiami rynkowymi

CCC to jest pewny biznes, to nie jest CD Projekt gdzie gra albo wypali albo nie, a nawet Monnari gdzie jedna kolekcja może położyć wyniki. To jest zdyfersyfikowana buciarnia która ma połowę rynku i teraz najlepsze, ta buciarnia mimo że jest tak wielka, jest w stanie w rok zwiększyć powierzchnię sprzedaży o kikanaście czy dzisiąś procent i to się dzieje systematycznie i regularnie i to jest prawidłowe dyskontowanie przyszłości z wysokim C/Z, a nie kupowanie bajek.

Gdyby miał kilka miliardów do wydania to w ciemno kupiłbym CCC nawet po tych cenach, a CD Projektu nie wziąłbym nawet za 5 zł, co mi po jednorazowym zysku 100mln za 1,5 mld zł? Tu się liczy pewność i powtarzalność, a gry w przyszłości? są tak pewne jak to że postawię na czerwone w kasynie i wypadnie 50%

chimpo
32
Wysłane: 13 marca 2014 16:23:56 przy kursie: 14,00 zł
@Scarry

Zawiodłem się. Kreowałeś się w innych tematach na znawcę branży, dawałeś CDProjekt za wzór, a pytasz mnie o takie bzdety. Ale chętnie pomogę ci uzupełnić wiedzę.

OK, zacznijmy od GOG.com

W 2012r GOG.com odpowiadał za 29,5% zysku CDProjekt.
W 2013r GOG.com po 3 kwartałach odpowiada za 64,5% zysku CDProjekt. ( należy zauważyć, że GOG po 3 kwartałach uzyskał przychody i zyski na poziomie całego 2012 )

Jakby nie patrzeć jest to szybko rozwijająca się część firmy, która zapewnia pieniądze na produkcję nowych gier.

A co do niezapowiedzianej gry to pracuje nad nim zespół z Krakowa. Wg prezesa ma to być "mniejszy" projekt, który zapewni 20h rozgrywki.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 13 marca 2014 16:40:00 przy kursie: 14,00 zł
Gog jest w stanie zarobić 10 mln. Przy stopie wzrostu 5 proc. Wartość można szacować na 180-200 mln. Wydawnictwo jest ekonomicznie nierentowne co daje wartość zero... Na Wieśka i Cyberpunka zostaje 1.2 mld kapitalizacji. To daje średnio rocznie około 100 mln zysku... moim zdaniem malo możliwe. Rynek kupił kompetencje do tworzenia tytułów klasy AAA i wzrost biznesu.
Edytowany: 13 marca 2014 19:58

win1248
0
Wysłane: 13 marca 2014 16:44:56 przy kursie: 14,00 zł
@chimpo
Zapomniałeś dodać że GOG odpowiadał za procenty MARNEGO ZYSKU Z OKRESU MIĘDZY PREMIERAMI GIER.

Dla zobrazowania: TO tak jakbyś miał kiosk który powinien zarabiać 10tys miesięcznie bo jest wyceniany na 100tys.
-a zarabia 100 zł
-i się podniecał że sprzedaż warzyw jakże ważny filar odpowiadający za 35% zysków przyniosła
aż 35 zł zysku w ostatnim miesiącu
Edytowany: 13 marca 2014 16:47

corbolo
0
Wpisów: 34
Wysłane: 13 marca 2014 17:10:00 przy kursie: 14,00 zł
2 pytania do znawców tematu:
- czy CD Projekt osiąga wyższe marże sprzedając W2 przez gog.com niż podczas sprzedaży przez tradycyjne kanały?
- zysk ze sprzedaży pozostałych tytułów rekompensuje koszty utrzymania gog.com?

win1248
0
Wysłane: 13 marca 2014 17:34:47 przy kursie: 14,00 zł
cytaty z wywiadu
biznes.pap.pl/pl/news/pap/info...(wywiad)

"Wszystkie rzeczy, które zapowiadaliśmy wcześniej, tzn. komiksy, grę planszową w wersji analogowej i na tablety oraz jeszcze jedną nową rzecz, która będzie ogłoszona za tydzień, zostaną wydane w tym roku zgodnie z wcześniejszymi planami" - powiedział Kiciński.

"Za wcześnie, aby mówić, czy debiut Cyberpunka możliwy jest w przyszłym roku. Pracujemy nad tą grą, ale zgodzę się z tezą, że nie ma powodu, aby dwie duże premiery miały miejsce w jednym roku" - powiedział.

Czyli o Cyberpunku to w ogóle można na razie zapomnieć, wiedźmin za rok co najmniej.
To pod co tu grać, pod co ta wycena? Pod wydanie komiksu w 2014r.

A tak w ogóle nawet gdyby cele z programu motywacyjnego zostały zrealizowane, a wiadomo że nie będą, 231,3 mln zysku za trzy lata 2012-2015 przy kapitalizacji prawie 2 mld jaka była w okolicach 20 zł to i tak jest mało. Po prostu ciągłe wzrosty na tej spółce uśpiły u wszystkich zdolność racjonalnego myślenia, przecież jak rośnie to znaczy że jest OK, jeżeli mam wątpliwości to ze mną jest coś nie tak, bo przecież rynek ma zawsze rację.

No to tera można sobie grać pod komiks i grę planszową z rynkiem.

chimpo
32
Wysłane: 13 marca 2014 18:39:19 przy kursie: 14,00 zł
win1248 napisał(a):
@chimpo
Zapomniałeś dodać że GOG odpowiadał za procenty MARNEGO ZYSKU Z OKRESU MIĘDZY PREMIERAMI GIER.

Dla zobrazowania: TO tak jakbyś miał kiosk który powinien zarabiać 10tys miesięcznie bo jest wyceniany na 100tys.
-a zarabia 100 zł
-i się podniecał że sprzedaż warzyw jakże ważny filar odpowiadający za 35% zysków przyniosła
aż 35 zł zysku w ostatnim miesiącu

Ten procent MARNEGO ZYSKU jak to określiłeś pozwala spółce:
a) produkować gry bez zadłużania się lub dodatkowych emisji akcji
b) zapewnia jej stały dopływ gotówki

Zresztą do kogo ty masz pretensje, bo mam wrażenie, że narzekasz na spółkę, bo INWESTORZY giełdowi wywindowali kurs spółki.

Biznes im się rozwija prawidłowo, mają źródła dochodu poza produkcją gier, spółka mocno ograniczyła zadłużenie, więc czemu masz pretensje do spółki?

chimpo
32
Wysłane: 13 marca 2014 18:46:13 przy kursie: 14,00 zł
corbolo napisał(a):
2 pytania do znawców tematu:
- czy CD Projekt osiąga wyższe marże sprzedając W2 przez gog.com niż podczas sprzedaży przez tradycyjne kanały?
- zysk ze sprzedaży pozostałych tytułów rekompensuje koszty utrzymania gog.com?

a) tak, bo dostaje 100% od każdej sztuki.
b) gog.com bierze 30% od każdej sprzedanej sztuki gry ( tak jak steam ). Z tego pokrywa swoje koszty działalności, a reszta to zysk spółki.

win1248
0
Wysłane: 13 marca 2014 19:11:13 przy kursie: 14,00 zł
@chimpo

obudź się neo, cd projekt nie produkuje gier, produkuje jedną grę na literkę'w' przez kilka lat,
rok 2014 nie będzie rokiem premiery tej gry, rok 2014 jest za to rokiem w którym kapitalizacja CDP dobiła do 1,8mld
trudno mi dosadniej napisać bo mam wrażenie że nie łapiesz niuansów Angel

del-15122020
5
Wpisów: 111
Wysłane: 13 marca 2014 19:40:14 przy kursie: 14,00 zł
win1248 napisał(a):
cd projekt nie produkuje gier, produkuje jedną grę na literkę'w' przez kilka lat,

Trzymajmy się faktów. W tej chwili w CDR produkowane są na pewno 3 (a być może 4) gry:
Wiedźmin 3, Cyberpunk 2077, trzecia produkcja - gra, którą poznamy w przyszłym tygodniu.

Po wtóre - CDR już przy W2 na x360 przesuwał premierę i jakoś dał sobie z tym radę. Argumenty "sceptyków' były podobne jak teraz. Obecne przesunięcie jest teoretycznie o 2 miesiące (a realnie pewnie 3-4). Natomiast niektóre komentarze - jakby przesunięcie było o przynajmniej rok (=12 miesięcy). Żeby nie było niejasności - nie piszę o forum SW tylko o innych "forach ekonomicznych" (wiem nazwa w przypadku niektórych mocno na wyrost Angel ).
Edytowany: 13 marca 2014 19:58

win1248
0
Wysłane: 13 marca 2014 20:04:48 przy kursie: 14,00 zł
@sgor

a może po prostu w każdej nazwie gry jest zakodowana data premiery
cyberpunk 2077
wiedźmin 3000?

chimpo
32
Wysłane: 13 marca 2014 20:58:43 przy kursie: 14,00 zł
win1248 napisał(a):
@chimpo

obudź się neo, cd projekt nie produkuje gier, produkuje jedną grę na literkę'w' przez kilka lat,
rok 2014 nie będzie rokiem premiery tej gry, rok 2014 jest za to rokiem w którym kapitalizacja CDP dobiła do 1,8mld
trudno mi dosadniej napisać bo mam wrażenie że nie łapiesz niuansów Angel

Gry produkuje 3 w chwili obecnej to po pierwsze.

A co ma kapitalizacja spółki do czegokolwiek. Doczepiłeś się tej kapitalizacji, jakby spółka miała na to wpływ. To nie spółka wywindowała kurs akcji tylko ludzie, którzy kupowali akcje.

Mam wrażenie, że musiałeś mocno stracić na tej inwestycji albo przegapiłeś okazję na zarobek i teraz musisz wylać swoje żale i najlepiej obwiniając za to spółkę.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 13 marca 2014 21:07:57 przy kursie: 14,00 zł
anty_teresa napisał(a):
Gog jest w stanie zarobić 10 mln. Przy stopie wzrostu 5 proc. Wartość można szacować na 180-200 mln. Wydawnictwo jest ekonomicznie nierentowne co daje wartość zero... Na Wieśka i Cyberpunka zostaje 1.2 mld kapitalizacji. To daje średnio rocznie około 100 mln zysku... moim zdaniem malo możliwe. Rynek kupił kompetencje do tworzenia tytułów klasy AAA i wzrost biznesu.

dokładnie tak sam uważam

@chimpo
ciekawe rzeczy o sobie się dowiaduję Anxious ...., o CDP wyrażałem się wiele razy pozytywnie bo serię gier zrobili bardzo dobrą. Ale równiez wiele razy pisałem że obecna wycena jest przegięta. Podobne zdanie mam o np Vivid Games - bardzo fajne produkty robią ale wycena giełdowa to inna bajka. Nigdy tych firm nie krytykowałem za jakość produktów.

o Gog tak napisałem bo uważam że nie ma żadnego znaczenia. Jesli seria Wiedźmina zawaliłaby się, cała firma by zniknęła, i żaden GOG nie pomoże. To nie jest prawdziwy drugi filar.

pytanie o zysk GOG było tak lekko retoryczne, nie przejmuj się aż tak Angel . I nie manewruj procentami bo w momencie jak CDP zarabia mało na tym co musi zarabiać to GOGowe procenty wyglądają przez chwilę na ważne. Nie są.

@sgor
przesuwali, wydawali.... ale nigdy jednak nie robili gry z open-world...
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 13 marca 2014 21:21

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 13 marca 2014 21:23:29 przy kursie: 14,00 zł
Pamiętajmy jednak, że dla zwykłego (małego) inwestora CDR jest spółką poniekąd wyjątkową. Dzięki kontraktom i dużej liczbie otwartych pozycji można grać w obie strony. Dlatego wysoka wycena (np. c/wk, c/z) nie jest wielkim zmartwieniem - wystarczy zachować rozsądek. Dzięki ostatnim zawirowaniom można nawet spróbować na tych kontraktach day-tradingu.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 13 marca 2014 21:52:33 przy kursie: 14,00 zł
Kompletnie abstrahując na chwilę od źródeł zysku, zauważmy że beta kursu akcji to aż 1,33, liczona z horyzontu dwuletniego. Wg mnie oddaje naturę biznesu:
- podwyższone ryzyko: odpowiednio duża premia za sukces / kara za poraźkę
- brak powtarzalności, na dobrą sprawę każdy produkt tworzy się, promuje i monetyzuje od nowa
- cechy showbusinessu, takie jak obecność znaczącej część wartości w sferze niematerialnej: marka, kapitał intelektualny
- szybko zmieniająca się technologia, zarówno wewnętrzna (enginy, rozdzielczości) jak i zewnętrzna (nowe platformy)
Wysoka beta lewaruje wycenę w obie strony. Pieniądz w czasie jest tutaj relatywnie dużo wart, a koszt kapitału jak wiemy działa jako stopa dyskontowa przy dyskontowaniu przyszłych zysków.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • CD Projekt rusza ze skupem własnych akcji
    CD Projekt rusza ze skupem własnych akcji

Zarząd CD Projektu zlecił przeprowadzenie skupu akcji własnych. Jego celem jest zgromadzenie akcji na potrzeby realizacji uprawnień w pierwszym etapie programu motywacyjnego A.

• Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

108 109 110 111 112

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,220 sek.

tqnwpcgc
kpuiqdrh
rwudhajs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vtlhdeim
capsahfl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat