PARTNER SERWISU
nzsmwios
183 184 185 186 187
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 27 czerwca 2018 11:45:22 przy kursie: 164,90 zł
Nie wdawałem się w dyskusje po pokazie, bo opinie będą się pojawiać w branżowej prasie. Na spotkaniu było ok. 40 osób z czego z rynku finansowgo nie więcej niź 10. Na pokazie nie było typowej sesji Q&A, choć osoby ze spółki były dostępne w kuluarach po pokazie. Za to podczas prezentacji dema jedna z osób działu IR na bieżąco komentowała grę, w tym fabułę, rozgrywkę, możliwości itp. Nie mam dostępu do artykułu, więc nie jestem w stanie skonfrontować wypowiedzi.

lukas80bb
0
Wpisów: 42
Wysłane: 27 czerwca 2018 12:26:33 przy kursie: 164,90 zł
Zastanawiam się czemu służy takie pompowanie Cyberpunka wszędzie gdzie podobno kampania promocyjna pierwotnie miała być krótsza a poza tym wszyscy dobrze wiedzą że kurs jest napompowany do niebywałej wartości w stosunku do rekomendacji i realnych wyników finansowych?

spinor1
11
Wpisów: 201
Wysłane: 27 czerwca 2018 12:38:25 przy kursie: 164,90 zł
Już zmienili koncepcje, kampania reklamowa nie będzie krótka, będą powoli wprowadzali w świat Cyberpunka. CDP robi swoje, nic nie pompują, akcjonariusze mogą mieć wybujałe oczekiwania, ale to już nie ich zmartwienie.

Wieled
3
Wpisów: 70
Wysłane: 27 czerwca 2018 14:44:27 przy kursie: 164,90 zł
ciekawa Analiza ROCK & ROJO CP2077
"ujawniona rozgrywka pochodzi z wersji wcześniejszej niż alpha"
"Budżet marketingowy będzie znacznie większy niż Wiedźmina 3, ale ostatecznie będzie to wypadkowa uzgodnień z partnerami. Chcemy mocno zainwestować w marketing – również z naszych środków. To jeden z powodów trzymania gotówki" – zaznaczył Nielubowicz podczas prezentacji rozgrywki z Cyberpunk 2077. (źródło: planetagracza.pl/cyberpunk-207...)

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 961
Wysłane: 27 czerwca 2018 19:45:56 przy kursie: 164,90 zł
CD PROJEKT - analiza techniczna na życzenie

W poprzedniej analizie technicznej z 19 maja zwracałem uwagę, iż zasięg wzrostów wynikający z ukształtowanego trójkąta zwyżkującego wyczerpuje się powyżej poziomu 170 zł. Po zachowaniu graczy widać, że cel osiągnięto - w miarę zbliżania się do poziomu 170 zł zwyżka wytracała swój impet - linia ADX zaczęła zniżkować, sygnalizując słabnięcie siły trendu a linia RSI zaczęła kreślić negatywną dywergencję z wykresem cenowym. Zjawisko rozbieżności nie jest groźne, gdyż kolejne opadające szczyty powstawały w strefie sygnalnej.
Obecnie trwa niegroźna korekta, gracze realizują zyski. Najbliższe wsparcie znajduje się w strefie 157,60-159,70 zł, kolejne to 143,80 zł. Jego utrata wiązałaby się z pogłębieniem przeceny jak minimum w okolice wybitego górnego ramienia trójkąta.
W przypadku powrotu do wzrostów i wybiciu górnego ekstremum kolejnym poziomem docelowym będzie 192,50 zł.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 3 lipca 2018 10:14:03 przy kursie: 162,80 zł
Walor jest mocno „rozgrzany”. Emocje niektórych uczestników dyskusji zdaje się przestały być kontrolowane. Zauważyłem, że dyskusja schodzi na wycieczki osobiste, co raczej wskazuje na brak argumentów w dyskusji (to ulubiona broń polityków). Tak naprawdę to mamy przecież dyskutować o zupełnie czymś innym. Poniekąd ofiarą teraz staje się @baks.
To, co się liczy to tylko wartość inwestycji. Emocje związane z samą grą można spokojnie zostawić dyskusji na innych forach. Pokazałem dostępne w sieci zapowiedzi graficzne gry kilku osobom w różnym wieku i w komentarzach przewijało się przede wszystkim słowo „strzelanka”. (Sam tak kiedyś napisałem i nikomu nie sugerowałem tego słowa). To, samo w sobie wcale nie dyskredytuje gry, ale plasuje ją w określonej kategorii rozrywki i – ze względu na kwestie historyczne – może spowodować jej niszowy charakter.
Mówiono także o bardzo dobrej grafice. Ja nawet uważam, że do przesady, bo poprzez efekty można stracić przewagę lub korzyści wynikające ze scenariusza. Niektórzy dyskutanci na innych forach zastanawiali się, czy firma nie pójdzie „na całość” w sprawach seksu. Raczej nie, bo to zawęża grono potencjalnych klientów. To tylko uwaga mająca na celu wskazanie niektórych elementów prowadzonych dyskusji.

Od strony inwestycyjnej wygląda to tak (dane biorę ze sprawozdań finansowych) . Wiedźmin stał się źródłem dochodów CDR w latach 2015-2017 i przyniósł ok. 900 mln zysków, z czego ok. 100 mln wypłacono w formie dywidendy. Na koniec 2017 r., przy wypłaceniu całości zysków i wtedy bieżącym kursie z każdej akcji można byłoby uzyskać ok. 10 zł. brutto, czyli ok. 10% (przy obecnym kursie ok. 6,5% brutto). CDR ma ok. 900 mln kapitałów własnych i zamierza je wykorzystać do realizacji CP77 oraz prowadzenia samodzielnie kampanii reklamowej (wg oświadczenia CDR). W ten sposób, pieniądze z Wiedźmina zostaną użyte w jakiejś części na nowy produkt. Jeżeli założymy, że CP77 osiągnie taki sam wielki sukces jak Wiedźmin, to możemy spodziewać się podobnych zysków przez okres ok. 3 lat od premiery gry. Do podziału zostanie to, co nie zużyją na produkcję nowej gry i zyski z CP77. Może więc z obecnego zapasu ok. 10 zł na akcję będzie do (ewentualnego) podziału ok. 15 zł na akcję. Założenie takiego samego sukcesu to oczywiście czyste wróżenie. Gra mieści się w głównym nurcie oferty rynkowej i nie wyróżnia się fabułą. Brakuje jej tych elementów nowości, które decydowały o sukcesie Wiedźmina. Dlatego, kampania reklamowa musi być zupełnie inna i nie jest wykluczone, że sama gra będzie sprzedawana tanio (by kupujący dali się wciągnąć), a zyski będą osiągnięte z różnych dodatków i nowych wersji. To rozłoży zyski w czasie i samo w sobie stanowi dodatkowy czynnik niepewności rynkowej.

Oczywiście, CDR pracuje jeszcze nad innymi produkcjami, ale to CP77 ma decydować o przyszłości. Mamy dodatkowo czynnik uzależnienia się od pojedynczego sukcesu. To odróżnia sytuację CDR od np. Amazon (która także nie wypłaca zysków, a przy obecnej cenie akcji wypłacenie całego zapasu gotówki dałoby dywidendę o znikomej wartości względnej), która posiada rozbudowany biznes niezależny od pojedynczego czynnika. Podobnie zresztą jest z Apple, która wypłaca dywidendę (ok. 7% względem wartości akcji w okresie ostatnich 3 lat). Dlatego z ostrożnością traktowałbym CDR jako spółkę z kategorii wzrostowej, jak to było w okresie bańki dot.com. Patrząc na to, co dzieje się w segmencie gier, nie jest wykluczone, że właśnie tworzymy sobie własną bańkę w tym zakresie.

Dlatego, cena akcji CDR jest budowana na emocjach, a nie na rzetelnej ocenie inwestycyjnej. Jakiś czas temu zauważyłem wpis, w którym ktoś zastanawiał się, czy cena CDR dojdzie do 600 zł. Tak – może dojść, ale będzie to tylko jazda po bandzie.

Od strony inwestycyjnej powstała nowa sytuacja. Cena akcji osiągnęła nowy pułap, wycena orbituje na poziomie 15 Mld zł. Obecnie spółka jest 6-7 co do udziału w WIG20, na poziomie KGHM, LPP i BZ WBK. Dobre towarzystwo, i zabawa inwestycyjna na samych akcjach i kontraktach trwa w najlepsze. Wartość teoretyczna akcji to ok. 20 zł.

Mój wniosek jest taki, że cena akcji CDR w chwili obecnej odbiega od rzeczywistości i także od samej wartości gry, którą inwestorzy tak bardzo się emocjonują. Wskaźnik Altmana to oczywiście AAA (tylko 2 spółki w WIG20 go mają). Ale, jaka byłaby ta wartość, gdyby ją odnieść do przyszłości i przewidywanego wypływu gotówki w latach 2018-2019 na koszty związane z nową grą?

Premiera pod koniec 2019 r. (na gwiazdkę) byłaby świetnym posunięciem, ale skoro pokazują jeszcze wersje pre-alfa to może być z tym trudno.

Informuję, że jestem zaangażowany w akcje, dla których oferowane są kontrakty, oraz w kontrakty na takie akcje. Pomimo zachowania staranności, moje wypowiedzi dotyczące tych walorów mogą nie być neutralne.
Edytowany: 3 lipca 2018 10:14

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 3 lipca 2018 10:24:29 przy kursie: 162,80 zł
Odnosząc się do analizy @krewa:

Proszę zauważyć, że wybicie z trójkąta w zasadzie było pozbawione charakterystycznego cofnięcia (ang. throwback). To mówi wiele o emocjach, jakimi kierowali się inwestorzy. Niewątpliwie było to wywołane pokazami i hypem związanym z przyszłą grą. Ja w inwestycjach uważam czynniki cofnięcia po wybiciu za istotny element procesu inwestycyjnego. Opierając się na tym, uważam, że dojście do celu w okolicach 190 zł może nastąpić tylko w kolejnym ruchu wywołanym emocjami bez związku ze wzrostem wartości spółki. Bez tego, bardziej prawdopodobne będzie cofnięcie do strefy pierwotnego wybicia, co jeszcze nie przesądza, tego że wybicie jest fałszywe. Gdyby jednak tak było, to fałszywe wybicie jest jednym z najlepszych sygnałów inwestycyjnych.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 3 lipca 2018 10:31:31 przy kursie: 162,80 zł
@lesgs

zasięg wzrostów wynikający z wysokości trójkąta został zrealizowany i w tym momencie ta formacja wyczerpała swój potencjał prognostyczny. Jedynie wybite ramię może posłużyć za wsparcie.

190 zł jest jakby z zupełnie innej bajki. Kiedyś zwracałem uwagę na to, że kurs akcji CDR po wybiciu historycznego szczytu w znakomitej większości przypadków sięgał zewnętrznego zniesienia 261,8%.

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 3 lipca 2018 18:52:21 przy kursie: 162,80 zł
lesgs: bardzo nielogiczny post, pełen absurdanych stwierdzeń.
Najpierw piszesz, że to nie miejsce na dyskusje o grze, a w następnych zdaniach wspominasz swój pokaz screenów dla kilku osób i kluczowe słowo "strzelanka". Tymczasem ci którzy znają grę od kuchni, podkreślają, że to jednak rasowy RPG, natomiast strzelanie to tylko element walki.
Twoje stwierdzenie o niszowości gry wynikające z przekręconego gatunku (strzelanka) jest też kompletnie złym wnioskiem, opartym na fałszywych założeniach. Skoro najlepiej sprzedające się gry na świecie to owe "strzelanki", to co niby próbujesz przekazać ?
900 mln kapitałów własnych na produkcję i marketing ?
Środków pieniężnych i ekwiwalentów jest około 660 mln zł. Chyba nikt nie wierzy, że CDR wyda więcej niż 300 mln zł na reklamę ? :D
"Grze brakuje elementu nowości" - naprawdę ? Wyróżnienie dla Najciekawszej Gry Targów E3, wydaje się sugerować coś innego. Twierdzisz, że ciężko będzie powtórzyć sukces W3. Tymczasem szum medialny obecnie jest zdecydowanie większy i sama firma podkreśla, że oczekuje po C2077 znacznie więcej. Ktoś tu wciska ludziom kit.
"nie jest wykluczone, że sama gra będzie sprzedawana tanio (by kupujący dali się wciągnąć)"
To jest chyba największa bzdura, jaką napisałeś. Gra w standardowej wersji będzie kosztowała 60$ i tak jak Dziki Gon ma oferować zawartość dużo większą niż 99% gier AAA.
"Wartość teoretyczna akcji to ok. 20 zł. " - a jakaż to teoria daje 20 zł ?
Takich smaczków w twojej wypowiedzi jest więcej, ale te najbardziej rzucają się w oczy. Cały post zgłosiłbym do rubryki "Humor".

Avago
0
Wpisów: 48
Wysłane: 4 lipca 2018 15:21:23 przy kursie: 167,20 zł
Spółka w świetnej kondycji finansowej, zarządzana przez znakomity zespół ludzi i budująca markę na światową skalę. Ryzyka można upatrywać jedynie w nieudanej produkcji
Ale tutaj ciepłe słowa o produkcji z Gazety Wyborczej
Cytat:
Potwierdzają się doniesienia z targów E3 - "Cyberpunk 2077" będzie olbrzymią grą z jeszcze większym potencjałem.
"Cyberpunk 2077" dość szybko stał się najczęściej i najchętniej opisywaną grą podczas tegorocznych targów E3 w Los Angeles.

Moderator:
Zabronione jest wklejanie na wątki treści, które naruszają prawo autorskie, np. artykułów z prasy, w związku z powyższym usunięto skopiowaną treść, pozostawiając jedynie cytat

Tekst w oryginale"
Wyborcza - zawartość płatna
Edytowany: 4 lipca 2018 19:48

del-15122020
5
Wpisów: 111
Wysłane: 4 lipca 2018 19:12:29 przy kursie: 167,20 zł
Dwie kwestie:
lesgs napisał(a):
Gra mieści się w głównym nurcie oferty rynkowej i nie wyróżnia się fabułą.

Przepraszam, ale znasz fabułę gry?
Mógłbyś podrzucić jakiś link?

A co do głównego nurtu - to dobrze dla gry (czytaj sprzedaży) czy źle?
Edytowany: 4 lipca 2018 19:12

cegielka
5
Wpisów: 267
Wysłane: 5 lipca 2018 02:35:19 przy kursie: 167,20 zł
Netflix - mamy już 10 % spadek na naprawdę dużych obrotach. Skoczyły one bardzo poważnie od około 3 tygodni. Wykres Netflix do zastanowienia w obliczu inwestycji w CDR.
Hossa rodzi niedźwiedzia?

sewasto
0
Wpisów: 15
Wysłane: 5 lipca 2018 13:34:20 przy kursie: 179,00 zł
Miała być korekta spadkowa wg znawców i wszelkiej maści analityków, a tu wzrosty 7% i cisza na forum, które w tej i podobnych sytuacjach jawi trochę zabawne jak dla mnie początkującego na giełdzie i czytającego różne wpisy na nim.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 lipca 2018 13:41:25 przy kursie: 179,00 zł
A mógłbyś zacytować tutaj tych znawców i wszelkiej maści analityków?

sewasto
0
Wysłane: 5 lipca 2018 14:26:39 przy kursie: 179,00 zł
Przepraszam Cię, jeśli czujesz się urażony, masz prawo ponieważ akurat Twoja analiza jednoznacznie nie wskazywała spadków, a była "na dwoje baba wróżyła". Tak więc przepraszam.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 lipca 2018 14:49:45 przy kursie: 179,00 zł
Nie czuje się urażony, bo i powodów ku temu nie mam. Nie wiem czego Ty oczekujesz od analizy technicznej - dokładnej prognozy zachowania notowań? Zejście do poziomu X i potem zwyżka do poziomu Y? To nierealne. Owszem, można nakreślić możliwe scenariusze, ale zawsze będzie ich kilka.

W swojej analizie opisałem:
- stan na dzień sporządzenia analizy;
Cytat:
Obecnie trwa niegroźna korekta, gracze realizują zyski.

- najbliższe wsparcia, przy czym to pierwsze spełniło swoją rolę;
Cytat:
Najbliższe wsparcie znajduje się w strefie 157,60-159,70 zł, kolejne to 143,80 zł.

- warunki, które muszą być spełnione, by doszło do rozbudowy korekty;
Cytat:
Jego utrata wiązałaby się z pogłębieniem przeceny jak minimum w okolice wybitego górnego ramienia trójkąta.

- poziom docelowy w przypadku powrotu do trendu nadrzędnego.
Cytat:
W przypadku powrotu do wzrostów i wybiciu górnego ekstremum kolejnym poziomem docelowym będzie blablabla .

Edytowany: 5 lipca 2018 14:50

sewasto
0
Wysłane: 5 lipca 2018 15:18:22 przy kursie: 179,00 zł
To prawda, że od analizy oczekuję zbyt dużo, bo analiza typu - jeśli dojdzie do wsparcia i go przybije to może spadać dalej, albo druga opcja w analizie - a jeśli dojdzie do oporu i go przebije to być może będzie rosło dalej, jest zawsze bezpieczne i nie do obalenia.
Ale już takie najczęściej analizy są i mogę z nich korzystać albo nie, to wiem.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 lipca 2018 15:24:01 przy kursie: 179,00 zł
Mógłbyś napisać czego Ty oczekujesz od analizy technicznej?
Np.
- oczekuję identyfikacji trendu w krótkim/średnim terminie i podania wsparć/oporów;
- oczekuje podania poziomów docelowych;
- rozrysowanych wariantów zachowania kursu;

sewasto
0
Wysłane: 5 lipca 2018 16:38:36 przy kursie: 179,00 zł
Biorąc pod uwagę, iż analityk ma liczne instrumenty, których uwzględnienie /jak sami twierdzą analitycy/ możne wskazać prawdopodobne zachowanie kursu to oczekuję, wskazanie kierunku zachowania kursu (i stopień tego prawdopodobieństwa), inaczej analiza nie jest mi potrzeba. Natomiast analiza typu, że może spaść lub wzrosnąć nie jest mi potrzebna i na tym kończę i dziękuję za dyskusję.

lelo-pakero
12
Wpisów: 698
Wysłane: 5 lipca 2018 16:50:14 przy kursie: 179,00 zł
lesgs napisał(a):
Gra mieści się w głównym nurcie oferty rynkowej i nie wyróżnia się fabułą. Brakuje jej tych elementów nowości, które decydowały o sukcesie Wiedźmina.

Games Critics Awards 2018 - dwie nagrody dla Cyberpunka 2077

"Choć z racji na brak grywalnego dema Cyberpunk nie brał udziału w głównym konkursie, przyznano mu specjalne wyróżnienia za innowacyjność oraz oprawę graficzną."

cdaction.pl/news-54015/games-c...

Specjaliści branżowi dostrzegają więcej od ciebie jak widać. Potem wychodzą ci takie kwiatki o teoretycznej wartości 20 zł za akcję...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • CD Projekt rusza ze skupem własnych akcji
    CD Projekt rusza ze skupem własnych akcji

Zarząd CD Projektu zlecił przeprowadzenie skupu akcji własnych. Jego celem jest zgromadzenie akcji na potrzeby realizacji uprawnień w pierwszym etapie programu motywacyjnego A.

• Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

183 184 185 186 187

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,351 sek.

wstzmtmu
bghdxusk
ffeconrb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
emadsxfs
vqjbcnhp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat